Eetspiratie » Hete ketjapsambal
Hete ketjapsambal

Hete ketjapsambal

Deze sambal is eigenlijk ontstaan toen ik een ander recept aan het maken was. Ik had een ‘basis’ boemboe gemaakt van pepers, ui en knoflook en toen bedacht ik me dat een hete ketjapsambal ook wel lekker zou kunnen zijn. Als jullie Eetspiratie volgen weten jullie inmiddels dat ik graag sambals en hete sausjes eet. Ik had nog niks pittigs met ketjap in mijn sambalrepertoire en zo is dit recept ontstaan.

Ketjapsambal kun je net zo eten als elke andere sambal. Deze sambal is lekker als dip, in soep of bij nasi goreng of bami. Eigenlijk is het overal wel lekker bij! Je kunt deze sambal net zo pittig maken als je zelf wilt. Ik gebruikte een aantal pepers uit mijn vriezer met allerlei verschillende kleuren en voegde een paar rawits toe voor een extra pittig accent. Wil je een mildere sambal, laat dan de rawits eruit.

Hete ketjapsambal

Recipe by Simone | Eetspiratie Course: Dressings & sauzen, Indofood, Oosterse receptenCuisine: IndofoodDifficulty: makkelijk
Hoeveelheid

200

milliliter
Tijd totaal

30

minutes

Hete ketjapsambal kun je net zo eten als elke andere sambal. Deze sambal is lekker als dip, in soep of bij nasi goreng of bami. Eigenlijk is het overal wel lekker bij!

Ingrediënten

  • 6 pepers (eventueel in verschillende kleuren)

  • 3 groene of rode rawits (pittige kleine pepertjes)

  • 1 sjalotje

  • 1 flinke teen knoflook

  • 2 eetlepels ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)

  • 1 eetlepel citroensap

  • 1 snufje zout of theelepel Thaise vissaus

Hoe maak je het?

  • Dit is eigenlijk een rauwe sambal omdat de boemboe niet gebakken wordt. Rauwe sambal is erg lekker en vrij pittig. Je zult versteld staan hoe pittig rauwe knoflook is.
  • Maak de pepers, knoflook, en het sjalotje fijn met een staafmixer of in een foodprocessor. Het hoeft niet helemaal tot een papje gepureerd te worden, het is juist lekker als er nog een beetje een bite aan de pepers zit.Boemboe voor hete ketjapsambal
  • Schep de gemalen pepers in een kommetje en voeg hier de ketjap, het citroensap en een snufje zout of een scheutje Thaise vissaus aan toe. Proef of de smaak naar wens is en voeg indien nodig nog iets van de hierboven genoemde ingrediënten toe.
  • Schep de sambal in een schoon glazen potje en bewaar deze in de koelkast. In de koelkast is het minimaal een week houdbaar.
    Je kunt de sambal serveren bij Oosterse of Surinaamse gerechten of als dip voor groenten of fruit (als een soort roedjak). Het is ook lekker op een gebakken eitje of gewoon simpel bij gestoomde rijst en groenten.Ketjap sambalKetjap sambal

Aantekeningen

  • Met een Magimix Le Mini Plus maak je makkelijk een boemboe. Verkrijgbaag bij Bol.com

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE