Vegan tofu schnitzel maken, hoe doe je dat? Omdat wij graag tofu (tahoe) eten staat deze schnitzel regelmatig bij ons op het menu. Deze schnitzel kun je op veel verschillende manieren serveren. Lekker simpel met gebakken aardappeltjes en een salade, met een curry (katsu curry) en rijst of op een broodje met tonkatsu saus. Het is ook een prima snack of tussendoortje. Je kunt het zowel warm als koud eten.
Er zijn verschillende varianten van vegetarische en plantaardige schnitzels, burgers en groenteschijven te koop. Het liefst maak ik ze zelf want het is eenvoudig en erg lekker. Tofu is een product dat ik graag eet. Het is betaalbaar, lang houdbaar en het neemt goed smaken op. Het is een makkelijk product om mee te koken en bakken. Deze schnitzel is naast vegetarisch ook veganistisch. Doordat er bij het paneren geen ei gebruikt wordt maar plantaardige melk krijg je een vegan schnitzel. Tip: deze schnitzel is erg lekker met babi pangang saus (bekijk hier het recept). Serveer de schnitzel met de saus, (witte) rijst en groente zoals bimi of gewokte paksoi.
Vegan tofu schnitzel
Om een lekkere schnitzel te maken van tofu zijn er wel een aantal stappen die je moet volgen. Maar als je dit eenmaal gedaan hebt, gaat het de volgende keer een stuk makkelijker. Voor dit recept is het aan te raden om je tofu na aankoop meteen in te vriezen. Het verschil met tofu uit de vriezer en niet bevroren tofu is de textuur. Als de tofu bevroren is geweest krijg je een betere textuur. Dit is vooral geschikt voor het maken van nuggets of een schnitzel.
Heb je nu geen tijd om tofu in te vriezen of ben je het vergeten in te vriezen? Geen probleem, zorg dat je zoveel mogelijk vocht uit de tofu perst. Ook dan kun je deze schnitzel maken.
Stap 1: invriezen (dit is optioneel)
Je hebt voor het maken van dit recept stevige tofu nodig. Dus geen ‘silken tofu’ maar de stevige variant die ook wel ‘firm tofu’ wordt genoemd. Om een ‘vlezige’ structuur te krijgen kun je de tofu van tevoren invriezen. Na aankoop giet je het vocht uit het pakje tofu en vries je het blok in. Het invriezen gaat de structuur van je tofu aanzienlijk verbeteren en daarnaast kan het daardoor meer smaken opnemen. Je zult zien dat de tofu na het ontdooien veel meer gaatjes en scheurtjes heeft dan de niet bevroren tofu. Door deze openingen kan er meer vocht uit de tofu geperst worden maar ook weer meer smaak worden opgenomen en dat komt de schnitzel alleen maar ten goede.
Stap 2: persen en droogdeppen
Als de tofu ontdooit is, ga je het overtollige vocht eruit persen. Dit kun je op verschillende manieren doen. In dit artikel leg ik uit hoe je het beste vocht uit een blok tofu perst. Denk je nu, ja doei! Dit is teveel werk. Er is een oplossing, namelijk de tofupers! Er zijn verschillende tofu persen te koop. Van een simpele pers waar je zelf nog iets zwaars boven moet zetten, tot een iets luxere pers waarbij je een veer kunt aandraaien zodat de tofu onder druk komt te staan.
Met een kwartiertje is het meeste vocht wel uit de tofu geperst. Het is nu klaar voor verdere verwerking. Het handigste is om de tofu nu eerst te snijden. Je kunt er plakken van snijden (voor een schnitzel), maar ook blokjes, reepjes of puntjes. Net waar je de tofu voor wilt gaan gebruiken. De volgende belangrijke stap is droogdeppen. Dit doe je het beste met keukenpapier of een schone theedoek. Druk de tofu aan alle kanten zo droog mogelijk.
Stap 3: op smaak brengen
Kruid de tofu naar je eigen smaak met bijvoorbeeld knoflookpoeder, kerriepoeder, paprikapoeder, enzovoorts. Wees royaal met kruiden, want je vegan tofu schnitzel moet wel een beetje smaak krijgen. Tofu heeft van zichzelf een neutrale smaak. Vergeet ook peper en zout niet. Als de schnitzel gekruid is, kun je gaan paneren en bakken. Gebruik bij voorkeur gekruid paneermeel of panko.
Hoeveelheid
Een pak/blok kan variëren tussen 325 of 500 gram. Hiervan kun je 4 even grote schnitzels maken. Bak eventueel een dubbele hoeveelheid, de volgende dag kun je het ook prima eten als lunch. Je kunt ze even opbakken in de pan of kort ópcrispen’ in de airfryer. In plaats van een ‘schnitzel’ kun je ook tofu nuggets met een krokant korstje maken. Lekker met een dip van chilisaus. Bekijk hier het recept.
Je kunt de schnitzels op verschillende manieren bakken. Het meest krokant worden ze gebakken in een laagje olie in een koekenpan. Ook kunnen ze in de oven. Handig is om ze dan in te sprayen met een oliespray, zo kun je de olie makkelijk doseren. Bak ze ongeveer 15 tot 20 minuten op 220 graden. In de airfryer bak je ze ongeveer 10 tot 12 minuten op 200 graden tot ze bruin zijn.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Vegan tofu schnitzel
4
personen30
minuten15
minuten45
minutenMet een paar ingrediënten maak je zelf heel eenvoudig vegan tofu schnitzels. Je kunt ervoor kiezen om de tofu vooraf in te vriezen zodat de schnitzel een lekkere textuur krijgt. Dit is geen must, ook zonder invriezen kun je deze heerlijke krokante schnitzels bereiden in de pan, oven of airfryer.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 pak stevige tofu á 500 gram
150 milliliter plantaardige melk (bijvoorbeeld sojamelk)
3 eetlepels bloem
100 milliliter sojasaus
8 – 10 eetlepels fijn paneermeel
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel uienpoeder
chilipoeder naar smaak
peper naar smaak
2 – 4 eetlepels zonnebloemolie of rijstolie
BEREIDING
- Ontdooi de tofu en pers het vocht eruit. Als je ze vooraf niet ingevroren hebt pers je ook het vocht er eerst uit. Na 15 minuten is de tofu klaar voor gebruik. Snijd het blok in de lengte doormidden zodat je 2 dikke plakken krijgt. Snijd de plakken diagonaal zodat je 4 driehoeken krijgt. Dep de plakken goed droog met keukenpapier of een theedoek. Leg ze op een bord.
- Maak in een diep bord een mengsel van 8 eetlepels paneermeel, 1 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel uienpoeder, een mespunt chilipoeder en peper. Meng in een ander diep bord, 100 milliliter sojasaus met 150 milliliter plantaardige melk. Neem nog een diep bord en doe hier 3 eetlepels bloem in.
- Zet de borden op een rijtje. Als eerste het bord met de bloem, daarna met de melk en als laatste met het paneermeel. Zet ook een bakplaat bekleed met bakpapier klaar.
- Werk met een ‘natte’ hand en een ‘droge’ hand. Haal een plak tofu door de bloem en bedek de plak volledig met een laagje bloem rondom. Haal de plak vervolgens door de melk, zowel de voorkant als de achterkant en druk de schnitzel vervolgens in het paneermeel. Met je droge hand bestrooi je de plak volledig met paneermeel. Daarna draai hem om en bestrooi je ook nog de andere kant. Klop het overtollige paneermeel eraf en leg de schnitzels op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Spray de bovenkant van de schnitzels in met olijfolie, ongeveer 2 sprays per schnitzel. Verwarm de oven voor op 220 graden en bak ze 10 minuten. Haal ze daarna uit de oven, draai ze om en spray de andere kant in met olie. Bak ze vervolgens nog 10 tot 15 minuten tot ze bruin en krokant zijn.
- Je kunt ze ook bakken in een koekenpan. Verhit de 2 tot 4 eetlepels olie in een ruime koekenpan. Bak de schnitzels helemaal rondom bruin. Draai ze voorzichtig om en let op dat het vuur niet te hoog staat in verband met verbranden.
- Als de schnitzels mooi bruin en krokant zijn, zijn ze klaar. Laat je ze uitlekken op een stukje keukenpapier en serveer direct.
AANTEKENINGEN
- Deze vegan tofu schnitzels zijn ook lekker in een tortilla wrap. Vervang bij dit recept (klik hier) de kipschnitzel voor de vegetarische variant.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Krokant gebakken tofu
- Hoe pers je het vocht uit een blok tofu
- Foe yong hai saus
- Wat is tofu, hoe gebruik je het en wat kun je ermee?
- Tofu bakken in de airfryer
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.