Eetspiratie » Wat is lontong en hoe bereid je het?
Wat is lontong en hoe bereid je het?

Wat is lontong en hoe bereid je het?

Lontong is kleefrijst die je na het koken in blokjes snijd en serveert bij allerlei (Indische) gerechten. Je kunt ze koud eten maar ook kort gestoomd als je dat lekker vindt. In Indonesië wordt lontong meestal in bananenbladeren gekookt/gestoomd en geserveerd. In Nederland kook je lontong in een geperforeerd zakje. Lontong wordt lang gekookt, vervolgens zwelt de rijst op tot een fluffy kussentje en als het is afgekoeld snijd je het in blokjes.

Lontong kun je kopen bij de toko. Je kunt losse zakjes kopen of een doosje met een aantal plastic zakjes erin. Deze zakjes zijn speciaal geschikt en veilig om lontong in te koken. Het belangrijkst bij lontong is de kooktijd en het volledig laten afkoelen voordat je het gaat snijden.

Hoe bereid je lontong?
Links een ongekookt zakje en rechts een gekookt zakje lontong

Een voorraadje aanleggen

Ik bereid meestal 3 zakjes lontong per keer zodat ik een voorraadje heb voor een andere keer. Hiervoor gebruik ik een grote soeppan die ik ruim vul met water. De zakjes moeten helemaal onder water liggen. Het water breng ik aan de kook en leg de zakjes erin. Eventueel kun je een snufje zout toevoegen. Kook de lontong gaar in een uur tot anderhalf uur. Als de lontong hard is (voel even met je vinger) en het zakje helemaal opgezwollen is, dan is het klaar.

Haal de zakjes uit de pan, laat even uitlekken en laat ze volledig afkoelen. Als ze afgekoeld zijn snijd je er plakken van (gewoon door het zakje heen). Verwijder het plastic en snijd de lontong in blokjes. Je kunt ze direct serveren.

Bewaartip

Bewaar blokjes lontong in de koelkast in een bakje. Serveer ze koud of stoom deze kort in een stoompan of met behulp van een pannetje en stoommandje of vergiet. Of leg de gesneden blokjes lontong verspreid op een bord of schaal en zet deze in de vriezer. Als de blokjes compleet bevroren zijn kun je ze bij elkaar in een zakje doen. Wil je de lontong eten, laat de blokjes dan ontdooien en serveer ze koud of kort gestoomd.

Serveertips

Waar eet je lontong bij?

Tip van collega blogger en mede Indo Hare Maristeit: maak met een paar blokjes lontong een kidsproof Indische minimaaltijd! Kijk eens op haar blog voor meer lontong Eetspiratie.

Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.

Lontong (blokjes kleefrijst) bereiden

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE