Eetspiratie » Monkey bread (zoet plukbrood)
Monkey bread

Monkey bread (zoet plukbrood)

Ik was al een tijdje op zoek naar een feestelijk brood recept. Zelf houd ik meer van hartig dan van zoet, maar dit leuke plukbrood – ook wel monkey bread genoemd – smaakt ook erg lekker. Alleen al om de mooie vorm zou ik hem op tafel willen zetten. Het recept is niet echt ingewikkeld. Je hebt een aantal basis bakingrediënten nodig, gesmolten roomboter en suiker. Klinkt al lekker toch! Normaal ben ik niet van de suikerachtige broodjes, maar bij sommige feestdagen hoort het er een beetje bij. Ik eet het tenslotte niet elke dag. Je snapt wel dat kinderen dit heel erg lekker vinden… en grote mensen trouwens ook.

Ik gebruikte een tulbandvorm om mijn monkey bread in te bakken maar het kan ook in elke andere vorm. In een tulbandvorm krijg je een beetje hoogte wat er erg mooi uitziet. Als basis heb ik het deeg voor mijn recept voor mikkemannen genomen. Dit zijn zoete broodjes en het deeg past ook erg goed bij dit monkey bread.

Ingrediënten voor het deeg

 • 500 gram (spelt)bloem
 • 200 milliliter lauwe (plantaardige) melk
 • 1 eetlepel Griekse yoghurt
 • zakje gist van 7 gram
 • 40 gram roomboter
 • 1 eetlepel honing
 • 25 gram palmsuiker of kokosbloesemsuiker
 • 5 gram zout
 • 1 eetlepel kaneel
 • halve theelepel vanillepoeder of theelepel vanille extract

Ingrediënten voor het suikerlaagje

 • 4 eetlepels gemalen palm-riet of kokosbloesemsuiker
 • 1 flinke eetlepel gemalen kaneel
 • 2 eetlepels gesmolten roomboter

Hoe maak je het?

Begin met het zachtjes verwarmen van de melk, dit is belangrijk om de gist te activeren. Doe de melk in een kom of mengbeker en voeg een eetlepel honing en de inhoud van het zakje gist toe. Roer even door en laat het even staan tot gebruik.

Weeg alle ingrediënten voor het deeg af en doe deze in een beslagkom. Voeg het gistmengsel toe en kneed het tot een mooie deegbal. Ik heb het deeg gekneed in mijn keukenmachine met deeghaak. Je kunt het ook met de hand doen. Kneed het voor minimaal 10 minuten. Als het deeg te nat is, voeg dan een beetje extra bloem toe. Het deeg hoort niet plakkerig te zijn, maar glad en soepel.

Bestrooi de bodem van de kom en leg de deegbal erin. Dek het af met plasticfolie of een vochtige theedoek en laat het deeg rijzen tot het in hoeveelheid verdubbeld is.

Monkey bread maken

Begin met het laten smelten van de boter. Dat gaat heel goed op deze manier.

Als het deeg gerezen is, haal je het uit de kom en kneed het nog even goed door. Neem steeds een plukje deeg en draai er een balletje van ter grootte van een golfballetje. Meng de suiker en kaneel door elkaar in een apart bord en giet de gesmolten boter in een diep bord. Zorg dat je bakvorm is ingevet. Ik gebruikte een beetje van de gesmolten boter hiervoor.

Plukbrood maken
Maak een mooie stapel van de deegbolletjes

Van de volgende stap gaan je handen een beetje vies worden! Rol de balletjes één voor één door de gesmolten boter en daarna door het suiker/kaneelmengsel. Maak een aantal laagjes van de bolletjes en zorg dat ze elkaar wel raken. Zo bakken ze een beetje aan elkaar vast. Ga door totdat je deeg op is.

Nog een keer laten rijzen

Als je deeg op is, dek je de bakvorm af met folie of een vochtige theedoek en laat je het brood nog minstens een uur rijzen. Het beste kun je dit doen op een warme plek in huis. Als het uur verstreken is verwarm je de oven voor op 175-180 graden. Zet het monkey bread in de oven en bak hem gaar in ongeveer 30 minuten. De tijd kan per oven verschillen. Houd goed in de gaten of het brood niet verbrand.

Monkey bread (plukbrood)
Dit is straks de onderkant van het brood

Als de baktijd verstreken is, haal je het brood uit de oven en laat je hem even staan. Haal het daarna uit de vorm. Ik keerde mijn tulband vorm om op een rooster en liet het brood zo afkoelen. Warm is het monkey bread ook erg lekker.

Zoet plukbrood
Hier kun je mooi de vorm zien en het glanzende suikerlaagje

Om het brood extra mooi te maken kun je er een beetje suikerglazuur, gesmolten chocolade of een beetje poedersuiker overheen doen. Met een zeefje gaat dit het makkelijkst. Het brood is natuurlijk al zoet genoeg, maar het ziet er dan net even iets feestelijker uit.

Weet je dat je monkey bread ook in de slowcooker kunt maken?

Apenbrood

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)