Sambal goreng telor

Sambal goreng telor (eieren in pittige saus)

Sambal goreng telor is een heel eenvoudig en lekker gerecht uit de Indische keuken. Het zijn hardgekookte eieren (telor) in een pittige saus van sambal en pepers. Dit gerecht staat binnen een half uurtje op tafel. Het is eigenlijk onmisbaar bij Indische gerechten.

Voor Indische gerechten geldt meestal, als je ze even laat staan (een dag of nachtje) en de smaken kunnen intrekken smaakt je gerecht nog lekkerder. Je spreekt dit gerecht uit als sambal goreng teloh. De r spreek je niet uit.

Er zijn veel verschillende recepten voor dit gerecht. Iedereen heeft zijn of haar eigen manier van sambal goreng telor bereiden. Ik houd het graag simpel. De meeste ingrediënten heb ik vaak gewoon in mijn voorraadkast. Daarom is dit zo’n handig (vegetarisch) recept om in je kookrepertoire te hebben.

Tip om eitjes te pellen:

Vroeger heb ik in de keuken van mijn oma heel wat eieren gepeld. Als ik bij oma was kreeg ik altijd iets te eten maar ik moest ook meehelpen in de keuken. Ik pelde de eieren altijd onder water. Je doet water in een schaal, tikt het eitje zodat de schil barst en vervolgens pel je het ei onder water. Zo komt de schil makkelijk los.

wat heb je nodig?

  • 8 eieren

  • 2 rode uien

  • 2 tenen knoflook

  • eetlepel (of minder) sambal oelek

  • theelepel gemalen laos

  • halve tot hele eetlepel (palm)suiker

  • 2 blaadjes djeroek poeroet

  • blik tomatenblokjes (400 gram)

  • 100 milliliter kokosmelk

  • halve eetlepel groentebouillonpoeder

  • eetlepel ketjap manis

  • scheutje water om de saus te verdunnen

  • (rijst)olie om in te bakken

Hoe maak je het?

  • Kook als eerste de eieren hard. Spoel ze af onder koud water en zet ze apart tot gebruik.
  • Maak een boemboe (kruidenmengsel) van de uien, sambal, laos, suiker en knoflook. Dit kun je het beste doen met een staafmixer of in keukenmachientje.
  • Verhit een scheutje olie in een wok of koekenpan en fruit de boemboe kort aan. Voeg ook de djeroek poeroet bladeren in zijn geheel toe.
  • Voeg de tomatenblokjes, het bouillonpoeder, de kokosmelk en ketjap toe. Leg de eieren erin en laat het even staan op zacht vuur. Als de saus te dik is, verdun deze dan met een beetje water.
  • Proef of de saus op smaak is. Voeg indien nodig naar smaak nog wat van de ingrediënten uit de lijst toe. Laat een aantal eieren heel en snijd er een aantal door de helft zodat de smaak van de saus goed kan intrekken.
Sambal goreng telor

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

25 Reacties

  1. Beste Simone.
    Ik ga me voor het eerst wagen aan een kleine indische rijsttafel. Hiervoor maak ik oa een dag vantevoren de sambal goreng telor. Een domme vraag wellicht, maar eet je dit gerecht koud of warm je het op?

    • Hoi, wat leuk! Vind je het spannend? En dat is geen domme vraag! Bij een rijsttafel is sambal goreng telor warm zeker het lekkerst. Vooral met simpele witte rijst. Als je het een dag van tevoren maakt kunnen de smaken lekker intrekken. Je warmt het gewoon op in een pannetje op een laag vuur en snijd een paar eitjes door zodat de smaken er lekker in kunnen trekken. Maar… koud is het ook lekker maar dan meer als snel een snackje tussendoor. Veel succes met koken en als je vragen hebt, stel ze gerust! Groetjes, Simone

  2. Nog zo’n heerlijk recept voor bij de rijsttafel, weer een totaal andere smaak als de andere gerechten die we gemaakt hebben tijdens onze culinaire week

  3. Hallo Simone, gisteren een rijsttafel gekookt ivm verjaardag van mijn bruid. Met jouw Daging Smoor (favoriet dochter), Indo Pulled Chicken (favoriet oma), jouw ultieme Rendang maar dan met Jackfruit en de Sambal Goreng Telor. Fantastische recepten dus enorm bedankt!

    Ik heb er ook Besengèk Rundvlees (favoriet zoon) bijgemaakt uit een heel oud kookboek (Koken Zonder Grenzen “Chinees-Indisch Kookboek). En natuurlijk nasi goreng Sajoer Lodeh).

    Topavond en ik zal nog VEEL recepten van je koken.

    • Hallo, wat leuk om te lezen dit! Wauw en flink bezig geweest in de keuken, wat goed! Wordt erg blij van dit soort berichten, bedankt daarvoor :-) Nog veel kookplezier toegewenst en fijn dat de hele familie lekker gegeten heeft. Fijne dag! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*