Pastei tutup (Indische pastei)

Pastei tutup (Indische pastei)

Tutup mulut (mondje dicht) dat riep mijn moeder vroeger regelmatig tegen mij! Geen idee waarom… Misschien praatte ik teveel? Kan ik me niet voorstellen, of toch wel? Anyways, pastei tutup dat is dus een pastei die gesloten is, dus dicht (tutup). Het is een ovenschotel die iets weg heeft van een Sheperds pie. Er zitten hele eenvoudige ingrediënten in waarbij je je misschien afvraagt, is dit Indofood? Ja! Het is een heel bekend gerecht.

Je spreekt trouwens tutup uit als toetoep. Ik merk dat ik dit trouwens ook regelmatig tutup mulut tegen mijn eigen kinderen zeg. Heel gek!

Indische pasteitjes ken je misschien wel. Van die halfronde deegflappen met een lekkere vulling van kip of gehakt, met erwtjes, worteltjes ei en soe-oen (glasnoedels). Deze pasteitjes kun je kopen in de toko of natuurlijk zelf maken. Lees hier hoe je dat doet.

Dit gerecht bestaat uit twee onderdelen. De aardappelpuree en het gehaktmengsel. De aardappels kun je natuurlijk gewoon koken in een pan water. Zo deed ik het voorheen. Maar nu ik een Crock-Pot Express multicooker heb bereid ik daar mijn aardappels in.

Een kilo grote aardappels bereid je in 18 minuten op stand manual (high) en daarna 10 minuten natural release. Heb je kleinere aardappels dan stel je de pan in op 12 tot 15 minuten en ook daarna een natural release. Prik de aardappels op een paar plekken in met een vork, gebruik een stoommandje en voeg er altijd minimaal 250 milliliter water bij.

Heb je (nog) geen Crock-pot Express multicooker en ben je wel nieuwsgierig naar dit geweldige apparaat? Lees hier mijn uitgebreide review.

Pastei tutup (Indische pastei)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Budget, IndofoodKeuken: IndofoodMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

6

personen
Voorbereiding

30

minuten
Oventijd

30

minuten
Tijd totaal

1

uur 

Pastei tutup (Indische pastei) is een ovenschotel met gehakt, groenten en rijstnoedels en bovenop een laagje aardappelpuree.

Ingrediënten

  • 500 gram half om half gehakt

  • 1 kilo aardappels

  • 1 eetlepel roomboter

  • 2 eidooiers (alleen de dooiers)

  • 1 ei (om mee te bestrijken)

  • 4 eetlepels melk

  • 400 gram (diepvries) erwtjes en worteltjes

  • 8 kastanjechampignons in plakjes gesneden

  • 1 ui

  • 3 tenen knoflook

  • halve theelepel (vers geraspte) nootmuskaat

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of een half verkruimeld blokje)

  • 1 portie soe-oen (glasnoedels) of mihoen

  • 1 eetlepel ketjap manis

  • sambal oelek naar smaak

  • 1 snuf zout

  • 1 snufje vers gemalen zwarte peper

  • 4 hardgekookte eieren

Hoe maak je het?

  • Begin met het koken van de aardappels (in een pan of de CPE). Kook ze gaar en maak er een mooie aardappelpuree van. Stamp de aardappels fijn met een pureestamper en voeg het eigeel, een klontje boter en een scheutje melk toe. Breng op smaak met nootmuskaat en een snufje zout.
  • Kook 4 eieren hard en laat de noedels alvast wellen in gekookt water.
  • Verhit een eetlepel boter in een ruime wok of wadjan en fruit hierin de ui, knoflook en sambal oelek aan. Voeg het gehakt toe en bak het rul en bruin.
  • Nu kunnen de champignons, erwtjes, worteltjes, ketjap en het groentebouillonpoeder erbij. Bak dit mee tot de groenten een beetje zacht zijn geworden. Voeg indien nodig een klein scheutje water toe. Zorg dat het niet te vochtig wordt en laat het zo vocht zoveel mogelijk verdampen.
  • Pel ondertussen de eieren en snijd ze in plakjes. Giet de noedels af en voeg ze toe aan het gehaktmengsel. Meng dit er goed doorheen. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
  • Vet een ruime ovenschaal in met boter en schep het gehakt/noedelsmengsel in de schaal. Leg hierop de plakjes ei. Bedek dit nu met de aardappelpuree. Smeer dit goed uit met de achterkant van een lepel.
  • Kluts het eitje en bestrijk de bovenkant van de pastei hiermee. Maak er eventueel met een vork een mooi patroon in. Bak de pastei ongeveer 30 minuten tot de bovenkant goudbruin is.Pastei tutup

Aantekeningen

  • Serveer pastei tutup met sambal en/of picalilly, dit is er erg lekker bij.
  • Een andere lekkere Indische ovenschotel is Indische macaroni. Dit ovengerecht maak je met kaas, hamblokjes en macaroni. Kijk hier voor het recept.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

27 Reacties

  1. petra snippe

    hoeveel gram is het voor de aardappelen en de chanpignons en kan je hier ook andere chanpignons voor gebruiken

    • Hoi ik weet niet exact hoeveel gram het is. Ik gebruik 10 middelgrote aardappels voor dit recept. Als je meer hebt of zelfs iets minder is geen ramp. Het gaat erom dat de bovenlaag bedekt is met de puree. En je kunt gewone champignons of kastanjechampignons gebruiken. Groetjes, Simone

  2. Super heerlijke ovenschotel! Blijvertje bij ons.

  3. Hi Simone, het was een succes de schaal was heel snel leeg. Thanx

  4. Hi Simone, wil dit later deze week gaan maken voor een vrij groot gezelschap, maar vind sambal naar smaak altijd zo moeilijk te bepalen. Om het niet al te scherp te maken maar wel lekker pittig hoeveel sambal zou je dan adviseren voor bovenstaande hoeveelheid?

    • Hoi Ingrid, wat leuk dat je dit gaat maken. Je zou dan een halve eetlepel kunnen nemen en er sambal naast kunnen serveren. Het is best lastig omdat voor iedereen een pittige smaak weer anders is. Met een halve eetlepel kun je niet verkeerd gaan. En je kunt als het gehaktmengsel gaat is het altijd nog even proeven en indien nodig dan nog extra sambal toevoegen. Veel plezier met het koken en opeten! Groet, Simone

  5. Mijn moeder maakte dit ook altijd als we veel visite kregen en er gingen zelfs weleens cocktail worstjes doorheen 😊 (en Tutup mulut hoorden wij als kind ook regelmatig)

  6. Hoeveel gram aardappel, want 10 stuks zegt echt heel weinig

    • Hoi Karin, ik weeg niet altijd alles precies af. In dit recept maakt het ook niet zoveel uit hoeveel puree je hebt. Als je maar een mooie hoeveelheid hebt om de pastei af te dekken. Een kilo zou voldoende moeten zijn. Net alsof je bijvoorbeeld stamppot maakt voor 4 personen. Groetjes, Simone

  7. Deze uitdrukking werd ook in voormalig NNG gebruikt bij het korps mariniers

  8. Heerlijk !! Lekker met chili saus eten erbij

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*