Kokoscurry met kipgehaktballetjes (Crock-Pot Express multicooker). Scrollend door mijn eigen website kwam ik een van mijn eerste recepten uit 2013 tegen, gehaktballetjes in kokosbouillon. Dit gerecht barst van de lekkere smaken! Alleen omdat het recept al wat ouder is, is hij een beetje op de achtergrond geraakt. Toen kreeg ik een idee, wat nu als ik er een nieuwe variant voor de Crock-Pot Express van maak?
Heb je geen Crock-Pot Express? Geen probleem, in een simpele stoofpan of de slowcooker kun je dit gerecht ook prima maken. De CPE is wel een handig hulpmiddel om mee te koken. Ik schreef een uitgebreide review over dit apparaat. Lees hier het artikel over de Crock-Pot Express multicooker.
Dit gerecht kun je ook prima bereiden in een slowcooker of een gewone pan. Onderaan dit recept leg ik uit hoe je dat doet.
Kokoscurry met kipgehaktballetjes (Crock-Pot Express multicooker)
Als je houdt van zachte gehaktballetjes in een heerlijke geurige aromatische kokos saus (curry) dan is dit een gerecht voor jou! Maar wat is een curry nu precies?
Een curry is een gerecht dat barst van de kruiden en specerijen!
Je kunt een curry maken met een currypasta uit de supermarkt of je kunt hem zelf maken. (Zie mijn recept voor gele currypasta). Vaak is een curry mild tot pittig van smaak en wordt er kokosmelk of bouillon (of beide) aan toegevoegd. Je kunt in principe van alles een curry maken. Een vegetarische curry van linzen of een kruidige curry met vlees zoals vindaloo. Je serveert curry meestal met rijst of brood. Als frisse tegenhanger serveer je er yoghurt (als saus, dressing of dip) en een simpele salade (van bv komkommer) bij.
De ingrediëntenlijst ziet er lang uit, maar het recept is heel eenvoudig. Als je alles van tevoren alvast afmeet en klaar zet dan valt het allemaal best wel mee. Dit recept bestaat uit twee delen, de gehaktballetjes en de kokoscurry. Op het eind voeg je ze samen. Ook al maak je dit in de CPE, je gaat nog steeds echt koken. Uit dit recept haal je ongeveer 20 gehaktballetjes. Draai je de balletjes wat kleiner dan kun je er nog meer uithalen.
Extra tip: voeg een paar hardgekookte eieren toe aan de curry als deze klaar is. De saus is combinatie met de eieren is echt heel erg lekker.

CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L
Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!
Kokoscurry met kipgehaktballetjes (Crock-Pot Express multicooker)
4
porties30
minuten40
minuten1
uur10
minutenKokoscurry met kipgehaktballetjes is een heerlijk zacht, geurig en aromatisch gerecht. Lekker met rijst of brood om mee in de saus te dippen.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
- Wat heb je nodig voor de gehaktballetjes?
600 gram kipgehakt (ongekruid)
1 verkruimelde boterham zonder korst
2 eetlepels melk
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
halve theelepel chiliflakes
2 eetlepels bloem
1 snufje zout
1 snufje peper
- Wat heb je nodig voor de curry?
2 theelepels ketoembar
1 theelepel kurkuma
halve theelepel chiliflakes
4 kardemom peulen, geplet
halve theelepel kaneel
2 stengels serehstengel, gekeusd (citroengras)
3 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)
3 plakjes verse gember, gekneusd
400 milliliter kokosmelk
200 milliliter water
1 eetlepel groentebouillonpoeder of een half verkruimeld bouillonblokje
sap en rasp van een limoen
om op smaak te brengen: Thaise vissaus en suiker
olie om in te bakken
BEREIDING
- Hoe maak je de gehaktballetjes?
- Doe het kipgehakt in een grote kom samen met het uienpoeder, knoflookpoeder, chiliflakes, peper en zout.
- Verkruimel de boterham en schep hier de melk op. Laat dit even weken. Meng ondertussen met je handen (ik gebruik altijd handschoentjes) het gehakt door elkaar. Knijp het brood uit en voeg dit bij het kipgehakt. De melk die overblijft gebruik je niet.
- Knijp alles goed fijn en draai balletjes van het gehakt ter grootte van een golfbal. Doe 2 eetlepels bloem in een kom en rol de balletjes er een voor een doorheen. Zet de balletjes afgedekt apart tot gebruik.
- Hoe maak je de curry?
- Zet de CPE op een stevige ondergrond en kijk of eventueel wat stoom aan de bovenkant vrij weg kan. Check of de binnenpan erin zit en controleer of de ring in de deksel zit.
- Doe de droge kruiden/specerijen alvast in een kommetje. Plet de kardemom, de peulen mogen er in zijn geheel bij. Kneus de sereh, djeroek poeroet en de gember, deze gaan straks in zijn geheel in de pan. Zet kokosmelk, water en groentebouillonpoeder alvast klaar. Ook de limoen heb je zo meteen nodig.
- Druk op sauté en op start. Schenk een eetlepel olie in de binnenpan en leg er 10 balletjes in. Bak deze aan totdat ze rondom licht verkleurd zijn. Haal ze met een tang uit de pan en leg ze op een bord. Bak nu de andere balletjes aan, haal eruit en leg erbij op het bord.
- Druk op stop zodat de sauté functie stopt. Doe de inhoud van het kommetje (kruiden /specerijen) in de CPE met de sereh, djeroek poeroet en de gember en schep dit even om. Schenk er een scheutje kokosmelk bij om het mengsel wat losser te maken.
- Als de geuren goed zijn vrijgekomen schenk je de rest van de kokosmelk erbij. Voeg ook het water en het groentebouillonpoeder (of half verkruimeld blokje) toe.
- Rasp nu de limoen boven de pan en roer alles goed door elkaar. Leg de gehaktballetjes in de saus. Doe de deksel op de pan en zet meteen het ventiel dicht. Druk op manual en stel de tijd in op high voor 30 minuten. Er verschijnt heat op het display. De pan gaat druk opbouwen dit duurt ongeveer 6 minuten. Er kan eventueel wat stoom ontsnappen.
- Als de druk is opgebouwd, hoor je een signaal en gaat de CPE terugtellen van 30 naar 0. Als de 30 minuten verstreken zijn hoor je nogmaals een signaal. Je doet nu niets en laat de pan 10 minuten zelf zijn stoom kwijtraken (natural release).
- Na 10 minuten druk je op stop en open je voorzichtig (eventueel met behulp van een lange lepel het ventiel). Als alle stoom weg is open je voorzichtig de deksel.
- Als je de saus dik genoeg vindt kun je de saus op smaak gaan brengen. Proef en voeg limoensap, suiker en Thaise vissaus naar wens toe. Wil je de saus nog meer laten indikken? Druk dan op de sauté stand en op start. Laat de saus inkoken totdat het voor jou de gewenste dikte heeft. Breng de saus hierna op smaak.
- Omdat je kurkuma hebt gebruikt is het aan te raden om zo snel mogelijk de ring uit de deksel goed af te wassen. Anders heb je kans dat de geur er een beetje in blijft hangen.
AANTEKENINGEN
- Wil je dit gerecht bereiden in de slowcooker? Bereid dan de balletjes volgens de stappen hierboven. Bak ze aan en doe ze over in de slowcooker. Maak in dezelfde pan de saus zoals beschreven. Voeg de saus bij de balletjes en stel je een tijd in van 3 tot 4 uur op low.
- Wil je dit gerecht maken in een gewone pan? Maak de gehaktballetjes zoals hierboven omschreven en bak ze aan in een koekenpan. In een andere pan bak je de kruiden en specerijen aan en voeg je de kokosmelk enzovoort toe. Voeg daarna de gehaktballetjes bij de saus en laat dit voor minimaal 15 minuten sudderen op een zacht vuur.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Hoe werkt de Crock-Pot Express multicooker?
- Vindaloo uit de slowcooker
- Thaise saté
- Curry aardappels uit de oven
- Vegan linzencurry met zoete aardappel
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.