Eetspiratie » Pindasaus
Pindasaus

Pindasaus

Zelf pindasaus maken, het is zo eenvoudig daar heb je geen pakje of poedertjes uit de supermarkt voor nodig. Je hebt simpele pindasauzen met weinig ingrediënten of je hebt hele uitgebreide recepten waar je onderhand je hele kruidenla voor nodig hebt. Iedere familie heeft zijn eigen recept. Mijn moeder maakt met een paar ingrediënten een lekkere en simpele saus die snel op tafel staat.

Als je oude recepten bekijkt uit de Indische keuken, zie je dat er voor het maken van deze geliefde saus maar weinig ingrediënten worden gebruikt. Een pasta van pinda’s of pindakaas verdund met water en een paar specerijen was al voldoende om een lekkere saus te maken. Later zijn er steeds meer ingrediënten toegevoegd omdat er ook steeds meer verkrijgbaar was.

Wat is het verschil tussen satésaus en pindasaus?

Hierover verschillen de meningen nogal. Ik heb het al vaker benoemd in verschillende artikelen. Pindasaus is een saus die je serveert bij gerechten. Denk aan gado gado (klik hier voor het recept). Soms wordt die saus ook wel gado gado saus genoemd. Satésaus is de saus die je serveert op bijvoorbeeld (geroosterd) vlees/vis/kip/tahoe/tempeh wat is geregen op een stokje. Deze saus kan ook gemaakt zijn van alleen ketjap (dus zonder pinda’s), ook dan heet het satésaus.

Saus kacang maken

Dit lekkere pindasaus recept is gemaakt met pindakaas. Het is een handig recept wat je snel op tafel kunt zetten. Als je pindasaus van pindakaas gaat maken, zorg dan dat je een variant hebt zonder suiker of andere toevoegingen en met alleen als ingrediënt: pindakaas (en/of zout). Een variant met stukjes pinda (of stukjes noot) is ook erg lekker.

Wil je het authentiek doen maak dan de basis van de saus van pinda’s. Vermaal dan ongezouten pinda’s in een vijzel of keukenmachine en gebruik dit als basis voor je saus.

Pindasaus

Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Dressings en sauzen, Indische en Indonesische recepten, Indofood, Oosterse receptenMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

5

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Tijd totaal

20

minuten

Maak zelf met een paar simpele ingrediënten de lekkerste pindasaus.

Ingrediënten

  • 5 eetlepels pindakaas

  • 250 milliliter melk of kokosmelk

  • 1 centimeter verse gember

  • 2 tenen knoflook

  • halve tot hele eetlepel sambal oelek

  • 2 – 3 eetelepels ketjap manis

  • 1 theelepel suiker (palmsuiker of rietsuiker)

  • halve theelepel verkruimelde trassi

  • zout en peper naar smaak

  • halve citroen (het sap) optioneel: citroenrasp

  • optioneel: water om de saus te verdunnen

Hoe maak je het?

  • Doe de pindakaas samen met de (kokos)melk in een steelpan. Verwarm dit langzaam en roer dit door met een garde.
  • Rasp de gember en de knoflook boven het pannetje en voeg de sambal en de verkruimelde trassi toe. Roer het goed door elkaar. Als de saus nog te dik is voeg dan een scheutje water toe.
  • Als de trassi is opgelost mag de ketjap manis, citroensap (en eventueel rasp) erbij. Breng de saus op smaak met zout, peper en suiker. Roer alles goed door elkaar en verdun indien nodig de saus nog met een scheutje water. Proef of de saus op smaak is en pas indien nodig nog iets aan. Voeg bijvoorbeeld extra sambal, ketjap manis of suiker toe.
  • De saus kun je prima voorbereiden en bewaren in de koelkast. Wil je hem opwarmen voeg dan eerst een scheutje water toe en roer het los. Verwarm het langzaam op een laag vuurtje. Invriezen gaat ook prima, altijd handig om een voorraadje in huis te hebben.Pindasaus

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE