Sice Wise Too, een fantastisch boek als je zout wilt ( of moet) minderen. Tegenwoordig lees je veel over suiker. Dat teveel suiker niet gezond is weten we ‘bijna’ allemaal wel. Maar je leest weinig over het gebruik van zout. Teveel zout is ook niet bepaald gezond te noemen. In veel pakjes en zakjes en kant en klare kruidenmixen zit enorm veel zout. Veel meer dan je eigenlijk per dag zou ‘mogen’ binnenkrijgen. En wat nu als je geen of weinig zout meer mag eten? Smaakt dan de rest van je leven alles wat je kookt flauw? Het boek Spice Wise Too geeft je het antwoord!
Een missie
De schrijver van dit boek is SVH Meesterkok Michel Hanssen en ik heb hem leren kennen via facebook. Ik vind dat zijn boek wel wat extra aandacht verdiend omdat hij een missie heeft. Lees op de website van Spice wise zijn verhaal.
Spice Wise Too
Zelf probeer ik ook zo min mogelijk zout toe te voegen aan mijn gerechten en ik maak veel gebruik van kruiden. Met Eetspiratie probeer ik recepten een ‘gezonde’ twist te geven en dan vooral de Indische en de slowcooker recepten. Ik probeer te laten zien hoe je lekkere gerechten kunt koken zonder pakjes en zakjes. In de Indische keuken wordt ook zout gebruikt maar ook veel aromat. Dit is ontzettend zout en bevat daarnaast ook gistextract. Vroeger strooide mijn oma overal aromat overheen. Misschien ken je het geelkleurige busje wel, ze noemde het knorretje. Wat erg verrassend is, is dat er zelfs een recept voor een ‘aroma’ kruidenmengsel in dit boek staat!

Eerder verscheen het boek Spice Wise en nu is er deel twee, Spice Wise Too. Ik vind het een geweldig mooi boek. Dit boek is niet vergelijkbaar met andere boeken. Je kunt dit boek gebruiken als basisboek in je keuken. Er staan zoveel verschillende soorten recepten voor kruidenmengsels in die je op allerlei manieren kunt gebruiken. Daarnaast staan er ook prachtige foto’s in.

Waarom zou je dit boek aanschaffen?
Of je nu van koken houdt of op je zoutinname moet letten of gewoon gek bent op boeken, van dit boek word je echt heel blij. Er staan simpele recepten in voor elke dag, maar ook uitgebreide recepten voor kruidenmengels uit verschillende soorten keukens. Recepten zonder vlees, sauzen en bouillons en natuurlijk een aantal slowcooker recepten. Er staan zelfs een aantal Indonesische recepten in, je begrijpt dat ik enthousiast ben over dit boek. Er staan onder andere kruidenmengsels in voor:
- kerriepoeder
- shoarmakruiden
- grillkruiden
- spicy steak mix
- verschillende mengsels voor dry rubs (handig voor bbq en slowcooker gerechten)
- espresso-pepermix (dit klinkt heerlijk toch!)
- Thaise groene curry kruiden
Dit is maar een kleine opsomming, er staan nog veel meer kruidenmengsels in! Bij elk kruidenmengsel staat ook een recept zodat je meteen aan de slag kunt.
Andere lekkere recepten en tips
Ook staan er een aantal recepten voor sauzen in dit boek. Waarom zou je barbecuesaus uit een flesje gebruiken voor je pulled pork als je deze saus ook zelf kunt maken? Ook staan er een aantal recepten voor koude sauzen in, ik heb nog nooit van mangonaise gehoord maar dat lijkt me erg lekker. Die staat ook hoog op mijn kooklijstje. Het recept voor hot sauce en sambal spreken mij natuurlijk erg aan. Ik maakte het mengsel voor sambalmix omdat ik daar erg nieuwsgierig naar was.
Tip: recycle glazen potjes en bewaar hier je zelfgemaakte kruidenmengsels in. Maak er een mooi label op en je hebt altijd je eigen gemaakte kruidenmengsels in huis!


Voor mensen met een slowcooker is dit ook een heel fijn boek. Er staan een aantal slowcooker recepten in maar veel ‘niet’ slowcooker recepten kun je met een aantal kleine aanpassingen slowcookerproof maken. Als je kookt met een slowcooker is het belangrijk om niet te zuinig te zijn met kruiden. Heel veel kruidenmengsels die in dit boek staan kun je perfect gebruiken voor slowcooker recepten. Maak je eigen kruidenmengsels voor onder andere:
- stoofvlees
- goulash
- hachee
- wild
- Indonesische rendang

Je hebt helemaal geen pakjes of zakjes en geen zout meer nodig. Ik heb zelf al een aantal recepten uit dit boek gemaakt en ik heb het zout echt niet gemist. Het handige is als je grotere hoeveelheden van de kruidenmengsels maakt je ook snel kunt beginnen met koken. De kruiden zijn immers al gemengd en klaar voor gebruik.


Zo maakte ik nog een heerlijk recept uit het boek, namelijk ajam smoor djawa. Om dit gerecht te maken moet je eerst beginnen met het samenstellen van het kruidenmengsel, de kerrie djawa. Ik maakte het lekker ouderwets in een vijzel. Het recept mocht ik delen, klik hier voor het ajam smoor djawa recept.
Waar is het boek verkrijgbaar?
Via de website van Spice wise kun je het boek bestellen door het formulier in te vullen. Het boek is ook verkrijgbaar via bol.com. Ben je bijna jarig en je weet nog geen cadeautje, dan is dit boek een goede tip. Ook erg leuk om cadeau te geven aan een echte foodie of aan iemand die wegens omstandigheden minder zout mag eten. Er staat inspiratie genoeg in dit boek!
Spice Wise Too – Michel Hanssen
Ontdek pure smaken en vervang zout door spannende kruidenmixen! Ga met SVH Meesterkok Michel Hanssen op culinaire wereldreis en leer hoe je zelf authentieke specerijenmengsels maakt voor gezondere, smaakvolle gerechten – zonder pakjes, zakjes of onnodige toevoegingen.
Voor deze review heeft Michel Hanssen een exemplaar van Spice wise too beschikbaar gesteld.
Foto cover: bron Spice Wise Too, Michel Hanssen.