Eetspiratie » Pittige tonijn bowl
Pittige tonijn bowl

Pittige tonijn bowl

Pittige tonijn bowl, omdat gerechten lekkerder smaken uit een bowl (schaaltje of kom) dan wanneer je het eet van een bord. Een bekend gerecht uit Hawaii is de poké bowl. Een combinatie van groenten (rauwe) vis en rijst geserveerd in een kom. Deze bowl met tonijn is een prima lunch of lichte avondmaaltijd. Met een restje rijst, groenten en tonijn maak je een lekker en gezond gerecht.

Ik heb in mijn voorraadkast altijd een blikje tonijn staan. Als ik een snelle maaltijd wil maken (bijvoorbeeld in het weekend) maak ik regelmatig een bowl. Het is een gerecht waarbij je restjes kunt opmaken. Ik kijk wat voor groenten ik nog in mijn koelkast heb liggen en combineer dit samen met rijst en bijvoorbeeld tofu, tempeh of ei. De groenten snijd ik in verschillende vormen of ik gebruik een spiraalsnijder. Zo ziet het er kleurrijk en gezond uit. Het eet ook lekkerder als je verschillende structuren met elkaar combineert.

Pittige tonijn bowl

Dit recept is een basis, gebruik groenten die je lekker vindt en in huis hebt. Wortel, radijs, rettich, bosui, rode kool en komkommer zijn groenten die goed in deze bowl passen. De dressing voor de rijst is een van mijn favorieten. Ik kook soms extra rijst zodat ik de volgende dag dit recept kan maken. Je kunt dit natuurlijk ook prima meenemen in een lunchtrommel. Om de bowl compleet te maken kun je er een topping van in stukjes geknipt norivel, sesamzaadjes of furikake (een mengsel van zeewier en sesamzaadjes) overheen strooien. Je kunt van dit gerecht ook een vegan variant maken. Je kunt tegenwoordig in de supermarkt vervangers vinden voor tonijn. Vuna van het merk garden gourmet, komt qua smaak en structuur het dichtst bij tonijn. Een andere optie is om kikkererwten te prakken met een vork en deze te bereiden zoals je een traditionele tonijnsalade zou maken (met mayonaise en ui). Dit serveer je dan als alternatief voor tonijn in de bowl. De honing kun je vervangen voor ahornsiroop en het ei voor tofu scramble. Laat je creativiteit erop los!

Pittige tonijn bowl

Pittige tonijn bowl

0.0 van 0 stemmen
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

2

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

5

minuten
Tijd totaal

25

minuten

Maak deze makkelijke , snelle pittige tonijn bowl met rijst, groente en sriracha mayonaise.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • een restje rijst (ongeveer 4 tot 6 eetlepels) het kan zowel warme als koude rijst zijn

  • 1 eetlepel (rijst)azijn

  • 1 theelepel honing of ahornsiroop

  • 1 eetlepel sojasaus

  • 1 theelepel sesamolie

  • 2 eetlepels mayonaise

  • sambal oelek of sriachia naar smaak

  • 1 eetlepel citroensap

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • 2 eieren

  • 2 blikjes tonijn op water of olie

  • groenten die je in huis hebt

  • optioneel: chiliflakes, sesamzaadjes, bieslook en nori vel

Bereiding:

  • Laat de tonijn uitlekken en prak deze gedeeltelijk met een vork in een kom. Meng 2 eetlepels mayonaise, sambal of sriracha naar smaak, 1 eetlepel citroensap en een halve theelepel knoflookpoeder erdoorheen. Breng op smaak met peper en eventueel een klein snufje zout. Maak het zo pittig als je zelf lekker vindt. Zet het even apart.
  • Maak een dressing van 1 eetlepel (rijst)azijn, 1 eetlepel sojasaus, 1 theelepel honing (of ahornsiroop) en 1 theelepel sesamolie. Proef of de smaak naar wens is en voeg indien nodig nog wat van de ingrediënten toe. Schep de dressing door de (koude) rijst. Zet dit ook even apart.
  • Snijd de groenten in verschillende vormen en gebruik bijvoorbeeld een spiraalsnijder of kartelmesje. Bak ondertussen van de eieren een omelet, rol deze op en snijd hem in stukjes. Of bak de tofu scramble volgens dit recept. Nu zijn alle onderdelen voor de tonijn bowl klaar.
  • Schep als eerste de rijst in de kommen. Leg hier een royale schep van de pittige tonijn op. Schik hieromheen de groenten en de rolletjes omelet. Drizzle er eventueel nog wat extra mayonaise of srirachia saus overheen. Maak het af met de chiliflakes, sesamzaadjes en stukjes nori vel. Voor extra pit en groen knip je er verse bieslook overheen.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)