Petjel (Indische salade met pittige pindasaus)

Petjel (salade met pittige pindasaus)

Dit gerecht is een van mijn favorieten. Je neemt een bord vol lekkere groenten en maakt hier samen met een pittige pindasaus een heerlijke salade van. En inderdaad, je denkt nu misschien aan gado gado maar dat is niet hetzelfde als petjel. De saus van petjel is anders dan de saus die je bij gado gado serveert. Bij petjelsaus hoort er altijd kentjoer of kencur in. Kentjoer is familie van gember en heeft een specifieke ietwat bittere smaak die bij petjel hoort. Voor dit recept moet je dus misschien wel even naar de toko, maar het is zeker de moeite waard. Gemalen kentjoer ziet eruit als gemalen djahé (gember), het zit gewoon in een potje.

Petjel is een gerecht zonder vlees maar het is niet geheel vegetarisch. In de petjelsaus zit trassi, oftewel gefermenteerde garnalenpasta. Wil je het gerecht vegetarisch of vegan maken, laat de trassi dan weg. De smaak is dan niet geheel hetzelfde maar daarom niet minder lekker. Ook in Suriname is petjel een veel gegeten gerecht. Petjel wordt ook wel geschreven als petjil en pecel.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 1 grote ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • sambal oelek naar smaak (ik gebruikte een dessertlepel)
  • halve theelepel gemalen kentjoer
  • halve pot pindakaas (het liefst zonder toegevoegde suikers)
  • theelepel (kokosbloesem) of (palm) suiker
  • theelepel trassi
  • sap van een halve citroen
  • flinke snuf zout
  • bakje taugé
  • 500 gram (diepvries) sperzieboontjes
  • halve zak verse spinazie (2 flinke handen vol)
  • halve spitskool
  • 1 komkommer
  • gebakken uitjes
  • cassave kroepoek of emping (emping koop je in de supermarkt)
  • olie om in te bakken
  • water om de groenten in te blancheren
  • 150 tot 200 milliliter water voor de petjelsaus

Keukenbenodigdheden

  • keukenmachientje of mini foodproccesor
  • schuimspaan
  • grote schaal om de salade in te mengen
  • sla bestek

Hoe maak je het?

Dit gerecht vraagt best wel een beetje voorbereiding. Het handigst is om te beginnen met de saus, dan is die alvast klaar. Daarna ga je de groenten schoonmaken en snijden. De kool en de boontjes moeten gekookt en geblancheerd worden, dat doe je op het laatst.

Het maken van de saus

Snijd de ui en de knoflook in grove stukken, deze worden later nog fijngemalen in de keukenmachine. Maak in de keukenmachine een boemboe van de ui, knoflook, sambal, trassi, suiker en kentjoer.

Petjel boemboe
De boemboe mag grof gemalen zijn

Verhit ondertussen een scheutje olie in een steelpan en fruit de boemboe hierin aan. Als de boemboe is aangefruit doe je deze terug in de keukenmachine en voeg je de pindakaas toe. Als de boemboe goed vermengd is met de pindakaas mag deze terug in de steelpan. Voeg er 150 tot 200 milliliter water aan toe om de saus vloeibaar te maken. Voeg in het begin steeds kleine beetjes toe en maak de saus net zo dik als je zelf lekker vind. Breng de saus op smaak met citroensap en een snufje zout en zet de saus apart tot gebruik.

Petjel saus
Het mengsel wordt verdund met water

Verder met de groenten

Zet een grote pan water met een snufje zout op en breng dit aan de kook. Begin met het snijden van de komkommer, de spitskool en maak de taugé en de spinazie schoon. Lees hier meer over het schoonmaken van taugé. De boontjes kook je beetgaar en de spitskool wordt geblancheerd, dit doe je in dezelfde pan. De taugé blancheer je kort onder de warme kraan, dit doe je op het laatst.

Doe de komkommer en de rauwe spinazie alvast in een grote schaal. De boontjes kook je beetgaar, schep ze uit de pan met een schuimspaan en spoel af onder de koude kraan, zo blijven ze mooi groen. Voeg ze bij de rest van de groenten in de schaal. Blancheer in het kookwater van de boontjes de spitskool, dit hoeft echt maar twee minuutjes. Schep de kool uit de pan met een schuimspaan en voeg ook deze bij de rest van de groenten.

Spoel de schoongemaakte taugé af onder de warme kraan en voeg deze ook toe aan de schaal. Nu kun je de salade gaan afmaken. Verwarm de saus en kijk of deze nog verdund moet worden. Voeg de saus toe aan de groenten in de schaal en meng alles met sla bestek goed door elkaar.

Petjel
Dit moet wel gezond zijn!

Borden opmaken

Schep de gemengde salade op mooie borden en strooi er gebakken uitjes overheen. Verkruimel stukjes kroepoek of emping in je handen en strooi deze als laatste over de salade, zo blijft het lekker knapperig. Petjel is een vrij vullend gerecht, het is veel kauwwerk! Denk je hier niet voldoende aan te hebben dan kun je er altijd nog rijst of bijvoorbeeld gehaktballetjes bij serveren. Dit hoort er officieel niet bij maar als je wil kan het natuurlijk altijd.

Selamat makan!

Petcel

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

5 Reacties

  1. Josette de Quant

    Vandaag gemaakt 😍 Superlekker met dit weer!

  2. Heerlijk! Vanavond gemaakt voor vrienden naast eem flinke pan Saoto soep naar mijn eigen recept. Heerlijk… deze gaat zeker op herhaling!

  3. Vooral met dit warme weer een heerlijk gerecht. Terimah kasih.

  4. Nicolette Beekman

    Beste Simone,
    Dit heb ik gisteravond gemaakt en samen met mijn man gegeten. O mijn hemel wat is dit lekker!! Ik had er nog een beetje rijst bij gekookt maar dat heb je absoluut niet nodig! Deze salade is zo lekker en voedzaam dat er inderdaad geen extra bijgerechten bij hoeven. Wij zeggen voor herhaling vatbaar!
    Dank je wel voor dit heerlijke recept! ❤️
    Groetjes Nicolette

  5. Josette de Quant

    Dit ga ik zeker een keertje zelf maken! Dank je wel voor het recept ?

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*