Zelfgemaakte pindasaus

Pindasaus

Pindasaus maak je natuurlijk niet uit een pakje, maar die maak je gewoon lekker zelf! Ik heb gepuzzeld met wat lekkere ingrediënten en de saus moest natuurlijk ook door mijn ‘Indo’ familie goedgekeurd worden. Deze saus kun je bij veel gerechten eten, bijvoorbeeld bij gehaktballetjes, kipsaté en natuurlijk gado gado (de Indonesische salade met pindasaus).

Wat heb je nodig?

  • 5 eetlepels pindakaas
  • 250 milliliter kokosmelk (geen light variant) of gewone melk
  • stukje verse gember (1 centimeter) geraspt
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • sambal oelek naar smaak (halve eetlepel)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • rasp en sap van een limoen of citroen
  • 1 tot 2 theelepels (palm)suiker
  • vers gemalen zwarte peper
  • halve theelepel trassi (verkrijgbaar in supermarkt en toko)

Hoe maak je het?

Verwarm de pindakaas en de (kokos)melk in een steelpannetje en voeg de andere ingrediënten toe. Roer goed door met een spatel en proef of de smaak naar wens is. Verkruimel de trassi goed en zorg dat deze helemaal opgelost is in de saus. Voeg eventueel nog peper, suiker, limoensap of sojasaus aan toe. Als je de saus dunner wil maken voeg er dan een scheutje water aan toe.

En heb je wat saus over? Vries deze dan in!

Tip: ben je nog op zoek naar een lekkere en simpele marinade voor saté? Klik dan hier.

En een lekker gerecht met pittige pindasaus is petjel. Petjel is een Indische salade met petjelsaus of pindasaus. Een van mijn favoriete recepten! Kijk hier hoe je petjel maakt.

Indonesische pindasaus

 

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

8 Reacties

  1. De saus is bijna gelukt, maar hij is wat te zuur (kennelijk een hele saprijke citroen.
    Hoe kan ik de saus minder zuur maken? Palmsuiker erbij of ketjap of pindakaas?
    Graag je advies in deze en alvast bedankt voor de hulp.

    • Hoi Erika, ik denk dat je het beste wat extra suiker kunt toevoegen om het zure op te heffen. Even proeven tussendoor totdat de smaak naar wens is. Een extra scheutje ketjap kan nooit kwaad! Groetjes, Simone

  2. Nina van Veenendaal

    Hallo Simone, wat ben ik blij met jou website. Ook ik heb Indische roots. Jouw gerechten maak ik volgens jou receptuur. Héérlijk, wij genieten, smullen. De pindasaus, top. Dank je wel. Lieve groet, Nina

  3. Deze keer je recept helemaal aangehouden, dus zonder ui (zie mijn bericht van 15 jan), al ben ik daar dus een echte fan van. TOP. Yes, dit is het. Mijn moeder kookte fantastisch goed. Helaas is ze alles vergeten en heeft niets beschreven (en wilde niemand in de keuken). Dus ben ik op zoek naar de mij vertrouwde gerechten. Het wordt een gepuzzel maar de pindasaus kan ik nu afvinken van het lijstje.

  4. Ik heb pindasaus gemaakt, maar dan met ui. Was niet tevreden. Miste wat, smaakte ietwat melig. Of de uien niet lang genoeg gefruit of te weinig citroen. Ik hou van pittig. Misschien bevalt petjelsaus beter. Dank voor je tip. Ben zo blij met je recepten.

  5. Heb je bewust geen ui in de pindasaus? Ik meende dat er altijd ui in zat.

    • Hoi Salima, ja klopt in mijn pindasaus gebruik ik nooit ui. Maar in mijn petjel saus gebruik ik weer wel ui. Smaakt toch net weer even anders. Gebruik jij meestal ui in jouw pindasaus? Ik meng er wel eens gebakken uitjes doorheen, ook lekker! Groetjes, Simone

  6. Pingback: Seroendeng met cashewnoten - Eetspiratie

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*