Eetspiratie » Kokosballetjes met aardbei – coconut laddoo
Kokosballetjes met aardbei - coconut laddoo

Kokosballetjes met aardbei – coconut laddoo

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Kokosballetjes met aardbei – coconut laddoo, een zoete lekkernij die je heel eenvoudig kunt maken met maar 3 ingrediënten. Deze zoete kokosballetjes worden vaak gegeten in de Indiase en Surinaamse keuken. Het hoofdingrediënt is gecondenseerde melk gecombineerd met kokosrasp. Een heerlijke snack, zoete traktatie of feestelijk hapje. Deze kokosballetjes kun je maken in verschillende kleuren en smaken. Ook leuk om cadeau te geven.

En dat was ook precies waar ik naar op zoek was, een leuk foodcadeautje. Deze kokosballetjes kun je maken in een grote hoeveelheid, een paar dagen bewaren in de koelkast of zelfs invriezen. Ingepakt in een doosje blijven ze ook goed in vorm en het ziet er ook nog eens mooi uit. Een lief cadeautje voor moederdag, een verjaardag of zomaar. Daarnaast is het ook een lekker tussendoortje voor bij de koffie of thee of zoals we het hier thuis eten, als ‘toetje’. Qua uiterlijk hebben deze balletjes iets weg van de Indonesische zoete lekkernij klepon.

Meten is weten
KitchenBrothers Keukenweegschaal 

KitchenBrothers Keukenweegschaal 

Weeg nauwkeurig de juiste hoeveelheden af voor je lievelingsrecept.

Kokosballetjes – coconut laddoo

Laddoo wordt gegeten bij feestelijke gelegenheden, om een geboorte te vieren of het wordt gegeven als cadeautje als je ergens op visite gaat. Dit laatste is voor mij herkenbaar, het doet me een beetje denken aan vroeger. Ik had een oudtante en een oudoom (tante An en oom Riekie) en die namen altijd als ze bij mijn opa en oma op bezoek kwamen, eten mee. Hele dienbladen vol zoete en hartige lekkernijen. Iets lekkers meebrengen als je ergens op visite gaat, is ook iets wat gedaan wordt in de Indonesische en Indische cultuur. Of het nu iets zelfgemaakts is, of iets van de toko, je komt eigenlijk nooit met lege handen.

Coconut laddoo wordt gemaakt met gecondenseerde melk. Omdat ik het recept plantaardig wilde maken en de kokossmaak goed wilde proeven, heb ik gecondenseerde kokosmelk gebruikt. Je kunt dit gewoon kopen in de supermarkt. Mijn versie is dus vegan coconut laddoo. Daarnaast zit er kokosrasp in het recept en voor de kleur heb ik aardbeienpuree gebruikt gemaakt van diepvriesaardbeien.

Verschillende kleuren en smaken voor coconut laddoo

In principe kun je allerlei ingrediënten gebruiken om de laddoo smaak en kleur te geven. In veel recepten wordt er kleurstof gebruikt van bijvoorbeeld het merk Koepoe Koepoe. Maar omdat ik liever een natuurlijke kleurstof gebruik, heb ik gekozen voor aardbeienpuree. Dit geeft ook nog eens een lekkere smaak. Door bijvoorbeeld pandan toe te voegen, kun je de balletjes groen maken. Mangopuree geeft de balletjes een mooie lichtgele kleur. Je hoeft niet perse een kleurtje toe te voegen, je kunt bijvoorbeeld vanille-essence toevoegen en de kleur naturel laten. Ook kun je in het midden een cashewnootje of een amandel stoppen als extraatje.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Kokosballetjes met aardbei – coconut laddoo Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Kokosballetjes met aardbei - coconut laddoo

Kokosballetjes met aardbei – coconut laddoo

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 3 stemmen
Gang: Dessert, SnackKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

12

stuks
Bereiding

30

minuten
Totale tijd

30

minuten

Kokosballetjes met aardbei – coconut laddoo, een zoete lekkernij die je heel eenvoudig kunt maken met maar 3 ingrediënten. Serveer het als dessert, zoet hapje of geef het aan iemand cadeau. Een lekker recept waar geen oven bij aan te pas komt.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 125 gram kokosrasp

  • 6 eetlepels gecondenseerde kokosmelk

  • 50 gram bevroren aardbeien

  • 1 theelepel ahornsiroop (optioneel)

BEREIDING

  • Laat 50 gram aardbeien ontdooien, doe ze in een hoge beker en pureer ze volledig fijn met een staafmixer. Voeg eventueel naar smaak 1 theelepel ahornsiroop toe om het iets zoeter te maken.
  • Schep 2 eetlepels van de kokosrasp op een bord en doe de rest van de kokosrasp in een schaal.
  • Voeg 6 eetlepels gecondenseerde kokosmelk toe aan de kokosrasp in de schaal en voeg 2 eetlepels van de aardbeienpuree toe.
  • Meng dit met een spatel goed door elkaar tot er een soort ‘deeg’ ontstaat. Kneed het verder met je handen tot een mooie bal.
  • Als je even grote balletjes wil dan kun je het beste de deegbal wegen op een keukenweegschaal en het gewicht delen door 12. Weeg de balletjes per stuk af. Of doe het op gevoel.
  • Draai 12 balletjes en rol ze door de kokosrasp op het bord. Leg de balletjes op een schaal en zet ze minimaal 30 minuten in de koelkast zodat ze steviger kunnen worden.
  • Overgebleven balletjes bewaar je in een bakje in de koelkast of vries ze in.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!