Eetspiratie » Hoe gebruik je szechuanpeper
Hoe gebruik je szechuanpeper

Hoe gebruik je szechuanpeper

Hoe gebruik je szechuanpeper? Eigenlijk is szechuanpeper (of sichuanpeper) officieel geen peper maar een besje. De besjes zijn rood/paars van kleur. Ze zijn niet pittig, maar ze hebben een citrusachtige frisse anijssmaak. Het meeste kenmerkende van deze specerij is dat het een tintelend en ‘verdovend’ gevoel op je tong geeft. Ik leg in dit artikel uit hoe je het gebruikt.

Ik ben regelmatig het ingrediënt szechuanpeper tegengekomen in recepten, maar ik wist niet goed hoe ik het moest gebruiken. Nu ben ik best wel handig in de keuken, maar sommige dingen moet ik ook even uitzoeken. En omdat ik vast niet de enige ben die zich afvraagt hoe je szechuanpeper kunt gebruiken, besloot ik er een artikel over te schrijven.

Misschien heb je in je kruidenla wel een potje Chinese 5 spice of Chinees kruidenpoeder staan. Als je het etiket bekijkt, zie je dat hier ook szechuanpeper in zit. Bekende gerechten met deze peper zijn: Dan Dan noodles, Bang bang chicken, Peking eend, saté kambing, mapo tofu en ik gebruik het ook in mijn recept voor Indo pulled pork. Ook wordt deze peper vaak gebruikt om pittige chili olie mee te maken. Aan mijn chili olie recept kun je een theelepel fijngemalen szehuanpeper toevoegen voor een extra smaaksensatie.

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Hoe gebruik je szechuanpeper
Bewaar dit artikel op één van jouw Pinterest borden.

Hoe gebruik je szechuanpeper

Deze specerij ziet er dus niet uit als een pepertje, maar het is een klein rood besje. De bolletjes zijn eerder ‘schilletjes’, ze lijken zelfs een beetje op gedroogde bloemetjes. In de toko en online kun je de gedroogde hele bolletjes kopen. In de supermarkt verkopen ze een molentje met de hele besjes erin die je zelf kunt vermalen.

Vermalen tot poeder

Mijn voorkeur gaat uit naar de hele peperbolletjes. Voordat je ze gaat verwerken in een recept rooster je de hoeveelheid die je nodig hebt in een droge koekenpan. Doe dit voor ongeveer 1 minuut tot de geur vrijkomt. Doe de bolletjes daarna in een vijzel of elektrisch kruidenmolentje (of koffiemolentje) en maal alles fijn. Doe de vermalen peper in een zeefje en zeef het fijne poeder eruit. Dit poeder kun je vervolgens gebruiken in je recept. Het is geschikt voor sauzen, marinades en dressings.

Peper olie (scichuan peppercorn oil)

Ik bedoel met peper olie niet de rode chili olie die ik hierboven noemde, maar een infused oil. Je roostert 2 eetlepels szechuanpeper in een droge koekenpan, je doet ze even over in een schaaltje en zet ze apart. In dezelfde pan schenk je 120 milliliter neutrale olie en je verwarmt dit op een laag vuur. Doe de geroosterde peperbolletjes erbij en laat dit ongeveer 25 minuten staan. Zorg dat de temperatuur niet boven de 100 graden komt en de peper verbrand. Na 25 minuten laat je de olie afkoelen, schenk je het door een zeef en doe je het over in een schone glazen fles.

Deze olie kun je net als chili olie gebruiken in soepen, bij Oosterse gerechten of bij elk gerecht waar je een beetje pittigheid nodig hebt.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)