Eetspiratie » Gehaktballetjes in kokosbouillon
gehaktballetjes in kokosbouillon

Gehaktballetjes in kokosbouillon

Oosterse gehaktballetjes in kokosbouillon, klinkt heerlijk toch? Dit gerecht (meatballs in fragant coconutbroth) zag ik ooit op tv in een programma van Gordon Ramsay voorbij komen. Het deed mij denken aan een gerecht van vroeger. Alle kruiden en specerijen die in dit gerecht zitten behoren tot mijn favorieten. Het zijn complete smaakbommen. Ik maakte een versie naar mijn eigen smaak en toen ik het rook en proefde klopte het helemaal.

Sommige gerechten moet je gewoon eens proberen en dit is er zo een. Gehaktballetjes lust (bijna) iedereen en de kruidige kokosbouillon kun je wel opdrinken zo lekker! Nou ja, hij smaakt heerlijk met rijst en je kunt er ook stukjes brood in dippen.

Het recept bestaat uit twee delen, je maakt eerst de gehaktballetjes en vervolgens de bouillon. Daarna voeg de ze samen. Je kunt dit gerecht maken in een gewone pan en je kunt de gehaktballetjes ook lekker laten garen in de slowcooker.

Gehaktballetjes in kokosbouillon

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Indofood, SlowcookerKeuken: OostersMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

30

minuten
Tijd totaal

1

uur 

Zachte gehaktballetjes in een aromatische kokosbouillon.

Ingrediënten

  • 500 gram half om half gehakt

  • 1 ui

  • halve theelepel gedroogde chiliflakes voor in het gehakt

  • 2 tenen knoflook

  • 4 eetlepels melk

  • 1 boterham zonder korst verkruimeld

  • 2 theelepels gemalen koriander (ketoembar)

  • 1 theelepel gemalen kurkuma

  • 4 kardemompeulen geplet

  • halve theelepel gedroogde chiliflakes voor in de bouillon

  • halve theelepel gemalen kaneel

  • 2 stengels sereh

  • 3 plakjes verse gember

  • 400 milliliter kokosmelk

  • 400 milliliter water

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of stukje van een verkruimeld bouillonblokje)

  • 1 limoen (sap + rasp)

  • halve tot hele eetlepel sojasaus naar smaak

Hoe maak je het?

  • Meng het gehakt met je handen in een grote kom en voeg een beetje zout en peper toe. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui en knoflook lichtjes aan. Voeg vervolgens de chiliflakes toe en bak deze even mee.
  • Zet de pan uit en voeg het mengsel bij het rauwe gehakt. Kneed dit goed door. Het is echt een groot verschil of je rauwe ui of zachte gefruite ui in het gehaktmengsel doet.
  • Doe de broodkruimels in een kom en voeg de melk toe. Meng dit vervolgens door het gehakt.
  • Pak een groot bord en leg daar een bakpapiertje op. Draai van het gehakt balletjes zo groot als een golfbal en leg deze op het bord. Zet de balletjes daarna even in de koelkast zodat ze wat steviger worden.
  • Bak de gehaktballetjes in een eetlepel olie rondom bruin en gaar. Schik ze vervolgens in een cirkel in de pan. Voeg nu de droge kruiden (koriander, kurkuma, kardemom, kaneel en chiliflakes) toe in het midden van de pan. Bak dit kort aan, op deze manier komen de smaken goed vrij.
  • Leg hierna de gekneusde sereh en gember erbij en bak dit even mee. Schenk het water met het groentebouillonpoeder en de kokosmelk in de pan en roer het met een spatel door elkaar. Laat het op een zacht vuurtje sudderen met een deksel op de pan.
  • Breng op smaak met sojasaus en rasp er voor het serveren een beetje limoenrasp overheen en knijp het sap van de limoen uit boven de pan. Roer alles goed door elkaar en proef of de smaak naar wens is.

Aantekeningen

  • Bereiding in de slowcooker: maak de balletjes zoals aangegeven in het recept hierboven. Bak de balletjes bruin in de koekenpan. Leg ze vervolgens in de slowcooker. Bak de kruiden en specerijen kort aan in dezelfde pan en doe het daarna over in de slowcooker. Giet de bouillon en de kokosmelk erbij en roer het even door met een spatel. Zet de slowcooker op stand low voor 5 uur.
  • Heb je een Crock-Pot Express? Dan heb ik een lekker recept met kipgehaktballetjes met als basis deze lekkere kokossaus. Klik hier om naar het recept te gaan.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE