Eetspiratie » Vegan mung dal omelet – een eiwitrijk gerecht van gele mungbonen
Vegan mung dal omelet - een eiwitrijk gerecht van gele mungbonen

Vegan mung dal omelet – een eiwitrijk gerecht van gele mungbonen

Vegan mung dal omelet – een eiwitrijk gerecht van gele mungbonen. Hoe maak je een plantaardige of vegan omelet? En wat zit er in vegan ei? Een omelet van kikkererwtenmeel of tofu omeletjes zijn het meest populair. Maar een omelet van gele mungbonen vind ik persoonlijk net iets lekkerder. Deze bonen die heel erg veel op linzen lijken koop je bij de toko. In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je deze makkelijke vegan omelet maakt.

Als je net als ik gek bent op bonen en linzen dan heb je misschien weleens van mungbonen gehoord. Mungbonen zijn peulvruchten en worden ook moong bonen genoemd. Het zijn kleine groene bolletjes. Als je de schil eraf haalt, komt het binnenste gele boontje tevoorschijn. Hierna worden ze gespleten en zien ze eruit als linzen. Mung dal wordt veel gebruikt in de Indiase en Aziatische keuken. Je kunt er linzensoep, curry’s en pannenkoeken van maken en dus ook een plantaardige omelet. Je koopt deze peulvruchten in de toko of de buitenlandse supermarkt onder de naam mung dal of munglinzen.

Voor perfecte omeletten en pannenkoeken
Fissman Fiore Crêpe- en Pannenkoekenpan

Fissman Fiore Crêpe- en Pannenkoekenpan

Met een diameter van 20 of 24 cm.

Vegan mung dal omelet – een eiwitrijk gerecht van gele mungbonen

Dit vegan omelet recept is een uitkomst voor als je geen eieren eet. Maar ook al eet je niet vegan/plantaardig dan is dit gewoon een lekker gerecht. Het is een heerlijk ontbijt of lunch, maar ook een prima eiwitrijk tussendoortje. Je kunt hem vullen met groenten, eten als een gerecht op zichzelf en het is ook lekker op een broodje met bijvoorbeeld tomaat en avocado.

Om deze omelet een echt ‘eismaak’ te geven bestrooi je deze net voor het serveren met een beetje kala namak, ook wel zwart zout genoemd. De mung dal zorgt ervoor dat het eruit ziet als een omelet en de textuur heeft als die van een omelet. De kala namak geeft het de smaak van ei. Zo zie je dat de plantaardige keuken heel inventief is. Met een beetje creativiteit en fantasie maak je de meest heerlijke gerechten.

Onmisbaar in de plantaardige keuken
Kala Namak - De Biologische Kruidenier

Kala Namak – De Biologische Kruidenier

300 gram – GMO vrij – in hersluitbare verpakking

Er is een bekend gerecht dat wordt gemaakt met mung dal genaamd: chilla. Dit gerecht heeft overeenkomsten met een vegan omelet. Je maakt het beslag op dezelfde manier maar je voegt er meer specifieke kruiden/specerijen aan toe zoals komijnzaad, gember en asafoetida (knoflookachtige specerij). Daarnaast worden er bij chilla tomaat en groene pepers toegevoegd. Je kunt het een uitgebreidere versie van de vegan mung dal omelet noemen.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Vegan mung dal omelet van gele mungbonen Pinterest
Vegan mung dal omelet - een eiwitrijk gerecht van gele mungbonen

Vegan mung dal omelet – een eiwitrijk gerecht van gele mungbonen

Recipe by Simone | Eetspiratie
5.0 from 4 votes
Course: Ontbijt, Lunch, HoofdgerechtCuisine: IndiaasDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

5

porties
Voorbereiding

30

minutes
Kooktijd

30

minutes
Weken

8

hours 
Totale tijd

9

hours 

Vegan mung dal omelet – een eiwitrijk gerecht van gele mungbonen.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 240 gram gedroogde mung dal

  • 2 liter water om te weken

  • 320 milliliter water voor het beslag

  • halve theelepel gemalen kurkuma

  • 1 theelepel uipoeder

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • 1 theelepel kala namak

  • 2 eetlepels fijngehakte verse bieslook

  • zout en peper naar smaak

  • olie om in te bakken

BEREIDING

  • Weeg 240 gram mung dal af en spoel deze net zo lang onder de koude kraan tot al het schuim verdwenen is. Ga er even met je handen doorheen, zodat dit proces sneller gaat. Als het schuim verdwenen is – en het water helder is – doe je de mung dal in een ruime kom.
  • Voeg 2 liter water toe aan de mung dal en laat dit minimaal 4 uur tot een nacht weken.
  • Na de weektijd spoel je nogmaals de mungbonen af en doe je deze over in een blender. Voeg hieraan 320 milliliter water toe, samen met een halve theelepel gemalen kurkuma, 1 theelepel uienpoeder, een halve theelepel knoflookpoeder en een snufje zout en peper. Blend dit tot een romig ‘beslag’.
  • Voeg hierna 2 eetlepels fijngehakte bieslook toe en roer dit er met een spatel doorheen. Het beslag is nu klaar voor gebruik. Je kunt het nu ook overschenken in een glazen pot of fles en tot 2 dagen bewaren in de koelkast.
  • Verhit een beetje olie (ik gebruik graag oliespray) in een pan (van 20 centimeter doorsnede) en doe 1 soeplepel van het ‘eibeslag’ in de pan. Swirl de pan rond zodat het beslag goed wordt verdeeld. Bak de omelet op een middelhoog vuur tot de randjes stevig zijn. Draai de omelet pas om als deze goed loskomt van de bodem van de pan. Pas dan is hij stevig genoeg om te worden omgedraaid. De totale baktijd van de omelet is ongeveer 5 minuten.
  • Bestrooi de omelet meteen na het bakken met een snufje kala namak. Serveer warm.

AANTEKENINGEN

  • Als je het uienpoeder, knoflookpoeder en bieslook weglaat uit dit beslag en vervangt door kaneel en vanille (essence) is het een perfect beslag om vegan wentelteefjes van te maken. Wentel brood door het beslag en bak dit in een klein beetje olie of plantaardige boter. Serveer met fruit en ahornsiroop.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.