Thaise salade met tonijn, een lekker en makkelijk recept. Ideaal als lunch of maaltijdsalade. Saladerecepten kun je nooit genoeg hebben, en deze is handig om aan je kookrepertoire toe te voegen. Je hoeft voor dit recept ‘bijna’ niet eens te koken, het is een kwestie van ingrediënten samenvoegen.
In een salade zit uiteraard altijd een bladgroente. Normaal gesproken gebruik je sla voor een salade, in dit geval neem je babyspinazie. Gewone spinazie kan ook, deze snijd je dan iets fijner want dat eet prettiger. Als je graag sla gebruikt dan zou veldsla ook een lekkere optie zijn. En je mag lekker royaal zijn met de bladgroente want deze zijn gezond en geven de salade een beetje volume. Je hebt ook lekker veel te kauwen en daardoor ben je ook langer verzadigd.
Thaise salade met tonijn
Wat maakt dit nu een Thaise salade? De combinatie van ingrediënten zorgt ervoor dat je zoet, zout, zuur en pittige smaken proeft. Daarnaast zit er Thaise vissaus in de dressing wat meteen die specifieke smaak geeft. Sesamolie zorgt voor een Oosters accent en limoensap maakt het lekker fris. Verse kruiden zoals koriander en Thaise basilicum geven de salade nog meer kleur en smaak. De kruiden zijn optioneel, ook zonder de kruiden smaakt deze salade ook heerlijk. Een krokant element mag natuurlijk niet ontbreken, geroosterde cashewnoten geven een lekkere crunch.
Lijkt je dit een lekkere salade maar wil je de tonijn vervangen voor een plantaardige variant? Palmharten, artisjokharten (uit pot of blik), jackfruit, gerookte geraspte tofu en kikkererwten zijn een hele goede alternatieven voor tonijn. Voeg eventueel als extra smaakmaker een fijnhakt norivel toe om de ‘vissmaak’ na te bootsen. Vervang ook de vissaus voor een vegan variant. Mijn recept nuoc mam chay is hier heel geschikt voor. En in plaats van honing gebruik je suiker of ahornsiroop in de dressing. Op deze manier en met een beetje fantasie kun je deze salade makkelijk ‘veganizen’.

UBITE bio-based saladeschaal / serveerschaal XL
Duurzaam – 27cm – gemaakt van 100% hernieuwbare plantaardige bronnen.
Thaise salade met tonijn
2
personen15
minutenThaise salade met tonijn, een verrassend lekkere salade. Ook makkelijk aan te passen naar een vegan variant.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
100-150 gram babyspinazie
1 rode ui in halve maantjes gesneden
halve komkommer in blokjes of julienne gesneden
halve rijpe avocado in blokjes
1 klein blikje tonijn op water (160 gram)
2 eetlepels (geroosterde) cashewnoten
1 teen knoflook fijngehakt
1 theelepel vers geraspte gember of gemberpasta
2 eetlepels sojasaus (lees hier welke ik gebruik)
1 eetlepel vissaus
3 eetlepels limoensap
halve eetlepel honing of (palm)suiker
1 theelepel sesamolie
1 snufje gedroogde chilivlokken
optioneel: verse koriander en/of Thaise basilicum
BEREIDING
- Was de babyspinazie en verdeel deze over 2 diepe borden. Snijd de ui in halve maantjes, de komkommer julienne en de avocado in blokjes. Verdeel dit over de e borden spinazie en hussel het met je handen door elkaar.
- Rooster de cashewnoten 2 minuten in een droge pan en hak ze in stukjes.
- Maak nu de dressing in een apart schaaltje. Meng 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel Thaise vissaus, 3 eetlepels limoensap, een halve eetlepel honing of (palm)suiker, 1 theelepel sesamolie en een snufje en chilivlokken door elkaar en proef of de dressing op smaak is. Voeg indien nodig nog iets van de hiervoor genoemde ingrediënten toe.
- Giet het water van het blikje tonijn af en verdeel de tonijn over de salade. Schep de dressing over de salade en garneer de salade met de geroosterde fijngehakte cashewnoten. Als je het lekker vindt voeg je vers gehakte koriander toe.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Pittige tonijn bowl
- Nasi goreng tuna (tonijn)
- 5 x inspiratie voor nasi goreng (gebakken rijst)
- Thaise saté
- Thaise kippensoep
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.