Indische macaroni (ovenschotel)

Indische macaroni (ovenschotel)

Is dit wel een echt Indisch gerecht? Het antwoord is ja! Als je de ingrediëntenlijst leest zou je het haast niet verwachten want er zit namelijk ham en kaas in deze ovenschotel. Iedere Indische familie heeft wel een recept voor Indische macaroni (ovenschotel). Mijn oma en moeder maakte deze schotel ook en ze hadden allebei hun eigen manier en recept. De basis blijft meestal hetzelfde maar je kunt er natuurlijk altijd ingrediënten aan toevoegen die je lekker vindt.

Mijn moeder maakte de ene dag macaroni zoals je deze misschien kent uit de Italiaanse keuken. De volgende dag maakte ze er met een restje Indische macaroni van. Door eieren en kaas toe te voegen kreeg je een lekkere stevige ovenschotel, waarvan je de macaroni in stukken kon snijden. Deze macaroni at ze natuurlijk met veel sambal of nog lekkerder, sambalsaus!

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Mijn oma maakte deze ovenschotel een beetje zoals ik hem nu maak maar zij deed er nog een extra ingrediënt bij, namelijk een blikje leverpastei. Zelf ben ik daar niet zo’n fan van dus dat heb ik niet gebruikt. Je zou aan deze ovenschotel eventueel ook nog spekjes kunnen toevoegen of stukjes corned beef. Oma heeft mij verteld dat toen ze in Nederland kwam ze kookte met producten die ze voorhanden had. Dat was natuurlijk in Indonesië heel anders. Maar hierdoor zijn er wel klassieke gerechten ontstaan zoals deze Indische macaroni. Daarnaast is het ook een budgetvriendelijk recept waarvan je een grote hoeveelheid kunt maken.

Indische macaroni (ovenschotel)
Nog even de oven in en hij is klaar!

Wat heb je nodig? (voor 6 personen)

  • 500 gram elleboogjes macaroni

  • 6 eieren

  • 200 gram geraspte kaas

  • 375 milliliter melk

  • 1 ui

  • flinke teen knoflook

  • halve tot hele theelepel nootmuskaat

  • roomboter om in te bakken en mee in te vetten

  • peper en zout

  • 350 gram hamblokjes

  • optioneel: halve eetlepel groentebouillonpoeder

  • 4 eetlepels ketchup

  • 1 eetlepel sambal oelek

  • eetlepel ketjap manis

  • paneermeel om schotel mee te bedekken

Hoe maak je het?

  • Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet het af en spoel de macaroni onder de koude kraan af om te voorkomen dat het aan elkaar plakt. Je kunt de macaroni ook eerder koken en later verwerken.
  • Meng in een grote schaal of kom de eieren met de melk, nootmuskaat en kaas. Houd een klein beetje kaas achter om straks de ovenschotel mee te garneren. Breng het kaas/ei mengsel op smaak met een snufje peper. Als je wat extra smaak wilt toevoegen, voeg dan nu een halve eetlepel groentebouillonpoeder toe.
  • Snipper de ui en rasp de knoflook en laat een klontje roomboter smelten in een koekenpan. Fruit de ui en knoflook aan en voeg de hamblokjes toe. Bak deze kort mee en zet het vuur uit.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een grote ovenschaal in met roomboter. Vet de zijkanten goed in zodat de macaroni straks goed loskomt met aansnijden.
  • Meng de gekookte macaroni door het kaas/ei mengsel. Voeg de hamblokjes met ui en knoflook toe en meng het met een spatel goed door elkaar. Giet alles nu over in de ovenschaal. Strijk de bovenkant plat met de spatel en bestrooi de macaroni met paneermeel totdat deze helemaal bedekt is. Bestrooi als laatste met geraspte kaas.
  • Bak de Indische macaroni ongeveer 40 tot 45 minuten op 200 graden. Elke oven is verschillend dus hou het een beetje in de gaten. Mocht het dreigen te verbranden, dek dan de macaroni af met een stukje aluminiumfolie.
  • Maak ondertussen de sambalsaus van de ketchup, sambal oelek en ketjap manis.
  • Haal de schotel uit de oven en snijd deze in kleine vierkantjes en serveer het met een simpele salade van komkommer, rode ui en tomaatjes en natuurlijk de sambalsaus.

Ben je ook gek op Indische ovenschotels? Dan is pastei tutup ook wel iets voor jou? Lees hier het recept voor deze lekkere ovenschotel.

Indische macaroni (ovenschotel)
Selamat makan!
Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

1 Reactie

  1. Wat een heerlijk gerecht weer!! Hebben er van genoten gisteravond!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*