Eetspiratie » Indische macaroni (ovenschotel)
Indische macaroni (ovenschotel)

Indische macaroni (ovenschotel)

Indische macaroni (ovenschotel), is dit wel een echt Indisch gerecht? Het antwoord is ja! Als je de ingrediëntenlijst leest zou je het haast niet verwachten want er zit namelijk ham en kaas in deze ovenschotel. Iedere Indische familie heeft wel een recept voor Indische macaroni. Mijn oma en moeder maakte deze schotel ook en ze hadden allebei hun eigen manier en recept. Het is een soort variant op het gerecht mac and cheese maar dan geserveerd met sambal.

Mijn moeder maakte de ene dag macaroni zoals je deze misschien kent uit de Italiaanse keuken. De volgende dag maakte ze er met een restje Indische macaroni van. Door eieren en kaas toe te voegen kreeg je een lekkere stevige ovenschotel, waarvan je de macaroni in stukken kon snijden. Deze macaroni aten we natuurlijk met veel sambal of nog lekkerder, sambalsaus!

Indische macaroni (ovenschotel)

Mijn oma maakte deze ovenschotel een beetje zoals ik hem nu maak maar zij deed er nog een extra ingrediënt bij, namelijk een blikje leverpastei. Zelf ben ik daar niet zo’n fan van dus dat heb ik niet gebruikt. Je zou aan deze ovenschotel eventueel ook nog spekjes kunnen toevoegen of stukjes corned beef. Oma vertelde mij dat toen ze in Nederland kwam ze kookte met producten die ze voorhanden had, dat was natuurlijk in Indonesië heel anders. Maar hierdoor zijn er wel klassieke gerechten ontstaan zoals deze Indische macaroni. Daarnaast is het ook een budgetvriendelijk recept waarvan je een grote hoeveelheid kunt maken.

Deze schalen kunnen in de oven en zelfs in de vriezer
Cook & Freeze Ovenschaal Met Deksel

Cook & Freeze Ovenschaal Met Deksel

Set van 4 stuks, gemaakt van glas en een BPA vrije deksel.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Indische macaroni (ovenschotel)

Indische macaroni (ovenschotel)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.2 van 21 stemmen
Gang: Bijgerecht, HoofdgerechtKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Porties

6

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Baktijd

45

minuten
Totale tijd

1

uur 

5

minuten

Een klassieke Indische ovenschotel met macaroni ham en kaas, Indische macaroni. Een Indische variant op het gerecht mac & cheese.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram elleboogjes macaroni

  • 6 eieren

  • 200 gram geraspte kaas

  • 375 milliliter melk

  • 1 ui

  • 1 teen knoflook

  • halve tot hele theelepel nootmuskaat

  • 1 snuf peper

  • 1 snuf zout

  • 350 gram hamblokjes

  • 4 eetlepels ketchup

  • 1 eetlepel sambal oelek

  • 1 eetlepel ketjap manis

  • roomboter om in te bakken en mee in te vetten

  • paneermeel om schotel mee te bedekken

  • optioneel: halve eetlepel groentebouillonpoeder

BEREIDING

  • Kook 500 gram macaroni gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet het af en spoel de macaroni onder de koude kraan af om te voorkomen dat het aan elkaar plakt en verder gaart.
  • Meng in een grote schaal 6 eieren met 375 milliliter melk, een halve tot hele theelepel nootmuskaat en 200 gram kaas. Houd een klein beetje kaas achter om straks de ovenschotel mee te garneren. Breng het kaas/ei mengsel op smaak met een snufje peper. Als je wat extra smaak wilt toevoegen, voeg dan nu een halve eetlepel groentebouillonpoeder toe.
  • Snipper 1 ui en rasp de teen knoflook en laat een klontje roomboter smelten in een koekenpan. Fruit de ui en knoflook aan en voeg 350 gram hamblokjes toe. Bak deze kort mee en zet het vuur uit.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een grote ovenschaal in met roomboter. Vet de zijkanten goed in zodat de macaroni straks goed loskomt met aansnijden.
  • Meng de afgekoelde gekookte macaroni door het kaas/ei mengsel. Voeg de hamblokjes met de ui en knoflook toe en meng het met een spatel goed door elkaar. Giet alles nu over in de ovenschaal. Strijk de bovenkant plat met de spatel en bestrooi de macaroni met paneermeel totdat deze helemaal bedekt is. Bestrooi als laatste met geraspte kaas.Indische macaroni
  • Bak de Indische macaroni ongeveer 40 tot 45 minuten op 200 graden. Elke oven is verschillend dus blijf een beetje in de buurt. Mocht de bovenkant dreigen te verbranden, dek dan de ovenschaal af met een stukje aluminiumfolie.
  • Maak ondertussen de sambalsaus van 4 eetlepels ketchup, 1 eetlepel sambal oelek en 1 eetlepel ketjap manis.
  • Haal de schotel uit de oven en snijd deze in kleine vierkantjes en serveer het met een simpele salade van komkommer, rode ui en tomaatjes en de sambalsaus.Indische macaroni

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.