Eetspiratie » Pindasaus
Pindasaus

Pindasaus

Zelf pindasaus maken, daar heb je geen pakje of poedertjes uit de supermarkt voor nodig. Je hebt simpele pindasauzen met weinig ingrediënten of je hebt hele uitgebreide recepten waar je onderhand je hele kruidenlade voor nodig hebt. Iedere familie heeft zijn eigen recept. Mijn moeder maakt met een paar ingrediënten een lekkere en simpele saus die snel op tafel staat.

Als je oude recepten bekijkt uit de Indische keuken, zie je dat er voor het maken van deze geliefde saus maar weinig ingrediënten worden gebruikt. Een pasta van pinda’s of pindakaas verdund met water en een paar specerijen was al voldoende om een lekkere saus te maken. Later zijn er steeds meer ingrediënten toegevoegd omdat er ook steeds meer verkrijgbaar was.

Wil je deze saus vegan (veganistisch) maken? Laat dan de trassi uit dit recept weg.

Wat is het verschil tussen satésaus en pindasaus?

Hierover verschillen de meningen nogal. Ik heb het al vaker benoemd in verschillende artikelen. Pindasaus is een saus die je serveert bij gerechten. Denk aan gado gado (klik hier voor het recept). Soms wordt die saus ook wel gado gado saus genoemd. Satésaus is de saus die je serveert op bijvoorbeeld (geroosterd) vlees/vis/kip/tahoe/tempeh wat is geregen op een stokje. Deze saus kan ook gemaakt zijn van alleen ketjap (dus zonder pinda’s), ook dan heet het satésaus.

Dit recept maak je in een goede steelpan met schenktuit
Tefal Illico Steelpan met Deksel - 1.7 liter - Ø18cm met schenktuit

Tefal Illico Steelpan met Deksel – 1.7 liter – Ø18cm met schenktuit

Kook met gemak met de Tefal Illico Steelpan – 1.7L RVS met schenktuiten en stoomgaatjes. Perfect voor soepen en sauzen. Geschikt voor inductie en alle warmtebronnen. Vaatwasserbestendig en ovenbestendig tot 175°C!

Pindasaus

De basis van dit pindasaus recept is pindakaas. Het is een handig recept wat je snel op tafel kunt zetten. Als je pindasaus van pindakaas gaat maken, zorg dan dat je een variant hebt zonder suiker of andere toevoegingen en met alleen als ingrediënt: pindakaas (en/of zout). Een variant met stukjes pinda (of stukjes noot) is ook erg lekker. Wil je het authentiek doen maak dan de basis van de saus van pinda’s. Vermaal dan ongezouten pinda’s in een vijzel of keukenmachine en gebruik dit als basis voor je saus.

Pindasaus

Pindasaus

Recept van Simone | Eetspiratie
4.5 van 10 stemmen
Gang: Bijgerecht, CondimentKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Porties

5

porties
Voorbereiding

5

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

15

minuten

Maak zelf met een paar simpele ingrediënten de lekkerste pindasaus.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 5 eetlepels pindakaas

  • 250 milliliter melk of kokosmelk

  • 1 centimeter verse gember

  • 2 tenen knoflook

  • halve tot hele eetlepel sambal oelek

  • 2-3 eetelepels ketjap manis

  • 1 theelepel suiker (of meer naar smaak)

  • optioneel: halve theelepel verkruimelde trassi

  • zout en peper naar smaak

  • halve citroen (het sap) optioneel: citroenrasp

  • water om de saus te verdunnen

BEREIDING

  • Doe 5 eetlepels pindakaas samen met 250 milliliter (kokos)melk in een steelpan. Verwarm dit langzaam en roer dit door met een garde.
  • Rasp 1 centimeter verse gember en 2 tenen knoflook boven het pannetje en voeg een halve tot hele eetlepel sambal oelek en een halve theelepel verkruimelde trassi toe. Roer het goed door elkaar. Als de saus nog te dik is voeg dan een scheutje water toe.
  • Als de trassi is opgelost, mogen er 2-3 eetlepels ketjap manis, het sap van een halve citroen (en eventueel rasp) erbij. Breng de saus op smaak met zout, peper en 1 theelepel suiker. Roer alles goed door elkaar en verdun indien nodig de saus nog met een scheutje water. Proef of de saus op smaak is en pas indien nodig nog iets aan. Voeg bijvoorbeeld extra sambal, ketjap manis of suiker toe.
  • De saus kun je prima voorbereiden en bewaren in de koelkast. Wil je hem opwarmen voeg dan eerst een scheutje water toe en roer het los. Verwarm het langzaam op een laag vuurtje. Invriezen gaat ook prima, altijd handig om een voorraadje in huis te hebben.Pindasaus

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.