Worstenbroodjes, mijn quilty pleasure. Ik beken, ik eet mijn hele leven al worstenbroodjes. Maar dat mag ik want ik kom uit Brabant en daar hebben we de lekkerste! Worstenbroodjes kun je altijd eten. Ik at ze vroeger als ontbijt, als lunch, tussendoortje of late night snack. Het liefst dip ik ze in lekkere pittige mosterd.
In de supermarkt heb je verschillende soorten worstenbroodjes. De goedkopere variant die aan je gehemelte blijft plakken en waar je het worstje in moet zoeken. Of de luxere variant waar er maar vier van in een pakje zitten, en dan zijn er ook nog de dure broodjes van de bakker. Maar hoezo zitten er maar vier in een verpakking? Dat is veels te weinig toch!
Worstenbroodjes recept
Als je zelf je worstenbroodjes bakt ben je wel even bezig. Het is een leuk klusje om te doen en je kunt zelf bepalen wat je erin doet. Ik vind het zelf erg lekker als je een beetje nootmuskaat proeft. Dat is voor mij de herkenbare ‘worstenbroodjessmaak’. Het maken is een gezellige bezigheid en je krijgt er iets lekkers voor terug. Gemaakte worstenbroodjes kun je ook prima invriezen. Zo heb je altijd iets lekkers op voorraad.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Worstenbroodjes
20
stuks30
minutes30
minutes65
minuten30
minuten2
hours20
minutesHeerlijke zelfgemaakte worstenbroodjes.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
350 gram bloem
40 gram roomboter op kamertemperatuur
140 milliter lauw warm water
1 ei
1 theelepel zout
1 theelepel honing
7 gram gist (1 zakje)
1 kilo half-om-half gehakt
2 verkruimelde boterhammen zonder korst
1 ui
2 tenen knoflook
1 theelepel (vers) geraspte nootmuskaat
1 theelepel gemalen foelie
4 eetlepels melk
zout en peper naar smaak
BEREIDING
- Laat 40 gram roomboter op kamertemperatuur komen. Doe 140 milliliter lauw water samen met 1 theelepel honing en 1 zakje (7 gram) gist in een schaaltje. Laat dit even staan tot het gaat bubbelen.
- De 350 gram bloem, 40 gram roomboter (op kamertemperatuur) 1 theelepel zout in een kom. Voeg het gistmengsel erbij en meng dit met de hand of met de keukenmachine tot een mooie deegbal. Is het te nat voeg dan nog een beetje bloem toe en is het te droog voeg dan nog een beetje water toe.
- Als het deeg goed is strooi dan een beetje bloem in een kom. Leg de deegbal erin en strooi nog een beetje bloem over het deeg. Dek af met huishoudfolie en zet de kom op een warme plaats te rijzen. Dit duurt ongeveer 30 tot 60 minuten. De deegbal moet in volume verdubbelen.
- Ondertussen ga je de worstvulling maken. Verkruimel de 2 boterhammen zonder korst en week deze in 4 eetlepels melk. Doe 1 kilo gehakt in een grote kom. Snipper de ui en knoflook zo fijn mogelijk. Knijp het brood uit en doe dit samen met de ui, knoflook, 1 theelepel foelie, 1 theelepel nootmuskaat, ei en zout en peper bij het gehakt. Knijp dit er met je handen goed doorheen.
- Rol van het gehakt ongeveer 18 tot 20 worstjes van ongeveer 5 centimeter lang en leg ze afgedekt op een bord in de koelkast.
- Nu ga je weer verder met het deeg. Ik maakte 20 worstenbroodjes, dus deel ik de deegbal eerst in 4 stukken en daarna ieder stukje nogmaals in 5 stukjes. Hiervan maak je kleine balletjes en leg deze op een bakplaat met bakpapier. In totaal dus 20 balletjes deeg. Laat de deegballetjes weer 20 minuten rijzen.
- Strooi een beetje bloem op een broodplank of aanrecht en rol nu het deegbolletje uit tot een langwerpige ovaal. Lang en breed genoeg om het worstje in te rollen. Vouw de worstenbroodjes zoals hieronder op de foto.
- Verwarm de oven ondertussen voor op 220 – 225 graden. Bak de worstenbroodjes in ongeveer 30 minuten goudbruin. Als ze uit de oven komen kun je ze een klein beetje bestrijken met een beetje water of melk zodat ze gaan glanzen.
AANTEKENINGEN
- Als je worstenbroodjes lekker vindt, dan lust je misschien ook wel saucijzenbroodjes. Klik hier voor een recept met een Indische touch.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Yoghurt maken in de slowcooker
- Vis met een krokant korstje
- Eieren koken in de Crock-Pot Express
- Rijst koken in de Crock-Pot Express
- Vegan meringues van aquafaba (bonenwater)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.