Zelf pretzelbroodjes maken – makkelijk recept. Ik hou van pretzels, een hartig broodje met een snufje grof zout. In plaats van ‘echte pretzels’ maakte ik een simpelere variant, namelijk pretzels in de vorm van een broodje. Dus de pretzelsmaak, maar dan in een andere vorm. Deze broodjes worden ook pretzel ‘knots’ oftewel knopen genoemd. Met mijn knoflookbroodjes recept als inspiratie maakte ik een pretzelvariant met lekkere toppings.
Ik ben veel aan het experimenteren met brood bakken de laatste tijd, en ik vind dit erg leuk om te doen. Van zuurdesembrood tot knoflookbroodjes, Turkse broodjes, flatbread, volkorenbrood en nu ook deze pretzelbroodjes. Brood bakken is voor mij een soort ontspanning geworden. Dat je van simpele ingrediënten als bloem, gist en water iets lekkers creëren blijf ik fascinerend vinden.

Zelf pretzelbroodjes maken – makkelijk recept
Het proces van het deeg te zien rijzen tot het vormen van het brood, het is gewoon erg leuk om te doen. Je weet welke ingrediënten je gebruikt en versgebakken brood is nu eenmaal het lekkerst. Deze pretzelbroodjes zijn ideaal voor bij de soep, voor in je lunchtrommel, maar het is ook een heerlijk broodje voor bij een brunch, picknick, high tea of feestelijke gelegenheden zoals Pasen en Kerst.
En wat maakt dit nu een pretzelbroodje? Na het rijzen en vormen van het deeg ga je de broodjes kort koken in een badje van water en bakingsoda. Als je ze daarna in de oven bakt krijgen ze die typische pretzelkleur en smaak. Je kunt de broodjes bestrooien met grof zout, maar ook met sesamzaadjes of mijn persoonlijke favoriet: bagel seasoning. Door het deeg te knopen, krijgen ze hun mooie vorm en uiterlijk. In de receptenkaart leg ik stap-voor-stap uit met foto’s hoe je dit doet. Wel is het aan te raden om bij dit recept een keukenweegschaal te gebruiken. Dit maakt het bakken makkelijker. In dit artikel kun je alles lezen over een digitale keukenweegschaal en de tare-functie.

In dit recept heb ik sojamelk, ahornsiroop en plantaardige boter gebruikt, daardoor zijn dit vegan pretzelbroodjes. Maar je kunt natuurlijk ook prima melk, honing en gewone boter gebruiken. Deze ingrediënten zijn 1-op-1 te vervangen met elkaar.
