Eetspiratie » Zelf sriracha maken
Zelf sriracha maken

Zelf sriracha maken

Zoals jullie weten ben ik gek op sambal, het liefst eet ik het overal bij. Wat ook erg populair is, is sriracha saus. Deze pittige Thaise chilisaus in het rode flesje met de groene dop ken je misschien wel. Wat ik een nadeel vind is dat er in die flesjes best veel toevoegingen zitten. Natuurlijk zijn deze nodig om de saus langer houdbaar te maken. Maar zelf maken is leuk en makkelijk. Ik leg uit hoe je dat doet!

Je laat hete pepers met een paar andere ingrediënten een week lang fermenteren. En nu niet meteen afhaken, want het stelt niks voor! Het enige wat je hoeft te doen is elke dag een keertje roeren. Een paar jaar geleden maakte ik mijn eigen zuurdesem. Ik heb dus wel een beetje ervaring met fermenteren.

Als je een liefhebber van pittige sauzen bent en je een keer zin hebt in een leuk project is dit zeker de moeite waard om te proberen. Sriracha kun je op verschillende manieren maken. Natuurlijk kun je pepers pureren en op die manier snel een saus maken. Maar door het te fermenteren krijg je de specifieke smaak en is het langer houdbaar. En het ruikt echt ongelooflijk lekker.

Ik heb uit dit recept inspiratie gehaald.

Schoon werken

Dit is misschien wel het allerbelangrijkst, schoon werken! Als je met pepers werkt doe dan altijd handschoentjes aan. Kook ook altijd de pot uit waar je de sriracha in gaat maken.

Neem een glazen (weck)pot en giet hier een paar keer kokend water in, doe dit ook bij de deksel. Op deze manier dood je alle nog aanwezige bacteriën. Gebruik een tang om de pot te verplaatsen. Laat het water uit de pot lopen en zet deze even op zijn kop op een schone theedoek om te laten drogen.

Zelf sriracha maken

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Oosterse receptenKeuken: OostersMoeilijkheidsgraad: gemiddeld

Door pepers te fermenteren kun je je eigen sriracha saus maken.

Ingrediënten

  • 350 gram rode pepers met zaadlijsten en zaadjes

  • 50 gram rode rawit pepers met zaadlijsten en zaadjes

  • 1 theelepel zout

  • 4 tenen knoflook

  • 75 gram suiker

  • 80 milliliter (rijst)azijn

  • halve eetlepel vissaus

Hoe maak je het?

  • Was de pepers en snijd deze met zaadjes en al in grove stukken. Pel de knoflook en hak deze ook grof. Doe dit samen met de suiker en het zout in de blender. Maal de pepers niet te fijn, het hoeft geen gladde saus te worden.Sriracha maken
  • Zorg dat je een schone uitgekookte glazen pot klaar hebt staan zoals hierboven omschreven.Uitgekookte glazen pot
  • Schep met een schone lepel het pepermengsel in de pot en sluit de pot lichtjes af met de deksel. De deksel hoeft er niet stevig op te zitten. Zet de pot op een droge donkere plaats waar hij op kamertemperatuur kan komen.Sriracha saus
  • Laat de pot hier 5 tot 7 dagen staan. Roer er elke dag even doorheen met een schone (houten) lepel. Je zult zien dat er na een dag of 2 kleine bubbeltjes ontstaan, zo kun je zien dat het fermentatie proces op gang komt. Na 7 dagen ga je de saus afmaken.Zelf sriracha maken
  • Na 7 dagen schep het pepermengsel in de blender. Voeg de azijn en de Thaise vissaus toe. Blend het tot een puree.
  • Doe de saus over in een steelpan en breng het kort aan de kook. Schep het daarna over in (kleinere) potjes of flesjes en sluit deze goed af. Laat het afkoelen en zet ze in de koelkast.Sriracha saus

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

6 Reacties

  1. Vorig jaar deze saus gemaakt ongeveer volgens dit recept. Naast de rawitjes half om Spaanse pepers en adjoemas uit eigen kweek gebruikt. Iets langer laten fermenteren (10 dagen). Na het fermenteren heel kort geblenderd en daarna de saus laten inkoken.
    Je krijgt dan een mooie rode sambalachtige substantie ipv de vloeibare oranje sriracha. Dat heeft mijn persoonlijke voorkeur. Pot een jaar lang in de koelkast bewaard en nog steeds goed. Werd gaandeweg steeds kruidiger en smakelijker. Superlekker op een boterham met pindakaas. Pot is nu helaas leeg. De sambal/sriracha vond gretig aftrek bij liefhebbers van hete saus. Dank voor het recept.

  2. Hoi Simone,

    Ik lees bij veel andere recepten dat het verhit wordt op een bepaald moment, ik ben benieuwd waarom jij dat niet doet.

    Gisteren heb ik jouw recept gebruikt, volgende week ga ik het sowieso proeven!

    Groeten Kasper

    • Hoi Kasper, leuk dat je er mee aan de slag bent gegaan! Ik verhit chilisauzen bijvoorbeeld wel maar hot sauce of sriracha niet (altijd). Het kan natuurlijk wel. Als de saus klaar is kun je deze in schone glazen flessen gieten en deze in een pan warm water zetten om de houdbaarheid te verlengen. Of de saus kun je na het blenderen even verwarmen als je dat een fijner idee vind. Waarom ik het niet gedaan heb in dit recept, omdat ik van alles uit test en uitprobeer. Voordat ik iets online zet heb ik me goed verdiept in het onderwerp. Vroeger maakte ik ook mijn eigen zuurdesem, dat is ook erg leuk. Ook maak ik zelf yoghurt, deze wordt wel licht verhit. Op YouTube staan echt hele interessante video’s en inderdaad de ene verhit de saus en de andere niet. Laatst heb ik hot sauce van Scotch bonnet pepers gemaakt en niet verhit en ik merk dat de frisse en fruitige smaak dan beter te proeven is dan als je hem wel verhit. Hopelijk heb je iets aan deze info :-) Groetjes, Simone

  3. Hans van Burik

    Lang geleden was ik dol op Yu Kwen Yick (Hongkong). Het is niet meer te koop. Weet je hoe je dat kan maken ?

  4. Hoi, ik zou even controleren of er geen schimmel op de pasta zit. Daarna de deksel van de pot even open zetten. Na een paar minuten weer sluiten. En dan afwachten of er belletjes verschijnen na en paar dagen. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

12 − 1 =