Kerrie telor (eieren in kerriesaus). In de Indische en Indonesische keuken zijn eieren eigenlijk onmisbaar. Met eieren kun je zoveel lekkere (bij)gerechten maken. Gewoon simpel geserveerd met rijst en groenten kan het ook prima als een volledige maaltijd gegeten worden. Kerrie telor is een fijn gerecht om in je kookrepertoire in hebben. Makkelijk te maken en de dag erna nog lekkerder.
Dit gerecht genaamd kerrie telor doet vermoeden dat er kerriepoeder als ingrediënt in verwerkt is, maar niets is minder waar. De kerrie verwijst naar de gele kleur die afkomstig is van de kurkuma. Je zou dit gerecht kunnen zien als een eiercurry of eieren in currysaus. In Indonesië wordt een curry ook wel ‘kare’ genoemd. Dit verwijst naar een kruidige rijke saus die wordt gebruikt om vlees, groenten maar ook eieren in te stoven.
Kerrie telor (eieren in kerriesaus)
Gerechten met ei zijn een lekkere aanvulling voor een rijsttafel. Dit soort gerechten kun je in grote hoeveelheden maken. Je kunt het basisrecept aanhouden want het maakt niet uit of er nu 8 of 10 eitjes in de saus liggen, ze nemen de smaak toch wel op. Wil je wat meer saus? Ga dan uit van het basisrecept en voeg dan iets meer van elk ingrediënt toe. Je kunt voor echt grotere hoeveelheden ook het recept verdubbelen. Dit gerecht is ideaal als je een dagje geen vlees wilt eten of geen zin hebt om lang in de keuken te staan. Het is geschikt voor vegetariërs (als je de vissaus weglaat). Neem dan sojasaus als alternatief.
Deze eieren zijn niet alleen lekker bij rijst of nasi goreng, maar ze smaken ook heerlijk met een stukje platbrood. Het is lekker om met het brood in de saus te dippen. Combineer met rijst, platbrood en een frisse pickle van komkommer of rode ui en je hebt een snelle en simpele maaltijd.
Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.
Kerrie telor (eieren in kerriesaus)
4
personen20
minutes15
minutes35
minutesKerrie telor (eieren in kerriesaus) is een fijn gerecht om in je kookrepertoire in hebben. Makkelijk te maken en de dag erna nog lekkerder.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
6 tot 8 eieren, hardgekookt
1 ui, grof gesneden
1 eetlepel gemalen kurkuma
3 centimeter verse gember in stukjes gesneden
3 tenen knoflook, grof gesneden
2 groene pepers (bijvoorbeeld jalapeno) grof gesneden
3 rawits (rood of groen heel) optioneel
sambal oelek naar smaak
300 milliliter kokosmelk
2 blaadjes djeroek poeroet (geheel)
1 stengel gekneusde sereh (geheel)
halve eetlepel tamarinde puree of limoensap naar smaak
halve eetlepel Thaise vissaus of sojasaus
1 theelepel (palm)suiker naar smaak
1 eetlepel olie om in te bakken
naar wens zout en peper
BEREIDING
- Kook 6 tot 8 eieren hard, laat ze schrikken en leg ze even in koud water tot gebruik. Snijd de ui en knoflook grof. Haal de schil van de gember en snijd deze in kleine stukjes. Haal de zaadjes uit de groene pepers en snijd ook deze in stukjes.
- Doe de ui, knoflook en 2 groene pepers samen met 1 eetlepel kurkuma in een hoge mengbeker en maak er met een staafmixer een pasta/puree van. Voeg eventueel een eetlepel water toe om het pureren makkelijker te maken. Je kunt het natuurlijk ook in een keukenmachientje fijnmalen.
- Verhit een scheutje olie in een wok en fruit hierin de boemboe (pasta) aan. Voeg de 2 blaadjes djeroek poeroet en de gekneusde sereh stengel toe. Deze mogen in zijn geheel mee sudderen in de saus. Prik met je mes een paar gaatjes in de rawits (kleine pepertjes) en leg deze in zijn geheel in de pan. Deze zullen straks smaak af geven aan de saus. De pepertjes zijn optioneel, je mag ze ook weglaten.
- Nu mag de kokosmelk erbij. Roer alles goed door elkaar. Als de kokosmelk warm is, ga je de saus op smaak brengen.
- Voeg een halve eetlepel tamarindepuree of limoensap naar smaak toe. Vervolgens voeg je 1 theelepel suiker, een halve eetlepel Thaise vissaus (of sojasaus) en sambal oelek toe. Blijf de saus proeven en corrigeer deze indien nodig tot de smaak naar wens is.
- Pel de hardgekookte eieren (onder water) en leg deze in de saus. Je kunt er een aantal hele eieren inleggen gecombineerd met een aantal doorgesneden eieren. Zo nemen ze de smaak van de saus goed op.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Nee, niet geschikt om in te vriezen.
Gerelateerde recepten en artikelen
- 5 x Indische gerechten met ei
- Telor ketjap (eieren in ketjapsaus)
- Sambal goreng telor (eieren in pittige saus)
- Ajam smoor djawa
- Lekkere alternatieven voor vlees
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.