Eetspiratie Ā» Wat is kala namak en hoe gebruik je het?
Wat is kala namak zwart zout

Wat is kala namak en hoe gebruik je het?

Wat is kala namak en hoe gebruik je het? Kala namak – ook wel zwart zout genoemd – is een ingrediĆ«nt dat veel wordt gebruikt in de Indiase keuken. Ook is het onmisbaar in de veganistische keuken. Door kala namak te gebruiken, kun je heel eenvoudig gerechten een ‘ei smaak’ geven zonder eieren te gebruiken. Alhoewel het ‘zwart zout’ heet, is de kleur van het zout roze. Het wordt gewonnen uit vulkanische gesteenten en zoutmijnen. Een musthave in de plantaardige keuken.

Dit zout is bijzonder omdat het een zwavelachtige smaak en geur heeft. Als je het potje opent, komt de geur je al tegemoet. Je herkent direct de geur van ei en daarom is het een populair ingrediĆ«nt in de veganistische keuken. Je hebt er ook niet veel van nodig om gerechten die kenmerkende ‘ei smaak’ te geven. Kala namak koop je bij toko’s en (online) natuurvoedingswinkels. Ik koop dit zout het liefst bij een natuurvoedingswinkel. Hier vind je vaak betrouwbare merken en weet je zeker dat het ook echt kala namak is. Lees ook altijd het etiket om te kijken of er naast zout geen andere onnodige ingrediĆ«nten zoals kleurstoffen aan toegevoegd zijn. Het enige ingrediĆ«nt moet zijn: zout.

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op Ć©Ć©n van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Wat is kala namak zwart zout

Wat is kala namak en hoe gebruik je het?

Kala namak gebruik je als je gerechten een ‘ei smaak’ wilt meegeven. Een goed voorbeeld hiervan is tofu scramble. Tofu scramble is de vegan versie van scrambled eggs (roerei), maar dan zonder de eieren. De tofu ziet er na bereiding uit als scrambled eggs en het heeft na toevoeging van kala namak ook de smaak van ei. Hier vind je het recept. Je kunt kala namak ook gebruiken voor vegan eiersalade, vegan omelet op basis van kikkererwtenmeel, een aardappeltortilla of een quiche. Het wordt ook gebruikt voor maken van plantaardige mayonaise of een caesarsalade dressing.

Je hebt van dit zout niet veel nodig. Voor vier personen houd ik meestal een theelepel kala namak per gerecht aan. Voor een sterkere smaak kun je iets meer toevoegen. Gebruik dit zout met mate. Het is prima om af en toe een snufje aan gerechten toe te voegen, maar eet er dagelijks (net als gewoon zout) geen grote hoeveelheden van. Heb je nog extra zout nodig als je kala namak gebruikt in een gerecht? Dit is afhankelijk van je persoonlijke smaak.

Het is wel aan te raden om het zout niet tijdens het koken toe te voegen, maar net voor het serveren. Door verhitting kan de smaak van kala namak verloren gaan. Meng het er dus pas op het laatste moment doorheen of bestrooi je gerecht net voor het serveren met het zout voor een optimale smaak. In een afgesloten pot is kala namak wel tot 2 jaar houdbaar. Zorg wel dat er geen vocht bij komt en dat het droog blijft.

Probeer dit bijzondere zwarte zout eens uit. Proef en beoordeel zelf of kala namak de smaak van ei heeft! Als je het leuk vindt om een beetje te experimenteren in de keuken dan is dit een interessant ingrediƫnt met veel mogelijkheden.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT RECEPT DELEN?

Meer informatie over het delen van artikel van Eetspiratie of social media of op andere websites vind je hier:

Recepten delen

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Deze pagina bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)