Hayashi rice slowcooker

Japanse stoofschotel uit de slowcooker

Waar denk je aan bij een Japanse stoofschotel? Vast niet aan rode wijn, Worcestersaus en doperwten. Maar bij dit recept hoort een verhaaltje. Dit gerecht genaamd Hayashi rice heb ik omgezet naar een slowcooker recept. Het is een interessant gerecht want het is een combinatie van de Westerse en de Oosterse keuken. Hoe het gerecht precies ontstaan is weet men niet en waarom het de naam Hayashi rice heeft is ook niet helemaal duidelijk.

Het gerecht zou vernoemd zijn naar een kok genaamd Hayashi. Ook wordt er gezegd dat Hayashi is afgeleid van het woord ‘hashed beef’. Wat de oorsprong van de naam of het gerecht ook is, Hayashi rice is gewoon erg lekker!

Het authentieke recept is helemaal niet zo ingewikkeld. Hayashi rice heeft veel weg van stoofvlees of hachee zoals wij dat kennen in Nederland. Het wordt in dit geval met gestoomde witte rijst gegeten. In het originele recept gebruikt men demi-glace. In Japan kun je dit kant en klaar kopen in een pakje. Het is bouillon die compleet is ingekookt. Het wordt zo dik dat het een jelly-achtige substantie wordt.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Zelf maken kan natuurlijk ook. Je kunt een roux maken van boter en bloem en voegt daar runderbouillon aan toe. Je krijgt dan een dikke bruine roux die later wordt opgelost in de stoofschotel. Als alternatief voor de roux of demi-glace zou je ook fond kunnen gebruiken. Ik heb het gewoon simpel gehouden en runderbouillon gebruikt. Zo is het recept voor iedereen makkelijk om te maken. Hayashi rice met een Eetspiratie touch!

Ik heb dit gerecht omgebouwd naar een slowcooker recept en dus wat aanpassingen gedaan. De ingrediënten zijn er bijna allemaal in verwerkt maar dan met de juiste hoeveelheden voor de slowcooker.

Japanse stoofschotel uit de slowcooker Hayashi rice

Ingredients

  • 1 kilo sucadelappen

  • 2 eetlepels bloem

  • 1 ui

  • 3 teentjes knoflook

  • bakje kastanjechampignons (250 gram)

  • 1 grote wortel

  • 200 milliliter tomatenblokjes

  • 50 milliliter rode wijn

  • 100 milliliter runderbouillon

  • halve eetlepel tomatenpuree

  • 2 laurierbladen

  • vers gemalen zwarte peper

  • 2 eetlepels sojasaus

  • optioneel: 1 theelepel honing

  • 1 eetlepel Worcestersaus

  • 4 eetlepels diepvries doperwten

  • vers gehakte peterselie

Directions

  • Snijd het vlees in dunne plakjes. Ik heb de taaie stukken er dit keer afgesneden en niet gebruikt. Bestrooi het vlees met vers gemalen zwarte peper en bestrooi royaal met bloem. Meng het met je handen door elkaar en zorg dat het vlees met bloem bedekt is. Laat het verder even op kamertemperatuur komen.
  • Snipper de ui, rasp de knoflook en snijd de wortel in blokjes en de champignons in plakjes. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak het vlees aan. Als het vlees is aangebakken, schep je het over in de slowcooker.
  • In dezelfde pan verhit je nog een klein beetje olie en hierin fruit je de ui, wortel en knoflook aan. Als de ui glazig is voeg je de champignons toe. Bak de champignons kort mee en schep dit mengsel op het vlees in de slowcooker.
  • In dezelfde pan (lekker handig) doe je de tomatenpuree en je bakt deze even aan. Daarna voeg je de tomatenblokjes, rode wijn, runderbouillon, sojasaus, Worcestersaus, laurierbladen en eventueel een beetje honing toe. Proef of de saus op smaak is. Voeg eventueel een snufje zwarte peper toe. De wijn zal nu een beetje overheersen maar dat komt straks in de slowcooker helemaal goed.
  • Breng het mengsel kort aan de kook en giet het over in de slowcooker. Schep alles met een spatel door elkaar en doe de deksel op de pan. Zet de slowcooker voor 6 tot 8 uur op stand low.
  • Als de kooktijd verstreken is, check je of het vlees gaar is. Doe nu een halve eetlepel bloem in een kommetje en voeg een klein scheutje water toe. Maak hier een papje van en giet dit in de slowcooker. Voeg ook de bevroren doperwten toe en schep alles door elkaar.
  • Kook of stoom ondertussen de rijst en hak de peterselie. Serveer de Hayashi rice in een mooie kom en garneer met de peterselie.
Japanse stoofschotel uit de slowcooker Hayashi rice
Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

3 Reacties

  1. Hij staat in de slowcooker! Ik ben benieuwd, het ruikt in ieder geval al erg lekker!

  2. Wat een heerlijk gerecht kan ik dezelfde hoeveelheden vocht aan houden voor het gerecht in de snelkookpan te maken?
    En hoe lang zou het dan moeten?
    Ik woon in Spanje en stroom.is duur hier vandaar de snelkookpan. Ik heb 2 druk standen 1 en 2 bar.
    Kun je nek helpen zodat ik dit recept ook kan maken?
    Liefs Leonie

    • Hoi Leonie, leuk een berichtje uit Spanje! Eerlijk gezegd heb ik nog nooit gekookt met een snelkookpan dus ik heb geen idee wat betreft hoeveelheden qua vocht. Ik zou een recept met rundvlees wat je al eerder hebt gemaakt in die pan als voorbeeld nemen. Ik denk niet dat het echt kan mislukken. Succes! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*