Eetspiratie » Plantaardige mousse van aquafaba
Aquafaba

Plantaardige mousse van aquafaba

Plantaardige mousse van aquafaba oftewel bonenwater. Door het vocht van een blik kikkererwten of bonen op te kloppen ontstaat er een schuim of mousse die lijkt op eiwitschuim. Aquafaba kun je gebruiken zoals je ‘echt’ eiwit zou gebruiken. Je kunt ermee bakken, gebruiken om mee te paneren of er desserts en meringues van maken. Ook kun je er mayonaise van maken en is het een goed vegan bindmiddel in allerlei recepten.

Omdat ik veel kikkererwten eet heb ik ook vaak aquafaba over. Je kunt het vocht gebruiken uit blik of pot maar ook het vocht wat je overhoudt als je zelf gedroogde kikkererwten gekookt hebt. Persoonlijk vind ik het wel aan te raden als je ze uit blik of pot gebruikt om dan de biologische kikkererwten te nemen.

Plantaardige mousse van aquafaba

Als je kikkererwten in huis hebt kun je verschillende recepten maken. Van de kikkererwten maak je hummus of krokante kikkererwten uit de oven of airfryer. Je eet dit als een snack of je gebruikt het bijvoorbeeld als crispy topping op je soep of salade. Je maakt er ook heerlijke curry’s mee of je prakt ze en maakt er een romige salade voor op brood van. Als je een recept gaat maken met kikkererwten vang dan het vocht op, want dit is goud! Als je het niet direct gebruikt doe het dan in een potje of bakje en bewaar dit in de koelkast. Hier is het 3 tot 4 dagen houdbaar. Een andere manier om aquafaba te bewaren is, invriezen. Dit kan in een bakje maar ook in een ijsblokjesvorm.

Je kunt ook smaakje toevoegen aan de aquafaba. Denk aan kaneel, vanille, kardemom, citroenrasp, sinaasappelrasp of kies iets wat je lekker vindt. Ik gebruik een blikje kikkererwten van 400 gram. Hiervan houd je na het afgieten ongeveer 100 milliliter kikkererwtenvocht over. En proef je de smaak van kikkererwten? Nee, maar het is misschien wel even wennen in het begin. Aquafaba heeft geen uitgesproken smaak. Het smaakt heel neutraal, het is romig en lichtzoet. Als je er andere ingrediënten aan toevoegt zoals suiker om bijvoorbeeld vegan meringues te maken dan proef je het vrijwel niet. Maak je er bijvoorbeeld chocolademousse van dan proef je hoofdzakelijk de smaak van chocolade.

Naast er meringues en mousse van te maken kun je nog veel meer met dit bonenwater. Ik gebruik het om mee te paneren, als vervanger van ei in vegan baksels (3 eetlepels aquafaba staan gelijk aan 1 ei). Ook te gebruiken voor het bakken van vegan pannenkoeken, plantaardige mayonaise, of als vervanger van eieren in een aardappeltortilla of frittata.

Vegan meringues van aquafaba
Meringues maken van aquafaba
Plantaardige mousse van aquafaba

Plantaardige mousse van aquafaba

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 1 stem
Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

porties
Voorbereiding

5

minuten
Mixen

15

minuten
Tijd totaal

20

minuten

Met het vocht van kikkererwten kun je lekkere plantaardige mousse maken.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 blik kikkererwten (400 gram)

  • 2 eetlepels kristalsuiker

  • 1 theelepel vanille extract of een mespunt vanillepoeder

BEREIDING

  • Giet de kikkererwten af door een zeef boven een kom om het vocht op te vangen. Dat vocht gaat het schuim worden. Ja, het is magisch! De kikkererwten bewaar je in een bakje in een beetje water in de koelkast.Aquafaba
  • Zorg dat de kom waar je de aquafaba in gaat maken schoon is. Giet het vocht in de kom en mix dit met een keukenmachine of handmixer eerst 5 minuten op de hoogste stand. Doe ondertussen de suiker in een kommetje.
  • Als er 5 minuten verstreken zijn ga je stap voor stap de suiker toevoegen. Doe een theelepel suiker in de mengkom tijdens het mixen. Wacht 10 tellen en voeg dan de volgende theelepel suiker toe net zolang totdat de suiker op is. Je kunt nu ook eventueel de vanille en/of specerijen toevoegen die je lekker vindt.
  • Als je alle suiker hebt toegevoegd, klop je nog eens 5 minuten. De mousse moet minimaal 15 minuten in totaal opgeklopt worden.
  • Als de mousse stevig is en je kunt de kom boven je hoofd houden zonder dat de mousse eruit valt, dan is hij goed. Proef of de smaak naar wens is. Gebruik de mousse direct of bewaar het in de koelkast.Aquafaba

AANTEKENINGEN

  • Gebruik de aquafaba als mousse of als whip (zoals slagroom) op bijvoorbeeld cakejes of taart.
  • Van kokosmelk kun je plantaardige en lactosevrije slagroom maken. Kijk hier hoe je dat doet.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.