Eetspiratie » Van Beekum specerijen
Van Beekum specerijen

Van Beekum specerijen

Via Instagram volgde ik al een tijdje Van Beekum specerijen. Dit bedrijf heeft een heel ruim assortiment in kruiden, specerijen en andere smaakmakers. Ik mocht een aantal producten proeven en uitproberen. En aangezien ik gek ben op kruiden was dit natuurlijk geen enkel probleem voor mij. Omdat ik veel gerechten kook uit de Indische keuken ben ik best wel kritisch als het op kruiden en specerijen aankomt. Ik was dus erg benieuwd naar hun producten en heb er een aantal kleine receptjes mee gemaakt.

Het bedrijf

Als eerste heb ik uitgebreid de website van Van Beekum bekeken. Ze hebben een groot assortiment van gemalen kruiden, kruidenmixen, gedroogde groenten, marinades en andere foodproducten. Wat mij opvalt is dat de verpakking van de kruiden best wel simpel is, niet echt spectaculair. De verpakking mag wel een beetje opgepimpt worden, zeker omdat ze mooie producten verkopen!

Ook viel het mij op dat er op de website bij de kruidenmixen niet de ingrediënten staan vermeld. Ik wil zelf altijd graag weten wat er precies ergens in zit. Hierover heb ik een mailtje gestuurd en daar wordt aan gewerkt. Op het etiket van de kruidenmixen staan wel de ingrediënten vermeld. Ook vroeg ik me af of ze ook biologische kruiden verkopen. Op dit moment nog niet maar wellicht in de toekomst wel. In de kruidenpotjes die ik ontvangen heb kon ik verder geen gekke toevoegingen of smaakversterkers ontdekken, ook niet in de kruidenmix voor dry rub en dat vind ik een groot pluspunt.

Van Beekum specerijen

In de test

Szechuan peper (spicemix)

Waar ik al heel lang naar op zoek ben, is szechuan peper. Deze peperbolletjes worden veel gebruikt in de Chinese keuken. Bij Van Beekum verkopen ze gemalen szechuan peper dus die wilde ik graag proberen. Ik maakte er een spicemix van naar een recept van Donna Hay. Je kunt de mix gebruiken voor kip, garnalen, spareribs en veel meer. Het is handig om hiervan een potje op voorraad te hebben.

Ingrediënten voor de spicemix met szechuan peper

 • 1 eetlepel gemalen szechuan peper

 • flinke snuf zeezout

 • gedroogde chiliflakes naar smaak

 • 1 eetlepel zwarte peperbolletjes

 • halve eetlepel Chinees 5 kruidenpoeder

Hoe maak je de spicemix?

 • Meng alle ingrediënten in een vijzel of keukenmachientje. Het blijft maanden goed in een afgesloten glazen potje. Voor een grotere hoeveelheid verdubbel je de ingrediënten.
Review van Beekum specerijen
Szechuan peper heeft een hele bijzondere smaak
Van Beekum specerijen
Een handig mengsel om snel iets mee op smaak te brengen

Chipotle peper (Chipotle mayonaise)

Ik ben gek op gerookt paprikapoeder en ik wist dat ik chipotle peper vast ook heel lekker zou vinden. De smaak van de gemalen chipotle peper is echt heel intens. Het is een gerookte jalapeno peper en dat geeft een pittige smaak aan je gerechten. Ik maakte er een simpele chipotle mayonaise van en die is me toch lekker! Ik at het als dip bij tortillachips maar het is ook heerlijk bij een gebakken eitje, in een wrap of je maakt er een dressing van. De gemalen chipotle kun je gebruiken in onder andere Mexicaanse gerechten of je voegt het toe aan je eigen kruidenmengsel of dry rub voor bijvoorbeeld pulled pork.

Ingrediënten voor de chipotle mayonaise

 • 2 eetlepels mayonaise

 • flinke mespunt knoflookpoeder of een teentje knoflook geraspt

 • gemalen chipotle peper naar smaak

Hoe maak je de chipotle mayonaise?

 • Meng de ingrediënten in een schaaltje, proef of de smaak naar wens is. Voeg indien nodig nog extra chipotle toe. Schep het over in een glazen potje. De mayonaise kun je tot wel twee weken in de koelkast bewaren.
Chipotle mayonaise
Heerlijke snack voor het weekend
Chipotle peper gemalen
De gemalen chipotle peper heeft een intense smaak

Lemonpepper

Citroen en peper, twee van mijn favoriete ingrediënten. Dus een kant en klaar mengsel hiervan is altijd handig om in mijn kruidenkastje te hebben staan. Je kunt met deze lekkere mix je gerechten opleuken of op smaak brengen. Ik strooide het over mijn cracker met kipfilet, over mijn rijstwafel met geprakte avocado en strooide het als topping over hummus. Naast dat het lekker is, staat het ook erg leuk in een schaaltje op tafel. Heerlijk als dip op een borrelplank. De lemonpepper smaakt ook fantastisch bij gebakken kip en vis.

Lemonpepper

Dry rub all use (broodje Mexicaanse kip)

Dit is echt een geweldige kruidenmix! Ik heb zelf ook altijd een potje met mijn eigen dry rub mengsel in mijn kastje staan. Hier maak ik best veel gebruik van. Ik gebruik het voor kip, pulled pork of voor spareribs. Een dry rub hoef je niet alleen maar te gebruiken om vlees mee in te ‘rubben’, het is ook een heerlijke smaakmaker bij Mexicaanse gerechten. Ik maakte met het dry rub mengsel een broodje Mexicaanse kip.

Ingrediënten voor een broodje mexicaanse kip

 • 450 gram kiphaasjes of kipfilet

 • 1 ui

 • 1 teentje knoflook geraspt

 • 1 tot 2 rode paprika’s

 • 3 flinke eetlepels dry rub all use

 • 3 eetlepels olijfolie

 • chipotle mayonaise

 • optioneel: sla en tortilla chips

 • broodjes

Bereiding:

 • Snijd de kip, ui en paprika in stukjes.
 • Doe de kip in een kom met de geraspte knoflook, de dry rub en 2 eetlepels olijfolie.
 • Meng dit goed door elkaar en verhit een eetlepel olie in een ruime koekenpan.
 • Bak de kip op hoog vuur bruin en voeg daarna de ui en paprika toe.Bak dit tot de paprika zacht is.
 • Besmeer een broodje met chipotle mayonaise, leg er een pluk sla op en een paar scheppen van het kipmengsel.
 • Verkruimel er een paar tortilla chipjes overheen en klaar! Lekker als lunch of lichte avondmaaltijd.
Dry rub
Een heerlijk kruidenmengsel
Broodje Mexicaanse kip
Echt een lekker broodje!

Conclusie

Ik vind de kruiden die ik gebruikt heb allemaal erg lekker en een aanvulling voor mijn kruidenvoorraad. Ondanks de sobere verpakking gaat het uiteindelijk om de inhoud en die is wat mij betreft meer dan goed. Kruiden kopen? Neem dan zeker een kijkje op de website van Van Beekum specerijen.

Als je net als ik gek bent op kruiden en specerijen dan is het boek Spice Wise Too misschien ook wel iets voor jou! In dit boek vind je heel veel recepten voor kruidenmengsels. Met de producten van Van Beekum specerijen kun je zelf je kruidenmengsels samenstellen. Lees hier meer over het boek.

Voor deze review heb ik van Van Beekum specerijen een aantal producten ontvangen om dit artikel te schrijven.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)