Kokosballetjes met aardbei – coconut laddoo, een zoete lekkernij die je heel eenvoudig kunt maken met maar 3 ingrediënten. Deze zoete kokosballetjes worden vaak gegeten in de Indiase en Surinaamse keuken. Het hoofdingrediënt is gecondenseerde melk gecombineerd met kokosrasp. Een heerlijke snack, zoete traktatie of feestelijk hapje. Deze kokosballetjes kun je maken in verschillende kleuren en smaken. Ook leuk om cadeau te geven.
En dat was ook precies waar ik naar op zoek was, een leuk foodcadeautje. Deze kokosballetjes kun je maken in een grote hoeveelheid, een paar dagen bewaren in de koelkast of zelfs invriezen. Ingepakt in een doosje blijven ze ook goed in vorm en het ziet er ook nog eens mooi uit. Een lief cadeautje voor moederdag, een verjaardag of zomaar. Daarnaast is het ook een lekker tussendoortje voor bij de koffie of thee of zoals we het hier thuis eten, als ‘toetje’. Qua uiterlijk hebben deze balletjes iets weg van de Indonesische zoete lekkernij klepon.

Kokosballetjes – coconut laddoo
Laddoo wordt gegeten bij feestelijke gelegenheden, om een geboorte te vieren of het wordt gegeven als cadeautje als je ergens op visite gaat. Dit laatste is voor mij herkenbaar, het doet me een beetje denken aan vroeger. Ik had een oudtante en een oudoom (tante An en oom Riekie) en die namen altijd als ze bij mijn opa en oma op bezoek kwamen, eten mee. Hele dienbladen vol zoete en hartige lekkernijen. Iets lekkers meebrengen als je ergens op visite gaat, is ook iets wat gedaan wordt in de Indonesische en Indische cultuur. Of het nu iets zelfgemaakts is, of iets van de toko, je komt eigenlijk nooit met lege handen.
Coconut laddoo wordt gemaakt met gecondenseerde melk. Omdat ik het recept plantaardig wilde maken en de kokossmaak goed wilde proeven, heb ik gecondenseerde kokosmelk gebruikt. Je kunt dit gewoon kopen in de supermarkt. Mijn versie is dus vegan coconut laddoo. Daarnaast zit er kokosrasp in het recept en voor de kleur heb ik aardbeienpuree gebruikt gemaakt van diepvriesaardbeien.
Verschillende kleuren en smaken voor coconut laddoo
In principe kun je allerlei ingrediënten gebruiken om de laddoo smaak en kleur te geven. In veel recepten wordt er kleurstof gebruikt van bijvoorbeeld het merk Koepoe Koepoe. Maar omdat ik liever een natuurlijke kleurstof gebruik, heb ik gekozen voor aardbeienpuree. Dit geeft ook nog eens een lekkere smaak. Door bijvoorbeeld pandan toe te voegen, kun je de balletjes groen maken. Mangopuree geeft de balletjes een mooie lichtgele kleur. Je hoeft niet perse een kleurtje toe te voegen, je kunt bijvoorbeeld vanille-essence toevoegen en de kleur naturel laten. Ook kun je in het midden een cashewnootje of een amandel stoppen als extraatje.
