Köfte kebab, pittig gekruid vlees in de vorm van een worstje geserveerd in een wrap. Samen met een paar frisse knapperige groenten, een pickle van rode ui en een romige yoghurtsaus is dit een lekker en makkelijk gerecht. Een ingrediënt wat niet mag ontbreken bij deze köfte kebab wrap is sumac of (sumak). Er is wat mij betreft altijd een goede reden om gerechten met deze heerlijke fris/zurige specerij te eten.
Köfte is gehakt en kebab betekent gegrild vlees. Meestal wordt er lamsgehakt gebruikt. Voor dit recept heb ik gekozen voor rundergehakt omdat dit (voor mij) makkelijker verkrijgbaar is.
Wat echt onmisbaar is bij dit köfte kebab recept is sumac (of sumak). Dit is een fris/zurig besje wat is vermalen tot een poeder wat rood is van kleur. Het geeft gerechten net dat beetje extra oempf (als je begrijpt wat ik bedoel). Het is een onderdeel van het kruidenmengsel za’atar wat vaak gegeten wordt bij gegrild vlees of wordt gestrooid over je hummus of labneh (uitgelekte yoghurt). Je koopt sumac in de supermarkt of Turkse of Marokkaanse winkel.
Zelf köfte kebab maken
Het gehakt voor dit köfte kebab wrap recept bereid ik op een grillpan of op mijn satébarbecue. Het is de bedoeling dat het gehakt een lekkere grillsmaak krijgt en het mag best een beetje grillstrepen hebben. Heb je geen grillpan of (saté) bbq? Dan bak je ze gewoon simpel in een koekenpan. Breng het gehakt goed op smaak. Je kunt het van tevoren proeven door een klein stukje gehakt te bakken en te proeven, zo weet je of er nog iets aangepast moet worden.
Om er mooie worstjes (köfte kebab) van te maken kun je ze het beste om een stokje heen ‘knijpen’. Gebruik hiervoor een satéprikker of een chopstick (eetstokje). Je knijpt het gehakt om het stokje heen en trekt deze er vervolgens weer uit. Het stokje helpt je om een goede vorm te krijgen.
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.