Eetspiratie » Vegan meringues van aquafaba (bonenwater)
Vegan meringues van aquafaba

Vegan meringues van aquafaba (bonenwater)

Dit recept heeft me heel wat bloed, zweet en tranen gekost! Midden in de nacht werd ik wakker en dacht ik aan deze meringues. Na 4 mislukte pogingen en plasjes aquafaba in mijn oven is het eindelijk gelukt om de vegan variant van meringues te maken. Ik ga stap voor stap uitleggen hoe ik het heb gedaan. Op deze manier zouden ze niet ‘mogen’ mislukken.

Aquafaba heb ik jaren geleden al ontdekt en het blijft magisch. Van bonenwater, dus het vocht waar bonen (in mijn geval kikkererwten) in bewaard worden kun je een mousse maken wat lijkt op opgeklopt eiwit. Met deze mousse kun je allerlei vegan recepten maken zoals chocolademousse, mayonaise en meringues. Het is ook een goed alternatief voor slagroom of als whip op bijvoorbeeld taart en cakejes.

In dit artikel lees je hoe je mousse maakt van aquafaba.

Meringue zonder eieren

Zelf ben ik geen fan van rauwe eieren dus een alternatief zoals aquafaba is voor mij ideaal. Het is goedkoop, simpel te maken en je haalt het maximale uit een blik kikkererwten. Je vangt het vocht op voor om mousse van te maken en van de kikkererwten maak je een lekkere hummus of je roostert ze om een knapperige snack van te maken.

Ik heb dit recept dus meerdere malen uitgeprobeerd en de eerste 4 keer lukte het me gewoon niet! Elke keer had ik mooie fluffy meringues maar in de oven bleef er na 10 minuten steeds een plas vocht over. Ik heb verschillende manieren uitgetest. Bakken met wijnsteenzuurbakpoeder, verschillende temperaturen geprobeerd en verschillende soorten suikers uitgetest. Eigenlijk is het gewoon scheikunde.

Op internet zijn er verschillende recepten en werkwijzen te vinden. Het is mij uiteindelijk gelukt. Ik heb het twee keer uitgetest en als je de stappen van dit recept volgt zou het ‘moeten’ lukken.

Belangrijke tips voor het maken en bewaren van vegan meringue

  • klop de aquafaba minimaal 15 minuten op de hoogste stand van de mixer en voeg de suikers stap voor stap toe
  • de mousse moet echt dik en glossy zijn en een grijsachtige glans hebben
  • kleine meringues (schuimpjes) blijven krokanter dan grotere meringues
  • als je oven niet groot genoeg is, bak je de meringues in 2 rondes
  • de mousse kun je een paar uur (al opgespoten) in de koelkast bewaren
  • als de meringues zijn afgekoeld, haal je ze met een paletmes van het bakpapier
  • na het afkoelen bewaar je ze direct in een glazen afgesloten pot, hierin blijven ze knapperig
  • als je de meringues in aanraking laat komen met lucht verliezen ze meteen knapperigheid en worden ze plakkerig
  • serveer ze dus vanuit een glazen pot (die je meteen afsluit) en niet vanaf een schaaltje
  • je kunt de meringues verkruimelen over desserts, doe dit dan direct voor het serveren

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Vegan meringues van aquafaba
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Vegan meringues van aquafaba (bonenwater)

Vegan meringues van aquafaba (bonenwater)

5 van 1 stem
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Desserts, Tussendoortjes, VeganKeuken: ZoetighedenNiveau: gemiddeld
Hoeveelheid

100

stuks
Voorbereiding

5

minuten
Mixen

15

minuten
Oventijd

90

minuten
Afkoelen in de oven

2

uur
Tijd totaal

3

uren 

50

minuten

Van aquafaba (bonenwater) kun je vegan meringues maken.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 100 milliliter 100 aquafaba (kikkererwtenvocht)

  • 50 gram 50 poedersuiker

  • 50 gram 50 kristalsuiker

  • 3 theelepels 3 citroensap

Bereiding:

  • Doe een theelepel citroensap op een keukenpapiertje en veeg hiermee je mengkom (van glas of rvs) schoon.
  • Weeg de suikers af en doe deze in 2 aparte kommetjes.
  • Schenk de aquafaba in de mengkom en mix dit 5 minuten op de hoogste stand.
  • Na de 5 minuten mixen voeg je 2 theelepels citroensap toe. Mix nogmaals 5 minuten.
  • Als de 5 minuten voorbij zijn ga je theelepeltje voor theelepeltje de suikers toevoegen terwijl de mixer draait. Begin met de poedersuiker. Doe een theelepel poedersuiker bij de mousse, wacht 10 tellen en voeg dan het volgende theelepeltje toe.
  • Als de poedersuiker is toegevoegd, voeg je op dezelfde manier de kristalsuiker toe. De mousse moet in totaal minimaal 15 minuten gemixt worden tot deze dik en glossy ziet. Hij moet een soort grijsachtige glans krijgen. Als hij glossy ziet en je de kom boven je hoofd kunt houden zonder dat de mousse eruit valt is hij goed.
  • Verwarm de oven voor op 80 graden. Doe de mousse in een spuitzak. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Spuit nu kleine hoopjes op het bakpapier. Zet de meringues 1,5 uur in de oven op 80 graden en maak de oven niet open.
  • Als de meringues klaar zijn zet je de oven uit. Ook het lampje van de oven zet je uit. Je laat de oven vervolgens 2 uur lang dicht.
  • Na 2 uur zijn de meringues afgekoeld en kun je ze met een paletmes van het bakpapier afhalen. Bewaar de meringues in een glazen pot. Alleen in een glazen afgesloten pot blijven ze krokant.

Aantekeningen

  • Bewaar de meringues in een grote glazen pot. Ook leuk om ze in een klein glazen potje te doen en ze in te pakken als een cadeautje.
  • Verkruimelde meringues zijn lekker over een simpel toetje zoals bijvoorbeeld een vlaflip (yoghurt met vanillevla en een beetje siroop).

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)