Eetspiratie » Vegan soto ayam
Vegan soto ayam

Vegan soto ayam

Vegan soto ayam, de bekende Indonesische kippensoep maar dan zonder kip. Is dat net zo lekker als de versie met kip? Ja! Ik vind van wel. Het belangrijkst van dit hele gerecht is de bouillon. Gecombineerd met rijstnoedels en verschillende toppings heb je de ‘echte’ soto smaak. In plaats van kip gebruik ik tahoe (tofu). Dit neemt goed alle smaken uit de bouillon op en is daarom erg geschikt voor deze soep.

Soto is een van mijn lievelingssoepen. Ik ben er al gek op sinds ik klein was. Het heeft een bepaalde smaak wat me doet denken aan vroeger. En mijn lievelingsingrediënt zit erin namelijk: djeroek poeroet (althans in mijn recept). Het is een verwarmend en knus gerecht dat ik eigenlijk op elk moment van de dag zou kunnen eten. Het recept voor soto ayam deelde ik al eerder (bekijk hier het recept). De inspiratie voor deze vegan soto tahoe haalde ik uit een boek uit 1988 van Ciska Cress. Zij schreef een mooi Indisch vegetarisch kookboek (en nog veel meer andere kookboeken).

Vegan soto ayam (soto no ayam)

Er zijn verschillende manieren om een vegan versie van soto ayam te maken. Je kunt vleesvervangers gebruiken zoals bijvoorbeeld plantaardige kipstukjes op basis van soja-eiwit. Je kunt ook de kip compleet weglaten en er extra groente of zelfs reepjes oesterzwam aan toevoegen. Maar ik houd het lekker dichtbij de Indonesische keuken en kies voor tahoe (ook bekend als tofu). Ben je nog niet bekend met tahoe/tofu in de keuken, lees dan dit artikel eens.

Altijd de juiste hoeveelheden
6-Delige Maatlepel Set RVS

6-Delige Maatlepel Set RVS

Een must-have voor de juiste verhoudingen tijdens het koken!

Wat ik al eerder benoemde, tahoe neemt alle smaken goed op. Het werkt als een spons. Daarnaast is biologische tahoe heel goedkoop, het is een goede bron van eiwitten en het is lang houdbaar in de koelkast en vriezer. Om die reden heb ik altijd een paar pakjes tahoe in mijn koelkast. Zo kan ik altijd iets snel in elkaar flansen. Bij het maken van de de bouillon voor de vegan soto tahoe is het belangrijk om goed te proeven. De bouillon is het belangrijkste onderdeel van dit gerecht. Maar de echte smaak proef je pas als je de toppings (zoals prei, sambal, gebakken uitjes) gaat toevoegen. Een flinke kneep limoensap maakt de soep helemaal af. Ik gebruik meestal rijstnoedels (mihoen) of een iets dikkere noedel als vulling voor de soep en daarnaast doe ik er vaak ook nog rijst en/of stukjes gekookte aardappel in.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Vegan soto ayam

Vegan soto ayam

Recipe by Simone | Eetspiratie
4.9 from 11 votes
Course: Lunch, HoofdgerechtCuisine: IndonesischDifficulty: Makkelijk
Porties

2

liter
Voorbereiding

15

minutes
Kooktijd

30

minutes
Totale tijd

45

minutes

Een vegan variant van de lekkerste kippensoep, soto no ayam. Deze soep maak je met tahoe (tofu) als alternatief voor kip. Een heerlijke aromatische soep die je serveert met toppings zoals gebakken uitjes, prei, chipsfrietjes en vergeet de sambal en een drizzle limoensap niet.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 2 liter water

  • 3 blokjes groentebouillon

  • 1 blok tahoe (a 375 gram) drooggedept

  • 2 uien, gesnipperd

  • 4 tenen knoflook, fijngehakt

  • 3 theelepels gember, geraspt

  • 1 stengel sereh, gekneusd

  • 4 blaadjes djeroek poeroet, ingescheurd

  • 1 eetlepel sambal oelek (+ extra voor erbij)

  • 3 theelepels gemalen kurkuma

  • 1 theelepel gemalen ketoembar (koriander)

  • halve theelepel gemalen laos

  • halve eetlepel suiker

  • 50 milliliter kokosmelk

  • 1-2 eetlepels ketjap manis

  • 1 theelepel tamarinde puree (assem)

  • 1 limoen

  • zout naar smaak

  • snufje witte peper

  • 1 eetlepel olie

  • toppings: verse prei/selderij/bosui/gebakken uitjes

  • voor erbij: rijstnoedels, 75 gram per persoon/gekookte rijst/blokjes gekookte aardappel

BEREIDING

  • Zet een grote pan op het vuur met daarin 2 liter water en 3 groentebouillonblokjes. Haal de tahoe uit de verpakking en dep het blok even droog met een schone theedoek. Verkruimel de tahoe vervolgens boven de pan en breng de bouillon zachtjes aan de kook.
  • Snipper 2 uien, hak 4 tenen knoflook fijn en rasp 3 theelepels gember. Haal het buitenste blad van de sereh eraf en snijd het het droge smalle stuk van de bovenkant af. Kneus het uiteinde van de serehstengel door er met een mes of stamper van een vijzel een paar tikken op te geven. Scheur de djeroek poeroet blaadjes in. Zo komen de aroma’s straks beter vrij. Zet dit even apart tot gebruik.
  • Verhit een eetlepel olie in een kleine koekenpan en fruit hierin de ui, knoflook, gember en 1 eetlepel sambal oelek aan. Doe ook de sereh stengel en de blaadjes djeroek poeroet er in zijn geheel en fruit deze mee aan.
  • Voeg 3 theelepels gemalen kurkuma, 1 theelepel ketoembar, een halve theelepel gemalen laos en een halve eetlepel suiker toe en schep alles goed om. Je merkt dat het mengsel nu een beetje droger wordt. Neem een schep van de warme bouillon uit de soeppan en doe dit bij de boemboe. Bak de boemboe nog even goed aan en doe deze vervolgens bij de bouillon in de soep.
  • Schenk 50 milliliter kokosmelk in de soep samen met 1 tot 2 eetlepels ketjap manis. Voeg ook 1 theelepel tamarindepuree toe. Laat de soep nu even zachtjes koken. Bereid ondertussen de rijstnoedels en de toppings voor. Snijd de prei, bosui en kook eventueel rijst en/of blokjes aardappel.
  • Breng de soep op smaak met witte peper en limoensap. Proef de bouillon en pas de smaak naar wens aan. De smaak is nu nog niet compleet, hij zal nog beter worden straks in combinatie met de toppings.
  • Doe een laagje rijstnoedels en/of rijst en aardappeltjes in een kom en schep hierop een paar royale lepels van de bouillon. Bestrooi de soep met verse prei, selderij, bosui, gebakken uitjes en serveer er extra sambal oelek bij. Knijp er een partje limoensap bovenuit en leg deze erbij in de kom.

AANTEKENINGEN

  • Het is een behoorlijke pan met bouillon, het handige is dat je de bouillon prima in bakjes kunt invriezen. Houdbaarheid: bewaar de soep 2 tot 3 dagen in een afgesloten bak in de koelkast. 

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.