Wat is lontong en hoe bereid je het? Lontong is kleefrijst die je na het koken in blokjes snijd en serveert bij allerlei (Indische) gerechten. Je kunt de blokjes koud eten maar ook kort gestoomd en warm als je dat lekker vindt. In Indonesië wordt lontong meestal in bananenbladeren gekookt/gestoomd en geserveerd. In Nederland kook je lontong in een geperforeerd zakje. Lontong wordt lang gekookt, vervolgens zwelt de rijst op tot een fluffy kussentje en als het is afgekoeld snijd je het in blokjes.
Lontong kun je kopen bij de toko. Je kunt losse zakjes kopen of een doosje met een aantal plastic zakjes erin. Deze zakjes zijn speciaal geschikt en veilig om lontong in te koken. Het belangrijkst bij lontong is de kooktijd en het volledig laten afkoelen voordat je het gaat snijden.

Wat is lontong en hoe bereid je het?
Ik bereid meestal drie zakjes lontong per keer zodat ik een voorraadje heb voor een andere keer. Hiervoor gebruik ik een grote soeppan die ik ruim vul met water. De zakjes moeten helemaal onder water liggen. Het water breng ik aan de kook en leg de zakjes erin. Eventueel kun je een snufje zout toevoegen. Kook de lontong gaar in een uur tot anderhalf uur. Als de lontong hard is (voel even met je vinger) en het zakje helemaal opgezwollen is, dan is het klaar. Haal de zakjes uit de pan, laat even uitlekken en laat ze volledig afkoelen. Als ze afgekoeld zijn snijd je er plakken van (gewoon door het zakje heen). Verwijder het plastic en snijd de lontong in blokjes. Je kunt ze direct serveren.
Lontong koken in de slowcooker
Er is nog een andere manier om lontong te koken, namelijk in de slowcooker. Het duurt dan wel iets langer dan in een ‘gewone’ pan maar je hebt er helemaal geen omkijken naar. Lees hier hoe je lontong bereid in de slowcooker.
Bewaartip
Bewaar blokjes lontong in de koelkast in een bakje. Serveer ze koud of stoom deze kort in een stoompan of met behulp van een pannetje en stoommandje of vergiet. Of leg de gesneden blokjes lontong verspreid op een bord of schaal en zet deze in de vriezer. Als de blokjes compleet bevroren zijn kun je ze bij elkaar in een zakje doen. Wil je de lontong eten, laat de blokjes dan ontdooien en serveer ze koud of kort gestoomd.
Serveertips
Waar eet je lontong bij?
- bij gado gado mag lontong eigenlijk niet ontbreken
- bij petjel (salade met pindasaus) smaakt lontong ook heerlijk
- in de soto is het een lekkere aanvulling
- lontong met ei (sambal goreng telor)
- simpel met een sateetje en pinda/satésaus
- tahoe en tempeh
- vlees en kipgerechten
Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.
Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)