Dit recept heeft me heel wat bloed, zweet en tranen gekost! Midden in de nacht werd ik wakker en dacht ik aan deze meringues. Na 4 mislukte pogingen en plasjes aquafaba in mijn oven is het eindelijk gelukt om de vegan variant van meringues te maken. Ik ga stap voor stap uitleggen hoe ik het heb gedaan. Op deze manier zouden ze niet ‘mogen’ mislukken.
Aquafaba heb ik jaren geleden al ontdekt en het blijft magisch. Van bonenwater, dus het vocht waar bonen (in mijn geval kikkererwten) in bewaard worden kun je een mousse maken wat lijkt op opgeklopt eiwit. Met deze mousse kun je allerlei vegan recepten maken zoals chocolademousse, mayonaise en meringues. Het is ook een goed alternatief voor slagroom of als whip op bijvoorbeeld taart en cakejes.
In dit artikel lees je hoe je mousse maakt van aquafaba.
Meringue zonder eieren
Zelf ben ik geen fan van rauwe eieren dus een alternatief zoals aquafaba is voor mij ideaal. Het is goedkoop, simpel te maken en je haalt het maximale uit een blik kikkererwten. Je vangt het vocht op voor om mousse van te maken en van de kikkererwten maak je een lekkere hummus of je roostert ze om een knapperige snack van te maken.
Ik heb dit recept dus meerdere malen uitgeprobeerd en de eerste 4 keer lukte het me gewoon niet! Elke keer had ik mooie fluffy meringues maar in de oven bleef er na 10 minuten steeds een plas vocht over. Ik heb verschillende manieren uitgetest. Bakken met wijnsteenzuurbakpoeder, verschillende temperaturen geprobeerd en verschillende soorten suikers uitgetest. Eigenlijk is het gewoon scheikunde.
Op internet zijn er verschillende recepten en werkwijzen te vinden. Het is mij uiteindelijk gelukt. Ik heb het twee keer uitgetest en als je de stappen van dit recept volgt zou het ‘moeten’ lukken.
Belangrijke tips voor het maken en bewaren van vegan meringue
- klop de aquafaba minimaal 15 minuten op de hoogste stand van de mixer en voeg de suikers stap voor stap toe
- de mousse moet echt dik en glossy zijn en een grijsachtige glans hebben
- kleine meringues (schuimpjes) blijven krokanter dan grotere meringues
- als je oven niet groot genoeg is, bak je de meringues in 2 rondes
- de mousse kun je een paar uur (al opgespoten) in de koelkast bewaren
- als de meringues zijn afgekoeld, haal je ze met een paletmes van het bakpapier
- na het afkoelen bewaar je ze direct in een glazen afgesloten pot, hierin blijven ze knapperig
- als je de meringues in aanraking laat komen met lucht verliezen ze meteen knapperigheid en worden ze plakkerig
- serveer ze dus vanuit een glazen pot (die je meteen afsluit) en niet vanaf een schaaltje
- je kunt de meringues verkruimelen over desserts, doe dit dan direct voor het serveren
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)