Krokante kikkererwten uit de airfryer (salt & vinegar), een lekkere krokante snack of topping. Deze krokant gebakken peulvruchten hebben wel iets weg van een borrelnoot. Je kunt ze maken met kikkererwten uit blik of van de gedroogde variant die je zelf hebt gekookt. Je strooit ze over een salade, eet ze als croutons in een soep of als tussendoortje. In de airfryer zijn ze binnen 25 minuten bruin en krokant.
Met een blik kikkererwten kun je alle kanten op. Kikkererwten gebruik je voor hummus, in een curry of een soep. Het vocht uit het blikje gooi je niet weg, want dit bonenwater (aquafaba genoemd) kun je gebruiken om een vegan mousse of vegan merinques van te maken. Kun je de aquafaba (kikkererwtenvocht) niet direct gebruiken? Vries het dan in voor een andere keer. Het is ook prima als ei vervanger in bakrecepten of als ingrediënt om iets te binden.
Krokante kikkererwten uit de airfryer
Wat ik vaak doe is aan het begin van de week een groot blik kikkererwten inclusief het vocht overdoen in een bak. Deze bewaar ik vervolgens in de koelkast. Als ik aan het koken of lunch aan het maken ben, dan kan ik altijd snel kikkererwten aan een gerecht toevoegen. Ik voeg ze toe aan bijvoorbeeld een salade, een soep of een lunchwrap. Soms heb ik halverwege de week nog kikkererwten over en daar maak ik dan deze lekkere snack van. Een mengsel van kruiden zoals paprikapoeder, knoflookpoeder en uienpoeder is altijd een goede optie. Maar ik wilde een keer iets anders dus maakte ik er heel eenvoudig een salt & vinegar versie van.
Wat wel aan te raden is, is om nutritional yeast oftewel edelgist vlokken te gebruiken. In dit artikel leg ik precies uit wat het is en hoe je deze vlokken gebruikt. Ze zijn te koop in de grotere supermarkten. Je vindt ze in het schap ‘bewuste voeding’. Ook is het te koop in natuurvoedingswinkels. Edelgist geeft een hartige smaak aan gerechten wat een beetje aan kaas doet denken. Het is bijvoorbeeld ook lekker om tofu mee te kruiden. Samen met zout en azijn geeft het een lekkere smaak aan deze krokante kikkererwten.
CoolHome AF23 Airfryer XXL Deluxe – 6,5 Liter
Heleluchtfriteuse met keramische coating!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Krokante kikkererwten uit de airfryer
400
gram5
minuten25
minuten30
minutenVan kikkererwten maak je een lekkere snack, tussendoortje of crunchy topping.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 blik kikkererwten (blik 400 gram) afgespoeld en drooggedept
1 eetlepel azijn
1 eetlepel edelgist vlokken
halve theelepel zout
halve theelepel knoflookpoeder
halve theelepel uienpoeder
oliespray (olijfolie)
BEREIDING
- Giet de kikkererwten af en spoel ze af onder de kraan. Leg ze op een schone theedoek en wrijf ze droog. Eventuele velletjes/vliesjes die van de kikkererwten afkomen haal je er tussenuit.
- Meng de kikkererwten in een kom samen met 1 eetlepel azijn, 1 eetlepel edelgistvlokken, een halve theelepel knoflookpoeder, een halve theelepel uienpoeder en een halve theelepel zout.
- Verwarm de airfryer voor op 200 graden. Leg een bakpapiertje in de lade en verspreid hierop de kikkererwten. Schud tussendoor een keer. Bak ze in ongeveer 25 minuten bruin en krokant.
- Na 22 tot 25 minuten haal je de kikkererwten uit de airfryer. Laat ze afkoelen op een bord. Ze zullen nu nog krokanter worden.
- Bewaar ze in een pot of bak. Je kunt ze altijd nog even ‘opcrispen’ in de airfryer als ze iets zachter zijn geworden.
AANTEKENINGEN
- Heb je geen airfryer? Je kunt ze ook prima bakken in de oven op 200 graden voor ongeveer 30 tot 40 minuten. Schep tussendoor een keer om.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Gedroogde kikkererwten koken
- Snel krokante kip maken
- Brood bakken in de airfryer
- Tofu bakken in de airfryer
- Aquafaba – wat is het en hoe gebruik je het?
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.