Worstenbroodjes

Worstenbroodjes

Een worstenbroodje is echt iets uit mijn jeugd. Ik was er gek op en eigenlijk vind ik ze nog steeds erg lekker. Zelf worstenbroodjes bakken is een hele klus, maar dat is met de meeste dingen die je zelf maakt. Een worstenbroodje is echt zo’n product dat je in de winkels haast niet zonder gekke toevoegingen kan kopen en wat als je het zelf maakt veel lekkerder is. Er zijn veel recepten voor worstenbroodjes op internet te vinden, maar dit is mijn versie. Ik leg het stap voor stap aan je uit. Dit recept is voor geduldige bakkers!

Wat heb je nodig het deeg?

  • 350 gram bloem
  • 40 gram roomboter op kamer temperatuur
  • 140 milliliter lauw water
  • 1 ei
  • theelepel zout
  • 1 theelepel suiker of honing
  • zakje gist (7 gram)

Wat heb je nodig voor de vulling?

  • 1 kilo gram half om half gehakt
  • 2 verkruimelde boterhammen
  • 1 ui geraspt
  • 2 tenen knoflook geraspt
  • 1 ei
  • theelepel (vers geraspte) nootmuskaat
  • 1 theelepel gemalen foelie
  • 3 eetlepels melk
  • flinke snuf zout
  • vers gemalen zwarte peper

Keukenbenodigdheden:

  • een oven
  • eventueel een mengmachine
  • twee kommen
  • een deegroller
  • bakpapier
  • afdekfolie
  • weegschaal

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Hoe maak je het?

Giet het lauwe water samen met de suiker of honing en de gist in een schaaltje. Laat dit even staan tot het een beetje gaat bubbelen.

De bloem, de boter, het zout en het ei gaan in een kom. Voeg het gistmengsel erbij en meng dit met de hand of met de keukenmachine tot een mooie deegbal. Is het te nat voeg dan nog een beetje bloem toe en is het te droog voeg dan nog een beetje water toe.

Haal de deegbal uit de kom. Strooi een beetje bloem in de kom. Leg de deegbal er weer in en strooi nog een beetje bloem over het deeg. Dek af met huishoudfolie en zet de kom op een warme plaats te rijzen. Dit duurt ongeveer 30 minuten. De deegbal moet ongeveer 2 keer zo groot zijn geworden.

Hoe nu verder?

Ondertussen ga je de worstvulling maken. Alle ingrediënten voor de worstvulling gaan in een kom en kneed dit goed door elkaar. Als het gehakt te plakkerig blijft, mag je er nog wat broodkruim aan toevoegen. Rol van het gehakt ongeveer 18 tot 20 worstjes van ongeveer 5 centimeter lang en leg ze afgedekt op een bord in de koelkast.

Nu ga je weer verder met het deeg. Ik maakte 20 worstenbroodjes, dus deel ik de deegbal eerst in 4 stukken en daarna ieder stukje nogmaals in 5 stukjes. Hiervan maak je weer kleine balletjes en leg deze op een bakplaat met bakpapier. In totaal dus 20 balletjes deeg. Laat de deegballetjes weer 20 minuten rijzen. Het kan zijn dat je iets anders uitkomt met het deeg maar dat is niet zo erg.

Strooi een beetje bloem op een broodplank of aanrecht en rol nu het deegbolletje uit tot een langwerpige ovaal. Lang en breed genoeg om het worstje in te rollen.

Sla het deeg naar binnen toe. Begin met de zijkanten naar binnen te slaan. Bestrijk met een beetje water en sla ook het deeg aan de lange zijden naar binnen. Het deeg mag aan de onderzijde best overlappen en iets dikker zijn, want in de oven zal het vocht van het vlees in de bodem terecht komen.

Worstenbroodjes

Druk licht aan en leg het worstenbroodje met de naad naar beneden op een bakplaat. Laat een paar centimeter ruimte tussen de worstenbroodjes en verdeel ongeveer de helft over de bakplaat. Laat ze nog 15 minuten rijzen voordat ze in de oven gaan.

Afbakken in de oven

Verwarm de oven ondertussen voor op 225 graden. Bak de worstenbroodjes in ongeveer 30 minuten goudbruin. Als ze uit de oven komen kun je ze een klein beetje bestrijken met een beetje water of melk zodat ze gaan glanzen. En mocht er bij een aantal worstenbroodjes toch een scheur in de onderkant zijn ontstaan dan zijn ze daardoor echt niet minder lekker! Zo kun je in ieder geval zien dat ze zelf gemaakt zijn.

Ik koos ervoor om kleine worstenbroodjes te maken, omdat ik dat lekker knus vind. Met een feestje, kerst of  met oud en nieuw dan zet je deze lekkere snack op tafel met daarnaast een beetje mosterd. Of eet ze lekker bij de soep of zomaar in het weekend. Er is vast wel een goede reden te verzinnen!

Worstenbroodjes

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*