Pindasaus

Pindasaus

Pindasaus is zo eenvoudig om te maken, daar heb je geen pakje of poedertjes voor nodig. Je hebt simpele pindasauzen met weinig ingrediënten of je hebt hele ingewikkelde recepten waar je onderhand je hele kruidenla voor nodig hebt. Pindasaus heeft helemaal niet veel nodig. Wil je het authentiek doen? Vermaal dan zelf de pinda’s. Wil je het snel op tafel zetten? Dan neem je de lekkerste pindakaas die je kunt vinden.

Deze pindasaus is vrij ‘licht’ van smaak, dit komt onder andere door de citroenrasp en kokosmelk. Pindasaus wordt vaak gemaakt met alleen water of melk. Voor een volle en romige smaak kun je dus ook kokosmelk gebruiken. Belangrijk is om de saus goed op smaak te brengen met een beetje pit (sambal) en een snufje suiker mag ook niet ontbreken.

Deze pindasaus kun je serveren bij diverse gerechten zoals:

Pindasaus is niet hetzelfde als satésaus. Je kunt het uiteraard wel serveren bij saté maar daarvoor heb ik een ander recept (die lees je hier).

Zout voeg je toe naar smaak. Proef de saus dus goed. In pindakaas zit vaak al zout en in sambal oelek ook. Als je proeft weet je of er nog extra zout nodig is of juist niet.

wat heb je nodig?

  • 5 eetlepels pindakaas

  • 250 milliliter melk of kokosmelk

  • 1 centimeter verse gember

  • 2 teentjes knoflook

  • halve eetlepel sambal oelek (of meer naar smaak)

  • 2 eetlepels ketjap manis

  • rasp en sap van een halve citroen (of limoen)

  • 1 tot 2 theelepels (palm)suiker

  • vers gemalen zwarte peper

  • halve theelepel trassi verkruimeld

Hoe maak je het?

  • Doe de pindakaas samen met de (kokos)melk in een steelpan. Verwarm dit langzaam en roer dit door met een garde.
  • Rasp de gember en de knoflook boven het pannetje en voeg de sambal en de verkruimelde trassi toe. Roer het goed door elkaar. Als de saus nog te dik is voeg dan een scheutje water toe.
  • Als de trassi is opgelost mag de ketjap manis, citroenrasp en sap erbij. Als laatste breng je de pindasaus op smaak met suiker. Roer dit goed door en verdun indien nodig de saus nog met wat extra water.
  • Pindasaus kun je ook goed invriezen!

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank

12 Reacties

  1. Tom Hardorff

    beste Simone , is 250 milliliter niet te weinig voor de hoeveelheid pandakaas , ik heb het gemaakt alleen met water en een beetje santen , maar was niet veel wat ik had , was zo op . hoop dat je het verteld mvg Tom

    • Hoi Tom, ik heb eigenlijk altijd 250 milliliter gebruikt en aan gevuld met water om eventueel de saus wat te verdunnen. Kokosmelk is dikker dan water en santen. Weet niet of het daaraan zou kunnen liggen. Groetjes, Simone

  2. Tom Hardorff

    beste Simone , zou ik de palm suiker kunnen vervangen voor vloeibare palm suikeren hoeveel moet ik er dan in doen , teven heb ik ook blokken cocos dus santen, dat zou ik ook toch een beetje door de gewone melk kunnen doen , dan overheerst de cocos niet,
    hoop dat je snel antwoord geeft, ga het zondag maken
    mvg Tom

    • Hoi Tom, ik zou gewoon beginnen met een theelepeltje en dan blijven proeven en evt toe blijven voegen totdat je tevreden bent met de smaak. En wat betreft santen, je kunt dan het beste water toevoegen ipv melk. Altijd beginnen met een beetje suiker en santen in dit geval, proeven en indien nodig nog iets toevoegen. Kook ze! Groet, Simone

  3. De saus is bijna gelukt, maar hij is wat te zuur (kennelijk een hele saprijke citroen.
    Hoe kan ik de saus minder zuur maken? Palmsuiker erbij of ketjap of pindakaas?
    Graag je advies in deze en alvast bedankt voor de hulp.

    • Hoi Erika, ik denk dat je het beste wat extra suiker kunt toevoegen om het zure op te heffen. Even proeven tussendoor totdat de smaak naar wens is. Een extra scheutje ketjap kan nooit kwaad! Groetjes, Simone

  4. Nina van Veenendaal

    Hallo Simone, wat ben ik blij met jou website. Ook ik heb Indische roots. Jouw gerechten maak ik volgens jou receptuur. Héérlijk, wij genieten, smullen. De pindasaus, top. Dank je wel. Lieve groet, Nina

  5. Deze keer je recept helemaal aangehouden, dus zonder ui (zie mijn bericht van 15 jan), al ben ik daar dus een echte fan van. TOP. Yes, dit is het. Mijn moeder kookte fantastisch goed. Helaas is ze alles vergeten en heeft niets beschreven (en wilde niemand in de keuken). Dus ben ik op zoek naar de mij vertrouwde gerechten. Het wordt een gepuzzel maar de pindasaus kan ik nu afvinken van het lijstje.

  6. Ik heb pindasaus gemaakt, maar dan met ui. Was niet tevreden. Miste wat, smaakte ietwat melig. Of de uien niet lang genoeg gefruit of te weinig citroen. Ik hou van pittig. Misschien bevalt petjelsaus beter. Dank voor je tip. Ben zo blij met je recepten.

  7. Heb je bewust geen ui in de pindasaus? Ik meende dat er altijd ui in zat.

    • Hoi Salima, ja klopt in mijn pindasaus gebruik ik nooit ui. Maar in mijn petjel saus gebruik ik weer wel ui. Smaakt toch net weer even anders. Gebruik jij meestal ui in jouw pindasaus? Ik meng er wel eens gebakken uitjes doorheen, ook lekker! Groetjes, Simone

  8. Pingback: Seroendeng met cashewnoten - Eetspiratie

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*