Zelf sriracha maken

Zelf sriracha maken

Zoals jullie weten ben ik gek op sambal, het liefst eet ik het overal bij. Wat op dit moment erg populair is, is sriracha saus. Dit is een hele pittige Thaise chilisaus, je kent die rode flesjes met de groene dop misschien wel. Wat ik een nadeel vind is dat er in die flesjes best veel toevoegingen zitten. Natuurlijk zijn deze nodig om de saus langer houdbaar te maken. Maar zelf maken is leuk en makkelijk. Je laat hete pepers met een paar andere ingrediënten een week lang fermenteren. En nu niet meteen afhaken, want het stelt niks voor! Het enige wat je hoeft te doen is elke dag een keertje roeren.

Een paar jaar geleden maakte ik mijn eigen zuurdesem dus ik weet hoe makkelijk fermenteren is. Dit recept is zo eenvoudig en als je een liefhebber van pittig bent is het zeker de moeite waard om te proberen. Je hebt ook snelle recepten van sriracha saus maar ik wilde het eens lekker ouderwets doen.

Ingrediënten

  • 350 gram rode pepers met de zaadjes erin
  • 50 gram rode rawits met de zaadjes erin
  • 1 theelepel zout
  • 4 teentjes knoflook
  • 75 gram palmsuiker of kokosbloesemsuiker
  • 80 milliliter (rijst) azijn
  • 1 theelepel Thaise vissaus

Hoe maak je het?

Als ik sambal maak of met een grote hoeveelheid pittige pepers werk doe ik altijd handschoentjes aan. Ik raad ook iedereen aan met handschoentjes te werken.

Was de pepers en snijd deze met zaadjes en al in grove stukken. Pel de knoflook en hak deze ook grof. Doe dit samen met de suiker en het zout in de blender. Maal de pepers niet te fijn, het hoeft geen gladde saus te worden.

Rode pepers
Rode pepers en rawits
Sriracha maken
Snijd de pepers in grove stukken

Neem een glazen (weck)pot en giet hier een paar keer kokend water in, doe dit ook op de deksel. Op deze manier dood je alle nog aanwezige bacteriën. Gebruik een tang om de pot te verplaatsen, de pot is te heet om met je handen vast te pakken. Laat het water uit de pot lopen en zet deze even op zijn kop op een theedoek om te laten drogen.

Wecken
Kook de pot goed uit en gebruik altijd een tang

Schep met een schone lepel het pepermengsel in de pot en sluit de pot lichtjes met de deksel. De deksel hoeft er niet stevig op te liggen. Zet de pot op een droge donkere plaats waar hij op kamertemperatuur kan komen.

Laat de pot hier 5 tot 7 dagen staan. Roer er elke dag even doorheen met een schone (houten) lepel. Je zult zien dat er na een dag of 2 kleine bubbeltjes ontstaan, zo kun je zien dat het fermentatie proces op gang komt. Na 7 dagen ga je de saus afmaken.

Sriracha recept

Hoe nu verder?

Schep het pepermengsel in de blender en voeg de azijn en de Thaise vissaus toe. Blend het tot een mooie puree. Ik blend de saus best lang zodat de zaadjes helemaal verpulverd zijn. Giet de saus over in een (glazen) fles of pot. De saus is ongeveer 6 maanden houdbaar in de koelkast. Gebruik altijd een schone lepel (als je de saus uit de pot schept).

Voor dit recept heb ik verschillende recepten op internet bestudeerd en er een eigen draai aangegeven. De basis voor sriracha is bijna altijd hetzelfde alleen zijn er verschillende bereidingswijzen. Ik vind het fijn als de saus langer houdbaar is en door het recept op bovenstaande manier te bereiden kun je deze langer bewaren. Als je zelf gaat fermenteren is het belangrijk dat je schoon ‘werkt’. Zorg altijd dat je schone materialen gebruikt. Ik heb onder andere uit dit recept mijn inspiratie gehaald.

Zelf sriracha maken
Voor het blenden
Sriracha saus
Na het blenden! Door de azijn is de saus een beetje oranje geworden

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

15 Reacties

  1. Vorig jaar deze saus gemaakt ongeveer volgens dit recept. Naast de rawitjes half om Spaanse pepers en adjoemas uit eigen kweek gebruikt. Iets langer laten fermenteren (10 dagen). Na het fermenteren heel kort geblenderd en daarna de saus laten inkoken.
    Je krijgt dan een mooie rode sambalachtige substantie ipv de vloeibare oranje sriracha. Dat heeft mijn persoonlijke voorkeur. Pot een jaar lang in de koelkast bewaard en nog steeds goed. Werd gaandeweg steeds kruidiger en smakelijker. Superlekker op een boterham met pindakaas. Pot is nu helaas leeg. De sambal/sriracha vond gretig aftrek bij liefhebbers van hete saus. Dank voor het recept.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*