Eetspiratie » Zelf pretzelbroodjes maken – makkelijk recept
Zelf pretzelbroodjes maken - makkelijk recept

Zelf pretzelbroodjes maken – makkelijk recept

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Zelf pretzelbroodjes maken – makkelijk recept. Ik hou van pretzels, een hartig broodje met een snufje grof zout. In plaats van ‘echte pretzels’ maakte ik een simpelere variant, namelijk pretzels in de vorm van een broodje. Dus de pretzelsmaak, maar dan in een andere vorm. Deze broodjes worden ook pretzel ‘knots’ oftewel knopen genoemd. Met mijn knoflookbroodjes recept als inspiratie maakte ik een pretzelvariant met lekkere toppings.

Ik ben veel aan het experimenteren met brood bakken de laatste tijd, en ik vind dit erg leuk om te doen. Van zuurdesembrood tot knoflookbroodjes, Turkse broodjes, flatbread, volkorenbrood en nu ook deze pretzelbroodjes. Brood bakken is voor mij een soort ontspanning geworden. Dat je van simpele ingrediënten als bloem, gist en water iets lekkers creëren blijf ik fascinerend vinden.

Mix mix mix
SMEG Keukenmachine 800 Watt

SMEG Keukenmachine 800 Watt

Een onmisbare keukenmachine met 10 snelheden, een krachtige 800 Watt motor en een 4,8 liter mengkom kneed, mix en klop je moeiteloos elk deeg of beslag. Inclusief handige accessoires en verkrijgbaar in stijlvolle kleuren!

Zelf pretzelbroodjes maken – makkelijk recept

Het proces van het deeg te zien rijzen tot het vormen van het brood, het is gewoon erg leuk om te doen. Je weet welke ingrediënten je gebruikt en versgebakken brood is nu eenmaal het lekkerst. Deze pretzelbroodjes zijn ideaal voor bij de soep, voor in je lunchtrommel, maar het is ook een heerlijk broodje voor bij een brunch, picknick, high tea of feestelijke gelegenheden zoals Pasen en Kerst.

En wat maakt dit nu een pretzelbroodje? Na het rijzen en vormen van het deeg ga je de broodjes kort koken in een badje van water en bakingsoda. Als je ze daarna in de oven bakt krijgen ze die typische pretzelkleur en smaak. Je kunt de broodjes bestrooien met grof zout, maar ook met sesamzaadjes of mijn persoonlijke favoriet: bagel seasoning. Door het deeg te knopen, krijgen ze hun mooie vorm en uiterlijk. In de receptenkaart leg ik stap-voor-stap uit met foto’s hoe je dit doet. Wel is het aan te raden om bij dit recept een keukenweegschaal te gebruiken. Dit maakt het bakken makkelijker. In dit artikel kun je alles lezen over een digitale keukenweegschaal en de tare-functie.

Baking soda multifunctioneel
Baking Soda 6-pack Arm & Hammer

Baking Soda 6-pack Arm & Hammer

Voor meerdere doeleinden te gebruiken.

In dit recept heb ik sojamelk, ahornsiroop en plantaardige boter gebruikt, daardoor zijn dit vegan pretzelbroodjes. Maar je kunt natuurlijk ook prima melk, honing en gewone boter gebruiken. Deze ingrediënten zijn 1-op-1 te vervangen met elkaar.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Zelf pretzelbroodjes maken Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Zelf pretzelbroodjes maken - makkelijk recept

Zelf pretzelbroodjes maken – makkelijk recept

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Gang: Bijgerecht, Brunch, LunchKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

12

stuks
Bereiding

45

minuten
Kooktijd

5

minuten
Rijstijd

1

uur 

40

minuten
Baktijd

15

minuten
Totale tijd

2

uren 

45

minuten

Pretzels, maar dan in de vorm van een broodje. Deze vegan pretzelbroodjes zijn leuk om te maken en heerlijk om te eten bij een soep, maar ook lekker in je lunchtrommel, bij een brunch, picknick, high tea of een feestelijke gelegenheid zoals Pasen of Kerst. Prima als broodje op zichzelf maar ook lekker geserveerd met een dip.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 390 gram bloem

  • 30 gram plantaardige boter

  • 7 gram gist (1 zakje)

  • 1 theelepel zout

  • 1 eetlepel ahornsiroop

  • 125 milliliter sojamelk

  • 125 milliliter water (op kamertemperatuur)

  • bagel seasoning/sesamzaadjes/grof zout

  • overig
  • 50 gram baking soda

  • 1,5 liter water

BEREIDING

  • Schenk 125 milliliter sojamelk in een steelpannetje en doe hierin 30 gram plantaardige boter en 1 eetlepel ahornsiroop. Laat dit op een laag vuur rustig lauwwarm worden, net genoeg tot de boter smelt.
  • Ondertussen doe je 390 gram bloem en 7 gram gist samen in een grote kom of direct in de kom van je standmixer. Meng dit door elkaar en voeg vervolgens 1 theelepel zout toe. Meng dit er ook doorheen.
  • Als de melk lauwwarm is en de boter gesmolten, schenk je er 125 milliliter water bij. Als het goed is, kun je met je vinger voelen dat de vloeistof niet heet maar lauwwarm is. Als het te warm is, gaat de gist dood en rijst je deeg niet. Mocht het nog te warm zijn, wacht dan even tot het ietsjes afgekoeld is.
  • Schenk dit mengsel bij de bloem in de kom en roer dit er met een stevige spatel doorheen. Vervolgens ga je het deeg kneden. Doe dit minimaal 5 minuten stevig met de hand of in een standmixer met deeghaak. Het deeg moet soepel zijn en niet meer plakken. Als het nog plakt, kneed het dan iets langer.
  • Doe een beetje olie in de kom en leg de deegbal erin. Dek de kom af met huishoudfolie of een theedoek en laat 60 minuten rijzen.
  • Na een uur is het deeg in volume verdubbeld. Sla met je vuist in het deeg en haal het deeg uit de kom. Neem een keukenweegschaal en weeg het deeg af. Het gewicht van het deeg je door 12. Mijn deeg woog 688 gram, dit gedeeld door 12 is 57. Je gaat nu 12 stukjes deeg afwegen van 57 gram per stuk. Zo worden de broodjes ongeveer even groot.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol nu van elk bolletje een lange slang van ongeveer 25 centimeter lang. Leg ze op de bakplaat en dek af met een theedoek.
  • Maak nu van elke slang een knoop zoals aangegeven op de foto’s hieronder. Je hebt uiteindelijk 12 broodjes. Dek ze af met een theedoek en laat ze nog 40 minuten rijzen.
  • Breng als de rijstijd bijna voorbij is alvast een pan met 1,5 liter water aan de kook.
  • Als de 40 minuten verstreken zijn en het water is aan de kook, voeg je 50 gram baking soda aan het kokende water toe. Neem een schuimspaan en kook de broodjes (3 per ronde) 15 seconden per kant. Schep ze uit het water en leg ze terug op de bakplaat. Bestrooi ze direct met je topping naar keuze.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak ze af in ongeveer 13 tot 15 minuten. Als ze mooi bruin verkleurd zijn, zijn ze klaar. Laat ze afkoelen op een rooster.
  • Versgebakken zijn ze het lekkerst. Bewaar ze in een bak of zak. De volgende dag zijn ze zachter qua textuur. Besprenkel ze met water en ‘piep’ ze even op in de oven of airfryer.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!