Indische recepten voor de barbecue, van sateetjes tot spareribs, sauzen en zomerse salades. In de zomer mag hij weer naar buiten, de barbecue! Je kunt het hele jaar door grillen en roosteren, maar in de zomer met een zonnetje erbij en een koel drankje in je hand is het toch wel extra sfeervol. Doe hier inspiratie op voor de lekkerste Indische gerechten die je kunt bereiden op de BBQ. Ik zette de lekkerste Indofood barbecue recepten, lekkere sauzen en (bij)gerechtjes voor je op een rij.
Als je aan barbecue denkt dan denk je waarschijnlijk het eerste aan heerlijke geroosterde saté overgoten met een kruidige satésaus. Maar er is meer! Er zijn verschillende Indische gerechten die je kunt bereiden op de barbecue. Misschien heb je (net als ik) een speciale satébarbecue. Maar in principe werkt elke barbecue, zelfs een wegwerpvariant. Sommige recepten in dit artikel zijn niet specifiek geschreven voor bereiding op de barbecue, maar ze kunnen wel degelijk op een barbecue worden bereid. Veel gerechten die in een slowcooker worden bereid, zijn ook geschikt voor de barbecue.
Handige tips voor een Indische barbecue:
Een saté BBQ is het meest handig voor sateetjes, de prikkers vallen niet door het rooster en je handen verbranden niet.
Gebruik bananenblad op je rooster, zo blijft het vlees er niet aan plakken.
Bananenblad wordt ook gebruikt om pakketjes van te maken voor vlees, kip of groenten, deze pakketjes rooster je op kooltjes.
Gebruik een kipas (een waaier) om de temperatuur van de BBQ te regelen.
Week satéprikkers altijd voor in een glas water zodat ze niet verbranden op de barbecue.
Spareribs, spek en kip kun je in plaats van marineren ook tijdens het barbecueën ‘lakken’ met marinade zodat het vlees niet zo snel verbrandt.
Spiedini Saté-bbq Bali 80 – 80 cm lang
Smalle houtskoolbarbecue met horizontaal rooster voor saté of andere spiesjes.
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden. Lees verder onder de afbeelding.
Indische recepten voor de barbecue
Saté recepten
1. Saté marinade
Dit is de basis van lekkere saté is de marinade. Deze simpele marinade is op basis van ketjap en een paar lekkere smaakmakers. Mijn favoriete ingrediënt van dit recept is de djeroek poeroet (limoenblad), dit geeft de saté een heerlijke subtiele aromatische citrus smaak. De marinade is geschikt voor vlees, kip, vis, groenten, tahoe en tempeh. Je kunt er ook groenten in marineren. Bekijk hier het recept. Hou je van een beetje pit? Maak dan de pittige satémarinade volgens dit recept.
2. Saté ajam (kip saté)
De meest bekende saté is kipsaté (saté ajam). Je marineert kip een paar uur in de marinade. Vervolgens rijg je de stukjes op de geweekte satéprikkers, bereid je ze op de barbecue en serveer je de sateetjes met een lekkere satésaus of ketjapsaus. Het recept voor saté ajam, vind je hier. Tip, dip je sateetje in de pindasaus en vervolgens in gebakken uitjes (bawang goreng). Dit is de lekkerste manier om je sateetje te eten.
3. Seitan saté
Een vegan/plantaardige versie van saté met een structuur die veel wegheeft van vlees. Seitan wordt ook wel ’tarwevlees’ genoemd en je kunt dit kopen in de supermarkt, natuurvoedingswinkels en de toko. Je kunt het ook zelf maken volgens dit recept. Net als vlees kun je het kruiden, marineren en roosteren op de barbecue.
4. Saté pentol (saté van gehakt)
Deze saté maak je door kleine gekruide gehaktballetjes met kokosrasp te rijgen op een satéprikker. Je roostert ze op de barbecue en serveert ze met een saus zoals satésaus of ketjapsaus. Een verrassend lekkere saté die ook goed in de smaak valt bij kinderen. Het recept vind je hier.
5. Saté lilit (saté van kipgehakt)
In plaats van satéprikker gebruik je sereh stengels. Hieromheen ‘knijp’ je het gekruide kipgehakt. Door de saté op een sereh stengel te bereiden ziet het er niet alleen mooi uit maar krijgt het ook een lekkere smaak. Saté lillit smaakt lekker met een zoet/pittige chilisaus. Kijk hier voor het saté lillit recept.
Vlees
Spareribs
Spareribs, Indische stijl. Belangrijk is om het vlies van de spareribs af te halen. Dit doe je eenvoudig met een mesje. Ook kun je ervoor kiezen de spareribs eerst voor te koken voordat ze op de barbecue gaan, dit verkort de BBQ tijd. Wrijf de spareribs in met een dryrub (specerijenmengsel) of leg ze in saté marinade. Eenmaal op de barbecue lak je ze met de saus waardoor ze een mooi glanzend laagje krijgen. Hier vind je het recept voor de spareribs Indische stijl.
Pittige speklapjes
Geroosterde speklapjes zijn bij veel mensen favoriet. Deze pittige variant met korianderzaad, sambal en ketjap is heerlijk van de barbecue. Het is aan te raden om de spek tijdens het bakken te bestrijken met de marinade zodat het niet verbrandt. Bekijk hier het recept.
Indo pulled pork
Een stuk procureur kun je prima bereiden op de barbecue. Met kruiden en specerijen maak je er een Indische versie van pulled pork van. Het recept voor Indo pulled pork vind je hier.
Kruidige drumsticks
Drumsticks zijn heel makkelijk te bereiden op de barbecue. Marineer ze of lak ze af met de marinade tijdens het roosteren. Keer ze regelmatig om en controleer de gaarheid door een gaatje te prikken in het dikste gedeelte. Bekijk het recept voor de drumsticks hier.
Tofu, tempeh, groenten en paddenstoelen
Je kunt ook prima Indische vegetarische en vegan gerechten op de barbecue bereiden. Tofu en tempeh kun je heel goed marineren in satémarinade en dit geldt ook voor paddenstoelen zoals kastanjechampignons of oesterzwammen. Groenten zoals courgette, aubergine, paprika en ui zijn ook geschikt om ‘saté’ van te maken. Snijd de tofu of tempeh in blokjes, marineer ze en rijg ze aan satéprikkers. De groenten snijd je in ongeveer even grote stukken zodat ze gelijkmatig garen op de barbecue. Bestrijk ze tijdens het roosteren met marinade zodat het niet uitdroogt en lekker veel smaak krijgt.
Sauzen en bijgerechten
Satésaus
Een van de meest geliefde sauzen is satésaus. Deze kan niet ontbreken bij een goede barbecue. Bij sateetjes is een kruidige dikke satésaus het lekkerst. Je serveert de saus eroverheen of je dipt de sateetjes erin. Kijk hier voor het satésaus recept.
Sambal stroberi (aardbeien sambal)
Als je aan de zomer denkt, dan denk je aan aardbeien. Aardbeien sambal is heerlijk zomers, een beetje pittig met een vleugje zoet. Een perfecte zomerse sambal en erg geschikt voor bij de barbecue. Het recept voor aardbeien sambal kun je hier vinden.
Acar ketimun (zoetzure komkommer)
Een frisse salade mag natuurlijk niet ontbreken. Deze acar is verfrissend met een zuur accent en past daarom prima bij barbecue gerechten. Bekijk het acar recept.
Lalab van tomaat
Deze salade is verrassend lekker en perfect voor bij de barbecue. Tomaten zijn er in de zomer in overvloed en je kunt hier op een hele makkelijke en snelle manier en heerlijke salade van maken. De ketjapdressing maakt de salade extra lekker. Het recept vind je hier.
Gado gado, petel en lotek
Deze drie salades hebben iets met elkaar gemeen, ze bestaan uit een hoop groente en worden geserveerd met een pindasaus. Ondanks dat ze op elkaar lijken zijn het toch verschillende salades met elk net weer een andere smaak. Ze worden ook regelmatig met warm weer gegeten en ze zijn een uitstekende aanvulling op een Indisch getinte barbecue. Gado gado is een populair zomers gerecht, petjel en lotek zijn salades die je heel goed in grote hoeveelheden kunt maken. Groenten met pindasaus is sowieso een heerlijke combinatie!
Met deze gerechten kun je een heerlijke Indische barbecue voorbereiden. Kies een aantal gerechten uit die je lekker vindt, maak er een heerlijke pindasaus en een paar frisse groentegerechten bij. Met deze recepten wordt je barbecue een groot succes!
Hoi, ik ben Simone en op mijn blog Eetspiratie deel ik mijn allerlekkerste recepten die iedereen kan maken. Van Indische gerechten tot slowcooker recepten en praktische kooktips. Eetspiratie, voor jouw dagelijkse culinaire inspiratie. Wil je meer over mij en mijn blog weten, klik dan hier en/of volg mij op social media! Liefs Simone
Als je via deze advertentie of een van de andere affiliate links op mijn website iets bestelt, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra's, maar het helpt mij om mijn site te onderhouden en nieuwe content te blijven maken. Dus als je iets nodig hebt van Bol.com, overweeg dan om via mijn link te shoppen en steun daarmee mijn blog. Bedankt!
Pinterest
Hallo!
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.
Functionele cookies
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing cookies
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.