Petjel (salade met pittige pindasaus). Dit gerecht is een van mijn favorieten. Je neemt een schaal vol lekkere groenten en maakt hier samen met een pittige pindasaus een heerlijke salade van. En inderdaad, je denkt nu misschien aan gado gado maar dat is niet hetzelfde als petjel. De saus van petjel is anders dan de saus die je bij gado gado serveert. Bij petjelsaus hoort er altijd kentjoer of kencur in.
Kentjoer is familie van gember en heeft een specifieke ietwat bittere smaak die bij petjel hoort. Voor dit recept moet je dus misschien wel even naar de toko, maar het is zeker de moeite waard. Gemalen kentjoer ziet eruit als gemalen djahé (gember), het zit gewoon in een potje. Kun je niet aan kentjoer komen bij jou in de buurt? Laat het dan gewoon weg. Als je het dan een keer tegenkomt in de toko kun je dit recept altijd nog een keer met kentjoer maken.
Tuana kruiden – Kentjoer gemalen
Kentjoer (kencur) gemalen – een aromatische wortel met citrusachtige geur en unieke smaak, ideaal voor boemboes, soepen en pittige Aziatische gerechten. Onmisbaar in je kruidenkast!
Petjel (salade met pittige pindasaus)
Petjel is een gerecht zonder vlees maar het is niet geheel vegetarisch. In petjelsaus zit normaal gesproken trassi, oftewel gefermenteerde garnalenpasta. Wil je het gerecht vegetarisch of vegan maken, laat de trassi dan weg. Ook in Suriname is petjel een veel gegeten gerecht. Petjel wordt ook wel geschreven als petjil en pecel. Je kunt dit eten als een gerecht op zich, maar het is ook lekker met een beetje rijst of lontong (blokjes kleefrijst) ernaast. Het is een heerlijk gerecht voor een rijsttafel en een lekker zomers gerecht bij de barbecue.

KitchenLove Staafmixer – 800W – 6 Snelheden + Turbo – Zwart/RVS
Deze KitchenLove staafmixer is de perfecte keukenhulp voor elke thuiskok.
Petjel (salade met pittige pindasaus)
4
porties15
minuten15
minuten30
minutenEen heerlijke Indonesische salade van geblancheerde groenten met petjelsaus en kentjoer. Lekker als bijgerecht, ideaal als zomerse salade bij een barbecue of als aanvulling op een rijsttafel.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 ui, grof gesneden
2 tenen knoflook, gehalveerd
halve tot hele eetlepel sambal oelek
halve theelepel gemalen kentjoer
4 eetlepels pure pindakaas (zonder toegevoegde suiker)
1 theelepel suiker
optioneel: 1 theelepel trassi
halve citroen (het sap)
zout naar smaak
klein bakje taugé, schoongemaakt
500 gram (diepvries) sperziebonen
200 gram verse spinazie
halve spitskool, in dunne reepjes gesneden
halve komkommer, in halve maantjes gesneden
150-200 milliliter water
kroepoek of emping
1 eetlepel olie
2 liter water om de groenten in te blancheren
gebakken uitjes
BEREIDING
- Snijd 1 ui en 2 tenen knoflook in grove stukken. Doe dit samen in een hakmolentje samen met een halve tot hele eetlepel sambal oelek, 1 theelepel trassi (optioneel), 1 theelepel suiker en een halve theelepel gemalen kentjoer. Je kunt ook een staafmixer gebruiken om de boemboe te pureren.
- Verhit een eetlepel olie in een steelpan en fruit de boemboe hierin aan voor 2 minuten. Als de boemboe is aangefruit doe je deze terug in het hakmolentje (of beker van de staafmixer) en voeg je 4 eetlepels pindakaas toe. Pureer dit tot een papje.
- Doe vervolgens het pindakaas papje in de steelpan en voeg 150 tot 200 milliliter water toe. Maak de saus zo dik of dun zoals je zelf wilt. Proef de saus en breng op smaak met zout en het sap van een halve citroen. Zet de saus apart tot gebruik.
- Nu ga je de groenten snijden en een aantal groenten blancheren/beetgaar koken. Zet alvast een grote pan water met een snufje zout op en breng het water aan de kook. Snijd een halve komkommer in halve maantjes. Was 200 gram spinazie en doe dit samen in een grote schaal.
- Snijd een halve spitskool in dunne reepjes en haal 500 gram sperziebonen uit de vriezer.
- Doe de sperziebonen in de pan kokend water en kook ze beetgaar in ongeveer 4 minuten. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en spoel ze af onder de koude kraan. Doe ze in de schaal bij de komkommer en spinazie.
- In dezelfde pan water blancheer je nu de gesneden spitskool. Dit hoeft maar 2 minuutjes. Schep de kool eruit met de schuimspaan en laat goed uitlekken. Doe dit er ook bij in de schaal.
- Spoel de taugé goed af en maak deze schoon. Haal de schilletjes en de staartjes eraf. Dip ze een paar seconden in het warme water en doe dit er ook bij in de schaal. Nu zijn de voorbereidingen klaar en kun je de salade gaan opmaken.
- Verwarm de saus (verdun deze iets indien nodig) en voeg deze bij de schaal met de groenten. Schep alles goed om met behulp van slabestek.
- Verdeel de salade op borden of serveer het op een grote schaal. Je kunt dit goed van tevoren voorbereiden. De toppings (verkruimelde kroepoek, emping en gebakken uitjes) doe je er pas op net voor het serveren anders wordt het zacht. Het is juist de bedoeling dat het knapperig blijft.
AANTEKENINGEN
- Wil je graag dit recept maken maar ben je allergisch voor pinda’s? Ik heb een lekker recept voor een pindasaus maar dan op basis van cashewnoten. Bekijk hier het recept.