Eetspiratie » Hete ketjapsambal
Hete ketjapsambal

Hete ketjapsambal

Hete ketjapsambal, een pittige rauwe sambal met een fris accent. Rauw wil zeggen dat er geen pan bij dit recept aan te pas komt. Je hoeft dus niks aan te bakken of te koken. Het enige wat je nodig hebt is een staafmixer of foodprocessor om de pepers, sjalotjes en de knoflook fijn malen. Dit meng je samen met een smaakvolle ketjap en je sambal is klaar. Je serveert het bij verschillende gerechten zoals nasi goreng, noedels of een soep zoals soto ajam (Indonesische kippensoep).

Ketjapsambal kun je net zo eten als elke andere sambal. Je geeft er gerechten extra smaak en kick mee. Zelf eet ik het ook graag als dip voor bijvoorbeeld komkommer. Mijn moeder eet het ook met stukjes appel als een soort roedjak. Ook lekker over een omelet of spiegeleitje of over gestoomde groenten.

Hete ketjapsambal maken

Je kunt deze sambal net zo pittig maken als je zelf wilt. Ik gebruikte een aantal pepers uit mijn vriezer met verschillende kleuren en voegde een paar rawits (pittige kleine pepertjes) toe voor een extra heet accent. Wil je een mildere sambal, laat dan de rawits eruit. Ook kun je de zaadjes erin laten of ze eruit halen voordat je ze fijnmaalt in de keukenmachine.

Hete ketjapsambal

Hete ketjapsambal

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 3 stemmen
Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

200

milliliter
Tijd totaal

25

minuten

Hete ketjapsambal kun je net zo eten als elke andere sambal. Deze sambal is lekker als dip, bij de soto ajam, nasi goreng of noedels.

Kook modus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

 • 6 pepers (eventueel in verschillende kleuren)

 • 3 groene of rode rawits (pittige kleine pepertjes) optioneel

 • 1 sjalotje

 • 1 teen knoflook

 • 2 – 3 eetlepels ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)

 • 1 eetlepel citroensap of limoensap

 • 1 mespunt zout

BEREIDING

 • Maak de pepers, knoflook, en het sjalotje fijn met een staafmixer of in een foodprocessor. Het hoeft niet helemaal tot een papje gepureerd te worden, het is juist lekker als er nog een beetje een bite aan de pepers zit.Boemboe voor hete ketjapsambal
 • Schep de gemalen pepers in een schoon glazen potje en voeg hier de ketjap, citroensap of limoensap en een mespunt zout aan toe. Proef of de smaak naar wens is en voeg indien nodig nog iets van de hierboven genoemde ingrediënten toe.
 • In de koelkast is het minimaal een week houdbaar. Je kunt de sambal serveren bij Oosterse of Surinaamse gerechten of als dip voor groenten of fruit (als een soort roedjak). Het is ook lekker op een gebakken eitje of gewoon simpel bij gestoomde rijst en groenten.Ketjap sambalKetjap sambal

AANTEKENINGEN

 • Met een Magimix Le Mini Plus maak je makkelijk een boemboe. Dit handige apparaat is verkrijgbaar bij Bol.com

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.