Eetspiratie » Sambal goreng telor (eieren in pittige saus)
Sambal goreng telor

Sambal goreng telor (eieren in pittige saus)

Sambal goreng telor is een heel eenvoudig en vegetarisch gerecht uit de Indische keuken. Het zijn hardgekookte eieren (telor) in een pittige saus van sambal en pepers. Dit gerecht staat binnen een half uurtje op tafel. Het is onmisbaar bij een rijsttafel en heerlijk met een beetje simpele witte rijst en een komkommersalade.

Voor Indofood gerechten geldt meestal, als je ze even laat staan (een dag of nachtje) het gerecht daarna nog lekkerder smaakt. Dat is zeker bij dit gerecht! Je eet sambal goreng telor in principe warm geserveerd met rijst. Maar je kunt de eitjes ook best koud eten als snack of tussendoortje.

Eieren koken

Eieren koken kun je prima in een pan met water. Maar ik kook mijn eieren alleen nog maar in mijn Crock- Pot Express (een multicooker). Mijn moeder lacht me hierom altijd uit maar ik heb wel altijd perfect gekookte eieren waar de schil heel makkelijk vanaf komt.

Klik hier om te kijken hoe je eieren kookt in de Crock-Pot Express.

Heb jij al een Crock-Pot Express?
CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!

Hoe kun je makkelijk eieren pellen?

Ik kan wel zeggen dat ik veel ervaring heb met eieren pellen. Als je een Indonesische oma hebt dan is dat waarschijnlijk een van de eerste klusjes die je krijgt. En 1 x raden voor welk recept? Juist sambal goreng telor!

Als het goed is heb je een pan of schaal waar je gekookte eieren in zitten. Na het koken laat ik ze ‘schrikken’ met koud water. Ik laat de eieren vervolgens dan ook in het water staan. Het is heel simpel, tik het eitje kapot, rol deze even over (bijvoorbeeld) het aanrechtblad en pel hem vervolgens onder water. De schil komt er op die manier heel makkelijk af.

Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.

Sambal goreng telor (eieren in pittige saus)

Sambal goreng telor (eieren in pittige saus)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.3 van 39 stemmen
Gang: Bijgerecht, HoofdgerechtKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

30

minuten

Hardgekookte eieren in een pittige saus. Een lekker simpel en vegetarisch Indisch gerecht wat binnen een half uur op tafel staat.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 8 hardgekookte eieren

  • 2 (rode) uien

  • 2 tenen knoflook

  • 1 eetlepel (of minder) sambal oelek

  • 1 theelepel gemalen laos

  • halve eetlepel suiker (of meer naar smaak)

  • 2 – 3 blaadjes djeroek poeroet

  • 1 blikje tomatenblokjes (400 gram)

  • 100 milliliter kokosmelk

  • halve eetlepel groentebouillonpoeder (of een stukje van een bouillonblokje)

  • 1 eetlepel ketjap manis

  • 2 – 4 eetlepels water

  • 1 eetlepel olie

  • optioneel: takjes verse selderij

  • zout en peper naar smaak

BEREIDING

  • Begin met het koken van de eieren. Kook ze hard, spoel ze af onder koud water, pel ze en bewaar ze in een schaal met water.
  • Snijd de uien en knoflook in grove stukken. Doe deze samen met de sambal, laos en suiker in een foodprocessor of een vijzel en maal alles fijn tot en boemboe (kruidenmengsel). Eventueel kan het ook met behulp van een staafmixer.
  • Verhit een eetlepel olie in een wok en fruit de boemboe hierin aan. Kneus de djeroek poeroet bladeren door deze in je handen te verfrommelen en leg ze (heel) bij de boemboe in de pan. Schep alles goed om.
  • Voeg de tomatenblokjes, groentebouillonpoeder, kokosmelk en ketjap manis toe. Leg de eieren erin en laat het staan op zacht vuur. Als je de saus te dik vindt, verdun deze dan met een beetje water.
  • Proef of de saus op smaak is. Voeg indien nodig nog wat van de ingrediënten uit de lijst toe (of naar smaak zout en peper). Laat een aantal eieren heel en snijd er een aantal door de helft zodat de smaak van de saus goed kan intrekken. Garneer met blaadjes vers gehakte selderij.
  • Serveer met rijst en groenten zoals bijvoorbeeld een acar van komkommer (acar ketimun).

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.