Gehaktballetjes met ketjap pindasaus uit de slowcooker, als ik even geen Eetspiratie heb dan val ik vaak terug op gehaktballetjes. Gehaktballetjes zijn namelijk erg handig, want je kunt ze met van alles combineren. Wat nog lekkerder is, zijn gehaktballetjes in een saus. Geïnspireerd door de roedjak (een pittig dipsausje met ketjap) van mijn moeder maakte ik deze overheerlijke gehaktballetjes en gebruikte hierbij de slowcooker.
Uit dit recept haal je ongeveer 30 balletjes. Ik gebruikte hiervoor mijn slowcooker van 6,5 liter. Dit recept bestaat uit twee delen, de gehaktballetjes en de ketjap pindasaus. Op het eind voeg je deze samen in de slowcooker waar ze verder garen en de gehaktballetjes lekker op smaak kunnen komen. Wil je dit recept in een ‘gewone pan’ of stoofpan maken, dat kan ook. Dan verwijs ik naar de beschrijving onderaan dit artikel.

Gehaktballetjes in ketjap pindasaus uit de slowcooker
In dit recept maak ik een boemboe die ik vervolgens aanfruit. De boemboe maak je heel eenvoudig met behulp van een staafmixer en een hoge beker of met een keukenmachine. Het kan uiteraard ook ouderwets in een vijzel. Deze ‘natte boemboe’ meng ik met het gehakt waardoor je gehaktballetjes een lekkere smaak krijgen. De pindakaas die ik in dit recept gebruik bestaat alleen uit pinda’s, er zitten er geen toegevoegde suikers in. Deze 100% pindakaas koop je gewoon in de supermarkt. Ook de ketjap is een belangrijke smaakmaker in dit recept, gebruik dus een goede dikke ketjap. In dit artikel kun je lezen welke ketjap ik in mijn recepten gebruik.

KitchenLove Staafmixer – 800W – 6 Snelheden + Turbo – Zwart/RVS
Deze KitchenLove staafmixer is de perfecte keukenhulp voor elke thuiskok.
Gehaktballetjes in ketjap pindasaus uit de slowcooker
4
personen30
minuten4
uren4
uren30
minutenDeze gehaktballetjes in ketjap pindasaus maak je in 4 uur op stand low in de slowcooker. Een heerlijke toevoeging aan Indische gerechten of lekker als borrelhapje. De balletjes zijn heerlijk met rijst, groenten en een frisse komkommersalade. Met dit recept maak je ongeveer 30 stuks.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
- WAT HEB JE NODIG VOOR DE GEHAKTBALLETJES?
500 tot 600 gram half-om-half gehakt
6 eetlepels paneermeel
1 ei
2 sjalotjes (of 1 grote ui)
3 flinke tenen knoflook
sambal oelek naar smaak
1 theelepel (palm)suiker
1 eetlepel ketjap
halve theelepel trassi
halve theelepel gemalen komijn (djinten)
1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
nootmuskaat naar smaak
peper en zout naar smaak
1 eetlepel water
scheutje olie om in te bakken
- WAT HEB JE NODIG VOOR DE SAUS?
50 milliliter ketjap manis
1 eetlepel pindakaas met stukjes noot
1 flinke eetlepel sambal badjak
1 partje citroen
50 milliliter water
BEREIDING
- Doe 500 tot 600 gram gehakt in een grote kom en voeg hieraan 6 eetlepels paneermeel en 1 ei toe. Meng dit met je handen door elkaar. Zet de kom met het gehakt even apart. We gaan nu eerst de boemboe maken.
- Doe 2 sjalotjes (of de ui) samen 3 tenen knoflook, sambal oelek, 1 theelepel suiker, een halve theelepel trassi (verkruimeld), een halve theelepel komijn, 1 theelepel ketoembar, een snufje nootmuskaat, 1 eetlepel ketjap manis in een hoge beker en maak er met de staafmixer een puree (boemboe) van. Voeg een eetlepel (of meer) water toe om de staafmixer een beetje te helpen.
- Verhit een eetlepel olie in een steelpannetje en fruit de boemboe hierin aan. Laat de boemboe kort afkoelen en voeg deze bij het gehaktmengsel.
- Knijp nu met je handen de boemboe door het gehakt. Gebruik hier eventueel handschoentjes bij. Verdeel het gehakt door de helft en de helften vervolgens in 4 stukken. Draai nu gehaktballetjes ter grootte van een golfballetje. Als je alle balletjes gedraaid hebt zet je deze even in de koelkast en ga je de saus maken.
- Doe 50 milliliter ketjap manis, 1 eetlepel pindakaas, 1 flinke eetlepel sambal badjak, het sap van een patje citroen en 50 milliliter water in een kom en meng dit goed door elkaar. Proef of de smaak naar wens is en voeg indien nodig nog wat extra van de ingrediënten toe.
- Verhit een eetlepel olie in een pan en bak in 2 rondes de balletjes rondom bruin. Schep ze over in de slowcooker. Schenk de saus in dezelfde pan en warm deze even kort op.
- Giet nu de warme saus over de gehaktballetjes, meng alles even door elkaar en sluit de deksel van de slowcooker. Zet de slowcooker voor 3,5 tot 4 uur op low. Schep ondertussen de balletjes een keertje om.
- Als de kooktijd verstreken is schep je de balletjes uit de slowcooker. Wil je iets meer saus? Voeg dan nog een scheutje water toe en roer alles even door. Serveer de gehaktballetjes met rijst, groenten en een frisse komkommersalade, bijvoorbeeld lalab ketimun.
BEKIJK DE VIDEO
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. Het is niet aan te raden om deze balletjes in te vriezen, daardoor gaat een deel van de lekkere smaak verloren.
Hoe maak je deze gehaktballetjes in een gewone pan?
De gehaktballetjes kun je ook prima in een koekenpan maken. Bak dan de gehaktballetjes in een beetje (rijst)olie rondom bruin en gaar in een koekenpan. Als de balletjes klaar zijn, dan haal je de gehaktballetjes uit de pan. Bereid de saus in een kom volgens het recept, maar voeg dan géén of minder water toe. Giet de saus in de koekenpan, laat het kort bubbelen en daarna schep je de balletjes er doorheen.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Sambal gehaktballen uit de slowcooker
- De 8 lekkerste recepten voor gehaktballetjes
- Kip in pindasaus (snel en simpel)
- Snelle kruidige gehaktballetjes
- Salade met Indische gehaktballetjes
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.