Chili met rundvlees en bonen uit de slowcooker, een heerlijk comfortfood gerecht. Deze versie maak je met rundvlees dat je lekker lang laat stoven in de slowcooker. Het vlees gaart in een kruidige saus van pepers en gegrilde rode paprika. Het grootste voordeel van bereiding in de slowcooker is dat je er geen omkijken naar hebt. Het vlees wordt mals en zacht en de smaken kunnen lekker intrekken.
Ik ben altijd al gek geweest op bonen en peulvruchten. Bruine bonen, zwarte bonen, witte bonen, kidneybonen, ik lust ze allemaal. Kikkererwten, edamame boontjes (sojaboontjes) en linzen staan ook op mijn favorieten lijstje. Ik eet dagelijks peulvruchten. In een salade, een soep of een curry en dus ook vaak in een goedgevulde chili.
Chili met rundvlees en bonen uit de slowcooker
Een chili eet ik het liefst met rijst en een lekkere frisse salade. Ingelegde rode ui (pickle) mag niet ontbreken en om de chili mee op te scheppen gebruik ik tortillachips. En chili is niet compleet zonder verse koriander, maar dit is mijn persoonlijke smaak. Een chili mag best pittig zijn, maar voeg pepers toe naar eigen smaak. Vaak drizzle ik er ook nog extra sriracha overheen net voor het serveren.
Voor dit recept gebruik ik bruine bonen uit een pot. Je kunt ook prima gedroogde bonen gebruiken die je zelf geweekt en gekookt hebt. En wil je nog een andere boon toevoegen voor extra smaak en kleur, kidneybonen of zwarte bonen zijn er ook erg lekker bij. De paprika’s voor deze chili worden eerst gegrild of gebakken tot ze een beetje geblakerd zijn. Dit kun je doen op een grillpan of in een koekenpan. Bak de stukken paprika op middelhoog vuur tot ze zacht en geblakerd zijn. Zo krijgt de saus straks extra veel smaak.
Chili met rundvlees en bonen uit de slowcooker
4
porties30
minuten7
uren7
uren30
minutenEen goed gevulde chili met bonen en rundvlees uit de slowcooker. Bereid deze smaakvolle chili in 7 tot 8 uur op stand low in de slowcooker. Serveer met rijst, verse kruiden, een pickle en tortillachips.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
2 runderlappen (sucade- of riblappen)
1 pot bruine bonen (800 gram)
1 blik gezeefde tomaten (polpa) 400 gram
2 rode puntpaprika’s
1 – 2 rode pepers
halve theelepel cacaopoeder
1 ui in grove stukken gesneden
3 tenen knoflook fijngehakt
1 bakje verse peterselie (15 gram)
1 bakje verse koriander (15 gram) (optioneel)
1 theelepel gemalen komijn
1 eetlepel gedroogde oregano
chilipoeder naar smaak
1 limoen
zout en peper naar smaak
BEREIDING
- Haal het vlees uit de koelkast en laat dit op kamertemperatuur komen.
- Was de paprika’s, verwijder de zaden en snijd ze in grove stukken.
- Verhit een grillpan (of gebruik een koekenpan) en grill of bak de paprika, rode pepers en grof gesneden ui tot deze zacht en een beetje geblakerd zijn. Je kunt de zaadjes van de rode pepers erin laten of verwijderen, dit is naar persoonlijke smaak.
- Snijd het vlees in blokjes en bestrooi deze met zout en peper. Bak dit kort aan in een koekenpan met een klein beetje olie totdat ze dichtgeschroeid zijn. Leg het vlees in de slowcooker (of in de stoofpan). Laat dit even staan en ga verder met het maken van de saus.
- Pureer de geroosterde paprika’s, rode pepers, uien, knoflook, peterselie, koriander (optioneel), gezeefde tomaten, komijn, cacaopoeder, chilipoeder (optioneel) en oregano tot een saus. Breng op smaak met zout en peper.
- Als de smaak van de saus goed is, schenk je deze over het vlees in de slowcooker. Stel de slowcooker in op stand low voor 7 tot 8 uur.
- Giet de bonen af en spoel deze af onder de kraan. Voeg deze het laatste uur van de slowcooktijd toe aan de saus. Meng alles goed door elkaar en laat de bonen goed warm worden.
- Serveer met rijst, tortillachips, een pickle en een frisse salade. Garneer de chili met verse koriander en knijp er limoensap overheen. Drizzle er een beetje sriracha overheen voor een extra kick.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. - Een ander lekker chilirecept voor de slowcooker is die met bonen en kipgehakt. Bekijk het recept hier.
Deze recepten / artikelen wil je niet missen:
- Pittige chili olie maken
- Chili met bonen en kipgehakt
- Noedels met chili olie en knoflook
- Slowcooked groentesoep
- Gezonde gerechten voor na de feestdagen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.