Eetspiratie » 12 x de lekkerste Indische recepten
12 x de lekkerste Indische recepten

12 x de lekkerste Indische recepten

12 x de lekkerste Indische recepten op een rij! Wat zijn nu de lekkerste recepten of gerechten uit de Indische keuken? Ik maakte een overzichtje met mijn persoonlijke top twaalf. Deze gerechten hebben wat mij betreft die lekkere en herkenbare smaken uit de Indische keuken. Als ik deze gerechten eet, waan ik me weer in de keuken van mijn oma of denk ik terug aan familiefeestjes van vroeger.

Als je denkt aan de Indische keuken dan denk je misschien wel aan een rijsttafel of aan het gerecht rendang. Dit is vaak het eerste wat bij mensen opkomt als je het hebt over Indisch eten. Er is wel een verschil tussen de Indische keuken en de Indonesische keuken. Uit de Indonesische keuken komen de ‘authentieke’ gerechten en Indische gerechten hebben invloeden uit de Indonesische en Europese keuken. Gerechten zoals Indische macaroni en pastei tutup zijn daar een goed voorbeeld van. Mijn opa en oma maakten gerechten die ze kenden uit Indonesië met de ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar waren.

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

12 x de lekkerste Indische recepten

1. Sambal goreng telor

Elke keer ben ik weer verrast hoe lekker een simpel gerecht kan zijn. Sambal goreng telor (eieren in pittige saus) is zo’n gerecht. Makkelijk te maken, goed voor te bereiden en de volgende dag smaakt het nog lekkerder. Je serveert dit gerecht met rijst, groente en acar ketimun. Bekijk hier het recept. Er is ook een versie van eieren in ketjapsaus, telor ketjap. Dat recept vind je hier.

2. Toemis boontjes

Ook dit is weer een simpel gerecht dat ik vaak maak als ik even geen ‘Eetspiratie’ heb. Deze pittige gestoofde boontjes passen namelijk overal bij. Het is ook een geliefd gerecht als onderdeel van een rijsttafel. Kijk hier voor het recept.

3. Gado gado

Deze salade mag natuurlijk niet ontbreken in dit overzicht. Als ik aan ‘Indofood’ denk dan komt gado gado als een van de eerste dingen in mij op. Dit gerecht heb ik vroeger ook heel vaak gegeten. Lekker veel groenten, geserveerd met een heerlijke pindasaus. Bekijk hier het recept.

Gado gado
Gado gado

4. Soto ayam

De geur van deze kippensoep roept meteen herinneringen op. Wat mij betreft geeft de geur en smaak van soto heel goed de Indonesische keuken weer. Soto is een van de gerechten die mijn oma en moeder heel vaak maakten. Deze soep mag daarom niet ontbreken in dit overzicht. Het recept voor soto ayam vind je hier. Van dit recept is ook een vegan variant. Hierin gebruik ik tahoe als alternatief voor kip. Kijk hier voor het recept.

5. Sambal goreng tempeh

Dit gerecht staat bij veel mensen wel in de top 3 van de lekkerste Indische gerechten. Krokant gebakken tempeh omhuld met een laagje zoete sticky ketjap. Lekker met rijst en het meest favoriete gerecht bij een rijsttafel. Bekijk hier het recept.

15 Indische hapjes voor bij de borrel
Sambal goreng tempeh

6. Ajam rica rica

Dit pittige kipgerecht (sambal kip) heeft alle aromatische smaken die ik lekker vindt. Sereh, djeroek poeroet, pepers en gember. Dit gerecht heeft het allemaal! Je moet wel een beetje een liefhebber zijn van pittig eten. Het is het lekkerst met rijst en een frisse komkommersalade. Bekijk hier het recept.

7. Nasi goreng

Nasi goreng kun je wel beschouwen als de basis. Alle andere gerechten serveer je er omheen. In Nederland wordt dit gerecht gezien als ‘avondeten’ terwijl het door Indische mensen en ook in Indonesië wordt gegeten als ontbijt. Het is een restjes gerecht, dus er is geen standaard recept voor deze gebakken rijst. Voeg dus toe wat je in huis hebt en wat je lekker vindt. Bekijk hier verschillende nasi goreng recepten.

Nasi goreng met smac
Nasi goreng

8. Indische gehaktballetjes

Gehaktballetjes zijn lekker, makkelijk en geliefd bij veel mensen. Deze Indische balletjes zijn zoet met een klein vleugje pit. Goed te combineren bij veel gerechten en een hele lekkere aanvulling op een rijsttafel. Het recept van de gehaktballetjes kun je hier vinden.

9. Sambal goreng kentang kering

Deze pittige chipsfrietjes zijn altijd favoriet. Serveer ze als bijgerecht bij Indische gerechten, een rijsttafel of eet ze als snack. Kijk hier voor het recept.

Sambal goreng kentang kering
Sambal goreng kentang kering

10. Indisch gehaktbrood met ketjapsaus

Een gehaktbrood dat je kunt maken in de oven of slowcooker. Het gehakt wordt op smaak gebracht met onder andere kruidnagel wat heel kenmerkend is voor de Indische keuken. Kijk hier voor het recept.

11. Indische gestoofde vis

In dit overzicht mag een visgerecht natuurlijk niet ontbreken. Deze vis wordt gestoofd in ketjap. Door het toevoegen van kentjoer (galangal) krijgt de saus een typische smaak die kenmerkend is voor de Indische en Indonesische keuken. Bekijk hier het recept.

12. Satésaus en saté

Een goede saté begint bij de marinade. Saté is het lekkerst bereid op een speciale saté barbecue en daarover hoort natuurlijk een smaakvolle satésaus.

Satésaus
Satésaus

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.