Braziliaanse limonade, een populair drankje met limoen en gecondenseerde melk. Als je een verfrissend zomers drankje zoekt, kijk dan niet verder want je hebt hem gevonden! Het is een fris, romig en dorstlessend drankje dat extra lekker is op hele warme dagen. Vaak wordt het geserveerd bij feestelijke gelegenheden, barbecues en familiefeestjes. Drink hem ijskoud, want dan is hij het lekkerst.
Dit Braziliaanse drankje is helemaal niet zo bekend in Nederland en daar moet snel verandering in komen! Zelf ben ik gek op koude drankjes met frisse smaken zoals limoen en munt. Voor dit recept heb je gecondenseerde melk k nodig. Deze zoete melk kun je kopen in kleine blikjes in de supermarkt. Er is ook een variant van kokosmelk, deze is plantaardig (vegan) en geeft de limonade een tropische smaak. Traditioneel gaat er bijna een heel blikje in het recept. Ik heb hier niet voor gekozen omdat ik dat te zoet vindt naar mijn persoonlijke smaak. Ik vind juist die frisse limoensmaak zo lekker. Voeg daarom gecondenseerde melk toe naar je eigen smaak.
Braziliaanse limonade
Voor het maken van dit recept heb je een blender nodig die ijsblokjes kan vermalen. Heb je geen krachtige blender? In de supermarkt kun je ook kant en klaar crushed ijs kopen. Doe de limonade – als deze klaar is – in een glazen pot en voeg daar een flinke hoeveelheid crushed ijs aan toe. Draai de deksel op de pot en schud deze flink. Je krijgt dan een beetje hetzelfde effect als dat je het in een blender zou maken.
Bosch MMB6382M VitaPower Serie 4 – Blender
1200 Watt. Ook geschikt voor bevroren fruit en ijsblokjes!
Je zult misschien verrast zijn dat je bij dit recept de ‘hele’ limoen gaat gebruiken, dus inclusief de schil. Je maalt alles fijn in de blender en daarna ga je het zeven. Wat overblijft is een heerlijk aromatisch sap omdat ook de schil is mee vermalen. Dit geeft juist die lekkere smaak aan deze limonade. Het is daarom wel belangrijk om biologische (onbespoten) limoenen te gebruiken. Deze vind je tegenwoordig in de meeste grotere supermarkten. En gooi de pulp niet weg, gebruik deze in smoothies, dressings, baksels of maak er zelfs aromatisch citrus zout van in de oven of een voedseldroger.
Braziliaanse limonade
500
milliliter10
minutenMaak met limoenen en gecondenseerde melk een heerlijk verfrissend zomers drankje.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
400 milliliter water
4 biologische limoenen in stukjes gesneden
100 milliliter gecondenseerde (kokos)melk of meer naar smaak
optioneel: verse munt
flinke hoeveelheid ijsblokjes of crushed ijs
BEREIDING
- Boen de limoenen schoon onder de kraan en snijd ze in partjes/stukjes.
- Doe de stukjes limoen in de blender samen met 400 milliliter water, 100 milliliter gecondenseerde melk en eventueel een paar verse muntblaadjes.
- Blend dit mengsel tot er een groene pulp ontstaat en de limoenen volledig fijn zijn gemalen.
- Schenk het mengsel door een zeef en vang het sap op in een bak of kan. Duw met de achterkant van een lepel op de limoenpulp om al het sap eruit te krijgen. De overgebleven pulp kun je bewaren/invriezen voor in smoothies, dressings of baksels.
- Proef het sap en bepaal of er nog extra gecondenseerde melk bij moet. Doe het sap terug in de blender en voeg een flinke hand ijsblokjes toe. Pulseer dit een aantal keer zodat de ijsblokjes vermalen worden. Schenk het in een mooi glas en garneer met verse munt en een schijfje limoen. Serveer direct.
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.