Eetspiratie » Babi pangang saus
Babi pangang saus

Babi pangang saus

Babi pangang saus, een zoetzure saus die je serveert bij geroosterd varkensvlees zoals buikspek. Dit bekende gerecht is erg geliefd en het meest besteld bij Chinese restaurants. Op internet zijn er verschillende recepten te vinden voor babi pangang. Het is geen authentiek Chinees of Indonesisch gerecht, maar een gerecht dat is aangepast naar de Nederlandse smaak. Dit gefrituurde gerecht met knapperig vlees overgoten met zoete saus is bij veel mensen favoriet.

Alhoewel pangang verwijst naar het woord roosteren, wordt het vlees in de Chinese restaurants meestal eerst gekookt en vervolgens gefrituurd. Daarom krijgt het die lekkere smaak en wordt het heerlijk knapperig. Het gerecht heeft iets weg van het Chinese recept ‘char siu’ (geroosterd varkensvlees). Babi pangang is hier een variatie op, maar dan aangepast naar de Nederlandse smaak. Het is ook niet meer weg te denken, het hoort inmiddels een beetje bij de Nederlandse eetcultuur. Het is een fusion gerecht met een Chinese basis, een Indonesische benaming (babi = varken) en Nederlandse smaken.

Babi pangang saus

Veel babi pangang recepten die je op internet vindt, worden gemaakt met hamlappen. De hamlappen worden niet geroosterd of gefrituurd, maar gewoon gebakken in de pan. Ook zijn er recepten te vinden voor de slowcooker, maar dan wordt het vlees eerder gestoofd dan gebakken. Dit zijn dus variaties op babi pangang aangezien het vlees hier niet geroosterd of gefrituurd wordt.

Het vlees wordt meestal geserveerd op een bedje van atjar (zoetzuur van gemengde groenten) en overgoten met de zoete rode saus. Maar deze saus hoef je natuurlijk niet alleen maar bij varkensvlees te serveren. Het kan ook prima bij kip, gehaktballetjes of een plantaardige eiwitbron zoals tofu of tempeh. Het past ook prima bij seitan, sojastukjes. of een vleesvervanger. Deze zoetzure saus is veelzijdig en dat is de reden dat ik het recept deel voor de saus en niet voor het gerecht ‘babi pangang’. Zo kun je zelf kiezen waar je het bij wilt serveren! Het is ook een prima saus voor een slowcooker gerecht. Je kunt het ook een dag van tevoren maken en bewaren in de koelkast.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Babi pangang saus
Babi pangang saus
Babi pangang saus

Babi pangang saus

5.0 van 4 stemmen
Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

20

minuten
Total time

35

minuten

Babi pangang saus, een veelzijdige zoete rode saus met tomaat, knoflook en gember.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 1 ui fijngesnipperd

  • 3 – 4 tenen knoflook fijngehakt

  • 3 theelepels geraspte gember

  • halve tot hele eetlepel sambal oelek

  • 150 gram tomatenpuree

  • 2 – 2,5 eetlepel suiker

  • 2 eetlepels azijn

  • 1 eetlepel sojasaus

  • 250 milliliter water

  • 1 eetlepel maïzena + 1 eetlepel water

  • zout en witte peper naar smaak

  • optioneel: serehstengel gekneusd

  • 1 eetlepel (plantaardige) boter

Bereiding:

  • Snipper de ui zo fijn mogelijk, hak de knoflook fijn en rasp de gember. Als je sereh gebruikt, kneus dan het onderste gedeelte van de stengel. Leg er een knoop in of snijd hem af zodat hij in de pan past.
  • Verhit een eetlepel (plantaardige) boter in een steelpan en fruit hierin de ui, knoflook en gember aan. Voeg ook de serehstengel toe en bak deze mee aan.
  • Voeg vervolgens 2 tot 2,5 eetlepels suiker toe, meng alles goed door elkaar. Doe er 150 gram tomatenpuree bij en bak deze voor 2 minuten aan om te ontzuren.
  • Hierna voeg je 2 eetlepels azijn en 1 eetlepel sojasaus toe en breng schenk je er 250 milliliter water bij. Breng de saus op smaak met een snufje zout en (witte) peper.
  • Proef of de smaak naar wens is en voeg indien nodig nog iets extra’s van de bovengenoemde ingrediënten toe. Vis de serehstengel eruit. Je kunt de saus nu direct serveren. Maar als je liever een gladde saus hebt kun je deze nu pureren met een staafmixer.
  • Maak een papje van 1 eetlepel maïzena en 1 eetlepel water en voeg dit toe aan de saus. Breng de saus zachtjes aan de kook zodat hij kan indikken. Serveer de saus warm of bewaar het tot een week in een glazen pot in de koelkast.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)