Grieks pitabrood – zo maak je het zelf. Je kent ze vast wel, die flexibele pita’s uit de Griekse keuken. Lekker als bijgerecht, maar ook heerlijk gevuld met gyros, tzatziki en knapperige groenten zoals komkommer en tomaat. Het recept voor dit brood is heel eenvoudig. Met maar een paar ingrediënten maak je zelf de lekkerste Griekse pitabroodjes.
In de supermarkt koop je voor minder dan een euro een pak pitabroodjes, maar die zijn totaal niet te vergelijken met echt Grieks pitabrood. Supermarktpita’s hebben een ‘pocket’ die je kunt vullen, zijn plat, klein en vaak wat droog of breekbaar. Griekse pita’s zijn juist dikker, luchtiger en hebben een zachte textuur. Ze hebben geen pocket en worden niet gevuld, maar juist belegd of als wrap opgerold. Perfect bij gyros, souvlaki of om te dippen in tzatziki.
Dit recept heb ik gemaakt met plantaardige melk waardoor het recept vegan/plantaardig is. Maar je kunt het natuurlijk ook prima met gewone melk maken.
Grieks pitabrood – zo maak je het zelf
Naast koken ben ik gek op het bakken van brood. Dat je van van bloem, water en gist iets heerlijks kunt maken, is gewoon magie. Op Eetspiratie.nl kun je verschillende recepten voor brood vinden. De Turkse broodjes zijn erg populair, maar ook de focaccia met olijven en za’atar, het makkelijke volkorenbrood recept en de broodjes zonder kneden worden goed bekeken. Nu heb ik dit Griekse pitabrood aan mijn kookrepertoire toegevoegd. Dit brood is zo makkelijk te maken en het maakt je gerechten nog lekkerder. Iedereen houdt toch van versgebakken brood?

Met dit recept bak je 6 grote Griekse pita’s. Versgebakken zijn ze uiteraard het lekkerst. Je kunt restjes ook bewaren in een plastic zak of in een broodtrommel. De volgende dag maak je ze royaal nat met water en warm ze vervolgens even op in een koekenpan of in de oven. Om ze na het bakken flexibel te houden, doe ik het volgende; ik leg de pita’s na het bakken in een springvorm, dek deze af met een schone theedoek en plaats daarop een pannendeksel. Het stoom blijft gevangen in de vorm en het vocht wordt opgevangen door de theedoek. Zo blijven de pita’s zacht en flexibel.
