Nooit meer flauwe tofu – zo breng je het écht op smaak. Ja hoor, daar ben ik weer met mijn tofu. Of je nu net begint met tofu of al een doorgewinterde tofu-lover bent zoals ik: deze tip wil je niet missen. Met één simpele kooktechniek gaat jouw tofu van flauw naar wauw!
Als je Eetspiratie al langer volgt dan weet je hoe groot mijn liefde voor tofu is. Het is dan ook mijn missie om van iedereen een tofu-lover te maken. Tofu is lekker, veelzijdig en betaalbaar. Er is maar weinig wat tofu niet kan. Genoeg reden om deze plantaardige eiwitbron vaker op het menu te zetten.
Nooit meer flauwe tofu – zo breng je het écht op smaak
Er zijn allerlei kooktechnieken om van een saai blok tofu iets lekkers te maken. Denk aan het persen of invriezen van tofu, tips die je vaak voorbij ziet komen. En hoewel dat waardevolle tips zijn, is er nóg een simpele manier om tofu lekker(der) te maken: leg hem vóór de bereiding een tijdje in een zoutwaterbad, ook wel een ‘brine’ of pekel genoemd. Zo breng je de tofu van binnenuit op smaak en laat je het echt tot zijn recht komen.
De tweede tip die ik wil geven is misschien niet een voor de hand liggende, maar best wel geniaal (al zeg ik het zelf). Ik heb al vaker in artikelen geschreven dat je nooit augurkennat uit een lege pot augurken weg moet gooien. Je kunt hier namelijk één van de snelste zoetzure komkommersalades van maken, maar je kunt dit ook gebruiken als pekel voor tofu. Dus in plaats van alleen water en zout maak je een mengsel van augurkennat en water om de tofu mee op smaak te brengen.
Zo breng je tofu op smaak
Het werkt als volgt, de tofu dep je droog met een schone theedoek of keukenpapier. Op een blok van 500 gram tofu gebruik je 1 liter vloeistof. Door de tofu in blokjes of plakken te snijden neemt het meer smaak op. Laat de tofu minimaal 1 uur in de pekel liggen, maar langer kan ook. De hoeveelheid zout die die toevoegt is naar persoonlijke smaak. Voor een subtiele smaak is 2 tot 2,5 theelepel voldoende en voor een sterkere smaak gebruik je 3 tot 4 theelepels. Het is ook afhankelijk van het gerecht dat je er mee gaat maken. Eet je de blokjes naturel als snack of bijgerecht dan kan het wel wat zout gebruiken. Maar ga je de tofu verwerken in een saus of gerecht waar ook nog zout inzit, dan kun je beter iets minder zout aan de pekel toevoegen. Giet de vloeistof af, dep de tofu droog en het is klaar voor verder verwerking in je gerecht.
