Eetspiratie » Petjel (salade met pittige pindasaus)
Petjel (Indische salade met pittige pindasaus)

Petjel (salade met pittige pindasaus)

Petjel (salade met pittige pindasaus). Dit gerecht is een van mijn favorieten. Je neemt een schaal vol lekkere groenten en maakt hier samen met een pittige pindasaus een heerlijke salade van. En inderdaad, je denkt nu misschien aan gado gado maar dat is niet hetzelfde als petjel. De saus van petjel is anders dan de saus die je bij gado gado serveert. Bij petjelsaus hoort er altijd kentjoer of kencur in.

Kentjoer is familie van gember en heeft een specifieke ietwat bittere smaak die bij petjel hoort. Voor dit recept moet je dus misschien wel even naar de toko, maar het is zeker de moeite waard. Gemalen kentjoer ziet eruit als gemalen djahé (gember), het zit gewoon in een potje.

Kun je niet aan kentjoer komen bij jou in de buurt? Laat het dan gewoon weg. Als je het dan een keer tegenkomt in de toko kun je dit recept altijd nog een keer met kentjoer maken.

Petjel (salade met pittige pindasaus)

Petjel is een gerecht zonder vlees maar het is niet geheel vegetarisch. In de petjelsaus zit normaal gesproken trassi, oftewel gefermenteerde garnalenpasta. Wil je het gerecht vegetarisch of vegan maken, laat de trassi dan weg. Ook in Suriname is petjel een veel gegeten gerecht. Petjel wordt ook wel geschreven als petjil en pecel. Je kunt dit eten als een gerecht op zich maar het is ook lekker met een beetje rijst ernaast. Het is een heerlijk (bij)gerecht voor een rijsttafel en zelfs lekker bij de barbecue.

Petjel (salade met pittige pindasaus)

Petjel (salade met pittige pindasaus)

Recept van Simone | Eetspiratie
4.4 van 5 stemmen
Gang: Lunch, Hoofdgerecht, BijgerechtKeuken: IndonesischNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

30

minuten

Geblancheerde groenten met petjelsaus gemaakt met kentjoer.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • sambal oelek naar smaak

  • halve theelepel gemalen kentjoer

  • 4 eetlepels pure pindakaas (zonder toegevoegde suiker)

  • 1 theelepel suiker

  • optioneel: 1 theelepel trassi

  • halve citroen (het sap)

  • zout naar smaak

  • klein bakje taugé

  • 500 gram (diepvries) sperziebonen

  • 2 handen verse spinazie

  • halve spitskool

  • halve komkommer

  • 150 -200 milliliter water

  • kroepoek of emping

  • 1 eetlepel olie

  • 2 liter water om de groenten in te blancheren

  • gebakken uitjes

BEREIDING

  • Begin met het maken van de boemboe voor de saus. Snijd de ui en de knoflook in grove stukken. Doe dit in de keukenmachine en maak er een boemboe van samen met de sambal, (eventueel trassi), suiker en kentjoer.
  • Verhit een scheutje olie in een steelpan en fruit de boemboe hierin aan. Als de boemboe is aangefruit doe je deze terug in de keukenmachine en voeg je de pindakaas toe. Pureer dit tot een papje.
  • Doe vervolgens het pindakaas papje in een steelpan en voeg 150 tot 200 milliliter water toe. Maak de saus zo dik of dun zoals je zelf wilt. Proef de saus en breng op smaak met zout en citroensap. Zet de saus apart tot gebruik.
  • Nu ga je de groenten snijden en een aantal groenten blancheren/beetgaar koken. Zet alvast een grote pan water met een snufje zout op en breng het water aan de kook. Snijd de komkommer in halve maantjes. Was de spinazie goed en doe deze alvast in een grote schaal. Snijd de spitskool in dunne reepjes en maak de sperziebonen schoon.
  • Doe de boontjes in de pan water en kook ze beetgaar. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en spoel ze af onder de koude kraan. Doe dit in de schaal bij de komkommer en spinazie.
  • In dezelfde pan water blancheer je nu de spitskool. Dit hoeft maar 2 minuutjes. Schep de kool eruit met de schuimspaan en laat goed uitlekken. Doe dit ook in de schaal.
  • Spoel de taugé goed af en maak deze schoon. Hiermee bedoel ik de schilletjes en de staartjes eraf halen maar dit mag je ook overslaan. Dip ze een paar seconden in het warme water en doe dit ook in de schaal. Nu zijn de voorbereidingen klaar en kun je de salade gaan opmaken.
  • Verwarm de saus (verdun deze iets indien nodig) en voeg deze bij de schaal met de groenten. Schep alles goed om met behulp van slabestek.
  • Verdeel de salade op borden of serveer het op een grote schaal. Je kunt dit goed van tevoren voorbereiden. De toppings (verkruimelde kroepoek, emping en gebakken uitjes) doe je er pas op net voor het serveren anders wordt het zacht. Het is juist de bedoeling dat het knapperig blijft.

AANTEKENINGEN

  • Wil je graag dit recept maken maar ben je allergisch voor pinda’s? Ik heb een lekker recept voor een pindasaus maar dan op basis van cashewnoten. Bekijk hier het recept.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.