Eetspiratie » Siroop van rode bessen (aalbessensiroop)
Siroop van rode bessen (aalbessensiroop)

Siroop van rode bessen (aalbessensiroop)

Siroop van rode bessen (aalbessensiroop), een fris/zure siroop die je voor verschillende recepten kunt gebruiken. Aalbessen of rode besjes zijn in juni en juli het lekkerst. Ze zijn echter het hele jaar door verkrijgbaar. Ik kan me herinneren dat ik vroeger deze besjes at, maar dan met een flinke laag suiker omdat ze zo zuur waren. Nu kan ik de zure smaak meer waarderen en maak ik er graag een heerlijke siroop van. Heerlijk in drankjes, cocktails en mocktails.

Aangezien limonadesiroop tegenwoordig erg duur is, kun je het net zo goed zelf maken. Om siroop te maken heb je redelijk wat suiker nodig. Maar de suiker zorgt er ook voor dat de siroop langer houdbaar is in de koelkast. Rode bessen zijn in juni en juli in het seizoen. Ze zijn dan overal verkrijgbaar, betaalbaar en daarnaast zijn ze als je ze als fruit eet ook nog eens gezond. Door er siroop van te maken kun je er langer van genieten. In de maanden mei en juni doe ik dit ook met vlierbloesem. Vlierbloesem bloeit dan volop. Ik maak er heerlijke vlierbloesemsiroop van.

Voor je zelfgemaakte sapjes en siroop
Nicolas Vahe Beugelfles - Glas - 480 ML

Nicolas Vahe Beugelfles – Glas – 480 ML

Herbruikbare fles met retro charme!

Siroop van rode bessen (aalbessensiroop)

Verse rode bessen zijn echt heel erg zuur. Je mond krimpt ervan ineen als je ze eet. Als je van zuur houdt (net zoals ik) is dat op zich geen probleem. Maar ik snap nu wel dat ik ze vroeger standaard geserveerd kreeg met een laagje suiker. Het is wel lekker om er ‘iets’ mee te doen. Deze besjes zijn een mooie garnering op taarten, cakes en muffins. Heerlijk als jam of een saus, zoals deze rode bessensaus. Maar ook maken ze een zomerse salade kleurrijk en geven ze een smaakexplosie in je mond. Een siroop maken is ook leuk en makkelijk om te doen. Heerlijk met bubbeltjeswater, in mocktails of cocktails. Voeg er verse kruiden aan toe zoals verse munt of basilicum. Kemangi (citroenbasilicum) is ook een frisse toevoeging.

Met dit recept maak je ongeveer 400 – 500 milliliter siroop, dat is genoeg voor ongeveer 10 porties.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Zelfgemaakte siroop van rode bessen Pinterest
Zelfgemaakte siroop van rode bessen
Siroop van rode bessen (aalbessensiroop)

Siroop van rode bessen (aalbessensiroop)

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 2 stemmen
Gang: Ingrediënt, DrankKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

10

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

30

minuten

Een makkelijk recept om zelf heerlijke rode bessensiroop te maken.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram aalbessen

  • 250 milliliter water

  • 250 gram suiker

BEREIDING

  • Was de aalbessen en verwijder vuil en steeltjes. Doe de bessen in een steelpan en voeg 250 milliliter water toe. Breng het aan de kook.
  • Laat de bessen ongeveer 10 tot 15 minuten koken tot ze zacht zijn geworden.
  • Schenk de gekookte bessen door een zeef en vang de vloeistof op in een grote kom. Druk met de achterkant van een lepel al het sap uit de bessen. Voeg nu 250 gram suiker toe.
  • Schenk het mengsel terug in de pan en kook het voor 10 tot 15 minuten tot het een siroop is geworden. Laat het afkoelen en schenk het over in een schone uitgekookte glazen fles. Het is ongeveer tot 3 weken houdbaar in de koelkast. Ruik en proef altijd voor gebruik.
  • Als je het gaat drinken, meng dat 1 deel siroop met 6-7 delen water. De verhoudingen zijn ongeveer 1:6 / 1:7 of naar smaak. Serveer met ijs en/of met een takje munt of blaadjes basilicum. Decoreer het eventueel met een takje besjes of een schijfje citroen. Geniet ervan!

AANTEKENINGEN

  • Met dit recept maak je ongeveer 400 – 500 milliliter siroop, dat is genoeg voor ongeveer 10 porties.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.