Kip in mangosaus, een heerlijk gerecht met de tropische smaak van zoete mango. De mango moet wel goed rijp en lekker sappig zijn. Ik ben zelf geen voorstander van koken met fruit, maar voor de mango maak ik een uitzondering. Deze mooie gele vrucht smaakt namelijk heerlijk bij verschillende Oosterse gerechten. Gecombineerd met kruiden en rode pepers is het een heerlijke saus voor bij kip. Dit gerecht kun je bereiden in een stoofpan of in de slowcooker.
Hoe weet je nu of een mango rijp is? Als je de mango zachtjes kunt indrukken met je vingers dan is hij rijp. Je kunt ook ‘eetrijpe’ mango’s kopen in de winkel. Dit is dus elke keer weer een teleurstelling. De eetrijpe variant is een stuk duurder dan de niet eetrijpe dus laat je niet verleiden, want in de meeste gevallen is hij niet eens rijp. Heb je dezelfde dag een mango nodig voor een recept? Mango is ook te koop in blik of in een diepvriesvariant, dit zijn prima alternatieven voor verse mango.
Kip in mangosaus
Voor dit recept heb je een staafmixer nodig, want je gaat een saus maken waar je later de stukjes kip aan toevoegt. Het is daarop belangrijk een rijpe mango te gebruiken want dat is én lekkerder en het is makkelijker pureren. Gebruik hierbij een hoge beker waarin je de ingrediënten doet. Het is een kwestie van samenvoegen, pureren en de basis van je gerecht is al klaar.
KitchenLove Staafmixer – 800W – 6 Snelheden + Turbo – Zwart/RVS
Deze KitchenLove staafmixer is de perfecte keukenhulp voor elke thuiskok.
Kip in mangosaus
4
personen20
minuten20
minuten40
minutenKip in een zoete mangosaus met heerlijke Aziatische smaken. Bereid in 40 minuten in een pan of in de slowcooker 3 tot 4 uur low en slow. Serveer met rijst en groente.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 rijpe mango (of mango uit blik of 150 gram bevroren mango, licht ontdooit)
500 gram kipfilet
2 bosuitje grof gesneden
1 rode peper in stukken gesneden
2 centimeter verse gember
2 tenen knoflook
1 rode ui grof gesneden
2 eetlepels vers gehakte koriander
halve limoen (rasp en sap)
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel Thaise vissaus
1 eetlepel suiker
2 blaadjes djeroek poeroet
1 eetlepel olie
BEREIDING
- Snijd de kip in blokjes en zet deze apart tot gebruik. Leg 1 bosuitje en 2 blaadjes djeroek poeroet even opzij.
- De mango, 1 grof gesneden bosui, 2 tenen knoflook, 2 centimeter verse gember, 1 grof gesneden rode ui, 2 eetlepels verse koriander en 1 rode peper snijd je grof en doe je in een hoge mengbeker. Blend dit tot een puree. Voeg vervolgens de 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel Thaise vissaus, sap en rasp van een halve limoen en 1 eetlepel suiker toe. Pureer alles goed en proef of de saus op smaak is. Indien nodig voeg je nog iets van de bovengenoemde ingrediënten toe. Zet de saus apart tot gebruik.
- Verhit een eetlepel olie in een wok en bak hierin de kip gaar en bruin. Schep de kip uit de pan en warm nu de mangosaus op in de pan. Laat de blaadjes djeroek poeroet even mee sudderen.
- Doe de stukjes gebakken kip terug in de pan bij de saus, meng door elkaar en laat dit samen nog even warm worden. Serveer de kip in mangosaus met rijst en een frisse komkommersalade. Broccoli en gewokte boontjes smaken er ook heerlijk bij. Garneer met ringetjes bosui en eventueel wat blaadjes koriander.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Bereiding in de slowcooker
Maak de saus zoals hierboven beschreven en zet deze even apart. Snijd de kip en bak deze licht aan in een beetje olie. Schep de kip in de slowcooker en voeg de saus en de djeroek poeroet blaadjes toe. Zet de slowcooker voor 3 tot 4 uur op low.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Mango salade
- Ananas smoothie
- Mango ontbijt met five spice crumble
- Rijstpudding met mango
- Mango ice tea slushy
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.