Eetspiratie » Gehaktballetjes in kokosbouillon
Gehaktballetjes in kokosbouillon

Gehaktballetjes in kokosbouillon

Gehaktballetjes in kokosbouillon, klinkt heerlijk toch? Dit gerecht (meatballs in fragant coconutbroth) zag ik ooit voorbijkomen in een tv programma van Gordon Ramsay. Het deed mij denken aan een gerecht van vroeger. Alle kruiden en specerijen die in dit gerecht zitten behoren tot mijn favorieten. Het zijn complete smaakbommen. Ik maakte een versie van dit gerecht naar mijn eigen smaak en toen ik het rook en proefde klopte het helemaal.

Sommige gerechten moet je gewoon eens proberen en dit is er zo een. Gehaktballetjes lust (bijna) iedereen en de kruidige kokosbouillon zit vol met smaak. Lekker met rijst of quinoa en perfect om stukjes brood in dippen. Serveer er groenten zoals broccoli, sugarsnaps, boontjes of paksoi bij.

Gehaktballetjes in kokosbouillon

Het recept bestaat uit twee delen, je maakt eerst de gehaktballetjes en vervolgens de bouillon. Daarna voeg je dit samen. Je kunt dit gerecht maken in een gewone pan en je kunt de gehaktballetjes ook lekker laten garen in de slowcooker. De bereidingswijze hiervoor vind je onderaan de receptenkaart.

Het handigst is om alle kruiden en specerijen vooraf af te meten en klaar te zetten, dan kun je in een keer doorwerken. Zoals je straks ziet worden de uien en de knoflook eerst aangebakken voordat je ze mengt met het gehakt. Rauwe ui en knoflook of gebakken ui en knoflook in de gehaktballetjes maakt een groot verschil. De balletjes worden op deze manier een stuk zachter en smaakvoller. Wil je graag meer een saus dan een bouillon? Voeg dan op het laatst een papje van maïzena en water toe om de bouillon iets te laten indikken.

Dit gerecht is ook makkelijk om te toveren tot een vegan of vegetarische variant. Gebruik in plaats van gehakt, veganistische groenteballetjes of vega gehaktballetjes. Deze hoef je dan zelf niet op smaak te brengen. Bak de balletjes aan en maak vervolgens de saus zoals aangeven in het recept.

Gehaktballetjes in kokosbouillon

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

30

minuten
Tijd totaal

1

uur 

Zachte gehaktballetjes in een aromatische kokosbouillon.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 500 gram 500 half-om-half gehakt

  • 1 1 ui gesnipperd

  • halve theelepel halve gedroogde chiliflakes voor in het gehakt

  • 2 tenen 2 knoflook fijngehakt

  • 4 eetlepels 4 melk

  • 1 1 boterham zonder korst verkruimeld

  • 2 theelepels 2 gemalen koriander (ketoembar)

  • 1 theelepel 1 gemalen kurkuma

  • 4 4 kardemompeulen geplet

  • halve theelepel halve gedroogde chilivlokken voor het gehakt + extra voor de bouillon

  • halve theelepel halve gemalen kaneel

  • 2 stengels 2 sereh gekneusd

  • 3 plakjes 3 verse gember gekneusd

  • 2 blaadjes 2 djeroek poeroet (limoenblad)

  • 400 milliliter 400 kokosmelk

  • 200 milliliter 200 water

  • 1 eetlepel 1 groentebouillonpoeder (een verkruimeld bouillonblokje)

  • 1 1 limoen (sap + rasp)

  • 1 eetlepel 1 sojasaus naar smaak

  • 1 theelepel 1 suiker

  • papje van maïzena + water (optioneel)

Hoe maak je het?

  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui en knoflook lichtjes aan. Voeg vervolgens de chilivlokken toe en bak deze even mee. Doe het gehakt in een grote kom en voeg zout en peper toe.
  • Voeg het ui en knoflookmengsel bij het rauwe gehakt. Kneed dit goed met je handen door elkaar.
  • Doe de verkruimelde boterham in een kom en voeg de melk toe. Meng het brood en de melk vervolgens door het gehakt.
  • Pak een groot bord en leg daar een bakpapiertje op. Draai van het gehakt balletjes zo groot als een golfbal en leg deze op het bord. Zet de balletjes daarna even in de koelkast zodat ze wat steviger worden. Meet vervolgens alle kruiden/ specerijen af en zet deze alvast klaar.
  • Bak de gehaktballetjes in een ruime koekenpan in eetlepel olie rondom bruin en gaar. Schik ze vervolgens in een cirkel in de pan. Voeg nu de droge kruiden (koriander, kurkuma, kardemom, kaneel en chilivlokken) toe in het midden van de pan. Bak dit kort aan, op deze manier komen de smaken goed vrij.
  • Leg hierna de gekneusde sereh en gember erbij en bak dit even mee. Schenk het water met het groentebouillonpoeder en de kokosmelk in de pan en roer het met een spatel door elkaar. Laat het op een zacht vuurtje sudderen met een deksel op de pan.
  • Breng op smaak met sojasaus en suiker en rasp de limoen boven de pan. Knijp vervolgens het sap eruit. Roer alles goed door elkaar en proef of de smaak naar wens is. Indien je de bouillon wilt laten indikken voeg je een papje van 1 eetlepel maïzena en een beetje water toe.

Aantekeningen

  • Bereiding in de slowcooker: maak de balletjes zoals aangegeven in het recept hierboven. Bak de balletjes bruin in de koekenpan. Leg ze vervolgens in de slowcooker. Bak de kruiden en specerijen kort aan in dezelfde pan en doe het daarna over in de slowcooker. Giet de bouillon en de kokosmelk erbij en roer het even door met een spatel. Zet de slowcooker op stand low voor 5 uur. Breng op smaak met sojasaus en limoensap en rasp.
  • Heb je een Crock-Pot Express? Dan heb ik een lekker recept met kipgehaktballetjes met als basis deze lekkere kokossaus. Klik hier om naar het recept te gaan.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE