Eetspiratie » Petjel (salade met pittige pindasaus)
Petjel (Indische salade met pittige pindasaus)

Petjel (salade met pittige pindasaus)

Dit gerecht is een van mijn favorieten. Je neemt een schaal vol lekkere groenten en maakt hier samen met een pittige pindasaus een heerlijke salade van. En inderdaad, je denkt nu misschien aan gado gado maar dat is niet hetzelfde als petjel. De saus van petjel is anders dan de saus die je bij gado gado serveert. Bij petjelsaus hoort er altijd kentjoer of kencur in.

Kentjoer is familie van gember en heeft een specifieke ietwat bittere smaak die bij petjel hoort. Voor dit recept moet je dus misschien wel even naar de toko, maar het is zeker de moeite waard. Gemalen kentjoer ziet eruit als gemalen djahé (gember), het zit gewoon in een potje.

Kun je niet aan kentjoer komen bij jou in de buurt? Het is echt geen ramp om het weg te laten. Als je het dan een keer tegenkomt in de toko kun je dit recept altijd nog een keer met kentjoer maken.

Petjel is een gerecht zonder vlees maar het is niet geheel vegetarisch. In de petjelsaus zit trassi, oftewel gefermenteerde garnalenpasta. Wil je het gerecht vegetarisch of vegan maken, laat de trassi dan weg. De smaak is dan niet geheel hetzelfde maar daarom niet minder lekker. Ook in Suriname is petjel een veel gegeten gerecht. Petjel wordt ook wel geschreven als petjil en pecel.

wat heb je nodig voor 1 grote schaal salade?

  • 1 grote ui

  • 2 tenen knoflook

  • sambal oelek naar smaak

  • halve theelepel gemalen kentjoer

  • 4 flinke eetlepels (pure ongezoete) pindakaas

  • theelepel (palm) suiker

  • theelepel trassi

  • sap van een halve citroen

  • zout naar smaak

  • bakje taugé

  • 500 gram (diepvries) sperziebonen

  • 2 flinke handen verse spinazie

  • halve spitskool

  • 1 komkommer

  • 150 tot 200 milliliter water voor de petjelsaus

  • kroepoek of emping (emping koop je in de supermarkt of toko)

  • olie om de boemboe in aan te bakken

  • 2 liter water om de groenten in te blancheren

Hoe maak je het?

  • Begin met het maken van de boemboe voor de saus. Snijd de ui en de knoflook in grove stukken. Doe dit in de keukenmachine en maak er een boemboe van samen met de sambal, trassi, suiker en kentjoer.
  • Verhit een scheutje olie in een steelpan en fruit de boemboe hierin aan. Als de boemboe is aangefruit doe je deze terug in de keukenmachine en voeg je de pindakaas toe. Pureer dit tot een papje.
  • Doe vervolgens het pindakaas papje in een steelpan en voeg 150 tot 200 milliliter water toe. Maak de saus zo dik of dun zoals je zelf wilt. Proef de saus en breng op smaak met zout en citroensap. Zet de saus apart tot gebruik.
  • Nu ga je de groenten snijden en een aantal groenten blancheren/beetgaar koken. Zet alvast een grote pan water met een snufje op en breng het water aan de kook. Snijd de komkommer in halve maantjes. Was de spinazie goed en doe deze alvast in een grote schaal. Snijd de spitskool in dunne reepjes en maak de sperziebonen schoon.
  • Doe de boontjes in de pan water en kook ze beetgaar. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en spoel ze af onder de koude kraan. Die dit in de schaal bij de komkommer en spinazie.
  • In dezelfde pan water blancheer je nu de spitskool. Dit hoeft maar 2 minuutjes. Schep de kool eruit met de schuimspaan en laat goed uitlekken. Doe dit ook in de schaal.
  • Spoel de taugé goed af en maak deze (indien je wenst) schoon. Hiermee bedoel ik de schilletjes eraf halen maar dit mag je ook overslaan. Dip ze een paar seconden in het warme water en doe dit ook in de schaal. Nu zijn de voorbereidingen klaar en kun je de salade gaan opmaken.
  • Verwarm de saus (verdun deze iets indien nodig) en voeg deze bij de schaal met de groenten. Schep alles goed om met behulp van slabestek.
  • Verdeel de salade op borden of serveer het in een grote schaal. Je kunt dit goed van tevoren voorbereiden. De toppings (verkruimelde kroepoek, emping en gebakken uitjes) doe je er pas op net voor het serveren anders wordt het zacht. Het moet juist crunchy blijven!

Ben je (net als mijn dochter) allergisch voor pinda’s maar wil je wel graag petjel of gado gado eten? Kun je wel cashewnoten verdragen? Dan heb ik een fijn recept voor je zodat je een soortgelijk recept kunt maken!

Kijk hier voor mijn recept voor pindasaus zonder pinda’s.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

1 Reactie

  1. Josette de Quant

    Vandaag gemaakt 😍 Superlekker met dit weer!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

twaalf − 8 =