Rocky road ijs pinda pandan – zonder ijsmachine. Heerlijk romig ijs dat je heel eenvoudig kunt maken. Sommige recepten komen ineens midden in de nacht in mijn hoofd, zo ook dit rocky road ijs. De basis van slagroom en gecondenseerde melk heb ik niet zelf verzonnen. Maar de vullingen en de topping wel! Ik wilde mijn rocky road vullen met ingrediënten die je tegenkomt in de Indische keuken. Geen idee of het lekker zou worden, dus zat er maar één ding op: uittesten!
Wel heb ik voor dit ijs alleen maar plantaardige ingrediënten gebruikt, zoals plantaardige slagroom en gecondenseerde kokosmelk. De vullingen zijn ook vegan, maar het zijn gewoon ‘normale’ producten die je in elke supermarkt kunt kopen. Maar dat is het leuke van rocky road, je kunt zelf bepalen wat je erin doet, want er zijn geen regels. Wil je gewone slagroom en melk gebruiken, dan kan dat prima. Deze ingrediënten kun je één op één vervangen door elkaar.
De combinatie van 350 milliliter (plantaardige) slagroom en 200 milliliter gecondenseerde (kokos)melk is de ijsbasis. Aan dit mengsel kun je al jouw favoriete ingrediënten toevoegen. Met deze basis kun je elke ijssmaak maken die je lekker vindt.
Rocky road ijs maken zonder ijsmachine
Dit recept is specifiek voor ijs. Normaal gesproken maak je rocky road met gesmolten chocolade, en alle vullingen die je lekker vindt. Denk aan M&M’s, pretzels, mini marshmallows, chocolade, je kunt het zo gek niet bedenken. Dit laat je uitharden en dan snijd je er blokjes van. Een heerlijke zoete snack. Met het oog op de zomer, besloot ik in plaats van een chocoladesnack er ijs van te maken. Ik wilde ik er smaken aan toevoegen die je ook terug kunt vinden in de Indische / Indonesische keuken. Dus ben ik de keuken ingedoken en uiteindelijk kwam ik op een aantal verrassende vullingen.

Toppings en vullingen voor rocky road
Een snoepje dat ik vroeger vaak bij mijn oma kreeg was koffiesnoep en dan van een bepaald merk namelijk: Kopiko. Pinda’s mogen natuurlijk niet ontbreken en chocolade is altijd een goed idee. De keuze viel daarom op pindarotsjes. Daarnaast voor een zout accent dacht ik meteen aan chips frietjes of fritessticks, want die worden gebruikt voor het recept sambal goreng kentang kering. Voor een fruitig accent koos ik voor de smaak banaan, maar dan in de vorm van fruitgummies. Schuimbanaantjes zouden ook een lekkere optie zijn. En voor de kleur – en om in het Indische thema te blijven – koos ik voor gekleurde gepofte rijst die je wellicht kent als ‘Manna’ (plofrijst). Optioneel kun je er zelfs nog blokjes spekkoek in doen. Je kunt op dit recept al je creativiteit loslaten.
Ik gebruikte voor dit ijs twee cakevormen van 22 x 11 centimeter bekleed met bakpapier. Je kunt er dan zowel bolletjes van ‘scoopen’ of het ijs er in zijn geheel uithalen en er plakjes van snijden. Een andere optie is om het ijs in een grote (tupperware) bak te doen van 2,2 liter (22 x 16). Hier kun je – net zoals bij ijs dat je koopt in de supermarkt – bolletjes uit scoopen. Laat het eerst een paar minuutjes ontdooien voordat je het uit de bak of vorm schept.
