Sambal goreng telor (eieren in pittige saus)

Als je Indisch wil eten, een dagje geen vlees wil en geen uren in de keuken wil staan dan is dit gerecht met eieren ideaal! Eieren heeft iedereen meestal wel in huis en als je rijst en sperzieboontjes bij dit gerecht serveert dan heb je een lekker bordje met eten. Sambal goreng telor is binnen een half uurtje klaar. Maar als je de smaken lekker wil laten intrekken, kun je het ook in de slowcooker doen. Dan heb je er geen omkijken meer naar. Voor Indische gerechten geldt meestal, hoe langer de smaken intrekken hoe lekkerder het wordt. 

De laatste tijd ben ik weer veel bezig met Indische recepten koken. Ik heb er inmiddels al heel wat online staan. Je vind deze onder de tag Indofood. Ik zag dit recept bij collegablogger Hare Maristeit voorbij komen (neem zeker eens een kijkje op haar website, ik weet zeker dat je er instant vrolijk van wordt!). Maris heeft net als ik een grote liefde voor Indisch eten. Natuurlijk heb ik zoals het een echte Indo betaamt er mijn eigen snufje van dit en snufje van dat aan gegeven. En ik had ook weer eens zin in dit gerecht.

Nog even wat handige info, je spreekt dit gerecht als als sambal ‘teloh’ dus zonder R!

Wat heb je nodig?

  • 8 eieren hardgekookt
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • sambal oelek (minimaal een eetlepel of meer als je van pittig houdt)
  • 1 theelepel gemalen laos (verkrijgbaar in de supermarkt)
  • 1 eetlepel gula djawa (palmsuiker) of kokosbloesemsuiker
  • 2 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 100 ml kokosmelk
  • 1 theelepel groentebouillonpoeder
  • klein scheutje ketjap manis
  • eventueel een scheutje water om het te verdunnen
  • klein scheutje (rijst) olie om in te bakken

Hoe maak je het?

Kook in 8 tot 10 minuten de eieren hard en pel deze. Ik heb vroeger bij mijn oma ontelbaar veel eieren gepeld. Als ik ergens niet tegen kan is als de schil niet goed van het ei afkomt! Echt waar… mijn gezin heeft dit al vaak meegemaakt. Mopperend ga ik dan nieuwe eieren koken, ik kan er niks aan doen. Maar een handige tip is om de eitjes onder water te pellen, gewoon in een schaaltje. De schil komt er dan bijna altijd goed vanaf.

Eitje_pellen
Blij ei!

Maak in een keukenmachine een boemboe (kruidenmengsel) van de rode uien, de sambal, laos, suiker en knoflook. Als je het helemaal traditioneel wilt doen, maak je de boemboe in de vijzel, maar hey ik ben een moderne Indo met soms te weinig tijd. Een keukenmachientje is dus prima!

En een regel in de Indische keuken is om altijd je boemboe aan te fruiten. Verhit een scheutje olie in de pan en fruit de boemboe kort aan. Voeg ook de djeroek poeroet bladeren toe. Djeroek poeroet is verkrijgbaar in de toko en sommige supermarkten. In dit recept leg ik wat meer uit over djeroek poeroet.

djeroek poeroet
Djeroek poeroet (limoenblad)

Voeg de tomatenblokjes, het bouillonpoeder, de kokosmelk en een klein scheutje ketjap toe. Leg de eieren erin en laat het even staan op zacht vuur. Als de saus te dik is, verdun deze dan met een beetje water. De saus mag best wat dikker zijn, dat is het lekkerst. Als je een slowcooker hebt, kun je het daarin verder laten intrekken op de stand ‘low’ voor een uurtje of 2.

Snijd de eieren door de helft en leg ze in de saus. Serveer er rijst, sperzieboontjes en schijfjes komkommer bij.

Selamat makan!

Sambal telor 2

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

9 Reacties

  1. hoe weet je dan, dat ze op dag 2 nog veeeeeeeeeeel lekkerder zijn

  2. Zo, dat is lekker. De smaak was geweldig. Zo simpel om te maken. Die hou ik erin

  3. Rennie Bonnema

    Er zijn veel versies van dit gerecht. Die van jou/jullie is ook een hele lekkere.
    Als je de eieren met een lepel voorzichtig in kokend water legt, schrikt het vliesje wat onder de dop zit los. Wel even twee minuten langer laten koken. Nooit meer ellende met pellen.

  4. Dit recept vandaag gemaakt. Zalig. En snel klaar. Dit staat nu op mijn favoriete lijst. Hoop dat je nog meer vegetarische pittige recepten gaat bedenken.

  5. Hallo Simone, wat heb je er over gestrooid? Is dat selderie? Zie foto.

  6. Zaaaaaalig !!!
    Dit is een blijvertje ?

  7. Dank je wel voor je leuke recepten. mn voor de slowcooker. Wat de eieren betreft als je heel veel tikt op de rand van je aanrecht zodat er veel barstjes in de schil zitten dan eerst een tijdje door je handen rollen en pellen Dat gaat m.i. beter. succes
    groeten José

  8. Wat leuk dat je mijn momenteel favoriete Indische gerecht hebt gemaakt! Ik heb overigens dezelfde frustratie over eieren die kapot gaan tijdens het pellen :-)
    Op dag 2 zijn ze nog veeeeeel lekkerder, maar ik kan ze op dag 1 natuurlijk niet weerstaan.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*