Eetspiratie » Pittige Indische gehaktballetjes
Pittige Indische gehaktballetjes

Pittige Indische gehaktballetjes

Pittige Indische gehaktballetjes zijn erg populair. Ze zijn makkelijk te maken en bij veel mensen favoriet. Het is een lekker borrelhapje, onderdeel van een rijsttafel of een prima avondmaaltijd gecombineerd met rijst en groente. Je kunt ze ook makkelijk in voorraad maken en invriezen, zo heb je altijd iets in huis voor een snelle maaltijd of onverwachtse visite.

Pittige Indische gehaktballetjes kun je met allerlei kruiden en specerijen maken. Iedere familie heeft zijn eigen gehaktballetjes recept. Ik volg in grote lijnen het recept van mijn moeder en heb hier en daar een kleine aanpassing gedaan. De meeste ingrediënten staan waarschijnlijk gewoon in al je voorraadkast.

Pittige Indische gehaktballetjes

Het is de bedoeling dat deze gehaktballetjes een beetje pit hebben. De vlammen hoeven niet uit je oren te slaan (dat mag wel) maar een beetje pit is wel lekker. Sambal oelek is hier een handig ingrediënt voor. Je kunt hiermee de pittigheid goed doseren en bepalen. Rode peper gebruik je meer voor de kleur in dit geval. Ook is het altijd maar afwachten hoe die qua pittigheid uitvalt in het recept. Daarom gebruik ik graag sambal oelek in mijn boemboes (kruidenmengsels).

Iets wat je vaak ziet in de Indische keuken is verse selderij. Dit wordt vaak gebruikt in recepten met gehakt of als garnering. Selderij heeft een lekkere kruidige smaak die echt kenmerkend zijn voor deze gehaktballetjes. Hou je niet van selderij, dan laat je het gewoon weg. Of gebruik gedroogde selderij, deze is iets minder sterk qua smaak dan de verse variant.

Wil je weten of je gehaktmengsel goed op smaak is? Volg dan het recept (tot stap 4) en als het gehaktmengsel klaar is pluk je een stukje van het gehakt en dit bak je bruin en gaar in een koekenpan (een soort teststukje). Proef en bepaal of er nog iets aan het mengsel toegevoegd moet worden, zoals sambal, een snufje zout of extra specerijen. Als je tevreden bent over de smaak kun je de balletjes gaan draaien. Er komt straks nog wel een sausje bij dus dan is het qua smaak pas compleet.

Een onverwoestbare koekenpan
Koock Amsterdam® Skillet gietijzeren koekenpan

Koock Amsterdam® Skillet gietijzeren koekenpan

Geschikt voor alle warmtebronnen, ook inductie!

Pittige Indische gehaktballetjes

Pittige Indische gehaktballetjes

Recept van Simone | Eetspiratie
4.0 van 32 stemmen
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje, HoofdgerechtKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

1

uur 

Pittige Indische gehaktballetjes. Een makkelijk recept voor een lekker en geliefd Indisch gerecht. Serveer als borrelhapje of als onderdeel van een rijsttafel.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram half-om-half gehakt

  • 1 flinke ui, gesnipperd

  • het groene gedeelte van een kleine prei, fijngesneden

  • 2 eetlepels (verse) selderij (optioneel), fijngehakt

  • 2-3 tenen knoflook, fijngehakt

  • 1 ei

  • halve eetlepel sambal oelek (of meer naar smaak)

  • 4 eetlepels ketjap manis

  • 1 theelepel ketoembar (gemalen koriander)

  • 1 theelepel djinten (gemalen komijn)

  • halve citroen (het sap)

  • 2 eetlepels zoete chilisaus

  • zout en peper

  • 1 eetlepel olie

BEREIDING

  • Snipper de ui, hak de knoflook (en eventueel de selderij) fijn en snijd de prei zo fijn mogelijk.
  • Doe het gehakt in een ruime kom samen met de gesnipperde ui, knoflook, prei en fijngehakte selderij. Meng dit met je handen goed door elkaar.
  • Voeg 1 theelepel gemalen ketoembar, 1 theelepel gemalen gemalen komijn, een halve eetlepel sambal (of meer naar smaak), 1 ei en 1 eetlepel ketjap manis toe. Knijp het gehakt goed met je handen door elkaar.
  • Zet een bord klaar en bekleed dit met een stukje bakpapier. Neem nu steeds een eetlepel van het gehakt en draai er (ongeveer even grote) balletjes van. Doe dit tot het gehakt op is. Dek ze af en zet ze even in de koelkast zodat ze wat steviger kunnen worden. Ruim ondertussen de keuken op.
  • Laat de balletjes voordat je ze gaat bakken even op kamer temperatuur komen. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin.
  • Als de gehaktballetjes bruin en gaar zijn schep je ze uit de pan even over op een bord. Voeg nu 3 eetlepels ketjap manis, 2 eetlepels zoete chilisaus en het sap van een halve citroen toe aan het bakvet in de pan. Verwarm dit tot het gaat bubbelen.
  • Doe de balletjes terug in de pan en schep alles om zodat ze bedekt worden met een laagje saus. Haal een balletje uit de pan om te proeven. Voeg indien nodig nog extra ketjap, citroensap of chilisaus toe. Is de saus te dik, voeg dan een scheutje water toe.
  • Serveer de gehaktballetjes met rijst en groenten of als onderdeel van een rijsttafel. Wil je ze serveren als borrelhapje, bereid ze dan voor, bewaar ze in de koelkast en warm ze later op.

AANTEKENINGEN

  • Deze gehaktballetjes zijn vaak een favoriet gerecht bij een rijsttafel. Maak dan een dubbele hoeveelheid zodat je voldoende hebt. Lees hier hoe je het beste een recept kunt verdubbelen.
  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. 

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.