Eetspiratie » Worstenbroodjes
Worstenbroodjes

Worstenbroodjes

Ik beken, ik eet mijn hele leven al worstenbroodjes. Maar dat mag ik want ik kom uit Brabant en daar hebben we de lekkerste! Worstenbroodjes kun je altijd eten. Ik at ze vroeger als ontbijt, als lunch, tussendoortje of late night snack. Het liefst dip ik ze in lekkere pittige mosterd.

In de supermarkt heb je verschillende soorten worstenbroodjes. De goedkopere variant die aan je gehemelte blijft plakken en waar je het worstje in moet zoeken. Of de luxere variant waar er maar vier van in een pakje zitten. Hoezo vier? Veels te weinig toch!

Als je zelf je worstenbroodjes bakt ben je wel even bezig maar dan kun je wel zelf bepalen hoeveel vlees je erin doet en je maakt er sowieso meer dan vier. Het is een gezellige bezigheid en je krijgt er iets lekkers voor terug. Gemaakte worstenbroodjes kun je ook prima invriezen. Zo heb je altijd iets lekkers op voorraad.

Worstenbroodjes

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Bakrecepten, Brood en borrelhapjesKeuken: Hartige hapjesMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

20

stuks
Voorbereiding

30

minuten
Oventijd

30

minuten
Rijzen totaal

65

minuten
Broodjes maken

30

minuten
Tijd totaal

2

uren 

20

minuten

Ingrediënten

  • 350 gram bloem

  • 40 gram roomboter op kamertemperatuur

  • 140 milliter lauw warm water

  • 1 ei

  • 1 theelepel zout

  • 1 theelepel honing

  • 7 gram gist (1 zakje)

  • 1 kilo half-om-half gehakt

  • 2 verkruimelde boterhammen zonder korst

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 1 theelepel (vers) geraspte nootmuskaat

  • 1 theelepel gemalen foelie

  • 4 eetlepels melk

  • zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?

  • Doe het lauwe water samen met de honing en gist in een schaaltje. Laat dit even staan tot het gaat bubbelen.
  • De bloem, boter, zout en het ei doe je in een kom. Voeg het gistmengsel erbij en meng dit met de hand of met de keukenmachine tot een mooie deegbal. Is het te nat voeg dan nog een beetje bloem toe en is het te droog voeg dan nog een beetje water toe.
  • Als het deeg goed is strooi dan een beetje bloem in een kom. Leg de deegbal erin en strooi nog een beetje bloem over het deeg. Dek af met huishoudfolie en zet de kom op een warme plaats te rijzen. Dit duurt ongeveer 30 tot 60 minuten. De deegbal moet in volume verdubbelen.
  • Ondertussen ga je de worstvulling maken. Verkruimel de boterhammen en week deze in 4 eetlepels melk. Doe het gehakt in een grote kom. Snipper de ui en knoflook zo fijn mogelijk. Knijp het brood uit en doe dit samen met de ui, knoflook, foelie, nootmuskaat, ei en zout en peper bij het gehakt. Knijp dit er met je handen goed doorheen.
  • Rol van het gehakt ongeveer 18 tot 20 worstjes van ongeveer 5 centimeter lang en leg ze afgedekt op een bord in de koelkast.
  • Nu ga je weer verder met het deeg. Ik maakte 20 worstenbroodjes, dus deel ik de deegbal eerst in 4 stukken en daarna ieder stukje nogmaals in 5 stukjes. Hiervan maak je kleine balletjes en leg deze op een bakplaat met bakpapier. In totaal dus 20 balletjes deeg. Laat de deegballetjes weer 20 minuten rijzen.
  • Strooi een beetje bloem op een broodplank of aanrecht en rol nu het deegbolletje uit tot een langwerpige ovaal. Lang en breed genoeg om het worstje in te rollen. Vouw de worstenbroodjes zoals hieronder op de foto.Worstenbroodjes maken
  • Verwarm de oven ondertussen voor op 225 graden. Bak de worstenbroodjes in ongeveer 30 minuten goudbruin. Als ze uit de oven komen kun je ze een klein beetje bestrijken met een beetje water of melk zodat ze gaan glanzen.Worstenbroodjes

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE