gehaktballetjes in kokosbouillon

Gehaktballetjes in kokosbouillon

Oosterse gehaktballetjes in kokosbouillon, klinkt heerlijk toch? Dit gerecht zag ik ooit op tv in een programma van Gordon Ramsay voorbij komen en het deed mij denken aan een gerecht van vroeger. Alle kruiden en specerijen die in dit gerecht zitten behoren tot mijn favorieten. Het zijn complete smaakbommen. Ik maakte een versie naar mijn eigen smaak en toen ik het rook en proefde klopte het helemaal.

Sommige gerechten moet je gewoon eens proberen en dit is er zo een. Gehaktballetjes lust (bijna) iedereen en de kruidige kokosbouillon kun je wel opdrinken zo lekker! Nou ja, hij smaakt heerlijk met rijst en je kunt er ook stukjes brood in dippen.

Het recept bestaat uit twee delen, je maakt eerst de gehaktballetjes en vervolgens de bouillon. Daarna voeg de ze samen. Je kunt dit gerecht maken in een gewone pan en je kunt de gehaktballetjes ook lekker laten garen in de slowcooker.

wat heb je nodig voor de gehaktballetjes?

  • 400 gram half om half gehakt

  • 1 ui zeer fijn gesnipperd

  • halve tot hele theelepel gedroogde chili flakes

  • 2 tenen knoflook geraspt

  • 3 eetlepels melk

  • 1 verkruimelde boterham zonder korst

Hoe maak je het?

  • Meng het gehakt met je handen in een grote kom en voeg een beetje zout en peper toe. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui en knoflook lichtjes aan. Voeg vervolgens de chili flakes toe en bak deze even mee.
  • Zet de pan uit en voeg het mengsel bij het rauwe gehakt. Kneed dit goed door. Het is echt een groot verschil of je rauwe ui of zachte gefruite ui in het gehaktmengsel doet!
  • Doe de broodkruimels in een kom en voeg de melk toe. Meng dit vervolgens door het gehakt.
  • Pak een groot bord en leg daar een bakpapiertje op. Draai van het gehakt balletjes zo groot als een golfbal en leg deze op het bord. Zet de balletjes daarna even in de koelkast zodat ze wat steviger worden.

wat heb je nodig voor de kokosbouillon?

  • 2 theelepels gemalen koriander (ketoembar)

  • 1 theelepel gemalen kurkuma (koenjit)

  • 4 geplette kardemom peulen

  • halve tot hele theelepel gedroogde chili flakes

  • 1/2 theelepel gemalen kaneel

  • 2 stengels gekneusde sereh (citroengras)

  • 3 plakjes verse gekneusde gember

  • 400 milliliter kokosmelk

  • 400 milliliter water

  • 1 flinke eetlepel groentebouillonpoeder of een half verkruimeld blokje bouillon (of meer naar smaak)

  • sap en rasp van een limoen

  • halve tot hele eetlepel sojasaus naar smaak

Hoe maak je het?

  • Bak de gehaktballetjes in een eetlepel olie rondom bruin en gaar. Schik ze vervolgens in een cirkel in de pan. Voeg nu de droge kruiden (koriander, kurkuma, kardemom, kaneel en chili flakes) toe in het midden van de pan. Bak dit kort aan, op deze manier komen de smaken goed vrij.
  • Leg hierna de gekneusde sereh en gember erbij en bak dit even mee. Schenk het water met het groentebouillonpoeder en de kokosmelk in de pan en roer het met een spatel door elkaar. Laat het op een zacht vuurtje sudderen met een deksel op de pan.
  • Breng op smaak met sojasaus en rasp er voor het serveren een beetje limoenrasp overheen en knijp het sap van de limoen uit boven de pan. Roer alles goed door elkaar en proef of de smaak naar wens is.

Hoe maak je dit gerecht in de slowcooker?

Maak de balletjes zoals aangegeven in het recept hierboven. Bak de balletjes bruin in de koekenpan. Leg ze vervolgens in de slowcooker. Bak de kruiden en specerijen kort aan in dezelfde pan en doe het daarna over in de slowcooker. Giet de bouillon en de kokosmelk erbij en roer het even door met een spatel. Zet de slowcooker op stand low voor 5 uur. Als je de balletjes in de slowcooker bereid zullen ze heerlijk zacht worden.

Zoek je nog meer gehaktballetjes inspiratie? Het recept voor gehaktballetjes in ketjap pindasaus is een van mijn meest gemaakte en beken recepten. Nieuwsgierig?

Kijk hier voor het recept.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

7 Reacties

  1. Hoi Simone,
    Wat ben ik blij met je blog, echt geweldig!! Ik krijg vandaag mijn multi cooker en wil er graag gezonde gerechten in klaar maken.
    Mijn vraag is kan ik ook rundergehakt gebruiken of is dat te droog? Ik heb liever zo min mogelijk vet vlees.

    Ga vooral door met je heerlijke recepten, het water loopt mij in de mond.
    groetjes van Sandra

  2. Geweldig recept! Doet me denken aan wat indo gerechten die ik wel eens bij de toko haal :-)
    Dit recept is zeker een blijver. Even een vraag, ik heb aardig wat bouillon over en het ruikt en smaakt zo lekker dat ik het niet weggooien wil. Heb jij nog een idee of ik het kan hergebruiken?

    • Hoi Lianne, het is zeker zonde om weg te gooien! Je kunt het sowieso invriezen. Het is misschien ook lekker om kip(filet) of kippendijen in de bouillon te laten garen zodat je een soort curry idee krijgt. Je zou dan een extra blikje kokosmelk kunnen toevoegen om de saus wat dikker te maken. En dan eet je het met rijst bijvoorbeeld. Of als saus over sperzieboontjes of broccoli. Eventueel kun je met de toevoeging van water er een soort kokossoep van maken. Serveer met rijst of noedels en wat groenten zoals peultjes en bosui. Maar ik zou het zeker hergebruiken, het is een heerlijke bouillon. Groetjes, Simone

  3. Hoi Simone, wat een heerlijk recept lijkt me dit. Ik heb een slowcooker en ben van plan dit gerecht daarin te gaan maken. Nu mijn vraag . Gaat de kokosmelk niet schiften? als ik andere slowcook recepten maak moet de zuivel altijd op het laatst pas toegevoegd worden.

    • Hoi! Het is ook een lekker kruidig recept. Bij mij ging de kokosmelk niet schiften. Het is dan natuurlijk melk van een kokosnoot en dus anders als koemelk. Wat je ook kunt doen is de balletjes gewoon in de bouillon laten stoven en een kwartiertje voor je het wil serveren de kokosmelk toevoegen. Maar dat hoeft dus niet perse. Ik heb toevallig deze week een kipsalade in de slowcooker gemaakt met roomkaas. Deze heeft 5 uur in de slowcooker gezeten en is niet gaan schiften. Het is even uitproberen maar het gaat vast goedkomen! Veel plezier met cooken. Groetjes, Simone

  4. Hoi Simone,

    Wat eet je hier verder bij, moet ik het zien als een soort soep?

    Groetjes,
    Petra

    • Hoi Petra,
      In de beschrijving heb ik er quinoa en sperzieboontjes bijgezet als optie. Zelf eet ik het graag met rijst en een frisse salade met komkommer. Laatst heb ik er couscous salade (die staat ook op het blog) en gebakken zoete aardappelblokjes bij gegeten. Gewokte paksoi, spitskool en spinazie zijn er ook erg lekker bij! Hopelijk heb je weer wat meer eetspiratie gekregen. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*