Eetspiratie » Köfte kebab wrap
Köfte kebab wrap

Köfte kebab wrap

Köfte kebab, pittig gekruid vlees in de vorm van een worstje geserveerd in een wrap. Samen met een paar frisse knapperige groenten, een pickle van rode ui en een romige yoghurtsaus is dit een lekker en makkelijk gerecht. Een ingrediënt wat niet mag ontbreken bij deze köfte kebab wrap is sumac of (sumak). Er is wat mij betreft altijd een goede reden om gerechten met deze heerlijke fris/zurige specerij te eten.

Köfte is gehakt en kebab betekent gegrild vlees. Meestal wordt er lamsgehakt gebruikt. Voor dit recept heb ik gekozen voor rundergehakt omdat dit (voor mij) makkelijker verkrijgbaar is.

Wat echt onmisbaar is bij dit köfte kebab recept is sumac (of sumak). Dit is een fris/zurig besje wat is vermalen tot een poeder wat rood is van kleur. Het geeft gerechten net dat beetje extra oempf (als je begrijpt wat ik bedoel). Het is een onderdeel van het kruidenmengsel za’atar wat vaak gegeten wordt bij gegrild vlees of wordt gestrooid over je hummus of labneh (uitgelekte yoghurt). Je koopt sumac in de supermarkt of Turkse of Marokkaanse winkel.

Zelf köfte kebab maken

Het gehakt voor dit köfte kebab wrap recept bereid ik op een grillpan of op mijn satébarbecue. Het is de bedoeling dat het gehakt een lekkere grillsmaak krijgt en het mag best een beetje grillstrepen hebben. Heb je geen grillpan of (saté) bbq? Dan bak je ze gewoon simpel in een koekenpan. Breng het gehakt goed op smaak. Je kunt het van tevoren proeven door een klein stukje gehakt te bakken en te proeven, zo weet je of er nog iets aangepast moet worden.

Om er mooie worstjes (köfte kebab) van te maken kun je ze het beste om een stokje heen ‘knijpen’. Gebruik hiervoor een satéprikker of een chopstick (eetstokje). Je knijpt het gehakt om het stokje heen en trekt deze er vervolgens weer uit. Het stokje helpt je om een goede vorm te krijgen.

Köfte kebab wrap

Köfte kebab wrap

Recipe by Simone | Eetspiratie
5.0 from 1 vote
Course: WereldkeukenDifficulty: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minutes
Kooktijd

20

minutes
Tijd totaal

50

minutes

Een goed gevulde wrap met gekruid gegrild gehakt, pickles en een romige yoghurt dressing.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram rundergehakt (of half-om half gehakt)

  • 1 eetlepel paprikapuree (of een eetlepel gerookt paprikapoeder)

  • 1 theelepel gemalen komijn

  • 1 citroen (het sap) (een helft voor de dressing en de ander helft voor de rode ui pickle)

  • 1 mespunt sumac

  • 1 rode ui

  • 2 bosuitjes

  • halve komkommer

  • 1 rode peper (zaadlijsten en zaden verwijderd)

  • 1 zak sla (150 gram)

  • zout en peper naar smaak

  • optioneel: verse koriander

  • 2 eetlepels Griekse yoghurt

  • 1 teen knoflook

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 6 tortilla wraps

BEREIDING

  • Meng het gehakt met komijn, paprikapuree (of het paprikapoeder) en een snufje peper en zout. Kneed het goed door elkaar en maak er kebabs van zoals hierboven omschreven. Leg ze op een bord, dek ze af en laat ze even opstijven in de koelkast.
  • Snijd de rode ui in hele dunne ringetjes en doe ze in een kom. Besprenkel de ui met het sap van een halve citroen en bestrooi met zout en peper. Knijp het zout en peper met je handen nu stevig door de ui. Snijd de komkommer en de rode peper in hele fijne kleine blokjes en voeg dit bij de ui. Meng dit goed door elkaar.
  • Bestrijk de köfte met olie en bak ze op de grill, bbq of in de koekenpan. Verwarm de wraps (in een koekenpan of in de oven) en maak ondertussen de dressing van de Griekse yoghurt, citroensap, olijfolie en knoflook.
  • Snijd de bosui in ringetjes en pluk wat blaadjes van de koriander. Bouw nu de wrap op. Begin met een pluk sla, schep daarop wat van de salsa. Verdeel de kebabs erover (kijk zelf even hoeveel je er per wrap wil eten).
  • Je kunt de wrap oprollen of open laten, net wat jij het lekkerst vindt. Drizzle er wat van de yoghurt dressing over en bestrooi met bosui en verse koriander. Als finishing touch bestrooi je de köfte kebabs met een snufje sumac en/of een beetje citroenrasp. Köfte kebab wrap

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.