Alternatieven voor ketjap en sojasaus, welke sauzen kun je gebruiken als je geen tarwe, gluten of soja kunt verdragen? Welke opties zijn er, en zijn ze net zo lekker? Ik zocht het voor je uit! En ook al kun je al het bovenstaande wel verdragen, deze sauzen kun je uiteraard altijd gebruiken, gewoon omdat ze lekker zijn. Je kunt dus gewoon de Oosterse gerechten, glutenvrije marinades en dressings maken die je lekker vindt, zonder in te leveren op smaak.
Wellicht is het handig om te weten wat het verschil is tussen ketjap en sojasaus. In dit artikel leg ik dat verschil uitgebreid uit. Als je bij dit artikel terecht bent gekomen ben je waarschijnlijk op zoek naar een alternatief voor deze sauzen. Ketjap en sojasaus worden veel gebruikt in de Indonesische/Indische en Oosterse keuken. Sojasaus wordt ook veel gebruikt in de plantaardige/veganistische keuken, vooral om gerechten die umami smaak (de 5e smaak) te geven. Maar goed nieuws, er zijn dus alternatieven! Ook geef ik onderaan dit artikel nog andere glutenvrije opties die zorgen voor de umami smaak in je gerechten.
Alternatieven voor ketjap en sojasaus
Het alternatief voor ketjap manis: coconut aminos
De basis van ketjap is sojasaus. Sojasaus met palmsuiker is ketjap. Coconut Aminos is ingedikt kokosbloesemsap en lijkt qua smaak op ketjap. Het sap wordt verkregen uit de bloesem van een bloeiende kokospalm. Als je coconut aminos inkookt krijg je dezelfde stroperige substantie als ketjap. Je kunt het dus ingekookt gebruiken als alternatief voor ketjap. Maar rechtstreeks uit het flesje is het ook geschikt als basis voor een saus, dressing of als marinade. Omdat het sap afkomstig is uit een bloesem is het dus glutenvrij. Maar om het 100% zeker te weten is het altijd aan te raden het etiket te lezen.
Kun je geen tarwe, gluten of soja verdragen en lees je in een recept dat je ketjap manis nodig hebt? Gebruik dan als alternatief coconut aminos want dit is enkel gemaakt van puur kokosbloesemsap met een snufje zout.
Ik heb het product natuurlijk zelf uitgetest. Ik was benieuwd naar de smaak en of je er fijn mee kunt koken. De smaak van coconut aminos is zoet en het smaakte ook lekker zo op een lepeltje. In het flesje is het een dunne vloeistof maar als je de saus inkookt wordt het dik en stroperig. Het heeft dan veel weg van ketjap. Ik vind het een prima alternatief. Het is geen goedkoop product. Vaak wordt het sap handmatig op kleine schaal geoogst. Het is dus vrij arbeidsintensief waardoor er een prijskaartje aanhangt. Het is ook ‘nog’ niet echt een heel bekend of commercieel product. Het is ook niet verkrijgbaar in de supermarkt. Je kunt het wel in bijna alle natuurvoedingswinkels kopen, zowel fysiek als online.
Het alternatief voor sojasaus: tamari
De glutenvrije vervanger voor sojasaus is tamari. Let op, glutenvrij moet wel echt specifiek op het flesje/etiket vermeld staan. Als je geen tarwe kunt verdragen dan kun je tamari als alternatief gebruiken. Tamari is het vocht dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces van de sojabonen, het is dus niet sojavrij. Tamari kun je gebruiken zoals je ‘gewone’ sojasaus zou gebruiken, het heeft een vergelijkbare smaak. Het smaakt zelfs nog intenser als de ‘gewone’ sojasaus. Ook voor tamari geld dat er op het flesje ‘natuurlijk gebrouwen’ dient te staan. In dit artikel leg ik uit waarom.
Kun je geen tarwe of gluten verdragen en lees je in een recept dat je ketjap asin of sojasaus nodig hebt? Gebruik dan als alternatief tamari. Tamari is een sojaproduct, het is – mits het ook op het flesje vermeld staat – glutenvrij.
Ook tamari heb ik uitgetest. Ik gebruikte dit al een tijdje, omdat ik benieuwd was naar het verschil qua smaak ten opzichte van de ‘gewone’ sojasaus. Zoals je verwacht is het een hele zoute dunne vloeistof. Je hebt er niet veel van nodig om een gerecht op smaak te brengen. Begin dus altijd met een klein beetje en voeg later meer toe. Tamari is ietsjes duurder dan ‘gewone’ sojasaus. Dit komt doordat het productieproces anders is. Het brouwen ervan kost ook meer tijd. Het prijsverschil is ongeveer 1 tot 2 euro ten opzichte van ‘gewone’ sojasaus.
Waar kun je tamari en coconut aminos kopen?
Coconut aminos vind je in de meeste natuurvoedingswinkels, gezondheidswinkels en online in webwinkels. Voor tamari geld hetzelfde, maar het is tegenwoordig ook bij een aantal supermarkten verkrijgbaar. Lees sowieso altijd goed de etiketten voordat je iets koopt. Commerciële merken verkopen ook tamari (producten) maar na het lezen van het etiket ontdek je dat er soms toch tarwe in verwerkt is.
Welke (glutenvrije) ingrediënten geven gerechten een umami smaak?
Umami is de 5e smaak naast zoet, zuur, zout en bitter. Het is een hartige smaak die gerechten meer diepte geeft.
- tomaten of tomatenpuree
- misopasta (gefermenteerde sojabonen)
- zeewier (kelp, nori en wakame)
- paddenstoelen (vers of gedroogd in poedervorm)
Deze glutenvrije smaakmakers zorgen ervoor dat je gerechten een umamismaak krijgen zonder het gebruik van soja.
Het blijft alsnog belangrijk om de etiketten te lezen op verpakkingen. Zo weet je zeker dat het product echt glutenvrij is.
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Wat is het verschil tussen ketjap en sojasaus?
- Zelf ketjap manis maken
- Boekweit wraps
- Lekkere alternatieven voor vlees
- Zoete tahoe blokjes met honing en sojasaus
De producten die je in dit artikel op de foto’s ziet heb ik gekregen van de webshop PuurMieke.nl
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.