Kipgehaktballetjes in pindasaus uit de slowcooker. Een goede pindasaus kun je met veel dingen combineren. Het geeft je gerechten iets extra’s. Je bordje nasi goreng wordt er volgens sommige mensen ineens een stuk lekkerder van en je sateetjes kunnen eigenlijk niet zonder. Ik ken zelfs mensen die stokbrood gedipt in pindasaus een prima maaltijd vinden! Kortom met pindasaus kun je alle kanten op. Gecombineerd met gehaktballetjes is het altijd een succes.
Dit gerecht kun je in de slowcooker maken en uiteraard in een gewone wok of stoofpan. Onder hoge druk in een multicooker is geen succes. Pindasaus is niet geschikt om onder hoge druk te bereiden, althans niet bij dit recept. Pindakaas kan weleens verbranden aan de randen van de binnenpan van een slowcooker. Door de pan lichtjes in te vetten met een beetje olie of een oliespray kun je dit (een beetje) voorkomen.
Kipgehaktballetjes in pindasaus uit de slowcooker
Ik gebruik voor pindasaus altijd 100% pure pindakaas zonder toegevoegde suikers of andere ingrediënten. Er zijn in de supermarkt diverse merken te koop met als ingrediënten pindakaas en een beetje zout. Roer de pindakaas voor gebruik altijd even goed door. Pindakip is een populair recept voor de slowcooker, dit gerecht met kipgehaktballetjes is daar een lekkere variant op. Serveer de balletjes met rijst en groente, zoals boontjes, bimi of paksoi. Maar ze zijn ook heerlijk op een knapperig broodje met komkommer en gebakken uitjes. Of wat dacht je van bij knapperige frietjes? En misschien nog lekkerder, bij hete friet!
In dit gerecht gebruik ik ketjap manis. Een goede ketjap maakt al je gerechten lekkerder, het is erg bepalend voor de smaak. In dit artikel vertel ik alles over ketjap en welke merken ik graag gebruik in mijn keuken.
Kipgehaktballetjes in pindasaus uit de slowcooker
20
gehaktballetjes30
minuten3
uren3
uren30
minutenKipgehaktballetjes in pindasaus uit de slowcooker. Bereid in 3 uur op stand low heerlijke malse gehaktballetjes in milde pindasaus.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
700 gram kipgehakt ongekruid
2 eetlepels paneermeel
2 theelepels knoflookpoeder (1 voor de saus en 1 voor het gehakt)
halve theelepel chilivlokken
halve theelepel uienpoeder
2 eetlepels bloem
4 eetlepels pindakaas (eventueel met stukjes pinda)
200 milliliter kokosmelk
1 theelepel (riet)suiker
halve citroen
halve eetlepel sambal oelek
2 eetlepels ketjap manis
1 theelepel sesamolie
1 snufje zout
1 snufje vers gemalen zwarte peper
100 milliliter water (of meer naar wens)
1 eetlepel (rijst)olie om in te bakken
BEREIDING
- Begin met het maken van de pindasaus. Doe de pindakaas in een steelpan samen met 200 milliliter kokosmelk, 1 theelepel knoflookpoeder, een halve eetlepel sambal oelek, het sap van een halve citroen, 1 theelepel suiker, 2 eetlepels ketjap manis en 1 theelepel sesamolie. Verwarm dit langzaam en breng op smaak met zout en peper.
- Als de pindasaus klaar is zet je deze apart en ga je de gehaktballetjes maken.
- Doe 700 gram ongekruid kipgehakt in een grote kom en voeg hieraan 2 eetlepels paneermeel, 1 theelepel knoflookpoeder, een halve theelepel chilivlokken, en een halve theelepel uienpoeder toe. Voeg een klein snufje zout en peper toe.
- Kneed dit goed door elkaar met je handen en draai er ongeveer 20 kleine gehaktballetjes van. Doe 2 eetlepels bloem in een diep bord en rol hier de gehaktballetjes doorheen.
- Verhit een eetlepel olie in een pan en bak in twee rondes de gehaktballetjes rondom bruin. Vet de binnenpan (ook de zijkanten) van de slowcooker eventueel in met een klein beetje olie op bijvoorbeeld een stukje keukenpapier. Schep de balletjes uit de pan direct over in de slowcooker.
- Roer de pindasaus nog even door en voeg 100 milliliter water toe. Proef de saus en breng indien nodig nog extra op smaak met bijvoorbeeld sambal oelek of ketjap manis. Vind je de saus nog steeds te dik? Later meer water toevoegen kan altijd nog. Giet de saus op de gehaktballetjes in de slowcooker.
- Zet de slowcooker op stand low voor minimaal 2,5 tot 3 uur. Schep de balletjes tussendoor een keertje om. Serveer met rijst of gebakken aardappels (frietjes) en een salade.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
- Deze gehaktballetjes passen ook goed op een Oosterse borrelplank. Kijk hier hoe je deze lekkere borrelplank maakt. En een ander lekker recept is gehaktballetjes in mangochutney. Een heerlijke zoete, hartige saus met sappige gehaktballetjes. Bekijk hier het recept.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Pittige kool met kipgehaktballetjes
- Kokos curry met kipgehaktballetjes (Crock-Pot Express)
- Chocolade smoothie
- Pindasaus
- Kip in pindasaus (snel en simpel)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.