Sambal goreng telor

Sambal goreng telor (eieren in pittige saus)

Sambal goreng telor is een heel eenvoudig en lekker gerecht uit de Indische keuken. Het zijn hardgekookte eieren (telor) in een pittige saus van sambal en pepers. Dit gerecht staat binnen een half uurtje op tafel. Het is eigenlijk onmisbaar bij Indische gerechten.

Voor Indische gerechten geldt meestal, als je ze even laat staan (een dag of nachtje) en de smaken kunnen intrekken smaakt je gerecht nog lekkerder. Je spreekt dit gerecht uit als sambal goreng teloh. De r spreek je niet uit.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Er zijn veel verschillende recepten voor dit gerecht. Iedereen heeft zijn of haar eigen manier van sambal goreng telor bereiden. Ik houd het graag simpel. De meeste ingrediënten heb ik vaak gewoon in mijn voorraadkast. Daarom is dit zo’n handig (vegetarisch) recept om in je kookrepertoire te hebben.

Tip om eitjes te pellen:

Vroeger heb ik in de keuken van mijn oma heel wat eieren gepeld. Als ik bij oma was kreeg ik altijd iets te eten maar ik moest ook meehelpen in de keuken. Ik pelde de eieren altijd onder water. Je doet water in een schaal, tikt het eitje zodat de schil barst en vervolgens pel je het ei onder water. Zo komt de schil makkelijk los.

wat heb je nodig?

  • 8 eieren

  • 2 rode uien

  • 2 tenen knoflook

  • eetlepel (of minder) sambal oelek

  • theelepel gemalen laos

  • halve tot hele eetlepel (palm)suiker

  • 2 blaadjes djeroek poeroet

  • blik tomatenblokjes

  • 100 milliliter kokosmelk

  • halve eetlepel groentebouillonpoeder

  • eetlepel ketjap manis

  • scheutje water om de saus te verdunnen

  • (rijst)olie om in te bakken

Hoe maak je het?

  • Kook als eerste de eieren hard. Spoel ze af onder koud water en zet ze apart tot gebruik.
  • Maak een boemboe (kruidenmengsel) van de uien, sambal, laos, suiker en knoflook. Dit kun je het beste doen met een staafmixer of in keukenmachientje.
  • Verhit een scheutje olie in een wok of koekenpan en fruit de boemboe kort aan. Voeg ook de djeroek poeroet bladeren in zijn geheel toe.
  • Voeg de tomatenblokjes, het bouillonpoeder, de kokosmelk en ketjap toe. Leg de eieren erin en laat het even staan op zacht vuur. Als de saus te dik is, verdun deze dan met een beetje water.
  • Proef of de saus op smaak is. Voeg indien nodig naar smaak nog wat van de ingrediënten uit de lijst toe. Laat een aantal eieren heel en snijd er een aantal door de helft zodat de smaak van de saus goed kan intrekken.
Sambal goreng telor
Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

16 Reacties

  1. Te braaf.. lekker, maar ik wil de enige echte originele sambal goren telor.. die met dat olielaagje… pittig en zalig.

  2. Bart van leeuwen

    Gisteren dit recept bij een vriendin in Eibergen gegeten. Wat hebben wij genoten. Wat er over was hebben wij meegekregen voor de volgende dag, maar was voor 22.00 uur op.Nu gaan wij het zelf proberen te maken.

  3. ron van baalen

    De bakker, Cees Holtkamp, pelt de eieren ook onder water.
    Voor dat hij de eieren in het koude water dompelt maakt hij de schil stuk.
    Zo kan er tijdens het afkoelen water tussen het ei en de schil komen. Niks geen last meer van de vliesjes die het pellen een irritante bezigheid maakt.
    Ik geniet van je recepten.
    Groet.

  4. Joop van den Bosch

    Erg lekker en makkelijk Simone, bedankt!

  5. Hoi :)
    Kun je de eiren denk je ook drie dagen van te voren maken?

    • Hoi Tjitske, je zou de saus bijvoorbeeld kunnen maken en deze bewaren in de koelkast en de eieren er dan pas later bijdoen, bijvoorbeeld een paar uur voordat je ze wilt gaan opdienen. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*