Tutup mulut (mondje dicht) dat riep mijn moeder vroeger regelmatig tegen mij! Geen idee waarom… Misschien praatte ik teveel? Kan ik me niet voorstellen, of toch wel? Anyways, pastei tutup dat is dus een pastei die gesloten is, dus dicht (tutup). Het is een ovenschotel die iets weg heeft van een Sheperds pie. Er zitten hele eenvoudige ingrediënten in waarbij je je misschien afvraagt, is dit Indofood? Ja! Het is een heel bekend gerecht.
Je spreekt trouwens tutup uit als toetoep. Ik merk dat ik dit trouwens ook regelmatig tutup mulut tegen mijn eigen kinderen zeg. Heel gek!
Indische pasteitjes ken je misschien wel. Van die halfronde deegflappen met een lekkere vulling van kip of gehakt, met erwtjes, worteltjes ei en soe-oen (glasnoedels). Deze pasteitjes kun je kopen in de toko of natuurlijk zelf maken. Lees hier hoe je dat doet.
Dit gerecht bestaat uit twee onderdelen. De aardappelpuree en het gehaktmengsel. De aardappels kun je natuurlijk gewoon koken in een pan water. Zo deed ik het voorheen. Maar nu ik een Crock-Pot Express multicooker heb bereid ik daar mijn aardappels in.
Een kilo grote aardappels bereid je in 18 minuten op stand manual (high) en daarna 10 minuten natural release. Heb je kleinere aardappels dan stel je de pan in op 12 tot 15 minuten en ook daarna een natural release. Prik de aardappels op een paar plekken in met een vork, gebruik een stoommandje en voeg er altijd minimaal 250 milliliter water bij.
Heb je (nog) geen Crock-pot Express multicooker en ben je wel nieuwsgierig naar dit geweldige apparaat? Lees hier mijn uitgebreide review.
WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?
Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.
hoeveel gram is het voor de aardappelen en de chanpignons en kan je hier ook andere chanpignons voor gebruiken
Hoi ik weet niet exact hoeveel gram het is. Ik gebruik 10 middelgrote aardappels voor dit recept. Als je meer hebt of zelfs iets minder is geen ramp. Het gaat erom dat de bovenlaag bedekt is met de puree. En je kunt gewone champignons of kastanjechampignons gebruiken. Groetjes, Simone
Super heerlijke ovenschotel! Blijvertje bij ons.
Hi Simone, het was een succes de schaal was heel snel leeg. Thanx
Hi Biba, wat leuk om een berichtje van jou te krijgen! Fijn dat het lekker was! Liefs, Simone
Hi Simone, wil dit later deze week gaan maken voor een vrij groot gezelschap, maar vind sambal naar smaak altijd zo moeilijk te bepalen. Om het niet al te scherp te maken maar wel lekker pittig hoeveel sambal zou je dan adviseren voor bovenstaande hoeveelheid?
Hoi Ingrid, wat leuk dat je dit gaat maken. Je zou dan een halve eetlepel kunnen nemen en er sambal naast kunnen serveren. Het is best lastig omdat voor iedereen een pittige smaak weer anders is. Met een halve eetlepel kun je niet verkeerd gaan. En je kunt als het gehaktmengsel gaat is het altijd nog even proeven en indien nodig dan nog extra sambal toevoegen. Veel plezier met het koken en opeten! Groet, Simone
Mijn moeder maakte dit ook altijd als we veel visite kregen en er gingen zelfs weleens cocktail worstjes doorheen 😊 (en Tutup mulut hoorden wij als kind ook regelmatig)
Hoeveel gram aardappel, want 10 stuks zegt echt heel weinig
Hoi Karin, ik weeg niet altijd alles precies af. In dit recept maakt het ook niet zoveel uit hoeveel puree je hebt. Als je maar een mooie hoeveelheid hebt om de pastei af te dekken. Een kilo zou voldoende moeten zijn. Net alsof je bijvoorbeeld stamppot maakt voor 4 personen. Groetjes, Simone
Deze uitdrukking werd ook in voormalig NNG gebruikt bij het korps mariniers
Heerlijk !! Lekker met chili saus eten erbij