
Wat zijn sojastukjes en wat kun je ermee?
Sojastukjes bereid je als volgt:
- Je gaat ze eerst hydrateren. Dit kun je doen in water, maar ook in bouillon of sojasaus met kruiden. De bedoeling is dat ze in volume verdubbelen. Na het hydrateren laat je ze uitlekken en knijp je met de hand het overtollige vocht eruit. Kooktijden voor sojastukjes kunnen per merk verschillen, volg de aanwijzingen op de verpakking. Sommige soorten hoef je alleen maar te weken, dit staat aangegeven op de verpakking. Je schenkt er er zoveel water op totdat ze onder staan. De hoeveelheid komt niet zo nauw, dit is ongeveer 750 tot 1 liter water.
- Hierna kun je ze gaan kruiden of marineren. Je mag royaal zijn met kruiden. Of leg ze ongeveer 30 minuten in een lekkere saté marinade.
- Nu kun je ze gaan verwerken in je gerecht. Bak ze in een scheutje olie, wok ze mee in een Oosters gerecht, voeg ze toe aan een soep, stoofschotel of een curry. Of rijg ze aan een stokje om sateetjes van te maken.

Het is wel aan te raden om te kijken naar een merk waar biologisch, organic of non GMO op vermeld staat. Dit geeft aan dat de sojastukjes zijn geproduceerd volgens de richtlijnen en normen voor biologische landbouw, waarbij het gebruik van synthetische pesticiden en genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s) beperkt of verboden is. Natuurvoedingswinkels, zowel fysiek als online hebben vaak een ruim aanbod in biologische producten.
Suggesties voor gerechten met sojastukjes:
- Sojastukjes zijn ideaal als vervanger voor kip in dit kipstoofvlees recept.
- zijn ideaal als saté. De geweekte uitgeknepen blokjes leg je in de marinade, rijg je op stokjes en bereid ze op de BBQ of grill.
- In wokgerechten zijn sojastukjes erg geschikt. Lekker met groenten en teriyakisaus.
- In wraps of pita’s met groenten en Mexicaans gekruide sojastukjes.
- Vervang het vlees in dit recept voor sojastukjes om een vegan rendang te maken.
- In plaats van gehakt gebruik je sojastukjes in dit sambal goreng boontjes recept
Houdbaarheid en bewaren
Sojastukjes zijn lang houdbaar. Na aankoop zijn ze op een donkere koele plek, in een afgesloten zak of pot wel tot twee jaar houdbaar. Ideaal om (net als gedroogde bonen) in je voorraadkast te hebben. Van sojastukjes kun je van bijna niets, iets lekkers maken. Het is een betaalbaar alternatief voor vlees en dat is ook fijn voor je boodschappenbudget.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.