Eetspiratie » Grieks pitabrood – zo maak je het zelf
Grieks pitabrood - zo maak je het zelf

Grieks pitabrood – zo maak je het zelf

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Grieks pitabrood – zo maak je het zelf. Je kent ze vast wel, die flexibele pita’s uit de Griekse keuken. Lekker als bijgerecht, maar ook heerlijk gevuld met gyros, tzatziki en knapperige groenten zoals komkommer en tomaat. Het recept voor dit brood is heel eenvoudig. Met maar een paar ingrediënten maak je zelf de lekkerste Griekse pitabroodjes.

In de supermarkt koop je voor minder dan een euro een pak pitabroodjes, maar die zijn totaal niet te vergelijken met echt Grieks pitabrood. Supermarktpita’s hebben een ‘pocket’ die je kunt vullen, zijn plat, klein en vaak wat droog of breekbaar. Griekse pita’s zijn juist dikker, luchtiger en hebben een zachte textuur. Ze hebben geen pocket en worden niet gevuld, maar juist belegd of als wrap opgerold. Perfect bij gyros, souvlaki of om te dippen in tzatziki.

Dit recept heb ik gemaakt met plantaardige melk waardoor het recept vegan/plantaardig is. Maar je kunt het natuurlijk ook prima met gewone melk maken.

Grieks pitabrood – zo maak je het zelf

Naast koken ben ik gek op het bakken van brood. Dat je van van bloem, water en gist iets heerlijks kunt maken, is gewoon magie. Op Eetspiratie.nl kun je verschillende recepten voor brood vinden. De Turkse broodjes zijn erg populair, maar ook de focaccia met olijven en za’atar, het makkelijke volkorenbrood recept en de broodjes zonder kneden worden goed bekeken. Nu heb ik dit Griekse pitabrood aan mijn kookrepertoire toegevoegd. Dit brood is zo makkelijk te maken en het maakt je gerechten nog lekkerder. Iedereen houdt toch van versgebakken brood?


Mix mix mix
SMEG Keukenmachine 800 Watt

SMEG Keukenmachine 800 Watt

Een onmisbare keukenmachine met 10 snelheden, een krachtige 800 Watt motor en een 4,8 liter mengkom kneed, mix en klop je moeiteloos elk deeg of beslag. Inclusief handige accessoires en verkrijgbaar in stijlvolle kleuren!

Met dit recept bak je 6 grote Griekse pita’s. Versgebakken zijn ze uiteraard het lekkerst. Je kunt restjes ook bewaren in een plastic zak of in een broodtrommel. De volgende dag maak je ze royaal nat met water en warm ze vervolgens even op in een koekenpan of in de oven. Om ze na het bakken flexibel te houden, doe ik het volgende; ik leg de pita’s na het bakken in een springvorm, dek deze af met een schone theedoek en plaats daarop een pannendeksel. Het stoom blijft gevangen in de vorm en het vocht wordt opgevangen door de theedoek. Zo blijven de pita’s zacht en flexibel.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Grieks pitabrood - zo maak je het zelf Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Grieks pitabrood - zo maak je het zelf

Grieks pitabrood – zo maak je het zelf

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 2 stemmen
Categorie: Bijgerecht, Lunch, IngrediëntKeuken: GrieksNiveau: Makkelijk
Porties

6

porties
Bereidingstijd

45

minuten
Rijstijd

1

uur 
Baktijd

20

minuten
Totale tijd

2

uren 

5

minuten

Bak met minimale ingrediënten heerlijk Grieks pitabrood. Het lekkerste luchtige brood om te beleggen, te gebruiken als wrap voor gyros of souvlaki of te dippen in tzatziki.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 320 gram bloem

  • 150 milliliter (soja)melk

  • 100 milliliter water op kamertemperatuur

  • 1 theelepel suiker

  • halve theelepel zout

  • 1 zakje gist (7 gram)

  • olijfolie spray

BEREIDING

  • Zet het volgende alvast klaar: een springvorm of ronde schaal, een schone theedoek en een pannendeksel. Dit heb je straks nodig als het brood gebakken is.
  • Doe 150 milliliter sojamelk in een steelpan en verwarm dit 1 minuut op een laag vuur. Test of het lauwwarm is. Het mag niet te warm zijn, omdat het anders de gist dood maakt.
  • Voeg 100 milliliter water op kamertemperatuur aan de melk toe en schenk dit in een ruime kom of rechtstreeks in de kom van je standmixer.
  • Doe hierbij 1 theelepel suiker en roer dit er doorheen. Voeg 7 gram gist toe en meng dit er ook even doorheen. Dek de kom af met een bord of een deksel en laat dit zo 10 minuten staan.
  • Na 10 minuten zul je zien dat het gistmengsel een beetje is gaan schuimen en er een klein laagje bovenop ligt. Is dit niet het geval dan kun je beter opnieuw beginnen, want dan is het is gist niet actief.
  • Zet nu de kom op een keukenweegschaal, gebruik de tare functie en zet de weegschaal op nul. Voeg nu 320 gram bloem toe (de hoeveelheid zie je op de weegschaal) en doe hier een een halve theelepel zout bij.
  • Meng dit met een Deense deegklopper of spatel tot een deeg. Als de bloem is opgenomen ga je verder kneden met je handen of met een standmixer. Kneed het deeg zeker 10 minuten tot je een mooie gladde deegbal hebt.
  • Spray olie op de bodem van de kom en leg de deegbal erin. Dek de kom af met huishoudfolie of een theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen op een ‘warme’ plek.
  • Na een uur haal je het deeg uit de kom en weeg je het op de keukenweegschaal. Deel het gewicht door 6. In mijn geval kwam ik uit op 558 gram. Dat deelde ik door 6 en kwam uit op 93 gram. Ik woog daarom 6 stukjes deeg van elk 93 gram per stuk af. Je kunt het ook op gevoel doen als je liever niet wilt wegen.
  • Spray de ondergrond in met een beetje olijfolie en rol de 6 stukjes deeg in balletjes.
  • Rol met een deegroller het eerste balletje tot een cirkel. Dit kun je het beste doen door het deeg van het midden uit in verschillende richtingen te rollen (kriskras). Verwarm ondertussen een koekenpan met een spray olijfolie en leg het deeg erin.
  • Bak het brood 1,5 tot 2 minuten per kant tot er mooie bubbels ontstaan en de beide kanten mooi bruin verkleurd zijn. Terwijl het brood bakt, rol je het tweede deegballetje alvast uit.
  • Als het brood mooi gaar en bruin is, leg je het in een springvorm. Dek de springvorm af met een theedoek en daarop plaats je een deksel. Je kunt de broden ook prima in een schone theedoek wikkelen als je dat handiger vindt. Herhaal dit tot alle deegballetjes op zijn en het brood gebakken is.
  • Serveer het brood direct. Bestrooi eventueel met een snufje zout.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!