Heb je in je voorraadkast nog een verdwaald blikje tonijn staan? Nou, daar kun je iets heel lekkers mee maken! Nasi goreng tuna (tonijn) is niet alleen erg lekker, het is simpel en vriendelijk voor je portemonnee. Zo komt dat blikje vis goed van pas. Samen met wat ingrediënten uit je voorraadkast zet je snel iets lekkers op tafel.
Ik heb altijd blikjes vis in huis. Deze zijn superhandig! Ik maak regelmatig een Thaise tonijnsalade of een salade met makreel voor op een cracker of ik maak het recept sambal goreng witlof met vis van mijn moeder. Met vis uit een blikje kun je altijd iets lekkers maken.
Dit keer maakte ik nasi goreng maar niet zoals jullie misschien gewend zijn. Nasi goreng = gebakken rijst (of fried rice) en tuna = tonijn. Op Eetspiratie.nl deel ik verschillende recepten voor nasi goreng en ik maakte er zelfs een video van. Als je net als ik gek bent op nasi goreng dan spreekt de variant met tonijn je vast ook wel aan.
Kijk hier voor het recept van nasi goreng met kip + de bijbehorende video.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Nasi goreng tuna (tonijn)
4
personen10
minutes20
minutes30
minutesNasi goreng is een heerlijk gerecht uit de Indofood keuken. Ken je de variant nasi goreng tuna (tonijn) al? Verrassend lekker en simpel!
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
Ingrediënten voor een volle pan nasi
1 restje gekookte rijst (ik gebruikte 4 rijstlepels gekookte rijst) 6 kan ook
1 blikjes tonijn op water (olie kan ook)
sambal oelek naar smaak
1 ui
1 rode punt paprika
3 bosuitjes
1 theelepel (pittig) paprikapoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1 snufje chilipoeder naar smaak
halve eetlepel sesamolie
1 – 2 eetlepels ketjap manis
halve theelepel halve theelepel Thaise vissaus
1 eetlepel citroensap (of meer naar smaak)
1 eetlepel (rijst)olie om in te bakken
1 ei per persoon (hier bak je een omelet van)
optioneel: geroosterde sesamzaadjes en verse koriander
BEREIDING
- Zet alle ingrediënten alvast klaar. Begin met het snipperen van de ui. De paprika snijd je in blokjes en de bosui in ringetjes. Leg een beetje bosui apart, die gebruik je straks als garnering.
- Giet de tonijn af. Verhit een eetlepel olie in een wok en fruit hierin de ui en de sambal aan. Als de ui glazig ziet voeg je de blokjes paprika toe. Bak deze even mee.
- Voeg de tonijn toe. Bak deze even los en daarna kan het paprikapoeder, knoflookpoeder en chilipoeder erbij. Proef of de smaak naar wens is. Het gerecht mag best wat pit hebben.
- Schep nu de rijst in de wok en bak dit samen aan. Breng op smaak met de ketjap manis, Thaise vissaus, sesamolie en citroensap. Proef en kijk of je nog iets extra moet toevoegen. Voeg indien nodig een snufje zout en peper toe.
- Bak ondertussen van de eieren een omelet. Kluts de eieren in een schaaltje, verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de omelet aan beide kanten goudbruin. Snijd de omelet vervolgens in stukken. Je kunt ook roerei maken als je dat handiger vind.
- Als de rijst goed warm is meng je de stukken ei erdoor. Nu is je nasi goreng klaar. Serveer het met ringetjes bosui, een partje citroen en bestrooi eventueel met geroosterde sesamzaadjes.
AANTEKENINGEN
- Tip: gebruik voor dit recept koude afgekoelde rijst. Nasi goreng wordt altijd gemaakt van restjes rijst. Ik kook altijd extra rijst zodat ik een gedeelte altijd voor een ander gerecht kan gebruiken.
- Tip: 1 blikje tonijn is voldoende voor 2 personen. Voor 4 personen neem je twee blikjes.
- Tip: dit gerecht is ideaal om restjes uit je groentela op te maken. Je kunt verschillende groenten gebruiken voor nasi goreng. Kijk gewoon wat je in huis hebt. Wortel, erwtjes of gele paprika passen ook prima bij dit gerecht.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Pittige tonijn bowl
- Nasi goreng
- Nasi zonder pakje
- Sandwich met pittige tonijnsalade
- Plantaardige meringue en mousse (aquafaba)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.