Gezond broodbeleg – tomatensalade met kikkererwten, dit at ik tijdens mijn vakantie bijna dagelijks. Het is een ‘campingrecept’ uit de losse pols gemaakt met de ingrediënten die ik op dat moment voorhanden had. Het is zo lekker dat ik het thuis nog steeds wekelijks maak. Daarnaast is het een eenvoudig receptje dat je binnen 5 minuten klaar hebt. Een gezonde topping voor op je brood die ook nog eens lekker vullend is.
Ik ben altijd op zoek naar inspiratie om mijn brood mee te beleggen. Je zult mij nooit kaas, hagelslag of chocoladepasta op brood zien eten. Mijn voorkeur gaat uit naar een geroosterde boterham met romige hummus met een pickle van rode ui of geprakte avocado met sriracha of een broodje tzatziki met gegrilde groenten. Als ik brood beleg dan zit er altijd iets van groenten bij. Anders is het niet compleet.
Gezond beleg – tomatensalade met kikkererwten
Omdat iedereen wel wat inspiratie kan gebruiken voor broodbeleg heb ik een nieuwe categorie gemaakt: gezond broodbeleg. In deze categorie vind je makkelijke en lekkere inspiratie om broodjes en boterhammen mee te beleggen. Kikkererwten zijn ideaal op brood. Je kunt ze – nadat je ze even hebt afgespoeld – direct eten. Ze zijn vullend, romig en een bron van plantaardige eiwitten. In plaats van ze te pureren (zoals bij hummus) laat ik ze in deze salade heel. Ze hebben een lekkere bite met een romige binnenkant. Deze peulvruchten zijn zo veelzijdig, je kunt ze bijna met alles combineren. Ik heb altijd een bak met kikkererwten in de koelkast staan (in het vocht, de aquafaba) zodat ik ze snel aan gerechten kan toevoegen. Lekker in een soep, een salade, op brood of in een stoofschotel of een curry. Ik eet kikkererwten uit blik, maar ik kook ook regelmatig gedroogde bonen in mijn multicooker. Lees hier hoe je dat doet.
6-Delige Maatlepel Set RVS
Een must-have voor de juiste verhoudingen tijdens het koken!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Gezond broodbeleg – tomatensalade met kikkererwten
2
porties10
minuten0
minuten10
minutenGezond broodbeleg, tomatensalade met kikkererwten. Een heerlijke en makkelijk eiwitrijke salade die lekker is op brood en toast. Gecombineerd met hummus en sriracha is het een heerlijk ontbijt, lunch en zelfs een lichte en snelle avondmaaltijd.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
80 gram kleine cherry tomaatjes, gehalveerd
100 gram kikkererwten uit blik, afgespoeld
halve theelepel knoflookpoeder
1,5 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
2 eetlepels kappertjes
zout en peper naar smaak
sriracha
3 eetlepels spread (hummus of cashew spread)
2 sneetjes brood geroosterd
BEREIDING
- Snijd 80 gram cherrytomaatjes door de helft en spoel de kikkererwten af onder de kraan.
- Doe dit samen in een kom en voeg een halve theelepel knoflookpoeder, 1,5 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden, 2 eetlepels kappertjes en zout en peper naar smaak toe.
- Meng dit goed door elkaar. Rooster 2 sneetjes brood en laat ze even afkoelen.
- Verdeel 3 eetlepels hummus of cashew spread over de boterhammen en verdeel de tomatensalade erover.
- Drizzle er naar smaak sriracha overheen.
AANTEKENINGEN
- Een andere lekkere salade met kikkererwten is deze snelle variant met komkommer, rode ui en tomaat. Ook handig als snelle voedzame lunch of als bijgerecht.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Lalab tomat Indonesische tomatensalade
- Gezond broodbeleg – romige kikkererwtensalade
- Gedroogde kikkererwten koken
- Gezond broodbeleg – boterham met pindakaas en kimchi
- Gezond broodbeleg – edamame op toast
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.