Gehaktballetjes in kokosbouillon

Oosterse gehaktballetjes in kokosbouillon, klinkt goed toch! Als je van kruiden en oosterse smaken houdt zou je dit gerecht echt eens moeten proberen. Je kunt er een mooi voorraadje van aanleggen en invriezen. Je kunt het maken in een gewone stoofpan of in de slowcooker. Het recept is geïnspireerd op een recept van Gordon Ramsay, echt een aanrader!

Wat heb je nodig voor de gehaktballetjes?

  • 400 gram half om half gehakt
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 1 theelepel gedroogde chiliflakes
  • 2 tenen knoflook geraspt
  • scheutje (plantaardige) melk
  • 1 verkruimelde boterham

Zo maak je de balletjes:

Meng het gehakt met je handen in een grote kom en voeg een beetje zout en peper toe. Fruit de ui en knoflook lichtjes aan in een wat diepere pan en als het een beetje verkleurd is voeg dan de chiliflakes toe en bak deze kort mee. Zet de pan uit en voeg dit mengsel bij het gehakt. Kneed dit goed door. Voeg de melk aan de broodkruimels toe en meng dit met het gehakt. Het is echt een groot verschil of je rauwe ui of zachte gefruite ui in het gehaktmengsel doet!

Pak een groot bord en leg daar een bakpapiertje op. Draai van het gehakt balletjes zo groot als een golfbal en leg deze op het bord. Zet de balletjes daarna even in de koelkast zodat ze wat steviger worden.

Wat heb je nodig voor de bouillon?

  • 2 theelepels gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 theelepel gemalen kurkuma (koenjit)
  • 4 geplette kardemom peulen
  • 1 tot 2 theelepels gedroogde chiliflakes
  • 1/2 theelepel gemalen kaneel
  • 2 stengels gekneusde sereh (citroengras)
  • 3 plakjes verse gember
  • 400 milliliter kokosmelk
  • 400 milliliter groentebouillon
  • sap en rasp van een limoen

Hoe maak je het?

Bak de gehaktballetjes in een eetlepel olie rondom bruin. Schik ze in een rondje in de pan. Voeg nu de droge kruiden toe in het midden van de pan, op deze manier komen de smaken goed vrij. Leg hierna het citroengras en de gember erbij en bak dit even mee. Giet de bouillon en de kokosmelk in de pan en roet het met een spatel door elkaar. Laat het op een zacht vuurtje sudderen met een deksel op de pan. Rasp er voor het serveren een beetje limoenrasp overheen en knijp het sap van de limoen uit boven de pan.

Serveer de balletjes met zilvervliesrijst of quinoa. Samen met sperzieboontjes en een frisse komkommersalade heb je een lekker oosters gerecht. Gewokte spinazie, paksoi of spitskool passen er ook goed bij. In een wrap of pitabroodje met sla en groenten is het ook een lekker lunchgerecht.

Hoe maak je dit gerecht in de slowcooker?

Maak de balletjes zoals aangegeven in het recept hierboven. Bak de balletjes bruin in de koekenpan. Leg ze vervolgens in de slowcooker. Bak de kruiden en specerijen kort aan in dezelfde pan en doe het daarna over in de slowcooker. Giet de bouillon en de kokosmelk erbij en roer het even door met een spatel. Zet de slowcooker op stand low voor 5 uur. Als je de balletjes in de slowcooker bereid zullen ze heerlijk zacht worden.

Tip: maak ook eens kipgehaktballetjes in pindasaus!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

7 Reacties

  1. Hoi Simone,
    Wat ben ik blij met je blog, echt geweldig!! Ik krijg vandaag mijn multi cooker en wil er graag gezonde gerechten in klaar maken.
    Mijn vraag is kan ik ook rundergehakt gebruiken of is dat te droog? Ik heb liever zo min mogelijk vet vlees.

    Ga vooral door met je heerlijke recepten, het water loopt mij in de mond.
    groetjes van Sandra

  2. Geweldig recept! Doet me denken aan wat indo gerechten die ik wel eens bij de toko haal :-)
    Dit recept is zeker een blijver. Even een vraag, ik heb aardig wat bouillon over en het ruikt en smaakt zo lekker dat ik het niet weggooien wil. Heb jij nog een idee of ik het kan hergebruiken?

    • Hoi Lianne, het is zeker zonde om weg te gooien! Je kunt het sowieso invriezen. Het is misschien ook lekker om kip(filet) of kippendijen in de bouillon te laten garen zodat je een soort curry idee krijgt. Je zou dan een extra blikje kokosmelk kunnen toevoegen om de saus wat dikker te maken. En dan eet je het met rijst bijvoorbeeld. Of als saus over sperzieboontjes of broccoli. Eventueel kun je met de toevoeging van water er een soort kokossoep van maken. Serveer met rijst of noedels en wat groenten zoals peultjes en bosui. Maar ik zou het zeker hergebruiken, het is een heerlijke bouillon. Groetjes, Simone

  3. Hoi Simone, wat een heerlijk recept lijkt me dit. Ik heb een slowcooker en ben van plan dit gerecht daarin te gaan maken. Nu mijn vraag . Gaat de kokosmelk niet schiften? als ik andere slowcook recepten maak moet de zuivel altijd op het laatst pas toegevoegd worden.

    • Hoi! Het is ook een lekker kruidig recept. Bij mij ging de kokosmelk niet schiften. Het is dan natuurlijk melk van een kokosnoot en dus anders als koemelk. Wat je ook kunt doen is de balletjes gewoon in de bouillon laten stoven en een kwartiertje voor je het wil serveren de kokosmelk toevoegen. Maar dat hoeft dus niet perse. Ik heb toevallig deze week een kipsalade in de slowcooker gemaakt met roomkaas. Deze heeft 5 uur in de slowcooker gezeten en is niet gaan schiften. Het is even uitproberen maar het gaat vast goedkomen! Veel plezier met cooken. Groetjes, Simone

  4. Hoi Simone,

    Wat eet je hier verder bij, moet ik het zien als een soort soep?

    Groetjes,
    Petra

    • Hoi Petra,
      In de beschrijving heb ik er quinoa en sperzieboontjes bijgezet als optie. Zelf eet ik het graag met rijst en een frisse salade met komkommer. Laatst heb ik er couscous salade (die staat ook op het blog) en gebakken zoete aardappelblokjes bij gegeten. Gewokte paksoi, spitskool en spinazie zijn er ook erg lekker bij! Hopelijk heb je weer wat meer eetspiratie gekregen. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*