Eetspiratie » Zelf sriracha maken
Zelf sriracha maken

Zelf sriracha maken

Zoals jullie weten ben ik gek op sambal, het liefst eet ik het overal bij. Wat ook erg populair is, is sriracha saus. Deze pittige Thaise chilisaus in het rode flesje met de groene dop ken je misschien wel. Wat ik een nadeel vind is dat er in die flesjes best veel toevoegingen zitten. Natuurlijk zijn deze nodig om de saus langer houdbaar te maken. Maar zelf maken is leuk en makkelijk. Ik leg uit hoe je dat doet!

Je laat hete pepers met een paar andere ingrediënten een week lang fermenteren. En nu niet meteen afhaken, want het stelt niks voor! Het enige wat je hoeft te doen is elke dag een keertje roeren. Een paar jaar geleden maakte ik mijn eigen zuurdesem. Ik heb dus wel een beetje ervaring met fermenteren.

Als je een liefhebber van pittige sauzen bent en je een keer zin hebt in een leuk project is dit zeker de moeite waard om te proberen. Sriracha kun je op verschillende manieren maken. Natuurlijk kun je pepers pureren en op die manier snel een saus maken. Maar door het te fermenteren krijg je de specifieke smaak en is het langer houdbaar. En het ruikt echt ongelooflijk lekker.

Ik heb uit dit recept inspiratie gehaald.

Schoon werken

Dit is misschien wel het allerbelangrijkst, schoon werken! Als je met pepers werkt doe dan altijd handschoentjes aan. Kook ook altijd de pot uit waar je de sriracha in gaat maken.

Neem een glazen (weck)pot en giet hier een paar keer kokend water in, doe dit ook bij de deksel. Op deze manier dood je alle nog aanwezige bacteriën. Gebruik een tang om de pot te verplaatsen. Laat het water uit de pot lopen en zet deze even op zijn kop op een schone theedoek om te laten drogen.

Zelf sriracha maken

Zelf sriracha maken

5 van 3 stemmen
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

200

milliliter
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

10

minuten
Fermenteren

5-7

dagen

Door pepers te fermenteren kun je je eigen sriracha saus maken.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 350 gram 350 rode pepers met zaadlijsten en zaadjes

  • 50 gram 50 rode rawit pepers met zaadlijsten en zaadjes

  • 1 theelepel 1 zout

  • 4 tenen 4 knoflook

  • 75 gram 75 suiker

  • 80 milliliter 80 (rijst)azijn

  • halve eetlepel halve vissaus

Bereiding:

  • Was de pepers en snijd deze met zaadjes en al in grove stukken. Pel de knoflook en hak deze ook grof. Doe dit samen met de suiker en het zout in de blender. Maal de pepers niet te fijn, het hoeft geen gladde saus te worden.Sriracha maken
  • Zorg dat je een schone uitgekookte glazen pot klaar hebt staan zoals hierboven omschreven.Uitgekookte glazen pot
  • Schep met een schone lepel het pepermengsel in de pot en sluit de pot lichtjes af met de deksel. De deksel hoeft er niet stevig op te zitten. Zet de pot op een droge donkere plaats waar hij op kamertemperatuur kan komen.Sriracha saus
  • Laat de pot hier 5 tot 7 dagen staan. Roer er elke dag even doorheen met een schone (houten) lepel. Je zult zien dat er na een dag of 2 kleine bubbeltjes ontstaan, zo kun je zien dat het fermentatie proces op gang komt. Na 7 dagen ga je de saus afmaken.Zelf sriracha maken
  • Na 7 dagen schep het pepermengsel in de blender. Voeg de azijn en de Thaise vissaus toe. Blend het tot een puree.
  • Doe de saus over in een steelpan en breng het kort aan de kook. Schep het daarna over in (kleinere) potjes of flesjes en sluit deze goed af. Laat het afkoelen en zet ze in de koelkast.Sriracha saus

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)