Waar denk je aan bij een Japanse stoofschotel? Vast niet aan rode wijn, Worcestersaus en doperwten. Maar bij dit recept hoort een verhaaltje. Dit gerecht genaamd Hayashi rice heb ik omgezet naar een slowcooker recept. Het is een interessant gerecht want het is een combinatie van de Westerse en de Oosterse keuken. Hoe het gerecht precies ontstaan is weet men niet en waarom het de naam Hayashi rice heeft is ook niet helemaal duidelijk.
Het gerecht zou vernoemd zijn naar een kok genaamd Hayashi. Ook wordt er gezegd dat Hayashi is afgeleid van het woord ‘hashed beef’. Wat de oorsprong van de naam of het gerecht ook is, Hayashi rice is gewoon erg lekker!
Het authentieke recept is helemaal niet zo ingewikkeld. Hayashi rice heeft veel weg van stoofvlees of hachee zoals wij dat kennen in Nederland. Het wordt in dit geval met gestoomde witte rijst gegeten. In het originele recept gebruikt men demi-glace. In Japan kun je dit kant en klaar kopen in een pakje. Het is bouillon die compleet is ingekookt. Het wordt zo dik dat het een jelly-achtige substantie wordt.
Zelf maken kan natuurlijk ook. Je kunt een roux maken van boter en bloem en voegt daar runderbouillon aan toe. Je krijgt dan een dikke bruine roux die later wordt opgelost in de stoofschotel. Als alternatief voor de roux of demi-glace zou je ook fond kunnen gebruiken. Ik heb het gewoon simpel gehouden en runderbouillon gebruikt. Zo is het recept voor iedereen makkelijk om te maken. Hayashi rice met een Eetspiratie touch!
Ik heb dit gerecht omgebouwd naar een slowcooker recept en dus wat aanpassingen gedaan. De ingrediënten zijn er bijna allemaal in verwerkt maar dan met de juiste hoeveelheden speciaal voor de slowcooker.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?
Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.
Hoi,
Ik heb geen slowcooker, hoe lang zou het moeten staan in een braadpan?
Groetjes Iris
Hoi Iris! In een stoofpan zou het ongeveer een uurtje of 3 tot 4 nodig hebben. Fijne dag! Groetjes, Simone
Hoi Simone,
Ik heb je vanochtend je recept gemaakt en de slowcooker om 12.00 aangezet. Rond half 3 heb ik nog een keertje geroerd en net om half 5 even geproefd. Het vlees smaakt erg droog. Heb je enig idee hoe dat kan?
Ik heb reepjes gesneden van tussen de 1/2 en 1 cm en op middelhoog vuur aangebakken. In drie porties, zo goed als dicht geschroeid. En verder ook alles volgens recept. Vlees is van een goede slager. De stand op ‘Low’ op mijn slowcooker gezet, maar het borrelde net wel flink. Ik ben benieuwd naar je reactie. Ik had zo gehoopt dat het lekker mals zou zijn (kilo was toch 18 Euro), maar het lijkt erop dat ik iets niet goed gedaan heb.
Groeten, Mariette
Hoi Mariette, wat leuk dat je dit recept aan het maken bent! Ik kan je niet vertellen waarom het vlees droog is. Maar als ik je bericht lees is de kooktijd nog niet verstreken. Het heeft echt wel 6 tot 8 uur nodig. Je kunt het best nog even doorroeren en als je wilt kun je altijd nog wat extra vocht toevoegen. Het zou zonde zijn van het vlees inderdaad maar geef het nog even de tijd. Als je het recept gevolgd hebt zou in principe alles goed moeten gaan. Ik heb natuurlijk geen invloed op het vlees (zat er bv genoeg vet aan) of je slowcooker. Maar ik hoop dat het over een paar uurtjes toch gelukt is! Laat je het weten? Groetjes, Simone
Gisteren gemaakt in de Crockpot Express (elektrische pressure cooker/snelkookpan). Klein beetje aangepast, werkwijze is uiteraard ook anders in een snelkookpan. Erg lekker!
Hoi Levine, wat leuk jou hier te zien. Ik ken jouw blog! Ik hoor zoveel over de CPE, wel handig dat het gerecht dan zo snel klaar is. Fijn dat het lekker was. Groetjes, Simone