Alternatieven voor ketjap en sojasaus, welke sauzen kun je gebruiken als je geen tarwe, gluten of soja kunt verdragen? Welke opties zijn er, en zijn ze net zo lekker? Ik zocht het voor je uit! En ook al kun je al het bovenstaande wel verdragen, deze sauzen kun je uiteraard altijd gebruiken, gewoon omdat ze lekker zijn. Je kunt dus gewoon Aziatische gerechten, glutenvrije marinades en dressings maken die je lekker vindt, zonder in te leveren op smaak.
Om te beginnen is het handig om te weten wat het verschil is tussen ketjap en sojasaus. In dit artikel leg ik dit uitgebreid uit. Als je hier terecht bent gekomen ben je waarschijnlijk op zoek naar een vervanger voor ketjap of een vervanger voor sojasaus. Ketjap en sojasaus worden veel gebruikt in de Indonesische/Indische en Aziatische keuken. Sojasaus wordt ook veel gebruikt in de plantaardige/veganistische keuken, vooral om gerechten die umami smaak (de 5e smaak) te geven. Onderaan dit artikel geef ik nog een aantal glutenvrije opties die zorgen voor umami smaak in je gerechten.
Alternatieven voor ketjap en sojasaus
Het alternatief voor ketjap manis: coconut aminos
Coconut Aminos is ingedikt kokosbloesemsap en lijkt qua smaak op ketjap manis. Het sap wordt verkregen uit de bloesem van een bloeiende kokospalm. Als je coconut aminos inkookt krijg je dezelfde stroperige substantie als ketjap. Je kunt het dus ingekookt gebruiken als alternatief voor zoete ketjap. Maar rechtstreeks uit het flesje is het ook geschikt als basis voor een saus, dressing of als marinade. Omdat het sap afkomstig is uit een bloesem is het dus glutenvrij. Maar om het 100% zeker te weten is het altijd aan te raden het etiket te lezen.
Kun je geen tarwe, gluten of soja verdragen en lees je in een recept dat je ketjap manis nodig hebt? Gebruik dan als alternatief coconut aminos want dit is enkel gemaakt van puur kokosbloesemsap met een snufje zout.
De smaak van coconut aminos is zoet en het smaakt ook lekker zo op een lepeltje. Het is een dunne vloeistof maar als je het inkookt wordt het dik en stroperig. Het heeft na het inkoken veel weg van ketjap manis, het is een lekker alternatief. Het is geen goedkoop product. Het sap wordt handmatig op kleine schaal geoogst. Het is dus vrij arbeidsintensief waardoor er een prijskaartje aanhangt. Coconut aminos is ‘nog’ niet echt een heel bekend of commercieel product. Het is op dit moment ook nog niet verkrijgbaar in de supermarkt. Je kunt het wel in bijna alle natuurvoedingswinkels kopen, zowel fysiek als online. Grote drogisterijketens hebben het soms ook in hun assortiment.
Hanoju Aminos kokosnoot nectar bio – 500 ml
Ontdek de subtiele zoetheid van biologische kokosnectar! Een natuurlijk alternatief voor sojasaus, perfect voor dressings, marinades en zelfs cocktails. Rijk aan calcium en zonder toegevoegde suikers!
Het alternatief voor sojasaus: tamari
De glutenvrije vervanger voor sojasaus is tamari. Let op, glutenvrij moet wel echt specifiek op het flesje/etiket vermeld staan. Als je geen tarwe kunt verdragen dan kun je tamari als alternatief gebruiken. Tamari is het vocht dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces van sojabonen, het is dus niet sojavrij. Tamari kun je gebruiken zoals je ‘gewone’ sojasaus zou gebruiken, het heeft een vergelijkbare smaak. Het smaakt zelfs nog intenser als de ‘standaard’ sojasaus. Ook voor tamari geld dat er op het flesje ‘natuurlijk gebrouwen’ dient te staan. In dit artikel leg ik uit waarom.
Kun je geen tarwe of gluten verdragen en lees je in een recept dat je ketjap asin of sojasaus nodig hebt? Gebruik dan als alternatief tamari. Tamari is een sojaproduct, het is – mits het ook op het flesje vermeld staat – glutenvrij.
Tamari is net als sojasaus een dunne zoute vloeistof. Je hebt er niet veel van nodig om een gerecht op smaak te brengen. Begin dus altijd met een klein beetje en voeg later meer toe naar smaak. Tamari is iets duurder dan ‘gewone’ sojasaus. Dit komt doordat het productieproces anders is. Het brouwen ervan kost ook meer tijd. Het prijsverschil is ongeveer 1 tot 2 euro ten opzichte van ‘standaard’ sojasaus.

Lima Tamari – 25% minder zout – 1000 ml
Geniet van de rijke smaak van Lima’s biologische Tamari, nu met 25% minder zout! Glutenvrij, GGO-vrij en natuurlijk gefermenteerd – perfect voor soepen, wokgerechten en marinades.
Coconut aminos en tamari vind je in de meeste natuurvoedingswinkels, gezondheidswinkels, grotere drogisterijketens en online in webwinkels. Sommige commerciële merken die je kunt vinden in de supermarkt verkopen ook tamari (producten). Maar na het lezen van het etiket ontdek je dat er soms toch tarwe in verwerkt is. Het is belangrijk om de etiketten te lezen op verpakkingen. Zo weet je zeker dat het product echt glutenvrij is.
Welke glutenvrije ingrediënten geven gerechten een umami smaak?
Umami is de 5e smaak naast zoet, zuur, zout en bitter. Het is een hartige smaak die gerechten meer diepte geeft. Deze glutenvrije smaakmakers zorgen ervoor dat je gerechten een umamismaak krijgen.
- Tomaten, gedroogde tomaten of tomatenpuree
- Zeewier (kelp, nori en wakame)
- Paddenstoelen, vers of gedroogd in poedervorm, zoals dit umamipoeder)
- Edelgistvlokken of nutritional yeast geeft een kazige hartige smaak aan gerechten
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
