Eetspiratie » Hoe maak je vegan eiersalade zonder ei
Hoe maak je vegan eiersalade zonder ei

Hoe maak je vegan eiersalade zonder ei

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Hoe maak je vegan eiersalade zonder ei? Een heerlijke nostalgische salade voor op brood, bagels of op een toastje. Deze plantaardige versie van eiersalade lijkt qua uiterlijk – maar ook qua smaak en structuur – op ‘de echte’. Het ei wordt vervangen door tofu en de ‘eismaak’ komt van een bijzonder ingrediënt, namelijk: kala namak, oftewel zwart zout. Dit kun je kopen bij een natuurvoedingswinkel of toko. Maar ook zonder dit zout smaakt deze salade erg lekker.

In deze salade ga je stevige tofu gebruiken, deze kun je rechtstreeks gebruiken uit het pakje. De tofu is immers niet rauw, maar bereid. Tofu kun je elke smaak geven die je wilt. Het is net een spons , het zuigt letterlijk alle smaken op. Daarnaast is het een goede bron van plantaardige eiwitten en is een blok tofu vriendelijk geprijsd. Eerder maakte ik al een recept voor tofu scramble, roerei maar dan van tofu. Lekker op een bagel of een broodje, maar ook door bijvoorbeeld nasi goreng of in een wrap.

Vegan eiersalade recept

Misschien heb je zelf al een geweldig recept voor eiersalade, deze kun je dus makkelijk omzetten naar een vegan variant. Vervang het ei voor stevige tofu en maak de salade zoals je gewend bent. Het enige wat je dan mist, is de smaak van ei. Maar hier is dus een oplossing voor: kala namak!. Dit zout heeft een zwavelachtige geur en laat je salade naar ei smaken en ruiken. Kala namak is verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels, de toko of online:


Onmisbaar in de plantaardige keuken
Kala Namak - De Biologische Kruidenier

Kala Namak – De Biologische Kruidenier

300 gram – GMO vrij – in hersluitbare verpakking

Deze plantaardige eiersalade is heerlijk op brood, sandwiches, crackers en lekker bij een borrelplank. Uiteraard mag een goede eiersalade niet ontbreken tijdens Pasen of een Paasbrunch. Het is ook een prima broodsalade om mee te nemen in je lunchtrommel. Lekker in combinatie met Romaine sla, tuinkers en plakjes augurk.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Hoe maak je vegan eiersalade zonder ei Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Hoe maak je vegan eiersalade zonder ei

Hoe maak je vegan eiersalade zonder ei

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 2 stemmen
Categorie: Bijgerecht, Lunch, Brunch, BorrelhapjeKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Bereiding

10

minuten
Kooktijd

0

minuten
Totale tijd

10

minuten

Met tofu, plantaardige mayonaise en kala namak maak je binnen 10 minuten een heerlijke vegan eiersalade. Lekker op brood, bagels, toast en een lekkere aanvulling op een borrelplank.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 150 gram stevige tofu

  • 2 eetlepels plantaardige mayonaise

  • 1 theelepel mosterd

  • 1 theelepel kerriepoeder

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • halve theelepel uienpoeder

  • snufje witte peper (of zwarte peper)

  • zout naar smaak

  • halve tot hele theelepel kala namak (zwart zout)

  • 1 augurk, in blokjes gesneden

BEREIDING

  • Dep 150 gram tofu droog met een schone theedoek. Druk er voorzichtig het overtollige vocht uit.
  • Neem een snijplank en prak de helft van de tofu fijn met een vork. Snijd de andere helft in kleine blokjes. Dit geeft een beetje textuur en ‘bite’ aan de salade.
  • Meng in een Tupperware bakje (waar je de salade in wilt bewaren) 2 eetlepels plantaardige mayonaise, 1 theelepel mosterd, 1 theelepel kerriepoeder, een halve theelepel knoflookpoeder, een halve theelepel uienpoeder, 1 theelepel kala namak een snufje (witte) peper. Meng dit door elkaar en proef of de smaak naar wens is. Voeg een snufje zout naar smaak toe.
  • Voeg de geprakte tofu en de blokjes tofu toe aan de saus en meng alles goed door elkaar. Wil je de saus iets romiger, voeg dan extra mayonaise toe.
  • Snijd 1 augurk in kleine blokjes en meng deze door de eiersalade. Doe de deksel op het bakje en zet deze in de koelkast. De salade kun je direct eten maar hij wordt lekkerder als de smaken even kunnen intrekken.
  • Serveer de salade op een broodje, een sandwich, toast, een bagel, crackers of op toastjes. Het is 2 tot 3 dagen houdbaar in de koelkast in een afgesloten bakje.

AANTEKENINGEN

  • Wil je liever geen soja product gebruiken vanwege bijvoorbeeld een allergie? Gebruik dan kikkererwten in plaats van tofu. Prak de kikkererwten met een vork en bereid de salade zoals hierboven omschreven.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!