Pastei tutup (Indische pastei)

Pastei tutup (Indische pastei)

Tutup mulut (mondje dicht) dat riep mijn moeder vroeger regelmatig tegen mij! Geen idee waarom… Misschien praatte ik teveel? Kan ik me niet voorstellen, of toch wel? Anyways, pastei tutup dat is dus een pastei die gesloten is, dus dicht (tutup). Het is een ovenschotel die iets weg heeft van een Sheperds pie. Er zitten hele eenvoudige ingrediënten in waarbij je je misschien afvraagd is dit Indofood? Ja! Het is een heel bekend gerecht.

Je spreekt trouwens tutup uit als toetoep. Ik merk dat ik dit trouwens ook regelmatig tutup mulut tegen mijn eigen kinderen zeg. Heel gek!

Indische pasteitjes ken je misschien wel. Van die halfronde deegflappen met een lekkere vulling van kip of gehakt, met erwtjes, worteltjes ei en soe-oen (glasnoedels). Deze pasteitjes kun je kopen in de toko of natuurlijk zelf maken. Lees hier hoe je dat doet.

Dit gerecht bestaat uit 2 onderdelen. De aardappelpuree en het gehaktmengsel. De aardappels kun je natuurlijk gewoon koken in een pan water. Zo deed ik het voorheen. Maar nu ik een Crock-Pot Express multicooker heb bereid ik daar mijn aardappels in. Ben je nog niet bekend met dit geweldige apparaat? Lees dan hier mijn uitgebreide review.

Wil je ook hardgekookte eieren toevoegen aan de pastei? Deze kun je ook bereiden in de CPE. Lees hier hoe je dat doet.

Kook de eieren hard en snijd ze in plakjes. Leg deze op het gehaktmengsel in de schaal en dek het gehaktmengsel af met aardappelpuree.

Aardappels bereiden in de CPE

Werkwijze

  • Schil de aardappels en snijd ze in ongeveer even grote stukken. Prik er met je vork een paar gaatjes in.
  • Zet de CPE op een stevige ondergrond en zorg dat de bovenkant vrij is zodat het stoom straks makkelijk weg kan. Leg het roostertje wat je bij de CPE hebt in de binnenpan. Giet er 250 milliliter water in.
  • Leg de aardappels op het roostertje en bestrooi deze met een snufje zout. Doe de deksel op de pan en doe het ventiel meteen dicht.
  • Kies manual en kijk of de stand op high pressure staat. Stel de tijd in op 18 minuten en druk op start. Er verschijnt nu heat op de display en de pan bouwt druk op. Dit kan 10 minuten duren.
  • Als de druk is opgebouwd gaat de tijd teruglopen van 18 naar 0. Als hij klaar is hoor je een piepgeluid. Druk nu op stop. Open nu voorzichtig het ventiel (eventueel met behulp van een lange lepel) en blijf op afstand.
  • Maak de deksel voorzichtig open en leg deze op een theedoek. Haal de aardappels uit de pan en doe ze in een grote schaal. Maak de aardappelpuree volgens het recept.

Het recept

Wat heb je nodig?

  • 500 gram half om half gehakt

  • 10 aardappels

  • klontje roomboter

  • 2 eidooiers (alleen het eigeel)

  • scheut melk

  • 1 ei om mee te bestrijken

  • 400 gram (diepvries) doperwten en worteltjes

  • 8 grote kastanje champignons

  • 1 grote ui

  • 3 tenen knoflook

  • (geraspte) nootmuskaat naar smaak

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een stukje van een verkruimeld blokje

  • 75 gram glasnoedels (soe-oen) of mihoen

  • sambal oelek naar smaak

  • flinke eetlepel ketjap manis

  • snufje zout en peper naar smaak

  • optioneel: 4 hardgekookte eieren

  • eventueel een scheut water

Pastei tutup (Indische pastei)

Hoe maak je het?

  • Begin met het koken van de aardappels (in een pan of de CPE). Kook ze gaar en maak er een mooie aardappelpuree van. Stamp de aardappels fijn met een pureestamper en voeg het eigeel, een klontje boter en een scheutje melk toe. Breng op smaak met nootmuskaat en een snufje zout. Het mag een mooie smeuïge puree worden.
  • Verhit een klontje boter in een ruime wok of wadjan en fruit hierin de ui, knoflook en sambal oelek aan. Voeg het gehakt toe en bak het rul en bruin.
  • Nu kunnen de champignons, erwtjes, worteltjes, ketjap en het groentebouillonpoeder erbij. Bak dit mee tot de groenten een beetje zacht zijn geworden. Voeg indien nodig een klein scheutje water toe. Zorg dat het niet te vochtig wordt en laat het zo vocht zoveel mogelijk verdampen.
  • Bereid ondertussen de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet ze af en voeg ze toe aan het gehaktmengsel. Verwarm alvast de oven voor op 180 graden.
  • Vet de ovenschaal lichtjes in met boter en schep het gehaktmengsel in de schaal. Voeg nu eventueel de plakjes ei toe zoals hierboven in het artikel beschreven. Bedek dit nu met de aardappelpuree. Smeer dit goed uit met de achterkant van een lepel.
  • Kluts het eitje en bestrijk de bovenkant van de pastei hiermee. Maak er eventueel met een vork een mooi patroon in, dat staat heel interessant!
  • Bak de pastei ongeveer 30 minuten tot de bovenkant goudbruin is. Eet de pastei tutup met veel sambal! Ik at er ook piccalilly bij, dit doen ze ook in de Surinaamse keuken en is verrassend lekker.
Pastei tutup (Indische pastei)

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank

27 Reacties

  1. petra snippe

    hoeveel gram is het voor de aardappelen en de chanpignons en kan je hier ook andere chanpignons voor gebruiken

    • Hoi ik weet niet exact hoeveel gram het is. Ik gebruik 10 middelgrote aardappels voor dit recept. Als je meer hebt of zelfs iets minder is geen ramp. Het gaat erom dat de bovenlaag bedekt is met de puree. En je kunt gewone champignons of kastanjechampignons gebruiken. Groetjes, Simone

  2. Super heerlijke ovenschotel! Blijvertje bij ons.

  3. Hi Simone, het was een succes de schaal was heel snel leeg. Thanx

  4. Hi Simone, wil dit later deze week gaan maken voor een vrij groot gezelschap, maar vind sambal naar smaak altijd zo moeilijk te bepalen. Om het niet al te scherp te maken maar wel lekker pittig hoeveel sambal zou je dan adviseren voor bovenstaande hoeveelheid?

    • Hoi Ingrid, wat leuk dat je dit gaat maken. Je zou dan een halve eetlepel kunnen nemen en er sambal naast kunnen serveren. Het is best lastig omdat voor iedereen een pittige smaak weer anders is. Met een halve eetlepel kun je niet verkeerd gaan. En je kunt als het gehaktmengsel gaat is het altijd nog even proeven en indien nodig dan nog extra sambal toevoegen. Veel plezier met het koken en opeten! Groet, Simone

  5. Mijn moeder maakte dit ook altijd als we veel visite kregen en er gingen zelfs weleens cocktail worstjes doorheen 😊 (en Tutup mulut hoorden wij als kind ook regelmatig)

  6. Hoeveel gram aardappel, want 10 stuks zegt echt heel weinig

    • Hoi Karin, ik weeg niet altijd alles precies af. In dit recept maakt het ook niet zoveel uit hoeveel puree je hebt. Als je maar een mooie hoeveelheid hebt om de pastei af te dekken. Een kilo zou voldoende moeten zijn. Net alsof je bijvoorbeeld stamppot maakt voor 4 personen. Groetjes, Simone

  7. Deze uitdrukking werd ook in voormalig NNG gebruikt bij het korps mariniers

  8. Heerlijk !! Lekker met chili saus eten erbij

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*