Hoe gebruik je Thaise basilicum – tips en receptinspiratie met dit heerlijke aromatische kruid. Goed nieuws, deze Aziatische basilicumsoort is nu ook verkrijgbaar in de supermarkt! Daarom leek het me leuk om een inspiratieartikel te schrijven om te laten zien wat je allemaal met deze basilicum kunt doen.
Voorheen moest ik voor Thaise basilicum altijd een tripje maken naar de toko. Daar verkopen ze prachtige bossen van dit kruid. Ik heb zelfs geprobeerd om stekjes op te kweken tot een plant. Je kunt het ook zaaien en opkweken tot een mooie plant in de tuin of in een pot op het balkon. Maar zag ik toen ik mijn boodschappen aan het doen was dat mijn supermarkt het nu ook vers verkoopt. Als je nog nooit Thaise basilicum hebt gebruikt in de keuken, dan kun je er nu mee aan de slag. Je kunt het bij sommige supermarkten vinden op de groenteafdeling bij de verse kruiden.
Hoe gebruik je Thaise basilicum – tips en receptinspiratie
De meest bekende basilicumsoort is de ‘Italiaanse basilicum’, deze blaadjes geven gerechten die kenmerkende Italiaanse smaak. Heerlijk in pastagerechten, pesto’s en salades. Een andere minder bekende soort is: kemangi. Dit wordt ook wel de basilicum uit de Indonesische keuken genoemd. Het heeft een frisse citrusachtige smaak, en wordt omschreven als citroenbasilicum. En dan heb je Thaise basilicum, met mooie puntige gladde blaadjes en paarse stengels met een lichte anijsachtige smaak. Maar er is ook ‘holy basil’, de heilige basilicum. Een variant met licht gekartelde, behaarde blaadjes en een licht peperige smaak.
Anders dan de ‘standaard’ basilicum die je vaak rauw op het laatst toevoegt aan gerechten, kun je Thaise basilicum juist ook heel goed toevoegen tijdens het koken. Zo komen de smaken nog beter vrij. Je kunt de blaadjes snijden, scheuren of plukken en in zijn geheel toevoegen aan gerechten.
Thaise basilicum kun je in allerlei gerechten gebruiken:
- In salades, zoals deze Thaise crispy rijstsalade of het Indonesische gerecht nasi ulam
- Het is een heerlijke toevoeging aan een rijstvermicelli bowl of noedelbowl
- Gebruik de blaadjes in loempia’s of springrolls voor een extra aromatische smaak
- In roerbakgerechten is Thaise basilicum een heerlijke toevoeging en smaakmaker
- Voeg het toe aan verschillende Aziatische (noedel) soepen zoals bijvoorbeeld Vietnamese pho
- Verwerk het in verschillende soorten curry’s
- Maak er een pesto van, zoals bijvoorbeeld deze kemangi pesto
- Het is ook heerlijk in drankjes, cocktails of om water een aromatisch smaakje te geven
Hoe bewaar je Thaise basilicum?
Net als de meeste verse kruiden is Thaise basilicum maar beperkt houdbaar. Het beste is om dit kruid zo vers mogelijk te gebruiken. Je kunt een bosje bewaren en wikkelen in een licht vochtige theedoek of vochtig keukenpapiertje. Soms kun je het ook kopen als een plantje, dit gaat langer mee dan een bosje dat je los koopt. Pluk de blaadjes eraf die je nodig hebt, net zoals bij de standaard basilicum.
Met Thaise basilicum kun je gerechten net even een extra kick geven. Naast dat het lekker is, is het ook nog eens gezond. Verse kruiden toevoegen aan gerechten is altijd een goed idee. Of het nu aan een soep, wokgerecht of een salade is, Thaise basilicum maakt al je gerechten lekkerder!
