Zelf sriracha maken, zo doe je dat! Zoals jullie weten ben ik gek op sambal, maar ik heb nog een andere liefde namelijk voor sriracha. Deze pittige Thaise chilisaus in het rode flesje met de groene dop ken je misschien wel. Onmisbaar bij Aziatische gerechten, maar ik eet het eigenlijk overal bij. Ik dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe je zelf deze saus maakt door pepers te fermenteren.
Zelf maak ik regelmatig sambal dus sriracha maken wilde ik ook graag eens proberen. Na een beetje onderzoek op internet kwam ik uit bij verschillende recepten en Youtube video’s. Uiteindelijk heb ik uit dit recept inspiratie gehaald. Zelf sriracha maken blijkt niet zo heel ingewikkeld te zijn. Maar omdat je pepers gaat fermenteren wilde ik me goed inlezen. Eerder heb ik ook met zelfgemaakte zuurdesem gewerkt dus ik heb wel een klein beetje ervaring.

Browin glazen potjes – 250ml – 6 stuks – met twist-off deksel.
Handige potjes die voor allerlei toepassingen kunnen worden gebruikt.
Als je een liefhebber van pittige sauzen bent en je een keer zin hebt in een leuk project is dit zeker de moeite waard om te proberen. Sriracha kun je op verschillende manieren maken. Natuurlijk kun je pepers pureren en op die manier snel een saus maken, al lijkt dit eerder op een sambal dan sriracha. Maar door pepers te fermenteren krijg je die specifieke sriracha smaak en is het tevens langer houdbaar. Het hele proces van sriracha maken duurt ongeveer 7 dagen. Je pureert pepers en laat deze 7 dagen staan in een pot op een donkere koele plaats. Elke dag roer je het pepermengsel een keer door. Na een week heb je zelf sriracha gemaakt.
Zelf sriracha maken
Dit is misschien wel het allerbelangrijkst, schoon werken! Als je met pepers werkt doe dan altijd handschoentjes aan. Kook ook altijd de pot uit waar je de sriracha in gaat maken. Neem een glazen (weck)pot en giet hier een paar keer kokend water in, doe dit ook bij de deksel. Op deze manier dood je alle nog aanwezige bacteriën. Gebruik een tang om de pot te verplaatsen. Laat het water uit de pot lopen en zet deze even op zijn kop op een schone theedoek om te laten drogen.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Zelf sriracha maken
1
(200 milliliter)20
minuten5
minuten25
minutenMaak zelf sriracha door pepers te fermenteren. Na 7 dagen heb je een heerlijke pittige chilisaus die heerlijk is als condiment of als ingrediënt in diverse recepten.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
350 gram rode pepers met zaadlijsten en zaadjes
50 gram rode rawit pepers met zaadlijsten en zaadjes
1 theelepel zout
4 tenen knoflook
75 gram suiker
80 milliliter (rijst)azijn
halve eetlepel vissaus (optioneel)
BEREIDING
- Was 350 gram rode pepers en 50 gram rawit pepers en snijd deze inculsief zaadjes in grove stukken. Pel 4 tenen knoflook en hak deze ook grof. Doe dit samen met 75 gram suiker en 1 theelepel zout in de blender. Maal de pepers niet te fijn, het hoeft geen gladde saus te worden. Pulseer een aantal keer zodat alles grof vermalen wordt. Het moet een vloeibaar mengsel worden met grove stukjes erin.
- Zorg dat je een schone uitgekookte glazen pot klaar hebt staan (met een inhoud van minstens 200 milliliter).
- Schep met een schone lepel het pepermengsel in de pot en sluit de pot lichtjes af met de deksel. De deksel mag er niet stevig op te zitten. Hij mag een beetje speling hebben. Zet de pot op een droge donkere plaats waar hij op kamertemperatuur kan komen. Een voorraadkast is een goede plek.
- Laat de pot hier 5 tot 7 dagen staan. Roer er elke dag even doorheen met een schone (houten) lepel. Je zult zien dat er na een dag of 2 kleine bubbeltjes ontstaan, zo kun je zien dat het fermentatie proces op gang komt. De geur van het pepermengsel ruikt nu friszuur. Na 7 dagen ga je de saus afmaken.
- Na 7 dagen schep het pepermengsel in de blender. Voeg 80 milliliter azijn en optioneel een halve eetlepel Thaise vissaus toe. Blend dit samen tot een puree.
- Je kunt de saus in principe direct eten maar je kunt er ook voor kiezen het te verwarmen voor je het in een pot of fles doet. Doe de saus over in een steelpan en breng het kort aan de kook. Schep het daarna over in (kleinere) potjes of flesjes en sluit deze goed af. Laat het afkoelen en zet ze in de koelkast.
AANTEKENINGEN
- Zelf sambal maken is ook erg leuk om te doen. Dit hoef je niet te fermenteren dus het is sneller klaar. Kijk hier voor een recept en video om te zien hoe ik sambal maak.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Pittige barbecuesaus met sriracha
- Thaise zoete chilisaus
- Homemade chilisaus
- Krokante toast met kip
- Thaise saté
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.