Eetspiratie » Rocky road ijs pinda pandan – zonder ijsmachine
Rocky road ijs pinda pandan - zonder ijsmachine

Rocky road ijs pinda pandan – zonder ijsmachine

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Rocky road ijs pinda pandan – zonder ijsmachine. Heerlijk romig ijs dat je heel eenvoudig kunt maken. Sommige recepten komen ineens midden in de nacht in mijn hoofd, zo ook dit rocky road ijs. De basis van slagroom en gecondenseerde melk heb ik niet zelf verzonnen. Maar de vullingen en de topping wel! Ik wilde mijn rocky road vullen met ingrediënten die je tegenkomt in de Indische keuken. Geen idee of het lekker zou worden, dus zat er maar één ding op: uittesten!

Wel heb ik voor dit ijs alleen maar plantaardige ingrediënten gebruikt, zoals plantaardige slagroom en gecondenseerde kokosmelk. De vullingen zijn ook vegan, maar het zijn gewoon ‘normale’ producten die je in elke supermarkt kunt kopen. Maar dat is het leuke van rocky road, je kunt zelf bepalen wat je erin doet, want er zijn geen regels. Wil je gewone slagroom en melk gebruiken, dan kan dat prima. Deze ingrediënten kun je één op één vervangen door elkaar.

De combinatie van 350 milliliter (plantaardige) slagroom en 200 milliliter gecondenseerde (kokos)melk is de ijsbasis. Aan dit mengsel kun je al jouw favoriete ingrediënten toevoegen. Met deze basis kun je elke ijssmaak maken die je lekker vindt.

Rocky road ijs maken zonder ijsmachine

Dit recept is specifiek voor ijs. Normaal gesproken maak je rocky road met gesmolten chocolade, en alle vullingen die je lekker vindt. Denk aan M&M’s, pretzels, mini marshmallows, chocolade, je kunt het zo gek niet bedenken. Dit laat je uitharden en dan snijd je er blokjes van. Een heerlijke zoete snack. Met het oog op de zomer, besloot ik in plaats van een chocoladesnack er ijs van te maken. Ik wilde ik er smaken aan toevoegen die je ook terug kunt vinden in de Indische / Indonesische keuken. Dus ben ik de keuken ingedoken en uiteindelijk kwam ik op een aantal verrassende vullingen.


Mix mix mix
Philips Viva HR3741/00 - Handmixer

Philips Viva HR3741/00 – Handmixer

Krachtig en efficiënt mixen! 450 Watt, 5 snelheden en een turbofunctie.

Toppings en vullingen voor rocky road

Een snoepje dat ik vroeger vaak bij mijn oma kreeg was koffiesnoep en dan van een bepaald merk namelijk: Kopiko. Pinda’s mogen natuurlijk niet ontbreken en chocolade is altijd een goed idee. De keuze viel daarom op pindarotsjes. Daarnaast voor een zout accent dacht ik meteen aan chips frietjes of fritessticks, want die worden gebruikt voor het recept sambal goreng kentang kering. Voor een fruitig accent koos ik voor de smaak banaan, maar dan in de vorm van fruitgummies. Schuimbanaantjes zouden ook een lekkere optie zijn. En voor de kleur – en om in het Indische thema te blijven – koos ik voor gekleurde gepofte rijst die je wellicht kent als ‘Manna’ (plofrijst). Optioneel kun je er zelfs nog blokjes spekkoek in doen. Je kunt op dit recept al je creativiteit loslaten.

Ik gebruikte voor dit ijs twee cakevormen van 22 x 11 centimeter bekleed met bakpapier. Je kunt er dan zowel bolletjes van ‘scoopen’ of het ijs er in zijn geheel uithalen en er plakjes van snijden. Een andere optie is om het ijs in een grote (tupperware) bak te doen van 2,2 liter (22 x 16). Hier kun je – net zoals bij ijs dat je koopt in de supermarkt – bolletjes uit scoopen. Laat het eerst een paar minuutjes ontdooien voordat je het uit de bak of vorm schept.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Rocky road ijs pinda pandan - zonder ijsmachine Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Rocky road ijs pinda pandan - zonder ijsmachine

Rocky road ijs pinda pandan – zonder ijsmachine

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Categorie: Dessert, Nagerecht, TussendoortjeKeuken: FusionNiveau: Makkelijk
Porties

10

porties
Bereiding

15

minuten
Rusttijd

8

uren 
Totale tijd

8

uren 

15

minuten

Maak met maar twee ingrediënten heerlijk ijs zonder een ijsmachine te gebruiken. Kies je favoriete vullingen en toppings en maak je eigen rocky road ijssmaak. Ook te maken in een vegan / plantaardige variant.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 350 milliliter (plantaardige) slagroom om op te kloppen

  • 200 milliliter gecondenseerde kokosmelk

  • een paar druppels pandanpasta (of meer naar wens)

  • 150 gram pindarotsjes (pure chocolade) fijngehakt

  • 25 gram pinda’s, fijngehakt

  • 10 Kopiko koffiesnoepjes, fijngestampt

  • 25 gram fritessticks, verkruimeld

  • 2 zakjes Fruitfunk fruitbites (banana/peach), fijngesneden

  • 30 gram Manna’s (gekleurde en gepofte rijstsnoepjes)

  • snufje zout

  • optioneel 2 plakjes spekkoek, in blokjes gesneden

BEREIDING

  • Begin met het klaarzetten van de toppings en vullingen. Bereid de vullingen voor en doe ze in aparte schaaltjes.
  • Haal 10 koffiesnoepjes uit de verpakking en doe ze in een ziplockzakje. Stamp ze fijn met bijvoorbeeld een stamper van een vijzel tot je wat grote stukjes en een beetje ‘gruis’ overhoudt.
  • Hak 150 gram pindarotsjes en 25 gram ongezouten pinda’s fijn. Verkruimel 25 gram fritessticks met je handen en hak de inhoud van 2 zakjes fruitfunk fruitgummies fijn. Zet ook 30 gram Manna’s alvast klaar. Spekkoek is optioneel, snijd 2 plakjes in kleine blokjes.
  • Let op: als je de vullingen aan het ijsmengsel toevoegt, bewaar dan van alles een beetje. Dit is voor de topping.
  • Schenk 350 milliliter (plantaardige) slagroom in een ruime kom. Klop dit lobbig met een handmixer voor ongeveer 1,5 tot 2 minuten.
  • Voeg vervolgens 200 milliliter gecondenseerde (kokos)melk en een klein snufje zout toe. Meng dit er voorzichtig met een spatel doorheen. Hierna voeg je een royale druppel pandanpasta toe. Meng dit rustig door elkaar totdat je een mooi mintgroen mengsel krijgt.
  • Nu ga je de vullingen toevoegen, schep deze er met de spatel goed doorheen zodat het een beetje verdeeld wordt.
  • Doe het ijsmengsel over in 2 met bakpapier beklede cakevormen 22 x 11 centimeter of doe alles in een bak van 22 x 16 centimeter (geen bakpapier nodig).
  • Laat een paar druppels van de pandanpasta willekeurig in het mengsel vallen en trek er met een cocktailprikkertje strepen of ‘swirls’ mee zodat je een mooi effect krijgt in het ijs straks.
  • Als laatste verdeel je de toppings op het mengsel, de restjes vulling die je achtergehouden hebt (zie stap 4).
  • Dek de vormen af of sluit de bak met de deksel. Zet het ijs nu minimaal 8 uur tot een nacht in de vriezer.
  • Schep het ijs met een ijsschep of lepel uit de vormen of ‘lift’ het met behulp van het bakpapier uit de vorm en snijd er plakken van.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!