Gehaktballetjes in kokosbouillon, klinkt heerlijk toch? Dit gerecht (meatballs in fragant coconutbroth) zag ik ooit voorbijkomen in een tv programma van Gordon Ramsay. Het deed mij denken aan een gerecht van vroeger. Alle kruiden en specerijen die in dit gerecht zitten behoren tot mijn favorieten. Het zijn complete smaakbommen. Ik maakte een versie van dit gerecht naar mijn eigen smaak en toen ik het rook en proefde klopte het helemaal.
Sommige gerechten moet je gewoon eens proberen en dit is er zo een. Gehaktballetjes lust (bijna) iedereen en de kruidige kokosbouillon zit vol met smaak. Lekker met rijst of quinoa en perfect om stukjes brood in dippen. Serveer er groenten zoals broccoli, sugarsnaps, boontjes of paksoi bij.
Gehaktballetjes in kokosbouillon
Het recept bestaat uit twee delen, je maakt eerst de gehaktballetjes en vervolgens de bouillon. Daarna voeg je dit samen. Je kunt dit gerecht maken in een gewone pan en je kunt de gehaktballetjes ook lekker laten garen in de slowcooker. De bereidingswijze hiervoor vind je onderaan de receptenkaart.
Het handigst is om alle kruiden en specerijen vooraf af te meten en klaar te zetten (mise en place), dan kun je in een keer doorwerken. Zoals je straks ziet worden de uien en de knoflook eerst aangebakken voordat je ze mengt met het gehakt. Rauwe ui en knoflook of gebakken ui en knoflook in de gehaktballetjes maakt een groot verschil. De balletjes worden op deze manier een stuk zachter en smaakvoller. Wil je graag meer een saus dan een bouillon? Voeg dan op het laatst een papje van maïzena en water toe om de bouillon iets te laten indikken.
Dit gerecht is ook makkelijk om te toveren tot een vegan of vegetarische variant. Gebruik in plaats van gehakt, veganistische groenteballetjes of vegan gehaktballetjes. Deze hoef je dan zelf niet op smaak te brengen. Bak de balletjes aan en maak vervolgens de kokosbouillon zoals aangeven in het recept.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Gehaktballetjes in kokosbouillon
4
personen30
minuten30
minuten1
uurGehaktballetjes in een aromatische kokosbouillon. Bereid dit heerlijke gerecht in een uur in een stoofpan of in 5 uur op stand low in de slowcooker. Serveer de gehaktballetjes met rijst en groenten.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
500 gram half-om-half gehakt
1 ui, gesnipperd
halve theelepel gedroogde chiliflakes voor in het gehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
4 eetlepels melk
1 boterham zonder korst verkruimeld
2 theelepels gemalen koriander (ketoembar)
1 theelepel gemalen kurkuma
4 kardemompeulen geplet
halve theelepel gedroogde chilivlokken voor het gehakt + extra voor de bouillon
halve theelepel gemalen kaneel
2 stengels sereh, gekneusd
3 plakjes verse gember, geplet
2 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad) ingescheurd
400 milliliter kokosmelk
200 milliliter water
1 eetlepel groentebouillonpoeder (een verkruimeld bouillonblokje)
1 biologische limoen (sap + rasp)
1 eetlepel sojasaus naar smaak
1 theelepel suiker
papje van 1 eetlepel maïzena + 2 eetlepels water (optioneel)
2 eetlepels olie
BEREIDING
- Snipper de ui en hak 2 tenen knoflook fijn. Verhit een eetlepel olie in een pan en fruit de ui en knoflook lichtjes aan. Voeg vervolgens een halve theelepel gedroogde chilivlokken toe en bak deze even mee.
- Doe 500 gram gehakt in een grote kom en voeg zout en peper toe. Voeg het ui en knoflookmengsel bij het rauwe gehakt. Kneed dit goed met je handen door elkaar.
- Doe 1 verkruimelde boterham in een kom en voeg 4 eetlepels melk toe. Meng het brood en de melk vervolgens door het gehakt.
- Pak een groot bord en leg daar een bakpapiertje op. Draai van het gehakt balletjes zo groot als een pingpong balletje en leg deze op het bord. Zet de balletjes daarna even in de koelkast zodat ze wat steviger worden. Meet vervolgens alle kruiden/specerijen af en zet deze alvast klaar.
- Bak de gehaktballetjes in een ruime koekenpan in eetlepel olie rondom bruin en gaar. Schik ze vervolgens in een cirkel in de pan. Voeg nu de droge kruiden (2 theelepels gemalen koriander, 1 theelepel gemalen kurkuma, 4 geplette kardemompeulen, een halve theelepel gemalen kaneel en chilivlokken naar smaak) toe in het midden van de pan. Bak dit kort aan, op deze manier komen de smaken goed vrij.
- Leg hierna 1 gekneusde sereh, 3 plakken geplette verse gember en 2 ingescheurde blaadjes djeroek poeroet erbij en bak dit even mee. Schenk er 200 milliliter water met 1 eetlepel groentebouillonpoeder en 400 milliliter de kokosmelk in de pan en roer het met een spatel door elkaar. Laat het op een zacht vuurtje sudderen met een deksel op de pan.
- Breng op smaak met 1 eetlepel sojasaus, 1 theelepel suiker en rasp de limoen boven de pan. Knijp vervolgens het sap eruit. Roer alles goed door elkaar en proef of de smaak naar wens is. Indien je de bouillon wilt laten indikken, voeg je een papje van 1 eetlepel maïzena en 2 eetlepels water toe.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. - Heb je een Crock-Pot Express? Dan heb ik een lekker recept met kipgehaktballetjes met als basis deze lekkere kokossaus. Klik hier om naar het recept te gaan.
Bereiding in de slowcooker
Maak de balletjes zoals aangegeven in het recept hierboven. Bak de balletjes bruin in de koekenpan. Leg ze vervolgens in de slowcooker. Bak de kruiden en specerijen kort aan in dezelfde pan en doe het daarna over in de slowcooker. Giet de bouillon en de kokosmelk erbij en roer het even door met een spatel. Zet de slowcooker op stand low voor 5 uur. Breng op smaak met sojasaus en limoensap en rasp.
Gerelateerde recepten en artikelen
- De allerlekkerste gehaktbal
- Gehaktballetjes in ketjap pindasaus (slowcooker)
- De 8 lekkerste recepten voor gehaktballetjes
- Gehaktbal uit de jus
- Salade met Indische gehaktballetjes
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.