Eetspiratie » Vegan soto ayam
Vegan soto ayam

Vegan soto ayam

Vegan soto ayam, de bekende Indonesische kippensoep maar dan zonder kip. Is dat net zo lekker als de versie met kip? Ja! Ik vind van wel. Het belangrijkst van dit hele gerecht is de bouillon. Gecombineerd met rijstnoedels en verschillende toppings heb je de ‘echte’ soto smaak. In plaats van kip gebruik ik tahoe (tofu). Dit neemt goed alle smaken uit de bouillon op en is daarom erg geschikt voor deze soep.

Soto is een van mijn lievelingssoepen. Ik ben er al gek op sinds ik klein was. Het heeft een bepaalde smaak wat me doet denken aan vroeger. En mijn lievelingsingrediënt zit erin namelijk: djeroek poeroet (althans in mijn recept). Het is een verwarmend en knus gerecht dat ik eigenlijk op elk moment van de dag zou kunnen eten. Het recept voor soto ayam deelde ik al eerder (bekijk hier het recept). De inspiratie voor deze vegan soto tahoe haalde ik uit een boek uit 1988 van Ciska Cress. Zij schreef een mooi Indisch vegetarisch kookboek (en nog veel meer andere kookboeken). Ik heb mijn eigen vegan versie van soto ayam gemaakt.

Vegan soto ayam (soto no ayam)

Er zijn verschillende manieren om een vegan versie van soto ayam te maken. Je kunt vleesvervangers gebruiken – zoals bijvoorbeeld kipstukjes – maar dat vind ik persoonlijk niet zo lekker. Het geeft geen smaak af en het neemt ook minder goed smaken op. Je kunt ook de kip compleet weglaten en er extra groente of toppings aan toevoegen. Maar ik houd het lekker dichtbij de Indonesische keuken en kies voor tahoe (ook bekend als tofu).

Wat ik al eerder benoemde, tahoe neemt alle smaken goed op. Het werkt als een spons (en zo ziet een blok tahoe er ook een beetje uit). Daarnaast is biologische tahoe heel goedkoop, het is een goede bron van eiwitten en het is lang houdbaar in de koelkast en vriezer. Om die reden heb ik altijd een paar pakjes tahoe in mijn koelkast staan. Zo kan ik altijd iets snel in elkaar flansen. Ik maak bijvoorbeeld standaard op zondagochtend tofu scramble (recept) als ontbijt. We eten dat dan op een pistoletje of een bagel. Dat is een beetje een traditie geworden bij ons thuis.

Bij het maken van de de bouillon voor de vegan soto tahoe is het belangrijk om goed te proeven. De bouillon is het belangrijkste onderdeel van dit gerecht. Maar de echte smaak proef je pas als je de toppings (zoals prei, sambal, gebakken uitjes) gaat toevoegen. Een flinke kneep limoensap maakt de soep helemaal af. Ik gebruik meestal rijstnoedels (mihoen) of een iets dikkere noedel als vulling voor de soep en daarnaast doe ik er vaak ook nog rijst en/of stukjes gekookte aardappel in.

Vegan soto ayam

Recept van Simone | Eetspiratie Keuken: IndonesischNiveau: makkelijk
Porties

2

liter
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

30

minuten
Total time

45

minuten

Soto ayam maar dan vegan met als vervanger voor kip: tahoe.

Ingrediënten

  • 2 liter 2 water

  • 3 blokjes 3 groentebouillon

  • 1 blok 1 tahoe (375 gram) of meer naar wens

  • 2 2 uien

  • 4 tenen 4 knoflook

  • 1 centimeter 1 gember (geraspt)

  • 1 stengel 1 sereh (gekneusd)

  • 4 blaadjes 4 djeroek poeroet

  • 1 eetlepel 1 sambal oelek (+ extra voor erbij)

  • 3 theelepels 3 gemalen kurkuma

  • 1 theelepel 1 gemalen ketoembar (koriander)

  • halve theelepel halve gemalen laos

  • halve eetlepel halve suiker

  • 50 milliliter 50 kokosmelk

  • 1 – 2 eetlepels 1 – 2 ketjap manis

  • 1 theelepel 1 tamarinde puree (assem)

  • 1 1 limoen

  • zout naar smaak

  • snufje witte peper

  • 1 eetlepel 1 olie

  • toppings: verse prei/selderij/bosui/gebakken uitjes

  • voor erbij: rijstnoedels/gekookte rijst/blokjes gekookte aardappel

Hoe maak je het?

  • Zet een grote pan op het vuur met daarin de bouillonblokjes. Verkruimel het blok tahoe boven de pan en breng dit zachtjes aan de kook.
  • Snipper de ui en de knoflook en rasp de gember. Haal het buitenste blad van de sereh eraf en snijd het het droge smalle stuk van de bovenkant af. Kneus de sereh door er met een mes of stamper van een vijzel een paar tikken op te geven. Verfrommel de djeroek poeroet blaadjes in je handen. Zo komen de smaken straks beter vrij. Zet dit even apart tot gebruik.
  • Verhit een eetlepel olie in een kleine koekenpan en fruit hierin de ui, knoflook, gember en sambal oelek aan. Doe ook de sereh stengel en de blaadjes djeroek poeroet erbij en fruit deze mee aan.
  • Voeg de kurkuma, ketoembar, laos en suiker toe en schep alles goed om. Je merkt dat het mengsel nu een beetje droger wordt. Neem een schep van de warme bouillon uit de soeppan en doe dit bij de boemboe. Bak de boemboe nog even goed aan en doe deze vervolgens bij de bouillon in de soep.
  • Schenk de kokosmelk in de soep samen met de ketjap manis. Voeg ook de tamarindepuree toe. Laat de soep nu even zachtjes koken. Bereid ondertussen de rijstnoedels en de toppings voor. Snijd de prei, bosui en kook eventueel rijst en/of blokjes aardappel.
  • Breng de soep op smaak met ketjap manis, witte peper en limoensap. Proef de bouillon en pas de smaak naar wens aan. De smaak is nu nog niet compleet, hij zal nog beter worden straks in combinatie met de toppings.
  • Doe een laagje rijstnoedels en/of rijst en aardappeltjes in een kom en schep hierop een paar royale lepels van de bouillon. Bestrooi met verse prei, selderij, bosui, gebakken uitjes en serveer er extra sambal oelek bij. Knijp er een partje limoensap bovenuit en leg deze erbij in de kom.

Aantekeningen

  • Het is een behoorlijke pan met bouillon, het handige is dat je deze prima in bakjes kunt invriezen.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE