Quinoa salade met geroosterde groenten, lekker en gezond! Ben je nu geen quinoa liefhebber dan kun je dit vervangen door couscous of bulgur. Je roostert een berg groenten in de oven, snijd er nog een paar verse ingrediënten bij en maakt een simpele dressing. Je kunt deze salade ook goed ‘mealpreppen’ en prima een paar dagen bewaren in de koelkast.
Mijn couscous salade is een populair recept op Eetspiratie. Vooral in de zomer wordt deze goed bekeken en veel gemaakt. Een lekkere variatie hierop is de quinoa salade met geroosterde groenten. Een salade die ook geschikt is om te eten in de herfst en winter. Zoals ik al aangaf kun je de quinoa prima vervangen voor bulgur of couscous. Het is vullend, voedzaam en heerlijk als lunch of avondmaaltijd. Lekker met (plat)brood, in een pita of wrap of met zelfgemaakte tortillachips. Hiermee ‘scoop’ je de salade op, een aanrader.
Quinoa salade met geroosterde groenten
Voor deze salade gebruik ik puntpaprika, aubergine en courgette. Deze rooster ik samen met kikkererwten en kruiden in de oven. Voor een beetje crunch voeg ik op het laatst rode ui en komkommer aan de salade toe. En voor een zout accent neem ik groene olijven. Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Verkruimelde (plantaardige) feta of gerookte amandelen zouden ook een lekkere toevoeging zijn. Het lijkt een lange ingrediëntenlijst, maar de bereiding valt reuze mee. Het meeste werk zit hem in het snijden van de groenten. De rest (de quinoa en de dressing) kun je maken terwijl de groenten roosteren in de oven.

Dynabright Melkopschuimer Electrisch
Een melkopschuimer, maar ook ideaal om dressings mee te maken.
Heb je een multicooker? Dan kun je hier heel eenvoudig quinoa in bereiden, lees hier hoe je dat doet. Een andere handige tip is om quinoa in ‘builtjes’ te kopen. Deze zijn handig per portie verpakt en kook je in het zakje voor ongeveer 11 tot 14 minuten. Daarna laat je ze uitlekken en zijn ze klaar voor gebruik. Zo heb je geen gedoe met verhoudingen water/quinoa, aanbranden en hoef je er niet bij te blijven. Je kunt de builtjes ook koken en een paar dagen bewaren in de koelkast. Zo heb je altijd gekookte quinoa bij de hand om te verwerken in allerlei recepten.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Quinoa salade met geroosterde groenten
4
porties15
minuten30
minuten45
minutenQuinoa salade met geroosterde groenten, kikkererwten en een frisse kruidige dressing. Een salade boordevol gezonde ingrediënten en eiwitten. Serveer met brood en hummus. Ook een handige salade voor mealprep.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
100 gram ongekookte quinoa (na bereiding is het ongeveer 300 gram)
1 courgette in halve maantjes
1 aubergine in blokjes
2 puntpaprika’s in stukjes
1 blik kikkererwten á 400 gram afgespoeld en uitgelekt
halve komkommer in kleine blokjes
1 rode ui in halve maantjes
10 groene olijven in plakjes
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel uienpoeder
halve theelepel gerookt paprikapoeder
2 eetlepels rode wijnazijn
1 – 2 tenen knoflook geraspt
1 theelepel oregano
1 theelepel ahornsiroop of een andere zoetstof
peper en zout naar smaak
1 eetlepel olijfolie
BEREIDING
- Snijd 1 courgette in halve maantjes, 1 aubergine in blokjes en 2 puntpaprika in stukjes. Doe de groenten samen in een grote kom. Giet 1 blik of pot kikkererwten af (en bewaar eventueel het vocht, de aquafaba) en spoel ze af onder de kraan. Dep ze droog en voeg ze toe aan de schaal met groenten.
- Bestrooi de groenten en de kikkererwten met 1 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel uienpoeder en een mespunt gerookt paprikapoeder. Breng op smaak met peper en zout en besprenkel met een halve eetlepel olijfolie. Hussel de groenten goed door elkaar en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en rooster de groenten in 30 minuten tot ze verkleuren.
- Bereid 100 gram quinoa zoals aangegeven op de verpakking. Spoel deze net als rijst voor het koken eerst af onder de kraan. Dit verbetert de smaak van de quinoa. Als de quinoa gaar is, doe je deze over in een grote schaal en maak je het los met een vork. Als je de salade warm wilt eten, dek dan de schaal even af.
- Snijd 1 rode ui in dunne halve maantjes, een halve komkommer in blokjes en 10 olijven in plakjes. Zet dit apart tot gebruik. Ga verder met de dressing.
- Meng in een schaaltje een halve eetlepel olijfolie, 2 eetlepels rode wijnazijn, 1 theelepel oregano, zout en peper naar smaak en 1 theelepel ahornsiroop (of andere zoetstof). Rasp nu 1 tot 2 teentjes knoflook boven het schaaltje en meng de dressing door elkaar. Proef en voeg naar smaak nog iets extra’s van de ingrediënten toe.
- Nu ga je alles samenvoegen. Doe de geroosterde groenten en kikkererwten bij de quinoa en meng dit goed door elkaar. Voeg de rode ui, komkommer, olijven en de dressing toe. Schep alles goed om met slabestek.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Kip quinoa soep met zoete aardappel (slowcooker)
- Quinoa koken in de Crock-Pot Express multicooker
- Couscous salade
- Bulgur koken in de Crock-Pot Express multicooker
- Quinoa sushi bowl
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.