Eetspiratie » Japanse stoofschotel uit de slowcooker
Hayashi rice slowcooker

Japanse stoofschotel uit de slowcooker

Japanse stoofschotel uit de slowcooker. Waar denk je aan bij een Japanse stoofschotel? Vast niet aan rode wijn, Worcestersaus en doperwten. Maar bij dit recept hoort een verhaaltje. Dit gerecht genaamd Hayashi rice heb ik omgezet naar een slowcooker recept. Het is een interessant gerecht want het is een combinatie van de Westerse en de Oosterse keuken.

Het gerecht zou vernoemd zijn naar een kok genaamd Hayashi. Ook wordt er gezegd dat Hayashi is afgeleid van het woord ‘hashed beef’. Wat de oorsprong van de naam of het gerecht ook is, Hayashi rice is gewoon erg lekker!

Japanse stoofschotel uit de slowcooker

Het authentieke recept is helemaal niet zo ingewikkeld. Hayashi rice heeft veel weg van stoofvlees of hachee zoals wij dat kennen in Nederland. Het wordt in dit geval met gestoomde witte rijst gegeten. In het originele recept gebruikt men demi-glace. In Japan kun je dit kant en klaar kopen in een pakje. Het is bouillon die compleet is ingekookt. Het wordt zo dik dat het een jelly-achtige substantie wordt.

Zelf maken kan natuurlijk ook. Je kunt een roux maken van boter en bloem en voegt daar runderbouillon aan toe. Je krijgt dan een dikke bruine roux die later wordt opgelost in de stoofschotel. Als alternatief voor de roux of demi-glace zou je ook fond kunnen gebruiken. Ik heb het gewoon simpel gehouden en runderbouillon gebruikt. Zo is het recept voor iedereen makkelijk om te maken. Hayashi rice met een Eetspiratie touch!

Ik heb dit gerecht omgebouwd naar een slowcooker recept en dus wat aanpassingen gedaan. De ingrediënten zijn er bijna allemaal in verwerkt maar dan met de juiste hoeveelheden speciaal voor de slowcooker.

Japanse stoofschotel uit de slowcooker

Japanse stoofschotel uit de slowcooker

4.2 van 26 stemmen
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Slowcooker (low) min.

6

uren 
Tijd totaal (minimaal)

6

uren 

30

minuten

Japanse stoofschotel (uit de slowcooker), ook beter bekend als Hayashi rice.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 1 kilo sucadelappen

  • 2 eetlepels bloem

  • 1 ui

  • 3 teentjes knoflook

  • 250 gram kastanjechampignons

  • 1 grote wortel

  • 200 milliliter tomatenblokjes

  • 50 milliliter rode wijn

  • 100 milliliter runderbouillon

  • halve eetlepel tomatenpuree

  • 2 laurierbladen

  • 2 eetlepels sojasaus

  • 1 eetlepel Worcestersaus

  • 4 eetlepels diepvries doperwten

  • vers gehakte peterselie

  • vers gemalen zwarte peper

  • 1 theelepel honing (optioneel)

Bereiding:

  • Snijd het vlees in dunne plakjes. Ik heb de taaie stukken er dit keer afgesneden en niet gebruikt. Bestrooi het vlees met vers gemalen zwarte peper en bestrooi royaal met bloem. Meng het met je handen door elkaar en zorg dat het vlees met bloem bedekt is. Laat het verder even op kamertemperatuur komen.
  • Snipper de ui, rasp de knoflook en snijd de wortel in blokjes en de champignons in plakjes. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak het vlees aan. Als het vlees is aangebakken, schep je het over in de slowcooker.
  • In dezelfde pan verhit je nog een klein beetje olie en hierin fruit je de ui, wortel en knoflook aan. Als de ui glazig ziet voeg je de champignons toe. Bak de champignons kort mee en schep dit mengsel op het vlees in de slowcooker.
  • In dezelfde pan (lekker handig) doe je de tomatenpuree en je bakt deze even aan. Daarna voeg je de tomatenblokjes, rode wijn, runderbouillon, sojasaus, Worcestersaus, laurierbladen en eventueel een beetje honing toe. Proef of de saus op smaak is. Voeg eventueel een snufje zwarte peper toe. De wijn zal nu een beetje overheersen maar dat komt straks in de slowcooker helemaal goed.
  • Breng het mengsel kort aan de kook en giet het over in de slowcooker. Schep alles met een spatel door elkaar en doe de deksel op de pan. Zet de slowcooker voor 6 tot 8 uur op stand low.
  • Als de kooktijd verstreken is, check je of het vlees gaar is. Doe nu een halve eetlepel bloem in een kommetje en voeg een klein scheutje water toe. Maak hier een papje van en giet dit in de slowcooker. Voeg ook de bevroren doperwten toe en schep alles door elkaar.
  • Kook of stoom ondertussen de rijst en hak de peterselie. Serveer de Hayashi rice in een mooie kom met de rijst en gehakte peterselie.

Aantekeningen

  • De Japanse keuken heeft ook een heerlijk gebakken rijst gerecht genaamd: Yakimeshi. Dit gerecht heeft een speciaal ingrediënt wat deze rijst extra lekker maakt. Bekijk hier het recept.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT RECEPT DELEN?

Meer informatie over het delen van artikel van Eetspiratie of social media of op andere websites vind je hier:

Recepten delen

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Deze pagina bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)