Eetspiratie » Sambal goreng telor (eieren in pittige saus)
Sambal goreng telor

Sambal goreng telor (eieren in pittige saus)

Sambal goreng telor is een heel eenvoudig en vegetarisch gerecht uit de Indische keuken. Het zijn hardgekookte eieren (telor) in een pittige saus van sambal en pepers. Dit gerecht staat binnen een half uurtje op tafel. Het is onmisbaar bij een rijsttafel en heerlijk met een beetje simpele witte rijst en een komkommersalade.

Voor Indofood gerechten geldt meestal, als je ze even laat staan (een dag of nachtje) het gerecht daarna nog lekkerder smaakt. Dat is zeker bij dit gerecht! Je eet sambal goreng telor in principe warm geserveerd met rijst. Maar je kunt de eitjes ook best koud eten als snack of tussendoortje.

Eieren koken

Eieren koken kun je prima in een pan met water. Maar ik kook mijn eieren alleen nog maar in mijn Crock- Pot Express (een multicooker). Mijn moeder lacht me hierom altijd uit maar ik heb wel altijd perfect gekookte eieren waar de schil heel makkelijk vanaf komt.

Klik hier om te kijken hoe je eieren kookt in de Crock-Pot Express.

Hoe kun je makkelijk eieren pellen?

Ik kan wel zeggen dat ik veel ervaring heb met eieren pellen. Als je een Indonesische oma hebt dan is dat waarschijnlijk een van de eerste klusjes die je krijgt. En 1 x raden voor welk recept? Juist sambal goreng telor!

Als het goed is heb je een pan of schaal waar je gekookte eieren in zitten. Na het koken laat ik ze ‘schrikken’ met koud water. Ik laat de eieren vervolgens dan ook in het water staan. Het is heel simpel, tik het eitje kapot, rol deze even over (bijvoorbeeld) het aanrechtblad en pel hem vervolgens onder water. De schil komt er op die manier heel makkelijk af.

Sambal goreng telor (eieren in pittige saus)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Indofood, Oosterse recepten, VegetarischKeuken: IndofoodMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

10

minuten
Tijd totaal

30

minuten

Hardgekookte eieren in een pittige saus. Een lekker simpel en vegetarisch Indisch gerecht wat binnen een half uur op tafel staat.

Ingrediënten

  • 8 hardgekookte eieren

  • 2 (rode) uien

  • 2 tenen knoflook

  • 1 eetlepel (of minder) sambal oelek

  • 1 theelepel gemalen laos

  • halve eetlepel suiker (of meer naar smaak)

  • 2 – 3 blaadjes djeroek poeroet

  • 1 blikje tomatenblokjes (400 gram)

  • 100 milliliter kokosmelk

  • halve eetlepel groentebouillonpoeder (of een stukje van een bouillonblokje)

  • 1 eetlepel ketjap manis

  • 2 – 4 eetlepels water

  • 1 eetlepel olie

  • optioneel: takjes verse selderij

  • zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?

  • Begin met het koken van de eieren. Kook ze hard, spoel ze af onder koud water, pel ze en bewaar ze in een schaal met water.
  • Snijd de uien en knoflook in grove stukken. Doe deze samen met de sambal, laos en suiker in een foodprocessor of een vijzel en maal alles fijn tot en boemboe (kruidenmengsel). Eventueel kan het ook met behulp van een staafmixer.
  • Verhit een eetlepel olie in een wok en fruit de boemboe hierin aan. Kneus de djeroek poeroet bladeren door deze in je handen te verfrommelen en leg ze (heel) bij de boemboe in de pan. Schep alles goed om.
  • Voeg de tomatenblokjes, groentebouillonpoeder, kokosmelk en ketjap manis toe. Leg de eieren erin en laat het staan op zacht vuur. Als je de saus te dik vindt, verdun deze dan met een beetje water.
  • Proef of de saus op smaak is. Voeg indien nodig nog wat van de ingrediënten uit de lijst toe (of naar smaak zout en peper). Laat een aantal eieren heel en snijd er een aantal door de helft zodat de smaak van de saus goed kan intrekken. Garneer met blaadjes vers gehakte selderij.Sambal goreng telor
  • Serveer met rijst en groenten zoals bijvoorbeeld een acar van komkommer (acar ketimun).

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

13 Reacties

  1. Peter van Dijk

    Hallo Simone,

    Ik kook vaker Indisch, deels door mijn Indische achtergrond en natuurlijk omdat het lekker is.
    Mijn inspiratiebron is helaas al lang overleden, daarom aan jou mijn volgende vraag:
    Mijn dochter gaat binnenkort trouwen en heeft mij gevraagd om Indisch te koken, het geen ik natuurlijk graag voor haar doe.
    Alleen heb ik nog nooit voor een grote(re) groep gekookt, zeg maar zo’n 20 man/vrouw.
    Hoe kan ik nu de ingrediënten aan passen aan de smaak, als je begrijpt wat ik bedoel.
    Ik neem aan bij b.v. sambal goreng telor, dat ik bij 8 eieren 2 uien moet gebruiken en nu bij 20 eieren 5 uien.
    Of is dit een beetje kort door de bocht?
    Ik hoor graag van jou.

    Met vriendelijke groet,
    Peter.

    • Hoi Peter, wat een eer om te koken op haar trouwdag! Is best een uitdaging om voor een grotere groep te koken inderdaad. Ik begrijp je vraag heel goed. In dit geval komt het aan op heel veel proeven, maar ik denk dat dit bij jou wel goed zit. Een regel die ik voor mezelf altijd aanhoud bij recepten uitbreiden is, ik houd me aan het basisrecept en gebruik van alle ingrediënten iets meer. Het voorbeeld van de telor wat je aangeeft, in principe maakt het niet uit of je 6 eieren in de saus doet of 20. Als je het basisrecept aanhoudt en van alle ingrediënten iets meer neemt dan komt het qua smaak wel goed. Blijf steeds proeven. Ingrediënten zoals trassi, ketjap, bouillon(blok) zou ik niet direct verdubbelen als je een grotere hoeveelheid van een recept wilt maken, maar toevoegen naar smaak. Ook kun je al veel voorbereiden en invriezen en een dag van tevoren ontdooien, op smaak brengen en afmaken voor de volgende dag. Welke gerechten wil je gaan maken? Misschien heb ik nog tips voor je. Ik hoor het graag! Groetjes, Simone

  2. Beste Simone.
    Ik ga me voor het eerst wagen aan een kleine indische rijsttafel. Hiervoor maak ik oa een dag vantevoren de sambal goreng telor. Een domme vraag wellicht, maar eet je dit gerecht koud of warm je het op?

    • Hoi, wat leuk! Vind je het spannend? En dat is geen domme vraag! Bij een rijsttafel is sambal goreng telor warm zeker het lekkerst. Vooral met simpele witte rijst. Als je het een dag van tevoren maakt kunnen de smaken lekker intrekken. Je warmt het gewoon op in een pannetje op een laag vuur en snijd een paar eitjes door zodat de smaken er lekker in kunnen trekken. Maar… koud is het ook lekker maar dan meer als snel een snackje tussendoor. Veel succes met koken en als je vragen hebt, stel ze gerust! Groetjes, Simone

  3. Nog zo’n heerlijk recept voor bij de rijsttafel, weer een totaal andere smaak als de andere gerechten die we gemaakt hebben tijdens onze culinaire week

  4. Hallo Simone, gisteren een rijsttafel gekookt ivm verjaardag van mijn bruid. Met jouw Daging Smoor (favoriet dochter), Indo Pulled Chicken (favoriet oma), jouw ultieme Rendang maar dan met Jackfruit en de Sambal Goreng Telor. Fantastische recepten dus enorm bedankt!

    Ik heb er ook Besengèk Rundvlees (favoriet zoon) bijgemaakt uit een heel oud kookboek (Koken Zonder Grenzen “Chinees-Indisch Kookboek). En natuurlijk nasi goreng Sajoer Lodeh).

    Topavond en ik zal nog VEEL recepten van je koken.

    • Hallo, wat leuk om te lezen dit! Wauw en flink bezig geweest in de keuken, wat goed! Wordt erg blij van dit soort berichten, bedankt daarvoor :-) Nog veel kookplezier toegewenst en fijn dat de hele familie lekker gegeten heeft. Fijne dag! Groetjes, Simone

  5. Hoeveel tomatenblokjes gebruik je hiervoor?

  6. Wat een heerlijk recept! Gisteren voor het eerst gemaakt (met extra veel sambal) en het werd de knaller van de rijsttafel. Deze houden we er in!

  7. Hoi Simone,
    Een paar keer gemaakt en het is een heerlijk recept.
    De laatste keer heb ik hier tahoe bij gedaan.
    Was ook heerlijk en een volledige maal.
    Groetjes,
    Frans

  8. Te braaf.. lekker, maar ik wil de enige echte originele sambal goren telor.. die met dat olielaagje… pittig en zalig.

  9. Bart van leeuwen

    Gisteren dit recept bij een vriendin in Eibergen gegeten. Wat hebben wij genoten. Wat er over was hebben wij meegekregen voor de volgende dag, maar was voor 22.00 uur op.Nu gaan wij het zelf proberen te maken.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

vier × vier =