Lalab tomat Indonesische tomatensalade met ketjap en knoflook. Hou je van tomaten en van ketjap, dan wordt deze tomatensalade je nieuwe favoriet! Het is een hele makkelijke salade om te maken. Je snijdt tomaten, legt ze op een mooi bord, maakt de dressing en je bent klaar. Simpele gerechten zijn vaak het allerlekkerst.
Een lalab of lalap is een een salade van rauwe groenten overgoten met een kruidige ‘ketjapachtige’ dressing. Deze salade wordt niet alleen met tomaat maar ook gemaakt met komkommer, taugé of zelfs met rauwe sperzieboontjes. Soms worden deze groenten ook met elkaar gecombineerd.
Deze salade is een lekker bijgerecht of aanvulling voor een rijsttafel. Het smaakt heerlijk bij verschillende Indische gerechten. Ook is het een handig gerecht om te serveren bij een barbecue. En wat ik erg lekker vind, is de plakken tomaat op een broodje serveren. Perfect in combinatie met een beetje geprakte avocado.
Lalab tomat Indonesische tomatensalade
Voor lalab tomat heb je lekkere grote rijpe tomaten nodig. Vleestomaten zijn erg geschikt voor deze salade, maar een gewoon formaat tomaat werkt ook prima. Het liefst gebruik je hele rijpe tomaten. Als je de tomaten kunt ruiken, zullen ze ook veel smaak hebben. Geurloze tomaten hebben niet veel smaak. Wat je ruikt is wat je krijgt in dit geval. Vaak wordt er voor dit soort salades sambal terasi (trassi) gebruikt. Ik heb dit weggelaten en sambal badjak gebruikt als alternatief. Gebruik de sambal die je zelf lekker vindt. Door sambal badjak te gebruiken is deze salade veganistisch (vegan). Check wel even het etiket van de sambal zodat je zeker weet dat er geen trassi in zit. Of maak de sambal zelf volgens dit recept.
In de meeste recepten voor lalab tomat (tomat is de Indonesische schrijfwijze, geen spelfout) worden de tomaten eerst ontvelt. Ik doe dat niet bij mijn recept. Het liefst wil ik deze salade snel op tafel kunnen zetten en qua smaak of mondgevoel vind ik het niet echt een heel groot verschil maken of het velletje er wel of niet omheen zit. Dus laat het gewoon zitten!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Labab tomat Indonesische tomatensalade
4
personen15
minutes0
minuten15
minutesLalab tomat, een Indonesische tomatensalade met een dressing van ketjap en knoflook.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
2 grote (vlees)tomaten
1 eetlepel ketjap
2 eetlepels citroensap
1 theelepel sambal oelek
1 theelepel sambal badjak
1 teen knoflook
1 theelepel sesamolie of olijfolie
(grof) zout naar smaak
1 eetlepel verse bieslook
BEREIDING
- Was de tomaten en snijd deze in grote dunne plakken. Verdeel de plakken over een groot bord.
- Hak de teen knoflook zo fijn mogelijk. Maak een dressing van ketjap, citroensap, sambals en olie en voeg de gehakte knoflook toe.
- Snijd de bieslook zo fijn mogelijk. Schep de dressing met een lepel over de plakken tomaat.
- Garneer met de fijngesneden bieslook en bestrooi de tomaten met een snuf (grof) zout.
- Serveer direct. Eventuele restjes kun je een dag bewaren in de koelkast De tomaat zal dan wat bruiner gekleurd zijn door de dressing maar qua smaak is het prima.
BEKIJK DE VIDEO
AANTEKENINGEN
- Serveer deze salade direct. Niet geschikt om in te vriezen.
Deze recepten / artikelen wil je niet missen:
- Sambal tomaat
- Basis tomatensaus voor pasta
- Roerei met tomaat en kaas
- Kip met gember en tomaat (ook voor Crock-Pot Express en slowcooker)
- Verschillende soorten sambal
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.